Yerel Haberler
Muş
26 Eylül 2024 Perşembe - 19:40 Muş’ta karayolları aydınlatıldı Muş’ta Van Gölü Elektrik Dağıtım AŞ (VEDAŞ) Müdürlüğü, yaklaşık 7 milyon TL yatırımla kara yollarını aydınlattı. Muş-Bingöl kara yolunda çalışma yapan ekipler yolun belirli bölümlerini aydınlattı. Ekipler, 2024 yılı yatırım programı kapsamında aydınlatma çalışmalarının tamamladığı Yaygın Beldesi mevkiinde gazetecilere açıklama yapan VEDAŞ İl Müdürü Suat Coşar, şirket olarak zorlu bir coğrafyada hizmet ettiklerini söyleyerek, "2024 yatırım programını yaparken hizmet kalitesinin arttırılması, elektrik dağıtım şebekesinin alt yapısının güçlendirilmesi, tüketici memnuniyetini arttırılması amacıyla yatırımlarımız devam etmektedir. Muş il jandarma komutanlığının 2024 yatırım yılı bizden istemiş olduğu özellikle trafik kazalarının yoğun olarak yaşandığı, Tarihi Murat Köprüsü civarı, Bozbulut Köyü, Nadaslı Köyü, Konukbekler, Körpeağaç giriş çıkışları, Yaygın beldesi giriş çıkışı, Ziyaret Köyü kavşağı, Karabey Köyü yol ayrımı ve Gedik rampası yol boyu aydınlatılma yapılması istenmekteydi. Biz 2024 yılı yatırım programını yaparken bu hususları dikkate alarak yatırım yılı içerisinde yaklaşık tutarı 7 milyon TL’yi aşan 11 bin yer altı iletken kabloyla 200 tane aydınlatma direği ile bu yatırımları yaptık. Van Gölü Anonim Elektrik Şirketi Muş İl Müdürü olarak geçmiş yıllarda olduğu gibi 2024 de ve önümüzdeki yıllarda da hizmet kalitesinin artması için çalışmalarımız devam etmektedir. Alt yapı çalışmaları yapılırken de genel aydınlatma amaçlı vatandaşın hayatına doğrudan etki edebilecek ve vatandaşların hayatının seyrini değiştirebilecek, kazaları azaltacak, Asayiş olaylarını minimize edecek aydınlatma çalışmaları da şirketimizce yapılmaya devam edecektir” dedi.
25 Eylül 2024 Çarşamba - 15:46 Muş’ta hükümlü ve yakınları için sosyal market açıldı Muş Cumhuriyet Başsavcılığı ve Türk Kızılay Muş Şube Başkanlığı, kentteki ihtiyaç sahibi hükümlü ve hükümlü yakınlarının temel ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla bir sosyal market açtı. Muş Cumhuriyet Başsavcılığı ve Türk Kızılay Muş Şube Başkanlığı işbirliğiyle Denetimli Serbestlik Müdürlüğünde açılan sosyal markette hükümlüler ve aileleri, kendileri için belirlenen saatte giysi, ayakkabı ve diğer ihtiyaç malzemelerini temin edebilecekler. Denetimli Serbestlik Müdürlüğü binasında düzenlenen törende açılışı yapılan sosyal marketten denetimli serbestlik tedbiri devam eden ve ekonomik durumu iyi olmayan hükümlü aileleri yararlanacak. Sosyal Market’in açılışını yapan Muş Cumhuriyet Başsavcısı Hüseyin Kantar, sosyal sorumluluk projesinin ilk adımını attıklarını ifade ederek, “Kızılay’ın desteğiyle Denetimli Serbestlik Müdürlüğü bünyesinde sosyal market açılışı gerçekleştirdik. Sosyal market, denetimli serbestlik tedbiri devam eden ve ekonomik durumu iyi olmayan hükümlülerimizin ailelerinin, özellikle çocuklarının giyim ihtiyacı, okul ihtiyacı, kırtasiye ihtiyacı, defter, kalem, silgi, bu tarz malzeme ihtiyaçlarını karşılayacak bir market olacak. Buradan ihtiyaca göre bu ürünleri karşılayabilecekler. Ayrıca, Koruma Kurulu Toplantımızı yaptık. Bu yıl denetimli serbestlik olarak çok daha aktif projeler yapacağız. Muş’un tarım ve hayvancılık kenti olması sebebiyle bu alan üzerine projeler yürütüyoruz. Özellikle geçen yıldan beri devam eden sürü yetiştiriciliği projemiz bu yıl da devam edecek. Bunun yanında arıcılık çok önem verdiğimiz bir proje. Muş’un