Yerel Haberler
Muş
26 Eylül 2024 Perşembe - 19:40 Muş’ta karayolları aydınlatıldı Muş’ta Van Gölü Elektrik Dağıtım AŞ (VEDAŞ) Müdürlüğü, yaklaşık 7 milyon TL yatırımla kara yollarını aydınlattı. Muş-Bingöl kara yolunda çalışma yapan ekipler yolun belirli bölümlerini aydınlattı. Ekipler, 2024 yılı yatırım programı kapsamında aydınlatma çalışmalarının tamamladığı Yaygın Beldesi mevkiinde gazetecilere açıklama yapan VEDAŞ İl Müdürü Suat Coşar, şirket olarak zorlu bir coğrafyada hizmet ettiklerini söyleyerek, "2024 yatırım programını yaparken hizmet kalitesinin arttırılması, elektrik dağıtım şebekesinin alt yapısının güçlendirilmesi, tüketici memnuniyetini arttırılması amacıyla yatırımlarımız devam etmektedir. Muş il jandarma komutanlığının 2024 yatırım yılı bizden istemiş olduğu özellikle trafik kazalarının yoğun olarak yaşandığı, Tarihi Murat Köprüsü civarı, Bozbulut Köyü, Nadaslı Köyü, Konukbekler, Körpeağaç giriş çıkışları, Yaygın beldesi giriş çıkışı, Ziyaret Köyü kavşağı, Karabey Köyü yol ayrımı ve Gedik rampası yol boyu aydınlatılma yapılması istenmekteydi. Biz 2024 yılı yatırım programını yaparken bu hususları dikkate alarak yatırım yılı içerisinde yaklaşık tutarı 7 milyon TL’yi aşan 11 bin yer altı iletken kabloyla 200 tane aydınlatma direği ile bu yatırımları yaptık. Van Gölü Anonim Elektrik Şirketi Muş İl Müdürü olarak geçmiş yıllarda olduğu gibi 2024 de ve önümüzdeki yıllarda da hizmet kalitesinin artması için çalışmalarımız devam etmektedir. Alt yapı çalışmaları yapılırken de genel aydınlatma amaçlı vatandaşın hayatına doğrudan etki edebilecek ve vatandaşların hayatının seyrini değiştirebilecek, kazaları azaltacak, Asayiş olaylarını minimize edecek aydınlatma çalışmaları da şirketimizce yapılmaya devam edecektir” dedi.
Muş’ta evlat nöbeti 113’üncü haftaya girdi
06 Eylül 2023 Çarşamba - 13:15 Muş’ta evlat nöbeti 113’üncü haftaya girdi Muş’ta çocuklarının terör örgütü PKK tarafından dağa götürülmesinden HDP’yi sorumlu tutan ailelerin evlat nöbeti 113’üncü haftaya girdi. HDP İl Başkanlığı binası önünde bir araya gelen aileler, "Halk düşmanı parti", "Evlatlarımızı vereceksiniz", "Ha HDP ha PKK", "Türk-Kürt kardeştir, HDP kalleştir", "Halkı dolandıran parti", "Anneler direniyor", "Artık yeter yakamızdan düşün" ve "Yeter artık evlatlarımızı bırakın" yazılı pankartlar açtı. Çocuklarının fotoğraflarıyla eyleme katılan anne ve babalar, evlatlarına "teslim ol" çağrısında bulundu. Oğlundan 8 yıldır haber alamadığını söyleyen acılı anne Ayten Koçhan, 113 haftadır eylem yaptıklarını belirterek, “113 haftadır biz burada eylem yapıyoruz. Ersin oğlum dönün, doğru yolda değilsiniz. Gelin teslim olun. Analar-babalar yeterince ağladı. Biz bir şey istemiyoruz, sadece evlatlarımızın peşindeyiz. Anaların-babaların ciğeri pişti” dedi. Oğluna “teslim ol” çağrısında bulunan Naciye Sönmez Yıldız ise “Osman, benim sesimi nerede duyuyorsa gelip teslim olsun. Polisler, askerler, devletimiz sizin için mücadele ediyorlar. Biz de sizin için burada bekliyoruz. Bizim eylemimiz bitmeyecek, siz gelene kadar bu eylemi sürdüreceğiz. Muş’ta, Van’da, Hakkâri’de, Diyarbakır’da eylemlerimiz sürüyor. Gerekirse Ankara’ya da gideceğim. Ben oğlumu istiyorum. Ben oğlumu HDP’den, PKK’dan istiyorum. HDP, PKK bizim çocuklarımızı kandırıp götürdüler. Ben oğlumu onlara bırakmam. Oğlum 15 yaşındaydı, okul okuyordu. Götürdüler, oğlumu kendilerine köle yapmışlar. Doğru düzgün bir lokma ekmek bile yiyemiyor. Oğlum dön, devlete teslim ol” ifadelerini kullandı.
