Yerel Haberler
Muş
26 Eylül 2024 Perşembe - 19:40 Muş’ta karayolları aydınlatıldı Muş’ta Van Gölü Elektrik Dağıtım AŞ (VEDAŞ) Müdürlüğü, yaklaşık 7 milyon TL yatırımla kara yollarını aydınlattı. Muş-Bingöl kara yolunda çalışma yapan ekipler yolun belirli bölümlerini aydınlattı. Ekipler, 2024 yılı yatırım programı kapsamında aydınlatma çalışmalarının tamamladığı Yaygın Beldesi mevkiinde gazetecilere açıklama yapan VEDAŞ İl Müdürü Suat Coşar, şirket olarak zorlu bir coğrafyada hizmet ettiklerini söyleyerek, "2024 yatırım programını yaparken hizmet kalitesinin arttırılması, elektrik dağıtım şebekesinin alt yapısının güçlendirilmesi, tüketici memnuniyetini arttırılması amacıyla yatırımlarımız devam etmektedir. Muş il jandarma komutanlığının 2024 yatırım yılı bizden istemiş olduğu özellikle trafik kazalarının yoğun olarak yaşandığı, Tarihi Murat Köprüsü civarı, Bozbulut Köyü, Nadaslı Köyü, Konukbekler, Körpeağaç giriş çıkışları, Yaygın beldesi giriş çıkışı, Ziyaret Köyü kavşağı, Karabey Köyü yol ayrımı ve Gedik rampası yol boyu aydınlatılma yapılması istenmekteydi. Biz 2024 yılı yatırım programını yaparken bu hususları dikkate alarak yatırım yılı içerisinde yaklaşık tutarı 7 milyon TL’yi aşan 11 bin yer altı iletken kabloyla 200 tane aydınlatma direği ile bu yatırımları yaptık. Van Gölü Anonim Elektrik Şirketi Muş İl Müdürü olarak geçmiş yıllarda olduğu gibi 2024 de ve önümüzdeki yıllarda da hizmet kalitesinin artması için çalışmalarımız devam etmektedir. Alt yapı çalışmaları yapılırken de genel aydınlatma amaçlı vatandaşın hayatına doğrudan etki edebilecek ve vatandaşların hayatının seyrini değiştirebilecek, kazaları azaltacak, Asayiş olaylarını minimize edecek aydınlatma çalışmaları da şirketimizce yapılmaya devam edecektir” dedi.
Muşlu gençler, hastası olan yaşlı adamın otunu biçti
08 Temmuz 2023 Cumartesi - 14:09 Muşlu gençler, hastası olan yaşlı adamın otunu biçti Muş’ta tırpanlarını ve tırmıklarını kuşanan gönüllü gençler, hastası olan yaşlı adamın tarlasını biçerek, otları kurumaktan kurtardı.Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından gençlerin topluma karşı sorumluluk duygularının geliştirilerek iyilik yapmalarının alışkanlık haline dönüştürülmesi için gerçekleştirilen ’İyilik Ağacı’ projesi Muş’ta büyümeye devam ediyor. Muş Gençlik Merkezi bünyesindeki gençler, ’İyilik Ağacı’ projesi çerçevesinde Karlıdere köyünde yaşayan ve geçimini hayvancılıkla yapan 75 yaşındaki Mehmet Can Çiçek’in kurumaya yüz tutan otunu biçti. Hastası olduğu için zamanın da otunu biçemeyen yaşlı adamın durumunun bildirilmesi üzerine harekete geçen gönüllü erkekler tırpanlarla otları biçerken kızlar ise tırmıkla otları topladı.Muş Gençlik Merkezi liderlerinden Hadis Çiçek, otları kurumak üzere olan yaşlı amcanın isteği üzerine tarlasını tırpan ile biçtiklerini ifade ederek, “İyilik Ağacı’ projesi çerçevesinde merkeze bağlı Karlıdere Köyünde yaşayan Mehmet Çiçek’in isteği üzerine yardımına koştuk. Mehmet Can Çiçek, hastası olduğundan dolayı otunu zamanında biçemediği için kendisine yardım etmek için talep geldi. Bizde Gençlik Merkezi gönüllüleri olarak 13 kişilik bir ekiple otunu biçtik. Arazisi engebeli olduğu için traktörle otu biçmek mümkün değildi. Bizde gönüllü erkekler dededen, babadan kalma tırpan yöntemi ile otu biçerken, genç kızlarımız ise tırmıkla arkamızdan otu topladılar. Bu şekilde hem gençlerin iyilik alışkanlığını geliştiriyoruz hem de gençler arasında yardımlaşma duygusunu arttırıyoruz" dedi.Gençlik Merkezi Gönüllülerden Betül Zehra Çağlayan ise ilk defa tırmıkla ot topladığını belirterek, "Yaşlı amcanın talebi üzerine köye geldik. Hocalarımız tırpanla ot biçerken, bizde onlara yardım etmek için tırmıkla ot topladık. Gerçekten çok zor bir işti. Bunu yapanların çok büyük emekleri var. Daha önce hiç ot toplamadım" ifadelerini kullandı.Köyde geçimini hayvancılık yaparak sağladığını belirten Mehmet Can Çiçek ise hastası olduğu için otunu zamanında biçemediğini belirterek, "Hastam olduğu için otumu bu güne kadar biçemediğimden dolayı büyük bir bölümü kurudu. Bende gençlik merkezine giderek gönüllü gençlerden yardım istedim. Bu gün ekip olarak gelip bize yardım ettiler ve otumuzu tamamen biçtiler. Kendilerine teşekkür ederim” diye konuştu.