coğrafyası, florası, arıcılık için çok uygun. Dolayısıyla arı yetiştiriciliğine yönelik faaliyetlere başlıyoruz" dedi. Kurulan sosyal marketin aile ekonomisine katkı sunacağını söyleyen Kantar, “Cezanın asıl amacı ıslah etmek, topluma karıştırmak, topluma sorunsuz bir şekilde bu arkadaşlarımızın entegrasyonunu sağlamaktır. Dolayısıyla buna yönelik faaliyetleri çok önemsiyoruz. Bu yaptığımız eğitim faaliyetleri ve kurslar, hep bu amaca yönelik. Arkadaşlar bu kursları tamamladıktan sonra kendi işlerini kurup aile ekonomisine katkı sağlayacaklar. Buna inanıyoruz ve buna yönelik faaliyetlerimize de devam ettireceğiz" şeklinde konuştu. Muş Cumhuriyet Başsavcılığı ile Sosyal Market Projesi’nin açılışını yaptıklarını belirten Türk Kızılay Muş Şube Başkanı Faik Aktaş ise "Amacımız hükümlü ve ailelerimizin ihtiyaç sahibi çocuklarının giyim anlamındaki ihtiyaçlarını karşılanmak. Burada sürekli olarak malzeme tedarikini karşılayarak ihtiyaç sahibi ailelerimizin yanında olacağız. Bu anlamda çocuklarımızın eğitim anlamındaki desteklerimizi de sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı. Market açılışının ardından Kantar başkanlığında Koruma Kurulu Toplantı yapıldı. Törene, Cumhuriyet Savcısı Gökhan Bakaner, Muş Denetim Serbestlik Müdürü Bülent Uğraş, Muş E-Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu Müdürü Ferhat Tuncay ve kurum amirleri katıldı.
Muş’a gelen öğrenciler otogarda karşılandı
04 Ekim 2023 Çarşamba - 14:05 Muş’a gelen öğrenciler otogarda karşılandı Muş Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü yetkilileri üniversiteyi kazanarak Muş’a gelen öğrencileri otogarda karşılayarak yalnız olmadıklarını hissettirdi. Muş Gençlik ve Spor İl Müdürlüğüne bağlı yurtlarda barınacak olan üniversite öğrencileri, otogarda personeller tarafından karşılanarak güven içerisinde yurtlarına yerleştiriliyor. Türkiye’nin farklı illerinden üniversite eğitimi için Muş’a gelen öğrenciler, barınacakları GSB yurtlarına yerleştirilmek üzere Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü bünyesindeki gençlik liderleri ve gönüllü üyeler tarafından otogar girişlerinde karşılanıyor. Otobüslerden tek tek alınarak stantlara getirilen öğrencilere çeşitli ikramlarda bulunularak kayıtları yapılarak bilgilendirici materyaller veriliyor. Kayıtları yapılan öğrenciler, güven içerisinde servislere bindirilerek odalarına yerleştirilmek üzere yurtlarına götürülüyor. Otogarda kurdukları stantlarda öğrencileri ağırlayarak çeşitli ikramlarda bulunduktan sonra öğrencileri yurda yerleştirdiklerini ifade eden gençlik liderlerinden İsmail Özkan, öğrencilerin Muş’ta kendilerini yalnız hissetmemeleri için stant kurduklarını belirterek, “Bizler Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü ailesi olarak üniversiteyi kazanan öğrencilerimizi otogar ve havalimanlarında karşılayarak kurduğumuz stantlarda çeşitli ikramlarda bulunuyoruz. Öğrencilerin Muş’a geldikleri gibi kendilerini yalnız hissetmemeleri için elimizden geleni yapıyoruz. Öğrenciler üniversiteyi bitirene kadara çeşitli gezilerimiz ve etkinliklerimiz olacak. Bizler her zaman gençlerimizin yanında olmaya devam edeceğiz” dedi. Adana’dan Muş’a gelen öğrencilerden Umut Kızıltoprak da, Muş’ta yalnız olmadıklarını ifade ederek, “Adana’dan geliyorum. Otobüsten yeni indim. Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü ekipleri bizleri karşıladı, çay ısmarladılar. Burada kayıt işlemlerimi tamamladıktan sonra yurda götürecekler. Muş’ta yalnız değiliz” ifadelerini kullandı. Kocaeli’den 20 saatlik otobüs yolculuğunun ardından Muş’a vardığını söyleyen Ömer Faruk Yıldırım ise “20 saatlik bir yolculuğun ardından böyle karşılanmak gerçekten beni çok mutlu etti. Gerçekten muhteşem karşılandım. Çayımızı içtik hediyelerimizi aldık. Yurda kadar da bırakacaklar sağ olsunlar. Otobüsten iner inmez beni karşıladılar. İlk dakikadan itibaren Muş’ta yalnız kalmayacağımızı anladık” şeklinde konuştu. Yozgat’tan Muş’a öğrencisini getiren veli Ahmet Taş da, kurulan stanttan dolayı memnun olduklarını belirterek, “Gençlik ve Spor İl Müdürlüğüne çok teşekkür ederim bu sıcak karşılama için. Muş’a geldikten sonra yurda ulaşmak bizim için problemdi. Ama otogara kurulan stant sayesinde öğrencimizi rahatlıkla yurda götüreceğiz” dedi.
Acılı aileler evlat nöbetini yağmur altında sürdürdü
04 Ekim 2023 Çarşamba - 14:01 Acılı aileler evlat nöbetini yağmur altında sürdürdü HDP Muş İl Başkanlığı önünde oturma eylemi başlatan aileler, sağanak altında ve soğuk havaya rağmen eylemlerini sürdürdü. Muş’ta, çocuklarının terör örgütü PKK tarafından dağa götürülmesinden HDP’yi sorumlu tutan aileler, partinin il başkanlığı önünde oturma eylemi yaptı. HDP Muş İl Başkanlığı önünde oturma eylemini başlatan aileler, 117 haftadır kararlı bir şekilde devam ettirdikleri evlat nöbetini sağanak altında da sürdürüyor. Çocuklarına kavuşma ümidiyle Diyarbakır annelerinin başlattığı eyleme destek veren aileler, her hafta çarşamba günü yaptıkları eylemi bu hafta da sürdürdü. HDP İl Başkanlığı binası önünde bir araya gelen aileler, "Halk düşmanı parti", "Evlatlarımızı vereceksiniz", "Ha HDP ha PKK", "Türk-Kürt kardeştir, HDP kalleştir", "Halkı dolandıran parti", "Anneler direniyor", "Artık yeter yakamızdan düşün" ve "Yeter artık evlatlarımızı bırakın" yazılı pankartlar açtı. Çocuklarının fotoğraflarıyla eyleme katılan anne ve babalar, evlatlarına "teslim ol" çağrısında bulundu. PKK ve HDP’den çocuklarını isteyen acılı anne Ayten Koçhan, diğer ailelere de destek çağrısında bulunarak, “8 yıldır çocuğumdan bir haber alamıyorum. Bu 2 yıldır eylemimize devam ediyoruz. PKK’dan, HDP’den biz çocuklarımızı istiyoruz. Biz bir şey peşinde değiliz, ciğerimizin peşindeyiz, evlatlarımızın peşindeyiz. Çocuğu kandırılan bütün ailelere sesleniyorum, gelip bize destek versinler. Korkmayın, biz korkmadan geliyorsak siz de korkmayın ve gelin evlatlarınıza seslenin. Diyarbakır gibi bize desteğe gelin. Oğlum Ersin, beni görüyorsan, duyuyorsa gel teslim ol. Ben ve baban artık dayanamıyoruz. Kış mevsimine giriyoruz, yolunuz yol değil, soğukta perişan olursunuz” dedi. Oğlunu alıncaya kadar eylemini sürdüreceğini dile getiren Şemsettin Özcan da, “HDP, PKK benim çocuğumu verene kadar ben burayı terk etmiyorum. HDP’nin mecliste ne işi var. Onlar Amerikancıdır, oraya gitsinler, İsrail’e gitsinler. Türkiye ile bir ilgileri yok. Türk Bayrağı’nın altında olup da hainlik yapanın Allah belasını versin. HDP, Kürt’ü temsil ettiğini söylüyor. Ne temsili, Kürt’ün düşmanıdır. Zaten bizim çocukları onlar götürdü. 7 senedir oğlum gitmiş, hiçbir haber alamadım. Çocuğuma ve dağdaki tüm çocuklara sesleniyorum, eğer beni duyuyorsanız gelin teslim olun. Başkasının uşağı olmayın. Onlara güvenmeyin. Onların çocukları nerede okuyor, bizim çocuklar nerede. HDP, Türkiye’nin düşmanıdır. HDP bizi mahvetti, Kürt davasıyla ilgili konuşuyorlar ama bizi mahvettiler. Gece-gündüz çocuklarımızı düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.