Özel yetenek sınavında 730 aday kıyasıya mücadele etti
05 Eylül 2023 Salı - 17:38 Özel yetenek sınavında 730 aday kıyasıya mücadele etti Muş Alparslan Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesinde 2023-2024 eğitim öğretim yılı özel yetenek sınavının beceri ve koordinasyon parkuru sınavı için 730 aday dereceye girmek için mücadele verdi. Spor Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Alper Karadağ, fakülteye özel yetenekle sınavı çerçevesinde beden eğitimi ve spor öğretmenliği, engellilerde beden eğitimi ve spor öğretmenliği, yenilenme programı, spor yöneticiliği ve antrenörlük bölümlerine başvuru yapan 730 adaydan 230’unu alacaklarını söyledi. Karadağ, özel yetenek sınavına başvuran öğrencilerin başarı sıralamasının 4 unsur üzerinden değerlendirildiğini ifade ederek, “Geleceğin öğretmenleri, antrenörleri, yenilenme uzmanları, spor yöneticileri ve farklı bir dal olan engellilerde beden eğitimi ve spor öğretmenlerini bu özel yetenek parkuru vasıtasıyla alıyoruz. Buraya müracaat eden adaylar, 4 unsur üzerinden değerlendiriliyor. Özel yetenek parkuru 2 ayaklı. Birincisi buradan aldığı puan, bir de eğer varsa spor özgeçmişi, spor tecrübesinden alıyor. Yani iki puan adayın özel yetenek puanı oluyor. Diğer unsurlar da adayın ortaöğretim başarı puanı ve TYT sınavından almış olduğu puanın etkisiyle bunlar harmanlanıp YÖK’ün belirtmiş olduğu sıralamaya koyuluyor. Bu şekilde adayların seçimi yapılıyor” dedi. 730 adayın müracaat ettiğini ifade eden Alper Karadağ, sınavı internet üzerinden canlı olarak verdiklerini ifade ederek, “Sınavlarımızı 3 gün üzerinden planladık. İlk 2 gün erkek adaylar, son bir günde ise kadın adaylar sınava giriyor. Şu anda sınavlarımız sorunsuz bir şekilde devam ediyor. Sınavı internet üzerinden canlı olarak vermekteyiz. Bu yıl ki kontenjanımız 230’dur. Öğretmenlik programlarında 800 bin barajına girmiş adaylar öğretmenlik programını tercih edebiliyor. Dolayısıyla burada biraz doğu illerindeki spor bilimleri fakültesi ve beden eğitimi spor yüksekokuluna giren adaylarda net bir şekilde düşme oldu. Maalesef sporla uğraşan gençlerimizin akademik ortalamaları düşük. Bu anlamda öğretmenlik programlarına müracaatlar düşük olurken, diğer programlara başvuru sayısı fazla. Bizim beden eğitimi ve spor öğretmenliği, engellilerde beden eğitimi ve spor öğretmenliği, yenilenme programı, spor yöneticiliği ve antrenörlük olmak üzere 5 programımız aktiftir. Sınavımıza başvuran adaylar içerisinde çeşitli branşlarda milli sporcularımız da bulunmakta. Bunlardan başarılı olanlar hem ülkemizi, hem de şehrimizi çeşitli platformlarda temsil ettiler. Biz de onlara eğitim öğretim süreçleri boyunca destek veriyoruz. Onların hem yarışmacı kimliklerini destekliyoruz hem de kendi alanlarında bilgi ve becerilerini geliştirmelerine yardımcı oluyoruz” ifadelerini kullandı.
