Yerel Haberler
Mardin
Mardin’de DİKA desteğiyle kurulan tekstil fabrikalarında 5 bin kişi istihdam edilecek
08 Mayıs 2024 Çarşamba - 14:23 Mardin’de DİKA desteğiyle kurulan tekstil fabrikalarında 5 bin kişi istihdam edilecek Mardin’de Dicle Kalkınma Ajansı (DİKA) desteğiyle kurulan fabrikalarda 5 bin kişi istihdam edileceği belirtildi. Projesi tamamlanan Derik ve Dargeçit ilçelerinde 265 kişi istihdam ediliyor. Çalışan ve Üreten Gençler Programı çerçevesinde desteklenen bir projeye imza atıldığını belirten Dicle Kalkınma Ajansı (DİKA) Genel Sekreteri Aykut Aniç “Mardin’de sekiz tane projemiz var. Bunlardan iki tanesi tamamlandı” dedi. Derik ve Dargeçit projeleri tamamlanmış ve faaliyete geçmiş durumda olduğunu belirten Aniç, “Bir kısmının yapımı tamamlandı şu an işlemleri devam ediyor. Faaliyete geçme aşamasında bir kısmı da yapımı devam ediyor. Bu çerçevede bölgedeki iş gücünün katma değer alanına çevrilmez edilmesini destekler. Buna aracılık ediyoruz. Bunlar şu aşamada da bölgede ön plana çıkmış. Atölyeye baktığımız zaman yüksek bir kısmı gençlerden oluşuyor. Kadın istihdamına baktığımız zaman çok sayıda kadın istihdamı var. Diğer projeleri düşündüğümüz zaman Dargeçit ile birlikte şu an 265 kişi istihdam edilmiş durumda. İlçelerimiz bir şu anda projelerimiz var bunları da dahil ettiğimiz zaman bölgemizdeki diğer illerle birlikte toplamda 26 tekstil atölyesinin faaliyete geçirmiş ve toplamda 5 bin üzerinde istihdam sağlamış olacağız bunlardan bir bir tanesi Derik ilçemizdir. Burada bir çok genç istihdam edilen bir tesistir” ifadelerini kullandı. İlçede kurulan tekstil fabrikasında özellikle kadın ve gençlerin istihdam edilmesinden memnuniyet duyduklarını belirten Derik Kaymakamı Evren Çakır, “Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Mehmet Fatih Kacır ve Gençlik Spor Bakanımız Dr. Osman Aşkın Bak iş birliğinde, il düzeyinde ise valiliğimiz, kaymakamlığımız ve Dicle Kalkınma Ajansının girişimleri ile 150 kişi istihdam ediliyor. Çalışan ve Üreten Gençler Programı çerçevesinde önemli bir işe imza atıldı. Bu çerçevede baktığımız zaman 9 dönüm üzerine kurulmuş bir tesisten bahsediyoruz. 3 bin metre kareye yakın kapalı alanı bulunmaktadır. Ve içerisinde sosyal alanları ile kadınlarımızın ve gençlerimizin istihdam edildiği, önceliklendiği, hem ilçe ekonomisi hem ilimizin ekonomisinde ve nihayetinde ülke ekonomisini önemli hizmetleri sağlayacağımızı düşündüğümüz, ülkemizin bilindik markalarının üretimini yapan bir tesis söz konusudur. Özellikle buraya geldiğimiz zaman bunun bir sosyal çıktısını görmek vatandaşımızın meslek edindiğini görmek bu anlamda biz de mutlu ediyor. Kamu kurum ve kuruluşlarının desteği ve ön açmasıyla beraber güzel bir hizmet sağladığımızı düşünüyoruz. Bu vesile de emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz” şeklinde konuştu.