Muş’ta ’Ovaya Bakan Adam’ kaya taşı görenleri hayran bırakıyor
03 Ekim 2023 Salı - 16:59 Muş’ta ’Ovaya Bakan Adam’ kaya taşı görenleri hayran bırakıyor MUŞ (İHA) – Muş’ta doğal yollarla oluşan ve insan kafasına benzediği için ’Ovaya Bakan Adam’ adı ile gündeme gelen kaya taşı ziyaretçilerini ağırlıyor. Muş’un Kızılağaç beldesinde insan kafasına benzeyen ve yöre halkı tarafından ‘Ovaya Bakan Adam’ adı verilen kaya, vatandaşların ilgi odağı oldu. Kızılağaç beldesine yaklaşık 15 kilometre uzaklıktaki Ahçar Yaylası’nda bulunan kaya parçasını görmek isteyenler sarp ve dik yamaçları aşarak yaklaşık iki saatlik uzun bir yürüyüşün ardından ulaşabiliyor. Kayaya uzaktan bakıldığında burnu, dudakları, anlı ve kulağı düzgün bir şekilde heykeltıraşın elinden çıkmış gibi görünüyor. ‘Ovaya Bakan Adam’ kayasına dikine bakıldığı zaman da normal bir kaya parçası gibi görünürken, her iki yan profilden bakıldığında ise iki farklı insan kafası olarak görünüyor. Doğal olarak oluşan kaya kütlesi bölgeyi ziyaret eden vatandaşlar tarafından ilgi ile karşılandığını söyleyen belde sakinlerinden Mehmet Yentürk, kaya taşının yeterince tanıtılmadığını ifade ederek, “Bu kayanın birçok ziyaretçisi var. Ancak zorlu bir yürüyüşün ardından ‘Ovaya Bakan Adam’a ulaşıldığı için turizmde hak ettiği yeri bulamıyor. Kayanın sağından ve solundan bakıldığında ayrı bir insan silueti olarak görülmektedir. Fakat karşıdan bakıldığı zaman normal bir kaya olarak görülmektedir. Bu kaya tıpkı bir insan gibi anlı, burnu, çenesi, gözü gibi tüm detaylar görülmektedir. Birçok kişi tarihi eser olduğunu sanıyor ancak bu tamamen doğal bir taştır” dedi.
Malazgirt’te şeker pancarı üreticisinin sorunları görüşüldü
03 Ekim 2023 Salı - 16:05 Malazgirt’te şeker pancarı üreticisinin sorunları görüşüldü MUŞ (İHA) – Muş’un Malazgirt Kaymakamı Göksu Bayram başkanlığında yapılan toplantıda, şeker pancarı üreticinin sorunları görüşüldü. Malazgirt Kaymakamı Göksu Bayram başkanlığında yapılan toplantıya, Malazgirt Belediye Başkanı Cengiz Altın, Ağrı Şeker Fabrikası Müdürü Hakan Çelik, Ağrı Şeker Fabrikası Ziraat Müdürü Mehmet Bayram, Malazgirt Ziraat Odası Başkanı Tahsin Kılıç, Malazgirt Pancar Bölge Şefi İbrahim Bostancı ve pancar üreticileri katıldı. Burada konuşan Ağrı Şeker Fabrikası Müdürü Hakan Çelik, Malazgirt’in şeker pancarı üretiminde Türkiye’de önemli bir yer tuttuğunu belirterek, "Malazgirt geçen yıl pancar üretiminde altın yılını yaşamıştı. Bu yıl da aynı verimi bekliyoruz. Malazgirtli pancar üreticilerimiz merak etmesin. Fabrikamızda pancar alımlarımız devam ediyor” dedi. Ziraat Odası Başkanı Tahsin Kılıç ise kantar önündeki uzun kuyrukların çok kısa zamanda azalacağını umut ettiklerini belirterek, “Fabrika Müdürümüz Hakan Çelik ve Malazgirt Kaymakamımız Göksu Bayram, Belediye Başkanımız Cengiz Altın ile birlikte toplantı yaptık. Vatandaşlarımızın pancarlarını sökümlerinden dolayı oluşan uzun kuyruklar hakkında bilgi verdik. Müdürümüzde Malazgirt halkının sabırlı olmalarını istedi. Müdürümüzden çok kısa zamanda Ağrı Şeker Fabrikasının tam kapasite ile alımlarına başlanacağının müjdesini aldık. Fabrika çok yakında tam kapasite ile alımlarına başlayacak. Tam kapasite ile alımlar başlayınca kuyruklarda azalacak” dedi.