Muş’ta 18 bin öğrenci için ilk ders zili çaldı
04 Eylül 2023 Pazartesi - 12:22 Muş’ta 18 bin öğrenci için ilk ders zili çaldı Muş’ta birinci sınıfa başlayan 10 bin 159 öğrenci ve okul öncesi eğitime başlayan 7 bin 918 öğrenci için ders zili çaldı. Muş’ta ilkokul birinci sınıf ve okul öncesi eğitime başlayacak öğrencilerin, yüz yüze yürütülecek okula uyum eğitimleri başladı. Çocukların okul kaygılarını gidermek için uygulanan ’Uyum Haftası’ programı çerçevesinde veliler öğrencileri ile birlikte okula gelerek çocukların uyum sürecine katkıda bulunuyor. ’Uyum Haftası’ programı çerçevesinde gazetecilere açıklamalarda bulunan İl Milli Eğitim Müdürü Enver Kıvanç, haftanın çocuklar için önemli olduğunu ifade ederek, “2023-2024 eğitim öğretim yılının Uyum Haftası bugün itibariyle başlamış bulunmaktadır. İlimiz genelinde okul öncesinde 7 bin 918 öğrencimiz bugün uyum süreciyle birlikte okullarına kavuştular. Birinci sınıfa bu yıl yeni kayıt olan 10 bin 139 öğrencimiz de aynı şekilde uyum sürecinde öğretmenlerimizle birlikte okullarına bugün başladı. Bu hafta içerisinde çocuklarımızın okula uyumu, bu yıl için müfredatın tanıtımı ve çocuklarımızın öğretmenlerine alışmaları, kendi arkadaşlarını tanımaları anlamında son derece önemli bir haftadır. İnşallah bu hafta süreci içerisinde çocuklarımız hem okullarını hem arkadaşlarını çok iyi tanıyacaklar. Öğretmenleriyle birlikte olacaklar ve sonraki haftada da eğitim öğretimin bütün basamaklarında başlayacağız. İnşallah bu süreçte de hem anaokuluna başlamış olan öğrencilerimiz hem de birinci sınıfa başlayacak olan öğrencilerimiz bu haftadan sonra okullarına ve arkadaşlarına daha iyi adapte olacaklardır” dedi.
Muş’ta elektrik tellerinin genleşmesi sonucu çıkan yangında 1 kişi yaralandı
03 Eylül 2023 Pazar - 19:07 Muş’ta elektrik tellerinin genleşmesi sonucu çıkan yangında 1 kişi yaralandı Muş’ta mera ve ormanlık alanda çıkan yangının yerleşim yerine sıçraması sonucu alev alan samanlığını söndürmeye çalışan kişi yaralanarak hastaneye kaldırıldı. Hava sıcakların yüksek olmasından dolayı ısı alarak genleşen elektrik tellerinin kurumuş otlara teması sonucu çıkan yangında 12 bin dönüm mera ve ormanlık alanın zarar görürken, yanan samanlığa müdahale eden 1 kişi ise yaralandı. Yangını gören vatandaşların 112 Acil Çağrı Merkezi’ne haber vermesi üzerine olay yerine itfaiye ekipleri başta olmak üzere Muş Orman İşletme Müdürlüğüne bağlı yangın söndürme, jandarma ekipleri ve çevre köylerden yüzlerce vatandaş müdahalede bulundu. Yangın 3-4 saatlik bir çalışma sonucunda kontrol altına alındı. Söndürme araçlarının giremediği kırsal alanlarda ise devreye giren köylüler meşe dalları ile alevlere müdahale ederek yangının büyümesini önledi. Yangının kontrol altına alınması ile birlikte ekipler bölgede soğutma çalışması başlattı. Köylülerden Eyyüp Omur, yangında mera ve ormanlık alanların yandığını belirterek, “Öğlen saat 2 civarında elektrik tellerinden kaynaklı yangın çıktı. Çıkan yangın rüzgârın etkisi ile büyüdü ve mera arazilerimiz hepsi yandı. Yangın rüzgârın etkisi ile ormanlık alana kadar sıçradı. Ekiplere haber verdik. Olay yerine jandarma ekipleri, orman yangını söndürme ekipleri ve itfaiye ekipleri ile birlikte civar köylerden vatandaşlarında katılımı ile yangını söndürdük. Yaklaşık 3-4 saatte yangını söndürdük. Köyümüzden bir kişinin samanları yandı. Samanın sahibi yangını söndürmeye çalışırken kendisinde yaralandı. Yaralanan kişi Olay yerine gelen sağlık ekipleri tarafından Muş Devlet Hastanesine kaldırıldı.” dedi.
