Yerel Haberler
Muş
Muş’ta güvenlik güçleri yeni yıla dondurucu soğukta elleri tetikte girdi
01 Ocak 2024 Pazartesi - 00:06 Muş’ta güvenlik güçleri yeni yıla dondurucu soğukta elleri tetikte girdi Muş’ta güvenlik güçleri, dondurucu soğuğa rağmen kentin huzur, güven ve asayişini sağlamak amacıyla yeni yıla elleri tetikte girdi. Terör örgütü PKK’nın korkulu rüyası Muş-Diyarbakır-Bingöl üçgeninde yer alan Şenyayla bölgesindeki Şehit Üsteğmen İsmail Moray Üs Bölgesi’nde başarıyla görev yapan Mehmetçik, yeni yıla elleri tetikte girerek terörle mücadelede kararlılık mesajı verdi. Muş’ta İl Jandarma Komutanlığı ve İl Emniyet Müdürlüğüne bağlı ekipler, yeni yılda kaçakçılara, suçlulara ve terör örgütü mensuplarına geçit vermemek için kent genelinde göz açtırmıyor. Şehit Jandarma Üsteğmen İsmail Moray Üssü’nü ziyaret ederek askerlerin yeni yılını kutlayan Muş Valisi Avni Çakır, daha sonra Muş Alparslan Üniversitesi önünde uygulama yapan jandarma ekiplerini ziyaret etti. 112 Acil Çağrı Merkezi Müdürlüğü’ne geçen Çakır, kent çıkışındaki polis uygulama noktasını ziyaret ederek, tatlı ikramında bulundu. Muş-Diyarbakır yolundaki üs bölgesinde görev yapan kahraman komandoları ziyaret ettiklerini söyleyen Vali Çakır, "Jandarma ve komutanlarının üstün görev anlayışı sayesinde hem bölgemiz hem yurdumuz huzur içerisinde. İnşallah bu huzur ortamı artarak devam edecek. Güvenlik güçlerimizin üstün görevi sayesinde terör bölgeden tamamen temizlendi. Bundan sonrada en ufak bir şekilde bölgemize terörün yerleşmelerine aslanlar izin vermeyecek. Muş her zaman için bir güvenlik şehri olmuştur. Bu aziz kahramanımızın sayesinde bizler evlerimizde sıcacık yuvalarımızda huzur içerisindeyiz. Onlar üs bölgelerinde yurdun hudut boylarında milletimizin bölünmez bütünlüğü, vatandaşlarımızın huzuru noktasında gece gündüz görev yapıyorlar. Üstün görev anlatışıyla hareket ediyorlar" dedi. Vali Çakır’a ziyaretlerinde Muş Emniyet Müdürü Serkan Karaman ve Muş Jandarma Komutan Vekili Albay Ahmet Kaya da eşlik etti.
Yangın çıkan binada mahsur kalan 25 kişi itfaiyenin müdahalesi ile kurtarıldı
30 Aralık 2023 Cumartesi - 17:12 Yangın çıkan binada mahsur kalan 25 kişi itfaiyenin müdahalesi ile kurtarıldı Muş’ta, 6 katlı binanın bodrum katında çıkan yangının dumanı tüm binayı etkisi altına alırken üst katlarda mahsur kalan 25 kişi itfaiyenin yardımı ile kurtarıldı. Edinilen bilgilere göre, Muş İstasyon Caddesi Atatürk Parkı karşısında bulunan 6 katlı binanın bodrum katında yangın çıktı. Eski kalorifer kazanının doğal gaza dönüştürülmesi için yapılan söküm çalışmaları sırasında çıkan yangında, binada duman sebebiyle mahsur kalan ve aralarında çocukların da olduğu 25 kişi yapılan çalışmaların ardından kurtarıldı. Bugün saat 14.00 sıralarında çıkan yangın sebebiyle binayı duman sardı. Nefes almakta zorluk çeken binada ki vatandaşlar, kendilerini balkon ve camdan sarkıtıp, çevreden yardım istedi. İhbarla, adrese polis, itfaiye ve sağlık ekipleri sevk edildi. İtfaiyeciler, bir yandan yangını söndürmeye çalışırken diğer yandan da binada mahsur kalanlara yardım etti. İtfaiyenin, merdivenli aracıyla binadan tahliye edilen 25 kişiye sağlık ekipleri müdahale etti. Çevrede ki esnaflar dumandan etkilenenlere ayran içirdi. Muş Belediyesi Başkan Yardımcısı Muhterem Bozkurt, "Bugün saat 14 civarlarında, şehrimizin ana merkezindeki binanın bodrumunda bir yangın ihbarı aldık. İtfaiye ekiplerimiz, 5 dakika içerisinde yangın mahalline vardılar. 