VEDAŞ’tan terörün bitirildiği bölgelere 100 milyonluk yatırım
02 Ekim 2023 Pazartesi - 14:21 VEDAŞ’tan terörün bitirildiği bölgelere 100 milyonluk yatırım Muş’ta 1993 yılında terör örgütü PKK’nın saldırıları nedeniyle göç ettikleri köylerine dönüş yapan vatandaşlara VEDAŞ ekipleri tarafından elektrik hizmeti götürülüyor. Vangölü Elektrik Dağıtım A.Ş. (VEDAŞ) ekipleri, yaklaşık 30 yıl önce terör saldırıları sonucunda boşaltılan Şenyayla bölgesinde bulunan ve hasar gören ağaç enerji şebekelerini beton ve demir direkler ile değiştirerek 100 milyon TL yatırım yaptı. 2023 yılı yatırım projelerini hayata geçiren VEDAŞ, kırsal bölgelerin enerji altyapısını güçlendiren yatırımlarını sürdürüyor. Bu çerçevede kırsalda çalışmalarını sürdüren ekipler, ömrünü dolduran eski ağaç direkli şebekeyi, beton ve demir direkli yeni şebekeyle değiştirerek kış mevsimi öncesi elektrik şebekelerini fırtınalara karşı korunaklı hale getirdi. VEDAŞ’a bağlı ekipler, enerji altyapısını güçlendirmek, teknolojiyle uyumlu yeni tesisler inşa etmek için çalışmalarını aralıksız olarak sürdürüyor. Yapılan yatırımlarla ilgili gazetecilere açıklamalarda bulunan VEDAŞ İl Müdürü Suat Coşar, Vangölü Elektrik Dağıtım Şirketi olarak zor bir coğrafyada oldukça kritik bir görevi ifa ettiklerini ifade ederek, “Kesintisiz 7/24 kaliteli enerji arzı için ekiplerimiz gece gündüz sahada çalışmaktalar. 2023 yatırım yılı programında Muş’un merkez ve ilçelerindeki kırsalda 100 milyonu aşkın şebeke yatırımı bulunmaktadır. Kaliteli ve kesintisiz enerji arzı için şebeke yatırımlarımız devam etmektedir. Özellikle kırsal şebekede bulunan elektrik dağıtım hatlarının doğal afetlere karşı dirençli hale getirilmesi için yatırımlarımız devam etmektedir. Bu minvalde ekipler çalışmaktadır. Sezon sonuna doğru yaklaşmaktayız. Allah nasip ederse ekim ve kasım sonu itibariyle bu yatırımlarımızı bitirip kış aylarına daha dirençli bir şebekeyle girmeyi planlıyoruz” dedi.