Muş’ta ÇAREM Projesi ile doğal afet eğitimi
02 Eylül 2023 Cumartesi - 14:23 Muş’ta ÇAREM Projesi ile doğal afet eğitimi Muş Alparslan Üniversitesi Eğitim Fakültesi tarafından TÜBİTAK 1001 projesi çerçevesinde okul öncesi öğretmenlerine “Doğal Afet Okuryazarlığı” eğitimi verildi. Muş Alparslan Üniversitesi Eğitim Fakültesi; “Okul Öncesi Dönem Çocukları için Aile Katılımlı Multidisipliner Doğal Afet Okuryazarlığı Eğitim Modülünün Geliştirilmesi, Uygulanması ve Değerlendirilmesi” isimli TÜBİTAK 1001 projesinin uygulamaları çerçevesinde doğal afet okuryazarlığı eğitimi düzenledi. 4 ilden 60 öğretmenin eğitim aldığı programda konuşan Muş Alparslan Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Abdulhamit Karademir, projenin; içerisinde kukla, Karagöz-Hacivat, etkileşimli okuma, drama, dijital oyunlaştırma, artırılmış gerçeklik, STEM gibi yaklaşımları barındırdığını ifade ederek, “Proje çocuklara yönelik özellikle deprem, sel, heyelan ve çığ olmak üzere 4 afet üzerinde 3 yılı kapsayacak şekilde Van, Hakkâri, Bitlis ve Muş olmak üzere dört ilde yapılacak” dedi. Hedeflerinin 4 bin çocuğa ulaşmak olduğu belirten Karademir, “Okul öncesi öğretmeniyle birlikte ilerleyen süreçte çocuklara yönelik özellikle sel, deprem, heyelan ve çığ afetlerinin öğretimine yönelik farklı disiplinleri ele alan eğitim modeli geliştirmeyi planladık. AFAD ve Millî Eğitim Bakanlığı’nın da destek verdiği bu projenin yaklaşık 1 milyon 200 bin liralık bir bütçesi var ve bu bütçeyi de en ideal şekilde kullanarak öncelikle eğitimimizi Van ve Hakkari illerinden katılım sağlayan 30 öğretmenle daha sonra Muş ve Bitlis’ten katılan 30 öğretmenimizle gerçekleştiriyoruz. Bu proje, içerisinde kukla, Karagöz-Hacivat, etkileşimli okuma, drama, dijital oyunlaştırma, artırılmış gerçeklik, STEM gibi yaklaşımları barındırıyor. Bu tekniklerin; çocukların gelişim özelliklerini dikkate alarak doğru biçimde uygulanmasını önemsiyoruz. Çocukların teknolojik bir dünyada yaşadıkları hesaba katıldığında, projeye özellikle dahil ettiğimiz artırılmış gerçekliğe, dijital içeriklere ve STEM’e yönelik uygulamalarımız var. Ayrıca etkileşimli okumaya yönelik bazı tekniklerimiz de var. Amacımız aslında öğretmenlere özellikle bu 4 afet özelinde neler yapabileceklerini hissettirebilmek, çocukları sıkmadan, psikolojik olarak olumsuz etkilemeden, bir şekilde baş edebilme yöntemlerini çağın özelliklerine uygun olarak kazandırmak, oyunlaştırarak, yaparak-yaşayarak öğrenmelerine destek olmak. Bu sebeple sahada görevli öğretmenlerle yeni beceriler edinmeleri için ilk başta çalışıyoruz, ardından geliştirilecek kazanım ve göstergelerle birlikte etkinliklerin sınıflarda çocuklarla buluşmasını arzu ediyoruz” ifadelerini kullandı. 3 yıl devam edecek olan projede, öncelikle öğretmen eğitimine başladıklarının altını çizen Karademir, “Ardından öğretmenlerimizle beraber okul öncesi döneme yönelik etkinlikler tasarlayacağız. Bu projeye özel geliştirilecek kazanım göstergeler kullanacağız. Bunun için gerçekçi ve uygulaması bol etkinlikleri kendimiz oluşturacağız. Çocuklarla ilerleyen yıllarda bunların sınıflarda uygulanmasını planlıyoruz. Baktığımızda aslında toplamda 60 öğretmenin faydalandığını ilk etapta görebiliriz. Ardından her birisinin sınıfında yirmişer çocuk