Yerel Haberler
Muş
Sinema etkinliğine katılan öğrencilerden polislere teşekkür mektubu
09 Ocak 2024 Salı - 10:05 Sinema etkinliğine katılan öğrencilerden polislere teşekkür mektubu Muş İl Emniyet Müdürlüğü tarafından yürütülen ‘İyi Seyirler Projesi’ ile sinema etkinliğine katılan öğrenciler, geçirdikleri güzel günün anısına polislere teşekkür mektubu yazdı. Muş İl Emniyet Müdürlüğü bünyesinde görevli polis memurları, kentteki okullarda eğitim öğretim gören öğrenciler için "İyi Seyirler Projesi" kapsamında sinema etkinliği düzenleyerek, güzel zaman geçirmelerini sağlıyor. Her hafta farklı okullardan yüzlerce öğrenciyi sinema ile buluşturan Muş Emniyet Müdürlüğü, öğrencilere unutulmaz anlar yaşatıyor. Sinema etkinliğine katılan ve keyifli vakit geçiren çocuklar, polis ekiplerine mektup yazarak teşekkür etti. Öğrencilerden Kadir Bakır’ın polislere yazdığı mektupta, şu ifadelere yer verildi: “Merhaba polis abiler ve ablalar. Benim adım Kadir. Perşembe günü kendimi çok iyi hissediyordum. Çünkü sinemaya gittik. Sinemanın önünde bizim fotoğrafımızı çektiler. Polis abiler ve ablalara çok teşekkür ederiz. Öğretmenimin katkısı da var. Sinema çok büyüktü, filmi çok beğendik. Sizi kalplerimize sakladık. Bizi sinemaya getirdiğiniz için çok teşekkür ederiz. Siz kurtarıcı bir ekipsiniz. Siz bu dünyaya çocukları mutlu etmek için geldiniz. Ülkemizi ve vatanımızı koruyan bir ekipsiniz. Allah işinizi rast getirsin. Sizin için ve vatanımız için çalışacağız. Çilek öğretmenim ve arkadaşlarım sizi asla unutmayacaklar. Bizde sizin gibi yiğitler olacağız.”
Dr. Dölek: "Küresel ısınma ve betonlaşma kar yağışını azalttı"
08 Ocak 2024 Pazartesi - 15:30 Dr. Dölek: "Küresel ısınma ve betonlaşma kar yağışını azalttı" Afet Yönetim Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Öğretim Üyesi İskender Dölek, Türkiye’de kar yağışının en fazla olduğu illerden biri olan Muş’ta bu yıl kar yağışının az olmasının sebebinin küresel ısınma ve bununla birlikte artan şehirleşme ve betonlaşma olduğunu söyledi. Kış mevsiminin ikinci ayında olduğumuz bugünlerde Muş’ta beklenen kar yağışı hala yüzünü göstermedi. Mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklıklar endişe verirken, kar yağmaması kuraklık riskini beraberinde getiriyor. Mevsim değişikliği ile ilgili açıklamalarda bulunan Dr. Öğretim Üyesi İskender Dölek, kar yağışının yeterli seviyede olmaması durumunda tarım alanlarında da kuraklık yaşanabileceğini vurgulayarak, “Yılın bu mevsiminde Muş’ta yaklaşık bir metreye yakın kar ve kar örtüsünün olması gerekirken sadece dağların üst bölümlerinde ince bir kar örtüsü var. Bu kar yağışının gecikme nedenleri arasında küresel ısınmayla birlikte yaşanan veya küresel ısınmanın yansıyan etkileri gösterilebilir. Küresel ısınmaya ilaveten artan şehirleşme ve şehirlerde artan betonlaşmadır. Yüzeyin ısı sıcaklıklarının değişmesi ile şehir ısı adacıkları oluşturur. Oluşan şehir ısı adacıkları da yüzey sıcaklıklarını arttırarak hava sıcaklıklarının düşmesini engeller. Bu durumda kar yağışını geciktiren faktörlerden biri olarak dikkat çeker. Süreç böyle devam ettiği zaman özellikle ilkbahar ve yaz başlarında yaşadığımız kuraklık ve tarım için gerekli olan kar erimeleri ile sağlanan su hem akarsuları besleyecek hem de akarsularla dolaylı olarak tarımsal su ihtiyacı giderilecektir. Eğer yeteri kadar kar yağmaz ve kar yağışı gecikirse ve kar kalınlığı azalırsa ilerleyen süreç içerisinde tarımsal anlamda bir kuraklık söz konusu olacak, bu da üretilen tarımsal ürünlerin miktarında azalmaya neden olabilecektir” dedi.