15 dakika içerisinde yangını tamamen kontrol altına aldılar. Ayrıca bu 15 dakika içerisinde aralarında çocukların da bulunduğu 25 vatandaşımızı, itfaiye merdivenleriyle tahliye ettiler. Allah’a şükrediyoruz hem can, hem mal kaybımız yok. Yangın şu anda kontrol altında ve soğutma işlemleri devam ediyor. Yangının olduğu mahal, tamamen bitişik bir nizam. Zamanında müdahale yapılmasaydı, Allah korusun büyüyebilirdi" dedi. Yangın esnasında binada mahsur kaldığını ve dumandan etkilendiğini söyleyen Tuncay Korkmaz, “Ofisteydim bir baktım içerisi duman altıydı. Daha koridorda çıkacaktım, çıkamadım yangın vardı. 1 saat bekledik, itfaiye geldi bir saate ancak ateşi söndürdü. Tam bir yangın olsaydı herkes içerde ölürdü. Mahsur kaldık” ifadelerini kullandı.
Muş’ta korkutan yangın: Mahsur kalan 25 kişi itfaiyenin müdahalesi ile kurtarıldı
30 Aralık 2023 Cumartesi - 17:05 Muş’ta korkutan yangın: Mahsur kalan 25 kişi itfaiyenin müdahalesi ile kurtarıldı Muş’ta, 6 katlı binanın bodrum katında çıkan yangının dumanı tüm binayı etkisi altına alırken üst katlarda mahsur kalan 25 kişi itfaiyenin yardımı ile kurtarıldı. Edinilen bilgilere göre, Muş İstasyon Caddesi Atatürk Parkı karşısında bulunan 6 katlı binanın bodrum katında yangın çıktı. Eski kalorifer kazanının doğal gaza dönüştürülmesi için yapılan söküm çalışmaları sırasında çıkan yangında, binada duman sebebiyle mahsur kalan ve aralarında çocukların da olduğu 25 kişi yapılan çalışmaların ardından kurtarıldı. Bugün saat 14.00 sıralarında çıkan yangın sebebiyle binayı duman sardı. Nefes almakta zorluk çeken binada ki vatandaşlar, kendilerini balkon ve camdan sarkıtıp, çevreden yardım istedi. İhbarla, adrese polis, itfaiye ve sağlık ekipleri sevk edildi. İtfaiyeciler, bir yandan yangını söndürmeye çalışırken diğer yandan da binada mahsur kalanlara yardım etti. İtfaiyenin, merdivenli aracıyla binadan tahliye edilen 25 kişiye sağlık ekipleri müdahale etti. Çevrede ki esnaflar dumandan etkilenenlere ayran içirdi. Muş Belediyesi Başkan Yardımcısı Muhterem Bozkurt, "Bugün saat 14 civarlarında, şehrimizin ana merkezindeki binanın bodrumunda bir yangın ihbarı aldık. İtfaiye ekiplerimiz, 5 dakika içerisinde yangın mahalline vardılar. 15 dakika içerisinde yangını tamamen kontrol altına aldılar. Ayrıca bu 15 dakika içerisinde aralarında çocukların da bulunduğu 25 vatandaşımızı, itfaiye merdivenleriyle tahliye ettiler. Allah’a şükrediyoruz hem can, hem mal kaybımız yok. Yangın şu anda kontrol altında ve soğutma işlemleri devam ediyor. Yangının olduğu mahal, tamamen bitişik bir nizam. Zamanında müdahale yapılmasaydı, Allah korusun büyüyebilirdi" dedi. Yangın esnasında binada mahsur kaldığını ve dumandan etkilendiğini söyleyen Tuncay Korkmaz, “Ofisteydim bir baktım içerisi duman altıydı. Daha koridorda çıkacaktım, çıkamadım yangın vardı. 1 saat bekledik, itfaiye geldi bir saate ancak ateşi söndürdü. Tam bir yangın olsaydı herkes içerde ölürdü. Mahsur kaldık” ifadelerini kullandı.