olduğunu hesap ettiğimizde doğrudan bin 200 çocuğa ulaşma fırsatımız var. Sürecin geneli hesap edildiğinde ise yaklaşık 4 bin çocuğun projeden dolaylı olarak faydalanacağını söylemek yanlış olmayacaktır” diye konuştu. Bitlis Beşminare Anaokulu Müdiresi Kübra Biset Atış ise eğitimin kendileri açısından oldukça önemli geçtiğini vurgulayarak, “Afet eğitimine yeterince değinmediğimizi fark ettik. Yakın zamanda yaşamış olduğumuz depremde de aslında ne kadar büyük bir eksiklik olduğunu daha iyi anlamış olduk. Bu anlamda Muş Alparslan Üniversitesi’nden hocalarımızın hazırlamış olduğu projeyle karşılaştık. Kendileri okullarımıza gelip projelerinden bahsettiler. Bizim için çok ilgi çekiciydi bu konu. Çünkü gerçek anlamda eksikliklerimiz var bu konuda. Kazanım göstergelerimiz de dahil bu konuya yeterince değinilmiyor. O yüzden bu alanda böylesi bir proje yapılmış olması, bizim alanımız için büyük bir eksikliği gidermiş olacaktır. Drama alanında eğitim aldık, sitem eğitimi aldık, arttırılmış gerçeklik uygulamalarıyla alakalı eğitim aldık ve direkt afet eğitimine yönelik kavramsal manada bir eğitim aldık, saha gezileri yaptık. Bu aldığımız eğitimlerde örneğin bir Karagöz-Hacivat çalışması yaptığımız zaman her zaman yaptığımız bir çalışma ama biz bunu afet eğitimi anlamında nasıl değiştirebiliriz nasıl uyarlayabiliriz bunu öğrendik. Hacivat ve Karagöz kuklaları hazırladık ve onları afet eğitimi alanında oynatmayı öğrendik. Drama eğitimi ve sitem eğitimleri de aynı şekilde uyarlanabilir her alanda uyarlanabilir eğitimlerdir bunlar” dedi.
Şeker pancarı üretiminden ekonomiye 2 milyar 400 milyon lira katkı
01 Eylül 2023 Cuma - 13:13 Şeker pancarı üretiminden ekonomiye 2 milyar 400 milyon lira katkı Muş’ta 2 bin çiftçinin 90 bin dekar üzerinde ekimini yaptığı şeker pancarından ilin ekonomisine 2 milyar 400 milyon TL katkı sağlanması bekleniyor. Muş’ta bu yıl 2 bin çiftçinin 90 bin dekar alanda 450 bin ton şeker pancarı üretimiyle şu ana kadar elde edilen en yüksek miktara ulaşıldı. Türkiye’de şeker ihtiyacının önemli bir bölümünün karşılandığı Muş’ta; desteklemeler, ürün alım garantisi ve kazancın artması gibi etkenler sayesinde hem pancar üreten çiftçi sayısının hem de ekim yapılan alanın artması sağlandı. Geçen yıl bin 200 çiftçiyle sözleşme imzalayan Muş Şeker Fabrikası, bu yıl 2 bin çiftçiyle anlaşırken, ekim yapılacak alan ise 46 bin dekardan 90 bin dekara çıkarıldı. Ayrıca fabrikanın kuruluş tarihinden bugüne ilk defa şeker ihracatı yapılacak. Muş’ta şeker pancarı üretiminden il ekonomisine 2 milyar 400 milyon lira katkı beklediklerini açıklayan Muş Şeker Üretim Sanayi A.Ş. Genel Müdürü Turgut Kızılkaya, fabrika tarihinin üretim rekorunu kıracaklarını ifade ederek, “Bu sene 2 bin çiftçimiz ile 90 bin dönümün üzerinde bir ekim alanında ekim gerçekleştirdik. Geçen yıla göre ciddi manada bir rağbet vardı. Pancarın geçen yıl iyi kazandırmasından kaynaklı üretim bu yıl yüksek. Belki de çiftçiye olan yaklaşımımız ve politikalarımızın bir etkisiyle pancar üretimi bu sene çok fazlaydı. Taahhüt almadan önce avans taban fiyatımız bin 900 TL olarak açıklamıştık. 600 bin tonu aşkın bir taahhüt aldık ama mevsimsel sıkıntılardan kaynaklı aşağı yukarı bu taahhüdümüzü işlenebilecek şekilde revize ettiğimizde yaklaşık 450 bin ton pancar işlemeyi öngörüyoruz. 