Uzmanı uyardı "Cizre ilçesinin yarısı dere yatağında kurulmuş"
08 Mayıs 2024 Çarşamba - 14:17 Uzmanı uyardı "Cizre ilçesinin yarısı dere yatağında kurulmuş" Jeoloji Mühendisi Fahri Çelik Cizre’de yaşanan sel felaketinin ardından yaptığı araştırmalar sonucu ilçenin yüzde 60’nın dere yatağında kurulduğunu ve bu durumun sel felaketlerine davetiye çıkardığını söyledi. İlçede dere yatağında kurulan evlerin acilen taşınması gerektiğini ve rakımı yüksek yerlere yerleşmesi gerektiği konusunda uyarılarda bulunan Jeoloji Mühendisi Fahri Çelik, "4 Mayıs’ta Şırnak’ın Cizre ilçesinde oluşan sel felaketinde böyle bir felaketin bir daha yaşanmamasını dilerim. Yaptığım araştırmalar neticesinde Cizre‘nin yüzde 60’ının tamamen dere yatağında kurulduğunu gördüm. Bu dere yatağında kurulan Cizre ilçesinin tek çaresi dere yataklarının bulunduğu yerlerden taşınmasıdır. Herhangi bir altyapı, su taşıma ve su tahliyesi yapmak masraftan başka bir şey getirmiyor. Gerek küçük dereler gerekse Dicle Nehrinin tamamen altında kalmaktadır. Önümüzdeki süreçte oluşabilecek bir sel felaketinde Cizre’nin yarısından fazlası su altında kalıp ve can ve mal kaybını önlemek için devletimiz ve yetkililerden burada bulunan evlerin yüksek yerlere taşınması ve dağ tarafına taşınmasını öneriyorum. Özellikle Katran bölgesi tarafına taşınması hem deprem açısından hem de yeraltı sularının bol olduğu ve rakımı yüksek olduğundan önemli olur diye düşünüyorum. Cizre’de yaptığım araştırmalarda dere yatağında bulunan bütün evlerin taşınmaları gerekir. Oluşabilecek sel felaketinde dere yatağında bulunan evler etkileyecektir. İlçenin yüzde 60’ı dere yatağında kurulmuştur. İlçenin büyük bir felaket daha yaşamadan buradan taşınması gerekiyor" dedi. Dere yatağında kurulan anaokulunun oluşabilecek herhangi bir felakette zarar görmemesi için taşınması gerektiğini dile getiren Çelik, “Cudi Mahallesi’nde bulunan Sevgi Anaokulu yapılmış durumda. Dere yatağına bir anaokulu yapılmış durumda. Burada bulunan çocukların herhangi bir felaket yaşamaması adına anaokulunun taşınması gerektiğini önemle arz ediyorum. Bu dere yatağına baktığımız zaman burada bulunan evlerin taşınması gerektiği ve dere yatağına ev yapılmaması gerektiğini belirtiyorum” diye konuştu.
Mardin’de 2024 sezonunun ilk arpa hasadı yapıldı
07 Mayıs 2024 Salı - 12:09 Mardin’de 2024 sezonunun ilk arpa hasadı yapıldı Güneydoğu Anadolu Bölgesinin önde gelen hububat merkezlerinden Mardin’de arpa hasadına başlandı. Kurum tarım arazisinden elde edilen verim çiftçinin yüzünü güldürdü. Kızıltepe ilçesinin kırsal Örencik Mahallesinde, çiftçi Eyüp Topçul, yağışlı bir sezonun ardından kuru tarım arazisinde bu yıl dönüm başına 400 kilogram arpa üretti. Hububat Ticaret  Merkezi müzayede salonunda satışa sunulan 45 dönümden hasat edilen yaklaşık 16 ton arpa, zahireci esnafı Seyhan Erat tarafından ilk ürün olması dolayısıyla sembolik bir fiyatla tonu 10 bin 300 liradan satın alındı. İlk üretimi yapan çiftçi Eyüp Topçul’a, Zahireciler Derneği Başkanı Mehmet Şerif Öter tarafından 24 ayar altın hediye edildi. "Son 25-30 yılın en verimli hasat yılı olarak görüyoruz" Zahireciler Derneği