Muş’ta düzenlenen yürüyüşte İsrail protesto edildi
29 Aralık 2023 Cuma - 15:12 Muş’ta düzenlenen yürüyüşte İsrail protesto edildi Muş’ta Cuma namazı çıkışı düzenlenen yürüyüşle İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları protesto edildi. Muş’ta Cuma namazının ardından Belediye Meydanı’nda bir araya gelen Mescid-i Aksa Platformu üyeleri ve vatandaşlar, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarını protesto etmek için yürüyüş düzenledi. Meydanda toplanan kalabalık, İstasyon Caddesi’nden İmamı Şafi Camisi’ne kadar yürüyerek sloganlar eşliğinde İsrail’i protesto etti. Filistin bayrağı açan, İsrail ve ABD aleyhinde sloganlar atan grup adına açıklama yapan platform üyelerinden Dr. Öğretim Üyesi Erdal Eker, Gazze’nin zafere ereceğine inandıklarını belirterek, “Gazze 7 Ekim’den bu yana Filistin’i işgal eden İsrail tarafından bombalanmaktadır. Hiçbir kırmızı çizgisi olmayan İsrail kendi askerlerini yani esir düşen kendi askerleri dâhil Gazze’deki bütün Müslümanları katletmektedir. Biz umutluyuz, Allah’ın izniyle zafer Müslümanların olacak diyoruz. Biz Gazze’nin zafere ereceğinden eminiz. Muş Mescid-i Aksa Platformu olarak bir yürüyüş yaptık. Amacımız sesimizi yükseltmek, Rabbimize karşı şahitliğimizi yerine getirmektir. Bugün her yerde Gazze ve Filistin meselesi, halkları büyük bir şekilde etkiliyor. Rabbim şehitlerimizi katında kabul etsin” dedi. İstasyon Caddesi üzerinde gerçekleşen yürüyüş, yapılan duaların ardından sona erdi.
Tartıştıkları doktordan özür dilemek için pankart astılar
28 Aralık 2023 Perşembe - 13:44 Tartıştıkları doktordan özür dilemek için pankart astılar Muş’un Hasköy ilçesinde hasta ve hasta yakını, tartıştıkları doktordan özür dilemek için toplum sağlığı merkezi girişine pankart astılar. Hasköy İlçe Toplum Sağlığı Merkezinde aile hekimi olarak çalışan Dr. Koray Topçu (41), hasta muayene ettiği esnada hasta ve hasta yakını ile aralarında yaşanan tartışma tatlıya bağlandı. Yaptıkları davranıştan pişmanlık duyan hasta ve hasta yakını, doktorun gönlünü almayı bildi. Yaşanılan tartışmayı tatlıya bağlamak için hasta ve hasta yakını, toplum sağlığı merkezinin bahçe duvarının korkuluklarına bir pankart asttı. “Dr. Koray Topçu’ya saygısızlık ettik! Özür dileriz. M.A.K.” yazılı pankart Dr. Topçu’yu duygulandırırken, çevredeki vatandaşların ise takdirini topladı. Sağlıkta şiddete karşı bu hareketin çok güzel bir jest olduğuna vurgu yapan Topçu, 13 yıldır Muş’ta olduğunu ve kent merkezi ile Bulanık ilçesinde de daha önce görev yaptığını belirterek, “İzmirli olmama rağmen, çok uzun zamandır burada görev yapıyorum. Uzun zamandır buralardayım ve buranın halkıyla da çok şükür her zaman aramız çok iyidir. Ama arada bir böyle münferit olaylar olabiliyor. Geçen hafta