450 bin ton pancarı işlediğimizde 37 bin 874’ü a şekeri, yaklaşık 22 bin 500 tona yakın da ihraç kayıtlı ve c şekeri olmak üzere 60 bin tonu aşkın bir şeker elde etmeyi öngörüyoruz. Yaklaşık 15 bin tona yakın da melas, 100 bin tonun üzerinde bir küspe üretmeyi öngörüyoruz. 450 ton pancar eşliğinde yaklaşık 900 milyonu sadece çiftçiye ödeme yapılacak. 900 milyonun ötesinde ödenecek olan nakliye ve küspe bedeliyle beraber çiftçinin cebine girebilecek. Muş’un ekonomisine girebilecek para miktarı bir milyar 400 milyon bandına ulaşıyor. Şekerle ve manas ile beraber bu şehrin ekonomisine, ülkemizin ekonomisi 2 milyar 400 milyon TL bandında bir ekonomik girdi olmasını öngörüyoruz. Allah’ın izniyle bu sene de fabrikanın kuruluş tarihinde bugüne kadar olan tüm zamanların rekorunu kırmış olacağız. Hem işlenecek olan pancar miktarı hem de üretilecek olan şeker miktarına bakıldığında tarihi rekorlar senesi bu sene olacak. Fabrikanın tarihinde daha önce gerçekleştirmediğimiz bir durum daha var; ihraç kayıtlı şekeri ihraç yapıyoruz. Bu sene şeker ihracatı yapacağız” dedi.
Muş’ta karpuz hasadından 1 milyar 200 milyon lira gelir bekleniyor
31 Ağustos 2023 Perşembe - 14:25 Muş’ta karpuz hasadından 1 milyar 200 milyon lira gelir bekleniyor Muş’ta 20 bin dekar alana ekimi yapılan 150 bin ton karpuzdan 1 milyar 200 milyon TL gelir bekleniyor. 3 milyon 570 bin dekar tarıma elverişli arazinin bulunduğu Muş’ta havaların gündüzlerinin sıcak gecelerini ise serin olmasından dolayı Muş karpuz sulu ve tatlı oluyor. 20 bin dekar alanda çiftçiler tarafından ekimi yapılan ve hasadına başlanan karpuzdan kent ekonomisine 1 milyar 200 milyon lira katkı sağlanması bekleniyor. Merkeze bağlı 20 kilometre uzaklıktaki Alican köyünde düzenlenen törenle yılın ilk karpuz hasadı gerçekleştirildi. Dünyada sanayinin yerini tarımın aldığını belirten Muş Valisi Avni Çakır, tarımı el birliği ile en üst seviyeye çıkaracaklarını ifade ederek, “Muş’u böyle Allah’ın bahşettiği muhteşem bir toprakların üzerinde yaşıyoruz. Hele hele günümüzde Tarımın, Gıdanın almış olduğu stratejik öneminden dolayı çok daha bunun farkına varıyoruz. Gerçekten de günümüz artık dünyada sanayinin yerini tarımın, gıdanın almış durumda. Günümüzün artık gelecekteki en kıymetli yatırımları bunu zaten tescilli bir tarım. Bu anlamda yaşadığımız son zamanlardaki süreçte bunu canlı bir şekilde gördük. İlimiz coğrafi olarak pazara uzaklığından dolayı özellikle sanayi anlamında ve doğal kaynak eksikliğinden dolayı sanayideki kapasitemiz belli. İnşallah bunu bulunduğu noktadan daha ileri seviyelere ulaştırmak için tüm ilgili kurum kuruluşlarımızla, siyasetçilerimiz ile hep beraber el ele çalışacağız. Ama sahip olduğumuz Türkiye’de birçok ile nasip olmayan Allah vergisi bu muhteşem topraklara sahip olduğumuzun da farkınayız. Dolayısıyla bu bölgede tarımı en üst seviyeye çıkartmaya hep beraber mecburuz. Çünkü bizim sanayimiz de bu, turizmimiz de bu, tarımımız da bu, yani bu tarım konusundaki sahip olduğumuz avantaj inşallah Muş’un geleceği de çok parlak olacaktır. Eylül ayı itibariyle çalışmalar başlayacak. Yaklaşık 167 bin dönüm alan ilk etapta sulanacak inşallah bu kademe kademe de tüm Muş ovasını da kapsayacak böyle olunca