Malazgirt’te doğalgaz çalışmalarına devam ediyor
08 Temmuz 2023 Cumartesi - 11:16 Malazgirt’te doğalgaz çalışmalarına devam ediyor Muş’un Malazgirt ilçesinde doğalgaz alt yapı çalışmaları yoğun şekilde devam ediyor.Malazgirt ilçesinin en işlek caddelerinden olan Yılankıran Caddesinde devam eden kazı çalışmalarını inceleyerek yüklenici firma yetkililerinden bilgi alan Malazgirt Belediye Başkanı Cengiz Altın, hizmetin ilçe halkına hayırlı olması dileğinde bulundu. Yılankıran Caddesinde yapılan kazı çalışmalarını yerinde inceleyen Başkan Altın, yüklenici firma yetkililerine kolaylıklar dileyip çalışmaların biran önce bitmesi temennisinde bulundu. İlçede doğalgazın bir hayal olduğunun altını çizen Başkan Altın, “Çok şükür biz bu hayali gerçekleştirdik. Yüklenici firmamız, inşallah ekim ayı içinde ilk etap çalışmalarını bitirip ilçeye gaz verecekler. Doğalgaz ilk yakma çalışmasını ise 26 Ağustos’ta yapmayı hedefliyoruz. İnşallah ekim ayı içinde ise ilçemizde doğalgaz yakmaya başlayacağız” dedi.“Doğalgaz ilçemizde göçü durduracak”Doğalgazın ilçede olmaması çok büyük eksiklik olduğunu ifade eden Başkan Altın, ”Doğalgazın ilçemize gelmesi sayesinde ilçemizde düzensiz göçün duracağını temenni ediyoruz. İlçemiz yavaş yavaş tarihi kimliğinin yanında modern bir kimliğe de kavuşuyor. Cumhurbaşkanımız ilçemize çok önem veriyor. Her yıl ilçemize ziyaretler yaparak bizleri onurlandırıyor. Cumhurbaşkanımızın varlığı bize güç veriyor. İlçe halkımız belediye hizmetlerin en güzeline layık. Bizde belediye olarak ilçe halkımıza her türlü belediye hizmetlerini sunmak için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz” diye konuştu.“Bu kış Malazgirt halkı doğalgaz ile ısınacak”Yüklenici firma yetkilisi Yunus Önalan ise ilçe merkezinde yaklaşık 40 kilometre doğalgaz hattı çekeceklerini en geç Ekim ayı içinde ilçeye doğalgaz vereceklerini belirttiler. Yılsonunda 40 kilometre doğalgaz hattı döşemeyi planladıklarını belerten önalan, "Yüklenici firma olarak ilk kazmayı yaklaşık 1.5 aydır vurduk. İlk etapta 40 kilometre alt yapı işi yapmayı düşünüyoruz. Yılsonunda mahalle aralarına gaz hattı çekeceğiz. Ekim ayının sonlarına doğru ilçede gaz dağıtım işlerimiz başlayacak" dedi.