muayene sırasında bir hasta ve onun yakınıyla ufak çaplı bir sözlü tartışma yaşamıştım. Sonrasında olay daha fazla büyümedi. Fakat ertesi gün kişiler yaptıklarından dolayı pişman olup gelip benden özür dilediler. Sonrasında da arkamda görmüş olduğunuz pankartı hazırlayarak, aile sağlığı merkezinin bahçe duvarına astılar. Açıkçası sabah gördüğümde çok fazla hoşuma gitmişti. Sağlıkta şiddetin çok fazla olduğu dönemlerden geçtiğimizden ve neredeyse sağlıkta doktorlara, tabiplere veya sağlık çalışanlarına karşı şiddet haberleri duyduğumuz bu dönemlerde bunun çok güzel bir jest olduğunu düşünüyorum. Arkadaşlar da oldukça düşünceli davranmışlar. Sonrasında bizim olayımız tatlıya bağlandı. Kendi sosyal medya hesaplarımdan bu anın görüntüsünü paylaştım. Açıkçası çok güzel tepkiler de geldi. Etraftaki insanlar, değerli meslektaşlarım ve sağlık çalışanları güzel tepkiler verdiler. Temennim; sağlıkta şiddetin bir an önce çözümlenmesi yolunda ve bu hem hastalar açısından hem sağlık çalışanları açısından mutlaka çok iyi olacaktır. En azından bu görüntüyle, bu pankartla, bu karşılıklı anlaşmayla birlikte buna da bir umut ışığı olabiliyorsak ne mutlu bize” dedi.
Jandarma, Cumhuriyet ile yaşıt olan dedeyi evinde ziyaret ederek doğum gününü kutladı
28 Aralık 2023 Perşembe - 09:12 Jandarma, Cumhuriyet ile yaşıt olan dedeyi evinde ziyaret ederek doğum gününü kutladı Muş İl Jandarma Komutanlığı personeli, Cumhuriyet’in 100’üncü yılında Karabey köyünde yaşayan 100 yaşındaki Abdulbaki Kaya’yı evinde ziyaret ederek doğum gününü kutladı. Muş merkeze bağlı Karabey köyünde ikamet eden 7 çocuk ve 60 torun sahibi Abdulbaki Kaya’yı evinde ziyaret eden jandarma, asırlık çınarın doğum gününü kutlayarak bir süre sohbet etti. Asırlık çınar Kaya, Atatürk’ü hatırladığını anlatırken ülkenin geçmiş dönemini ve şu anki halini karşılaştırdı. Tarihin birçok önemli anlarına şahit olan 100 yaşındaki Abdulbaki Kaya’yı evinde ziyaret ettiklerini söyleyen Jandarma Astsubay Başçavuş Özlem İçöz, jandarma ekipleri olarak her zaman vatandaşın yanında olacaklarını söyledi. İçöz, “Muş İl Jandarma Komutanlığı olarak, Cumhuriyetimizle birlikte doğan ve bugün 100 yaşında olan Abdulbaki dedemizin doğum gününü kutlamaktan onur ve kıvanç duyuyoruz. Cumhuriyetimizin bugün 100 yaşına ulaşması, birlik ve beraberlik ruhumuzun daima korunması ile mümkün olmuştur. Tarihin birçok önemli anlarına şahit olmuş Abdulbaki dedemizin bugün yanında olup bu anını paylaşmak bizim için çok değerli. Türkiye Cumhuriyeti jandarması olarak halkımızın her anında yanında, yakınında ve hizmetinde olmaya devam edeceğiz” dedi. Cumhuriyet ile yaşıt olan Abdulbaki Kaya, jandarmanın ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Ben 15 yaşındaydım Atatürk vefat etti. Atatürk’ü hatırlıyorum ama hiç görmedim. Beni evimde ziyaret ettiniz. Allah sizden razı olsun, çok mutlu oldum. Çok şükür şimdi ülkemiz çok güçlü, geçmişte sadece Kırıkkale’de silah üretiliyordu. Şimdi ülkemiz çok iyi yerlere geldi. Hiçbir ülke şu an Türkiye’ye karşı gelemez. Türkiye tüm ülkelere karşı çelik gibi dimdik ayakta duruyor” şeklinde konuştu. 