Bulanık’ta Türk Halk Müziği konseri düzenlendi
07 Ocak 2024 Pazar - 08:33 Bulanık’ta Türk Halk Müziği konseri düzenlendi Muş’un Bulanık ilçesinde farklı branşlarda görev yapan 32 öğretmenden oluşturulan koronun verdiği Türk Halk Müziği konseri büyük beğeni topladı. Bulanık Kaymakamlığı, Bulanık Belediye Başkanlığı ve Gençlik Merkezi Müdürlüğü öncülüğünde yürütülen farklı branşlarda görev yapan 32 öğretmenden oluşan grup, Bulanık Gençlik Merkezinin salonunda 23 eserle ilk konserini verdi. Bulanıklı öğretmenlerden oluşan koro, Anadolu’nun farklı bölgelerinden türküler seslendirdi. Kaymakam ve Belediye Başkan Vekili Oğuzhan Ocak, konsere katılan ilçe halkına teşekkür ederek, "Korodaki bütün hocalarımıza teşekkür ederim. Büyük bir ilgiyle izledim. Türk Halk Müziğini seviyorum. Gerçekleştirdiğimiz bu aksama hepiniz şeref verdiniz, teşekkür ediyorum. Hepinizin ayaklarına sağlık. İnşallah devamını getireceğiz. Emeği geçen herkese çok teşekkür ederiz. Burada çok büyük bir emek ve çaba var. Mükemmel bir uyumları var. Arkadaşlarımızı dinlemekten her zaman keyif alıyoruz. Bulanık için güzel bir aksam oldu. Biz naçizane destekledik ama sizlerin gönlünden geçmese bunların hiçbiri olmaz. Hepinize şükranlarımı sunuyorum. Kaymakamlık olarak sizlere destek vermeye çalışıyoruz. Şahsen çok keyif aldım. Emeğinize sağlık" dedi. Yapılan konuşmaların ardında öğretmenlere plaket takdimi yapıldı. Konsere Cumhuriyet Başsavcısı Aytekin Tetik, İlçe Jandarma Komutanı Üsteğmen Kazım Tüysüz, Emniyet Müdürü Aytaç Tefek, Bulanık İlçe Milli Eğitim Müdürü Yalçın Tunçel, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, kurum amirleri ve vatandaşlar katıldı.
Muş’ta 2023 yılında asayiş olaylarında azalma yaşandı
05 Ocak 2024 Cuma - 17:32 Muş’ta 2023 yılında asayiş olaylarında azalma yaşandı Muş Valisi Avni Çakır, kentte asayiş olaylarında bir önceki yıla oranla 2023 yılında yüzde 10 civarında azalma yaşandığını belirterek, “Muş’u bu anlamda, Doğu Anadolu Bölgesi’nde huzurun başkenti olarak ilan edebiliriz" dedi. Muş Valisi Avni Çakır başkanlığında, kentte görev yapan yerel ve ulusal basın mensuplarının da katıldığı "2023 Yılı Genel Asayiş, Güvenlik, Yapılan ve Yapılması Planlanan Yatırım ve Projeler" hakkında genel değerlendirme toplantısı düzenlendi. Kentteki basın mensuplarıyla valilik toplantı salonunda bir araya gelen Çakır, afet ve savaştan dolayı çok acılar yaşandığını ve zorlu bir yıl geçirildiğini belirterek, "6 Şubat depremleri tarihte görülmemiş en büyük olaylardan biri. Gazze’de yaşananlar tüm dünyayı üzüntüye boğdu. Emniyet ve asayiş yönünde hem bizler hem vatandaşımız ilimizdeki güven ve huzur ortamını güçlü bir şekilde hissediyor. Vatandaşlarımız güven içerisinde yaşamlarını sürdürüyor. Bu da son derece bizi mutlu ediyor. Muş’u bu anlamda, Doğu Anadolu Bölgesi’nde huzurun başkenti olarak ilan edebiliriz" dedi. Muş’ta 2023 yılında 6 bin 418 asayiş olayının meydana geldiğini belirten Vali Çakır, "Muş’ta 6 bin 418 asayiş olayı meydana gelmiş. Bu rakam 2022 yılında meydana gelen 7 bin 107 olaya kıyasla asayiş olaylarında yüzde 10 civarında bir düşüş olduğunu göstermektedir. Ayrıca meydana gelen 6 bin 418 olayın yüzde 95,40’ı aydınlatılmıştır. Bu çalışmalarda 4 bin 868 şahıs yakalanmış, bunlardan 296’sı çıkarıldıkları mahkemece tutuklanmıştır. İlimizde 318 TEM olayı meydana gelmiştir. Bu rakam 2022 yılında meydana gelen 361 olaya kıyasla TEM olaylarında yüzde 11,91 civarında bir düşüş olduğunu göstermektedir. Ayrıca meydana gelen 318 olayın yüzde 94,96’sı aydınlatılmıştır. Bu çalışmalarda 202 şahıs yakalanmış, bunlardan 6’sı çıkarıldıkları mahkemece tutuklanmıştır" ifadelerini kullandı. 2024 yerel seçiminde 389 okulda 822 sandıkta 4 bin 290 personelin görev alacağını vurgulayan Çakır, "28. Dönem Milletvekili ve Cumhurbaşkanlığı seçiminde Muş genelinde 385 okulda 856 sandıkta 4 bin 130 personelle görev almış, herhangi bir olumsuzluk yaşanmamıştı. 2024 yerel seçiminde 389 okulda 822 sandıkta 4 bin 290 personelle görev alınacaktır” şeklinde konuştu. Konuşmanın ardından Vali Çakır, basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Toplantıya Muş Jandarma Komutanı Albay Mehmet Kasım Ermiş ve İl Emniyet Müdürü Serkan Karaman da katıldı.