sahip olduğunuz arazinin dönüm fiyatı artacaktır. Vatandaşlarımız hem kendisini hem de çocuklarının geleceğini teminat altına almış olacak” şeklinde konuştu. Belediye Başkanı Feyat Asya ise, Muş ovasına baktığımızda kocaman uçsuz bucaksız bir ova olduğunu belirterek, şehirde kocaman bir Murat ve Karasu nehirlerinin geçtiğini ve buğday, şeker pancarı fasulyesi ile çok farklı ürünlerin yetiştiğini aktararak, ilimizin ovasına baktığımızda uçsuz bucaksız bir ova var. Kavurucu, yetiştirici ve besleyici bir güneş var. Muş ovasında bir çok ürünün yetişmesi ve bu anlamda bir haran ovasını geçmesi hayalimiz gerçekleşir inşallah” ifadelerini kullandı. Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Gün de, 20 bin dekar alanda ekimi yapılan karpuzun kent ekonomisine 1 milyar 200 milyon TL gelir sağladığını belirterek, “Kentte bu yıl 20 bin dekar alanda karpuz ekimi gerçekleştik. 150 bin ton ürün elde edilerek kent ekonomisine yaklaşık 1 milyar 200 milyon lira katkı sağlanmasını bekliyoruz. Mayıs ayında ekimi yapılan karpuzun Ağustos sonu ve Eylül başında hasadı yapıyoruz. Bu konuda Muş için iyi bir katma değerdir. Bunun yanında da özellikle diğer illerde karpuz hasadı biterken Muşta yeniden karpuz hasadına başlamışı katma değerini daha da çok yükselmektedir. 1 dekara 8 ton bekliyoruz. Bu 150 bin tona tekabül edecektir. Kent ekonomisine 1 milyar 200 milyon lira katkı sağlayacağı ön görülmektedir” dedi
Muş’ta annelerin evlat nöbeti devam ediyor
30 Ağustos 2023 Çarşamba - 14:25 Muş’ta annelerin evlat nöbeti devam ediyor Muş’ta çocuklarının terör örgütü PKK tarafından kandırılarak dağa kaçırılmasından HDP’yi sorumlu tutan ailelerin evlat nöbeti devam ediyor. Muş’ta bir araya gelen aileler, çocuklarının terör örgütü PKK tarafından dağa götürülmesinden sorumlu tuttukları HDP’nin il başkanlığı önünde oturma eylemi yaptı. Kandırılarak dağa kaçırılan çocukları için oturma eylemi yapan annelerin evlat nöbeti kararlılıkla devam ediyor. Ellerinde çocuklarının fotoğrafıyla bekleyişini sürdüren anneler, evlatlarına teslim olmaları çağrısında bulundu. Gazetecilere açıklama yapan anne Ayten Koçhan, çocuklarına kavuşuncaya kadar eylemlerini sürdüreceklerini belirterek, “Bu 8 senedir oğlum gitmiş. Bugüne kadar bir haber alamadım. 2 senedir eylememize devam ediyoruz. Çocuklarımız gelene kadar devam edeceğiz. Ersin oğlum dön gel teslim ol. Babanla yalnız kaldık. Yolunuz yol değil, ben bir şey peşinde değilim. Ben mal, mülk, para peşinde değilim, ben evladımın peşindeyim. Ciğerimin peşindeyim. Çocuklarımızı PKK ve HDP götürdü. Yılanın başı HDP’dir. Biz çocuklarımızı istiyoruz, çocuklarımızı verin. Yeter niye sizinkiler okuyor, sizinkiler iyi şeylerde niye bizimkiler dağların başında? Oğlum gel teslim ol, ben bütün arkadaşlarınıza sesleniyorum. Yolunuz yol değil gelin develimize teslim olun. Yeter anneler babalar ağladı” dedi. Muhsin’in babası Halit Altun ise 8 yıldır bu davanın peşinde olduğunu belirterek, “Bu davamızın sebebi HDP’dir, PKK’dır. İkisinin de bir birinden farkı yoktur. Biz onlardan çocuklarımızı istiyoruz. Başka bir isteğimiz yok. Çocuklarımızı getirmeyene kadar biz davamızdan vazgeçmeyiz. Onların kapısında da ayrılamayız. Çocuklarımızı versinler. Başka söylenecek bir şey yoktur” ifadelerini kullandı.