100 yaşındaki Abdulbaki Kaya’nın 60 torunundan biri olan Habil Kaya da, jandarmanın dedesini ziyaret etmesinin kendilerini mutlu ettiğini ifade ederek, “Muş İl Jandarma Komutanlığından komutanlarımız dedemi ziyarete geldiler. Cumhuriyetle yaşıt olan dedemin doğum gününü kutlamak için pasta getirdiler. Dedem ile geçmişten geleceğe dair sohbetler ettiler. Dedem de mutlu oldu bizlerde mutlu olduk. Devletimiz sürekli yanımızda olduğu için gurur duyuyoruz. Devletimizi seviyoruz. Bu tür etkinliklerin yapılması bizleri ve yaşlılarımızı çok sevindiriyor” ifadelerini kullandı. Gerçekleşen ziyarette, Jandarma Binbaşı Özgür Barış İçöz, Jandarma Astsubay Kıdemli Başçavuş Mustafa Yılmaz ve Jandarma Astsubay Üstçavuş Şeyda Akın katıldı.
Acılı anne Necibe Çiftçi: "HDP ve PKK bir oğlumu dağa kaçırdı, bir oğlumu ise infaz etti"
27 Aralık 2023 Çarşamba - 13:49 Acılı anne Necibe Çiftçi: "HDP ve PKK bir oğlumu dağa kaçırdı, bir oğlumu ise infaz etti" Diyarbakır’dan gelerek Muş’ta HDP il binası önünde eylem yapan annelere destek veren Hakkari’nin Şemdinli ilçesinden Necibe Çiftçi, "Ben iki oğlum için buradayım. HDP ve PKK bir oğlumu dağa kaçırdı, 4 çocuk sahibi diğer oğlumu ise infaz etti" dedi. Muş’ta çocuklarının terör örgütü PKK tarafından dağa götürülmesinden HDP’yi sorumlu tutan aileler, partinin il başkanlığı binası önünde oturma eylemi yaptı. Diyarbakır’da evlat nöbetine katılan 4 aile de Muş’a gelerek HDP il binası önünde oturma eylemi yapan ailelere destek verdi. Çocuklarına kavuşma ümidiyle Diyarbakır annelerinin başlattığı eyleme destek veren Muşlu aileler, her hafta çarşamba günü yaptıkları eyleme devam etti. HDP İl Başkanlığı binası önünde toplanan aileler, "Halk düşmanı parti", "Evlatlarımızı vereceksiniz", "Ha HDP ha PKK", "Türk-Kürt kardeştir, HDP kalleştir", "Halkı dolandıran parti", "Anneler direniyor", "Artık yeter yakamızdan düşün" ve "Yeter artık evlatlarımızı bırakın" yazılı pankartlar açtı. Ellerine Türk bayrağı alarak fotoğraflarını taşıdıkları çocuklarına teslim olmaları çağrısında bulunan anne ve babalar, HDP’ye tepki göstererek, "Kahrolsun PKK, işbirlikçi HDP", "Şehitler ölmez vatan bölünmez", "Türk Kürt kardeştir HDP kalleştir", "Annelerin isyanı HDP’yi yenecek", "Otura otura kazanacağız", "Hırsız HDP katil PKK", Kandil burada PKK içeride" ve "Kahrolsun PKK" sloganları attı. Hakkari’nin Şemdinli ilçesinden gelen Necibe Çiftçi de