Muş’ta öğrencilere otel konforunda yurt
30 Eylül 2023 Cumartesi - 15:02 Muş’ta öğrencilere otel konforunda yurt Muş’ta 4 bin 500 kişinin kaldığı Muş Gençlik ve Spor İl Müdürlüğüne bağlı Yüksek Öğrenim Öğrenci yurtları (GSB), sunduğu hizmetlerle beş yıldızlı otelleri aratmıyor. Muş Gençlik ve Spor İl Müdürlüğüne bağlı Yüksek Öğrenim Öğrenci Yurtları (GSB) misafirlerini ağırlamaya hazırlanırken ildeki özel yurtlar ise tek tek kapandı. Muş Danişmend Gazi Öğrenci Yurdu, Müştak Baba ve Sultan Alparslan yurtlarıyla öğrenciler için bütün hazırlıklar tamamlandı. Depremzedelerden sonra yurtlar tekrar öğrenciler için hazır hale getirildiğini söyleyen Gençlik ve Spor İl Müdürü Mehmet Arif Taşdemir, 4 bin 500 kişinin barındığı yurtlarda öğrencilerin hiç bir sıkıntı yaşamayacaklarını belirterek, “Yaz döneminde öğrencilerimiz çıktıktan sonra boş kalmadık. Bütün yurtlarımızda bir bakım onarımdan geçirerek 5 yıldızlı otel konforuna hazırlamış olduk. 120 TL beslenme yardımı verme suretiyle aylık 3 bin 600 TL öğrencilerimize beslenme desteğini vermekteyiz. 2 tane kız yurdumuz bulunmakta 2 tane de erkek yurdumuz bulunmaktadır. Böylelikle Muş ilimizde yaklaşık 4 bin 500 öğrenciye hizmet vermekteyiz. İlimize gelen tüm öğrencilerimiz bize emanet olarak yurtlarımızda yerleştirmiş olacağız. Böylelikle aileleri de müsterih olsun. Öğrencilerimizi sabırsızlıkla bekliyoruz” dedi. "Öğrencilerin GSB yurtlarını tercih etmesi ile özel yurtlara ihtiyaç kalmadı" Yurtlarda ki konforu artırarak öğrencilere rahat bir ortam sunduklarını ifade eden Müdür Taşdemir, öğrencilerin GSB yurtlarını tercih etmesi ile özel yurtlara ihtiyaç kalmadığını belirterek, “Deprem süresince yurtlarımız depremzede vatandaşlarımıza ev oldu ortam oldu bunları uzun süre burada misafir ettik. Onlar bizim misafirlerimizdi şimdi onlardan sonra biz yazın bakım onarımını tamamladık. Şimdi de asıl ev sahibi olan öğrencilerimizi sabırsızlıkla bekliyoruz. İlimizde özel öğrenci yurdu bulunmamaktadır. Bunun nedeni ise Gençlik ve Spor Bakanlığı olarak son yıllarda yurttaki konforu arttırarak hizmet kalitemizi yükselterek gelmiş olduğumuz noktada öğrenciler sadece bakanlığa güvenerekten bizleri tercih ediyorlar. Bu nedenle ilimizde hiçbir öğrencimiz dışarıda kalmamakta ve özel öğrenci yurtlarının açılmasına da ihtiyaç duyulmamaktadır” ifadelerini kullandı. Yurtların oldukça güven olduğuna değinen Taşdemir, “Yurtlarımız 7/24 kamera sistemiyle izlenmekte güvenliğini tamamen kendi personelimizden sağlamaktayız. Bu nedenle öğrencilerimiz kendilerini huzurlu bir ortamda ve güvenli bir ortamda hissettiklerinden dolayı öğrencilerimizin memnuniyeti bu vesileyle Gençlik ve Spor Bakanlığımıza ait yurtlarımızda duyulmakta böylelikle yurtlardaki ihtiyacı da karşılamaktadır” şeklinde konuştu. Öğrencilerden Birgül Orbay ise 3 yıldır GSB yurtlarında kaldığını belirterek, GSB yurtları birçok imkânı sahip olduğunu söyledi. Özellikle odaların 3 kişilik olması çalışma imkânlarının artırdığını ifade eden Orbay, “Sosyalleşe bileceğimiz ortamlar hazırlanmıştır. Kitap okumak ve ders çalışmak için kafeler yapılmış. Özel yurtta hem ücret bakımında hem de burada huzurlu ve güvenlik bir ortam hazırlandığı için kendimizi genleştirebiliyoruz. Bu açında tüm öğrencilerin buraya gelmelerini tavsiye ediyorum” diye konuştu
Okulun bahçesinde kalan "kuzular" öğrencilerin maskotu oldu