Muş’ta koruyucu aileler yemekte bir araya geldi
07 Temmuz 2023 Cuma - 19:14 Muş’ta koruyucu aileler yemekte bir araya geldi Muş’ta Koruyucu Aile Günü etkinlikleri çerçevesinde düzenlenen yemek programına katılan Vali Yardımcısı Hasan Taş, “Dünyanın en kıymetli en hayırlı işi yapan kurucu ailelerdir” dedi.Muş Valiliği bünyesinde Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü koordinesinde düzenlenen programa katılan Vali Yardımcısı Hasan Taş, 32 ailenin 51 çocuğa koruyucu ailelik yaptığını hatırlatarak, “Çocuklar devletin koruması aile sıcaklığı içerisinde yaşıyor. Aileler dünyanın en hayırlı işlerini gerçekleştiriyor. Devlet olarak bu güzel çocuklara her zaman sahip çıktık ve sahip çıkmaya da devam edeceğiz. Kamu kurumlarımızda özellikle sevgi evlerimizde yetiştirdiğimiz çocuklarımız hepsi geleceğimizin umudu olmaya birer adaydırlar. Devletimiz bu yavrularımızın eğitimini, sağlığını, sporundan sanatına kadar her şey bu çocuklarımıza verdik ve vermeye de devam edeceğiz. Ama tabi ki gönül istiyor ki çocuklarımıza ailelerin yanında yetişmesi bundan dolayı bu çocuklarımızı korucu aileleri olarak sahiplenmeniz adına teşekkür ederiz” dedi.Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü bünyesinden 4 çocuk aldığını ifade eden koruyucu annelerden Söylemez Esmer ise “Bence her insan sofrasına bir çocuk alması gerekir. O çocuk onlara can olur. Benim şimdi 7 canım var. Keşke her insan bunu bilse, yaşasa, denese, ben dille söylemiyorum gerçekten yaşıyorum. Onlarla hayatın en güzel günlerini yaşıyorum. 3 çocuğum vardı şimdi 7 çocuğum oldu. Çünkü emek verdiğiniz her şey sizindir. Başım ağrıdığı zaman o çocukları öz çocuğundan daha fazla ilgilendiğini belirtti. Burada devletimizin desteği var. Hiçbir şekilde benim gücüm 4 çocuğu yetiştirmek yetmezdi. Allah bizi devletsiz etmesin. Devletin olduğu her yerde güçte var, çocuk doğru yetiştirmekte var” şeklinde konuştu.
Muş’ta ‘Yaz Spor Okulları’ başladı
07 Temmuz 2023 Cuma - 13:39 Muş’ta ‘Yaz Spor Okulları’ başladı Muş Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü tarafından yaz döneminde farklı branşlarda ücretsiz olarak düzenlenen ‘Yaz Spor Okulları’ başladı.Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından 81 ilde eş zamanlı olarak gerçekleştirilen "GSB Spor Okulları ve Engelsiz Spor Okulları” açılış töreni, 17 branşta 41 antrenör ve 250 sporcunun katılımıyla coşkulu bir şekilde başladı. Muş Gençlik ve Spor Müdürlüğü ve İl Milli Eğitim Müdürlüğünün işbirliğiyle düzenlenen proje, Yeni Kapalı Spor Salonunda saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.Açılış törenine katılan İl Gençlik ve Spor Müdürü Mehmet Arif Taşdemir, bu tür spor faaliyetleri ile yetenekli sporcuları tespit ettiklerini belirterek, “Burada başlatmış olduğumuz tüm spor faaliyetlerinin amacı, gençlerimizin ülkemizdeki müsabakaya hazırlamaktır. Burada yetenekli olan gençlerimizi tespit edeceğiz ve bunların o müsabakalara katılarak yerelde ülkemizi, özelde Muş ilimizi temsil edecek. Bugün başlatmış olduğumuz bütün bu spor faaliyetlerinin amacı ana liglere gençlerimizi ülkemizdeki müsabakalara hazırlamaktır. 4 bin 500 gencimizi yaz sporları çerçevesinde tesislerimize davet ederek başvurularını aldık” dedi.Muş’ta faaliyet gösteren spor kulüplerine yıl içerisinde 7 milyon lira yardım yaptıklarını vurgulayan Müdür Taşdemir, “Bu büyük bir yardım. Başta Cumhurbaşkanımızın vizyonuyla bakanımızın bu konudaki talimatlarıyla bizler bunları gerçekleştirmiş oluyoruz. Valimizin çok ciddi manada desteği var” ifadeleri kullandı.