annelere destek verdi. Bir oğlunun HDP ve PKK tarafından kaçırıldığını, bir oğlunun da PKK tarafından infaz edildiğini söyleyen Çiftçi, "2 evladım için buraya geldim. Benim bir evladım 2015 yılında HDP ve PKK tarafından kaçırıldı ve dağa götürüldü. Benim diğer oğlum Sami de kardeşini aradığı dönemde bir grup PKK’lı gelip evimizi sardı. Oğlum Sami’yi evden alıp bir ahıra götürdüler ve elini kolunu bağlayarak infaz ettiler. Şu anda burada 2 evlat acısını çekiyorum. İnşallah Allah’ın izni ve devletin gücüyle ben diğer evladıma kavuşacağım" dedi. Oğluna kavuştu ama nöbet yerini terk etmedi HDP il binası önündeki evlat nöbetiyle büyük bir mücadele sergileyerek oğlunu terör örgütünün pençesinden kurtaran Ayşegül Biçer de, annelere destek olmak için Muş’a geldi. Diyarbakır’da HDP il binasının önünde 3 Eylül 2019 tarihinde oturma eylemi başlatan ilk annelerden biri olan ve evlat nöbetinin simge isimlerinden Biçer, terörle mücadeledeki davasını sonuna kadar sürdüreceğini ifade ederek, "2019 yılında evladım için HDP il binasının önünde oturdum ve 2021 yılında evladıma kavuştum. Çok şükür ben kendi evladıma kavuşmuş olabilirim ama benim terörle mücadeledeki davam sonuna kadar devam edecek. Hiçbir annenin yüreğini yakmaya, hiç kimsenin hakkı yoktur. Bunun için bir anne olarak sonuna kadar Türkiye’nin neresinde olursa olsun annelerin yanındayım ve annelerin sesi olmaya devam edeceğim. Bugün Diyarbakır’dan Muş annelerimize desteğe geldik. Birlik olduğumuzu, hep beraber Kandil’i yerle yeksan edeceğimizi göstermek istedik ve sonuna kadar da dimdik onlara karşı mücadele edeceğimizi bir kez daha dile getirdik" ifadelerini kullandı. Diyarbakır’dan gelerek Muşlu ailelere destek veren İmmihan Nilifırka da oğlu Mehmet için eylemini sürdürdüğünü söyledi. Nilifırka, "2019 yılından bu yana Diyarbakır’da eylemimizi sürdürüyoruz. Dağda bir çocuk dahi kalana kadar bu eylemimizi sürdüreceğiz. İnşallah biz de evlatlarımıza kavuşacağız. Bizi mahvettiler, Allah hakkımızı bırakmasın. Benim oğlum 2015 yılında İzmir Ege Üniversitesinde okuyordu. Bir haftalık izne geldi ve gitti. Gidiş o gidiş. 9 yıldır oğlumdan haber alamıyorum. Oğlumun acısını çekiyorum. Mezun olmasına 2 ay kalmıştı. O da sizin gibi muhabir olacaktı. Oğlumun mesleğini elinden aldılar, yaşama hakkını elinden aldılar. Oğlum gazetecilik okuyordu ve mezun olmasına 2 ay kalmıştı. Çok başarılı bir öğrenciydi ve çok hevesliydi. Oğlumun mesleğini, yaşam hakkını elinden aldılar, bizi maddi manevi mahvettiler. Ben oğluma çağrıda bulunuyorum. Mehmet’im dön gel, beni görüyorsan duyuyorsan gel güvenlik güçlerine teslim ol. ‘Giderseniz size işkence yaparlar’ diye sizi korkutuyorlar. Öyle bir şey yok. Arkadaşlarınla birlikte gel devlete teslim olun" şeklinde konuştu.