30 Eylül 2023 Cumartesi - 10:04 Okulun bahçesinde kalan "kuzular" öğrencilerin maskotu oldu Muş’un Yeşilce İlkokulu ve Ortaokul müdürünün aldığı ve okulun bahçesinde beslediği 4 kuzu öğrencilerini maskotu oldu. Okul Müdürü Halis Şimşek, çocuklara hayvan sevgisi aşılamak için satın aldığı ve okul bahçesinde beslediği kuzular, öğrencilerin maskotu haline gelirken atıl durumdaki 500 metrekare alanı ise tarıma kazandırdı. Sene başında kuzu aldıklarını belirten okul müdürü Halis Şimşek, çocuklar okula geldiğinde sevebilecekleri mutlu olabilecekleri bir şey olmasını istedikleri söyledi. Hayvanlarla bağ kurduğu için bahçede dolaştığı an itibariyle kuzuların sürekli peşine takıldığını aktaran Şimşek, “Bunlar sevgiyi gördüğü zaman sadakat gösteriyor. Bunun için önümüzde ki süreçte proje yapacağız. Tarım ve Orman Müdürlüğünden görevlileri getirdik. Çocuklara hayvancılığın faydalarını anlattılar. Bildiğiniz gibi kuzulardan bulaşan herhangi bir hastalık yok. Çocuklar için tehlikesi yok. Aslında köylülerle anlaşırsak bunu geliştirebiliriz. Biz bu konuda ticaret yapmayı düşünmüyoruz tek amacım çocukların mutlu almasıdır” dedi. Bunun yanında öğrencilerle Mayıs ayında okulun atıl durumdaki 500 metrekare alanda sebze ektiklerini anlatan Şimşek, çocuklara tarımı benimseteceklerini ifade ederek, “Burada fasulye, biber salatalık, kabak ve patlıcan ektik. Bunların bakımını öğrencilerimizle birlikte yaptık. Şu anda hasadına başladık. Elde ettiğimiz ürünleri çevremizde yaşayan ihtiyaç sahiplerine dağıtıyoruz. Bizim amacımız çocuklarımızın hayvanları sevebilmesi tarımı öğrenebilmesi eğitimle birlikte bunları yapıyor olmasıdır” şeklinde konuştu. Öğrencilerden Zeynep Pala ise, kuzuları çok sevdiklerini ifade ederek, “Özellikle ders dışında gelip kuzularla oynuyoruz. Artık onlarla arkadaş olduk. Okulumuzun Maskotu oldular onlara bağlandık. Burada hem hayvancılığı öğreniyoruz hem de tarımı öğreniyoruz” ifadelerini kullandı.
Muş’ta 2100 rakımlı tesisten Japonya’ya alabalık ihracatı
29 Eylül 2023 Cuma - 17:03 Muş’ta 2100 rakımlı tesisten Japonya’ya alabalık ihracatı Muş’un Varto ilçesinde 2100 rakımlı Bingöl Dağı‘nın eteğinde kurulan alabalık tesisinde üretilen balıklar, başta Japonya olmak üzere birçok ülkeye ihraç ediliyor. Başta Japonya ve Rusya’ya olmak üzere birçok ülkeye ihraç edilen Türk somonlarının yanı sıra yavru alabalıkları da yurt içinde farklı illere sevk ediliyor. Doğal su kaynaklarının üzerine kurulan Varto somon ve alabalık tesisinde yetiştirilen balıklardan ilçe ekonomisine yılda 30 milyon lira katkı bekleniyor. Tesiste 8 milyon balık yavrusunun belli bir gramaja geldikten sonra iç ve dış piyasaya sürülmesi hedefleniyor. Tesise ilişkin bilgi veren işletmeci Ercan Özer, kentte ilk kez kurulan tesiste bin anaç somondan 8 milyon balık yavrusu elde ettiklerini aktardı. Bölgedeki su kaynaklarının verimliliği sayesinde kaliteli balıkların yetiştiğini dile getiren Özer, “2100 rakımlı Bingöl Dağı eteklerinde kurulan Varto somon ve alabalık üretim tesisimizde üretilen balıklarımızı ağırlıklı olarak yurt dışına ihracat ediyoruz. Bu yıl 8 milyon adet üretimimiz oldu. Japonya ve Rusya’ya başta olmak üzere birçok ülkeye ihracat yapmaktayız. Ürettiğimiz yavru alabalıkları ise yurt içinde farklı illere vermekteyiz. Bingöl Dağı’ndan çıkan su soğuk ve berrak olduğu için alabalıklarımız yağlı ve lezzetli oluyor. Bu nedenle rağbet görmektedir. Yılda 30 milyon lira ilçeye katkımız olacaktır” dedi.