Kıtlama olarak içilen sıcak çaylar yemek borusu kanserini tetikliyor
05 Ocak 2024 Cuma - 15:37 Kıtlama olarak içilen sıcak çaylar yemek borusu kanserini tetikliyor Doğu Anadolu Bölgesi’nde sık görülen yemek borusu kanserine kıtlama olarak içilen sıcak çayın etkisinin olduğu uzman doktorlar tarafından açıklandı. Doğu Anadolu Bölgesi’nde sıkça rastlanan yemek borusu kanseri üzerine yapılan bir araştırma, sıcak çayın bu kansere yol açtığını ortaya koydu. Uzmanlara göre sıcak çay tüketmenin tek nedeninin ise kıtlama yöntemi ile içilmesidir. Doğu Anadolu kentlerinde kıtlama şeker ile çay içme geleneğinin tarihi uzun yıllara dayanıyor. Çayın, parçalanmış sert dökme şekerin ağızda tutulmasıyla içildiği bu yöntem uzmanlara göre yemek borusu kanserine neden oluyor. Çay ocaklarında günlerini geçiren Muşlu vatandaşlar ise kıtlama ve sıcak çay içmeye devam ediyor. Muş Devlet Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Doktor Emrah Varan, bölgede sıcak çay tüketmenin en başlıca nedeninin kıtlama içilen çayların olduğunu belirterek, “Doğu Anadolu Bölgesi’nin Ağrı, Kars, Ardahan, Muş ve Erzurum illerinde bizim kıtlama dediğimiz yani çay şekerini ağıza alıp sıcak çayı içme alışkanlığı var. Bu alışkanlık kronik iritasyon dediğimiz yemek borusunda tahrişe sebep olur ve bu tahriş zamanla kansere sebep olur. Dünyada uzak doğuda, Türkiye’de de Doğu Anadolu’nun doğusunda yemek borusu ve yemek borusu başında kanser ihtimali daha yüksektir. Yani durum böyle olunca da sıcak çayı tek seferde yüksek miktarda ağza alıp içmemek lazım. Hem ağız mukozasını yakar hem yemek borusu ve yemek borusu başını yaktığı için kansere sebep olur. Bu konudaki önerilerimiz şöyle; çay kıtlama olarak içilecekse çayın sıcak olmamasına dikkat edilip yine tek seferde çok miktarda içilmemeli. Sıcak bir çay, salep dahi olabilir bir kereden yüksek miktarda alırsanız ve bunu sürekli yaparsanız kronik iritasyon dediğimiz sürekli yaralanmalardan sonra kansere dönüşür. Bu konudaki önerimiz bir kere çayın çok sıcak olmaması lazım, ağza alındığında dili ya da ağız mukozasını yakmaması lazım, bir ikincisi yüksek miktarda almamız lazım. Çay hepimizin tükettiği, toplumumuzun milli içeriklerinden biridir” dedi. Muş’ta çay ocağı işletmeciliği yapan Yılmaz Alak ise bölgede çayın sıcak içildiğini belirterek, “Memleketimizde hava soğuk ve karlı geçiyor. İnsanlarımız ısınmak için sürekli hızlı hareket ediyor. Bu da yeme içmeye de yansıyor. Bölgemizdeki insanlar çayı ısınmak için içtiğinden dolayı çok sıcak tüketmek zorunda kalıyorlar. Ayrıca kıtlama dediğimiz çay içme yöntemi de bizde çok yaygın. Kıtlama çay içenler çayın soğumasını beklemeden içtikleri için bahsedilen hastalığa sebebiyet veriliyor” ifadelerini kullandı. Çay ocağında kıtlama çay içen Melik Alak da, bilimsel açıklamaya bağlı olarak çayı dinlendirdikten sonra içeceklerini belirterek, “Genelde soğuk bölgede yaşadığımız için çayımızı kıtlama ile sıcak içiyoruz. Son zamanlarda bilim insanları tarafından yapılan araştırmalarda sıcak çayın yemek borusunda kansere sebebiyet verdiği ortaya çıktı. Bundan sonra dikkat edeceğiz. Çayımızı beklettikten sonra içeceğiz. Sağlığımız daha önemlidir” şeklinde konuştu.