Muş’ta "İklim ve Çevre Sorunları Temelinde Birlikteyiz" projesinin tanıtımı yapıldı
26 Aralık 2023 Salı - 15:43 Muş’ta "İklim ve Çevre Sorunları Temelinde Birlikteyiz" projesinin tanıtımı yapıldı "İklim ve Çevre Sorunları Temelinde Birlikteyiz" projesi, Muş İl Özel İdaresi tarafından yapılan açılış toplantısı ile tanıtıldı. "Yeşil Bir Gelecek İçin Eşleştirme Hibe Programı" çerçevesinde Hazine ve Maliye Bakanlığı Merkezi Finans ve İhale Birimi, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Muş Valiliği, Avrupa Birliği Başkanlığı, Türkiye Belediyeler Birliği ve Muş İl Özel İdaresi işbirliğinde hazırlanan "İklim ve Çevre Sorunları Temelinde Birlikteyiz" projesinin tanıtımı yapıldı. Muş İslami İlimler Fakültesinde düzenlenen toplantı, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı. Projenin tanıtım videosunun izletilmesinin ardından konuşan Muş Valisi Avni Çakır, projenin konusunun dünyada herkesi ilgilendirdiğini ifade eden ederek, “Avrupa Birliği’nin özellikle Doğu Anadolu’da desteklediği ender projelerinden birinin burada tanıtılması son derece anlamlı oldu. Televizyonu açtığımızda mutlaka bu değişen iklim olaylarını ve iklim krizinin farklı yansımalarını hepimiz izliyoruz. Doğaya ne kadar müdahalede bulunursanız, aldığınızı geri vermezseniz, hep alayım hiç vermeyeyim derseniz doğada sizin aldıklarınızı geri size şiddetli bir şekilde verir. Son yıllarda görülmedik sel afetleri bizlere doğanın bu anlamdaki kızgınlığını da gösteriyor. Doğa hepimizin ortak olduğu belki de tek şeydir. Herkesin hissesi eşit. Bir bireyin dünyanın en zengini de olsa en fakiri de olsa eşit oranda hakkınızın olduğu bir varlıktır doğa. Dolayısıyla herkesin eşit derecede doğaya sahip çıkması, saygı göstermesi, ondan istifade ederken de herkesin hakkını hukukunu gözetmesi gerekir. Muş olarak siz bu konuda çok şanslısınız. Çünkü çok güzel yağış alıyorsunuz. Yurdumuzun birçok yerinde ciddi kuraklıklar söz konusudur. Sonuç olarak bunların hepsi doğaya acımasız müdahalenin sonucunda gerçekleşen iklim olaylarıdır. Bu olaylar insan eliyle yapılan bütün saldırıların yansımasıdır. Biz de atıkların kaynağını ayrıştırıyoruz. 80 kilometre öteye taşıyarak katı atık merkezinde bunları da ülke ekonomisine bir şekilde kazandırıyoruz. İşte tüm bunlar hepsini kapsayacak sade ama güzel bir projedir" dedi. İklim değişikliği ve çevresel bozulmanın gün geçtikçe etkisini artırdığını belirten İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Şehymus Yentür, proje kapsamında gerçekleştirilecek faaliyetlerle kentin çevre eylem planının hazırlanacağını ifade ederek, "Ülkemiz iklim anlaşmasına 7 Ekim 2021’de TBMM’de kabul edilmiştir. Bu anlaşmaya 191 devlet ve AB ülkeleri de katılmıştır. Dünyada karbon gazının salınımında 1. sırada Çin, ABD, Hindistan, Rusya, Japonya, Almanya, İran, Güney Kore, Kanada gibi ülkelerdir. Ülkemiz 18. sırada. Yani dünyayı en çok kirletenler en çok zengin olan ülkelerdir. Bu anlaşma ile tedbirlerin alınması ve bunu en aza indirme çabaları kayıt altına alınmıştır. Muş’ta 368 köy ve 212 mezra bulunmaktadır. 72 yerleşim yerindeki 52 bin nüfusun atıklarını toplamaktayız. Yarınlara daha iyi bir gelecek için ilimizde ortaklarımızla ’İklim ve Çevre Sorunları Temelinde Birlikteyiz’ projesini en iyi şekilde uygulayacağız. 450 kişiye çevre, koruma, çöp ve artık malzemeler eğitimi, çevre koruma bilicini arttırma eğitimi, sıfır atık ve iklim değişikliğine uyum eğitimleri vereceğiz. Projemizin özelde ilimize genelde ülkemize hayırlar getirmesini temenni ediyorum" dedi. Konuşmaların ardından projenin tanıtımı ile ilgili sunum yapıldı. Toplantıya, kurum amirleri, muhtarlar, öğrenciler katıldı.