Acılı anne: “Kara bir bayramı daha geride bıraktık”
05 Temmuz 2023 Çarşamba - 12:32 Acılı anne: “Kara bir bayramı daha geride bıraktık” Muş’ta çocuklarının terör örgütü PKK tarafından kandırılarak dağa kaçırılmasından HDP’yi sorumlu tutan ailelerin evlat nöbeti devam ediyor.Çocuklarına kavuşma ümidiyle Diyarbakır annelerinin başlattığı eyleme destek veren aileler, her hafta çarşamba günü yaptıkları eylemi sürdürdü. Ellerinde çocuklarının fotoğrafıyla bekleyişini sürdüren anneler, evlatlarına teslim olmaları çağrısında bulunarak eylemlerine devam ediyor.Kara bir bayramı daha geride bıraktıklarını söyleyen acılı anne Ayten Koçhan, evlat hasretine dayanamadıklarını ifade ederek, “Ersin oğlum sana sesleniyorum. Bu bayramımız bize kara geçti. Beni görüyorsan duyuyorsan dön oğlum yorulduk artık. Gelin teslim olun yolunuz yol değil. Baban yaşlı, ben yaşlı artık hasretine dayanamıyoruz. HDP’den ve PKK’dan biz çocuklarımızı istiyoruz. Yılının başı HDP’dir. Kaç yıldır çocuklarımızdan haberimiz yok. Kendi çocukları okuyor geziyor, bizim çocuklarımızı ise dağa kaçırdılar. Gelin oğlum onlara kanmayın onlar yılanın başıdır. Onlar Amerikan’ın askerleridir. Gelin devletimize teslim olun” dedi.Baba Alaattin Koçhan ise HDP’nin oğlunu kandırarak Bursa’dan Diyarbakır’a götürdüğünü ifade ederek, “HDP oğlumu Bursa’dan kandırarak Diyarbakır’a götürdü. Orada PKK’ya üye yaptılar. Boş bir davanın peşine düşmüşler. Devlet onlara aman vermiyor. Bizim çocuklarımızı götürüp dağda bayırda taşların altında süründürüyorlar. HDP ve PKK bizim çocuklarımızı göndersin. Biz çocuklarımızı istiyoruz. Kendi çocukları üniversitelerde okuyup daha iyi yerlerde yaşıyor. Bize bu zulmü çekmeye hakları yoktur. Ersin oğlum sesimi duyuyorsan çık gel, dayanacak gücümüz kalmadı” şeklinde konuştu.
Muş’ta 20 milyon yıllık deniz canlıları fosili bulundu
04 Temmuz 2023 Salı - 17:53 Muş’ta 20 milyon yıllık deniz canlıları fosili bulundu Muş’ta 20 milyon yıl öncesine ait olduğu tespit edilen deniz canlılarına ait fosiller bulundu. Anadolu’nun son sıcak denizine ait olduğu tahmin edilen fosillerin incelenmek için paleontologlara gönderileceği belirtildi.Muş’ta Anadolu’nun son sıcak denizine ait yaklaşık 20 milyon yıl öncesine ait olduğu tahmin edilen fosiller tespit edildi. Fosillerle ilgili inceleme yapan Muş Alparslan Üniversitesi (MŞÜ) Afet Yönetim Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Öğretim Üyesi Jeomorfolog Dr. İskender Dölek, omurgasız deniz canlıları fosillerini yaş, tür ve cins tayini için paleontologlara göndereceklerini söyledi. Dölek, “Muş-Mulanık ilçesi sınırında Kara Kale olarak ifade edilen yaklaşık bin 700 rakımda Anadolu palyesi için önemli olan bir noktadayız. Anadolu’nun son sıcak denizine ait izlerin bulunduğu yeri göstermesi açısından oldukça önemli. İlk belirlemeler bize bu bölgenin biyosen ve pilyosen arasında bir değer olduğunu ifade ediyor. Buna bağlı olarak da deponun alt kısmının yaşı 20 milyon, üst kısmının ise 12 milyon yıl olduğunu tespit ettik. Sıcak tropikal bir denizden kuruyan bir göl ortamına geçişi gözlemleyebileceğimiz yerlerden biri ya da Anadolu’da nadir miyosen ve pilyosen sınırlarını görebileceğimiz bir yer. Yer bilimleri açısından oldukça önemli. Jeosit olarak değerlendirilebilecek bir yer. Buralar koruma altına alınarak bilgilendirme tabelaları bırakılmalı. İl turizmine kazandırılmalı. Bu yerler özelikle yer bilimleri ile ilgili çalışmalar yapan öğrencilerin gelip çalışacakları alanlardır” dedi.