Kıtlama olarak içilen sıcak çaylar yemek borusu kanserini tetikliyor
05 Ocak 2024 Cuma - 14:36 Kıtlama olarak içilen sıcak çaylar yemek borusu kanserini tetikliyor Doğu Anadolu Bölgesinde sık görülen yemek borusu kanserine kıtlama olarak içilen sıcak çayın etkisinin olduğu uzman doktorlar tarafından açıklandı. Doğu Anadolu Bölgesinde sıkça rastlanan yemek borusu kanseri üzerine yapılan bir araştırma, sıcak çayın bu kansere yol açtığını ortaya koydu. Uzmanlara göre sıcak çay tüketmenin tek nedeninin ise kıtlama yöntemi ile içilmesidir. Doğu Anadolu kentlerinde kıtlama şeker ile çay içme geleneğinin tarihi uzun yıllara dayanıyor. Çayın, parçalanmış sert dökme şekerin ağızda tutulmasıyla içildiği bu yöntem uzmanlara göre yemek borusu kanserine neden oluyor. Çay ocaklarında günlerini geçiren Muşlu vatandaşlar ise kıtlama ve sıcak çay içmeye devam ediyor. Muş Devlet Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Doktor Emrah Varan, bölgede sıcak çay tüketmenin en başlıca nedeninin kıtlama içilen çayların olduğunu belirterek, “Doğu Anadolu Bölgesinin Ağrı, Kars, Ardahan, Muş ve Erzurum illerinde bizim kıtlama dediğimiz yani çay şekerini ağıza alıp sıcak çayı içme alışkanlığı var. Bu alışkanlık kronik iritasyon dediğimiz yemek borusunda tahrişe sebep olur ve bu tahriş zamanla kansere sebep olur. Dünyada uzak doğuda, Türkiye’de de Doğu Anadolu’nun doğusunda yemek borusu ve yemek borusu başında kanser ihtimali daha yüksektir. Yani durum böyle olunca da sıcak çayı tek seferde yüksek miktarda ağza alıp içmemek lazım. Hem ağız mukozasını yakar hem yemek borusu ve yemek borusu başını yaktığı için kansere sebep olur. Bu konudaki önerilerimiz şöyle; çay kıtlama olarak içilecekse çayın sıcak olmamasına dikkat edilip yine tek seferde çok miktarda içilmemeli. Sıcak bir çay, salep dahi olabilir bir kereden yüksek miktarda alırsanız ve bunu sürekli yaparsanız kronik iritasyon dediğimiz sürekli yaralanmalardan sonra kansere dönüşür. Bu konudaki önerimiz bir kere çayın çok sıcak olmaması lazım, ağza alındığında dili ya da ağız mukozasını yakmaması lazım, bir ikincisi yüksek miktarda almamız lazım. Çay hepimizin tükettiği, toplumumuzun milli içeriklerinden biridir” dedi. Muş’ta çay ocağı işletmeciliği yapan Yılmaz Alak ise bölgede çayın sıcak içildiğini belirterek, “Memleketimizde hava soğuk ve karlı geçiyor. İnsanlarımız ısınmak için sürekli hızlı hareket ediyor. Bu da yeme içmeye de yansıyor. Bölgemizdeki insanlar çayı ısınmak için içtiğinden dolayı çok sıcak tüketmek zorunda kalıyorlar. Ayrıca kıtlama dediğimiz çay içme yöntemi de bizde çok yaygın. Kıtlama çay içenler çayın soğumasını beklemeden içtikleri için bahsedilen hastalığa sebebiyet veriliyor” ifadelerini kullandı. Çay ocağında kıtlama çay içen Melik Alak da, bilimsel açıklamaya bağlı olarak çayı dinlendirdikten sonra içeceklerini belirterek, “Genelde soğuk bölgede yaşadığımız için çayımızı kıtlama ile sıcak içiyoruz. Son zamanlarda bilim insanları tarafından yapılan araştırmalarda sıcak çayın yemek borusunda kansere sebebiyet verdiği ortaya çıktı. Bundan sonra dikkat edeceğiz. Çayımızı beklettikten sonra içeceğiz. Sağlığımız daha önemlidir” şeklinde konuştu. (İG-MSA-Y)