Başkanı Mehmet Şerif Öter, Mardin Ovası’nda kuru alanda üretilen arpada verimin çok iyi olduğunu belirtti. Öter, "Bugün 7 Mayıs ilk arpa hasadı Mardin’in Kızıltepe ilçesinde Örencik köyünde hasadı yapıldı. Bu sene müzayede salonumuza geldi. Yaklaşık 16 ton, 45 dönüme böldüğümüz zaman yaklaşık 400 kilo vermiş. İlk arpa olması nedeniyle son 25-30 yılın en verimli hasat yılı olarak görüyoruz. Ayrıca arpanın kuru, temiz olması ve kaliteli olması ilk ürün çıktığı zaman çiftçilerimiz bu sektörde olan herkes ilk ürün iyiyse gelecek ürünün müjdecisi olarak görür. İlk ürün iyiydi fiyatı da 10 bin 300’e müzayede salonumuzda satıldı. İlk ürün olması sebebiyle çiftçimize biraz katkı olsun, ödüllendirme anlamında olsun diye yüzde 25 daha fazla satışını gerçekleştirdik" dedi. İlk ürünü ürettiği için mutlu olduğunu kaydeden çiftçi Eyüp Topçul’a, "Arazim 45 dönümlük bir alanda ortalama 16 ton ürün elde ettik" diye konuştu.
Mardin’de spor hekimi hasta kabulüne başladı
06 Mayıs 2024 Pazartesi - 16:11 Mardin’de spor hekimi hasta kabulüne başladı Mardin Eğitim ve Araştırma Hastanesi Uzman Spor Hekimliği branşında Ömer Faruk İlicepınar, hasta kabulüne başladı. Mardin Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekim Yardımcısı Uzm. Dr. Lokman Timurağaoğlu, hastanede ilk defa spor hekimimi atandığını söyledi. İnsanları spora teşvik etmek için güzel bir fırsat olduğunu belirten Dr. Timurağaoğlu, destekleri için başta Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ve Mardin İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Saffet Yavuz’a teşekkür ettiğini dile getirdi. Hasta kabulüne başlayan Uzman Spor Hekimi Ömer Faruk İlicepınar, spor hekimliğinin her düzeyde egzersiz ve fiziksel aktiviteye bağlı olarak ortaya çıkan yaralanmaların ve rahatsızlıkların önlenmesi, tanısı, tedavisi ve rehabilitasyonu ile ilgilendiğini söyledi. Genel sporcu sağlığı ve spor yaralanmalarından korunma, yaralanmaların tanı, tedavi ve sportif rehabilitasyonu, erişkin ve pediatrik dönem spor travmatolojisi, tespit edilen kas iskelet sistemi problemlerine yönelik kişiye özgü egzersiz programlanması, spora başlamak isteyenler için sağlık taramaları ve önerileri, sporcu lisans muayeneleri, kronik hastalıklar için egzersiz önerileri, sporculara dengeli ve düzenli beslenmesi, sporcu psikolojisi ile ilgili hizmet verileceğini belirten İlicepınar, toplumun spora katılımını arttırmayı hedeflediklerini ifade etti. Egzersizi, çeşitli kronik hastalıklarda tedavi amaçlı da kullandıklarını aktaran İlicepınar, "Egzersiz yaparken meydana gelebilecek yaralanmaları önlemeye ve bu süreçte meydana gelen yaralanmaları tedavi etmeye çalışıyoruz. Branşımızın içerisinde cerrahi tedavi bulunmuyor. Cerrahi gerektiren durumlar dışındaki tedaviler ve gerekliyse yapılacak cerrahi öncesi ve sonrası rehabilitasyon ve spora dönüş süreçleri ile ilgileniyoruz. Spora başlama hevesi olan vatandaşlarımıza antrenman planlaması ile ilgili bilgiler veriyoruz. Sporda meydana gelen yaralanmalarda tedavi olmak isteyen her vatandaşımız Mardin Eğitim ve Araştırma Hastanemize başvurarak gerekli desteği alabilir. Sadece spor yapan kişiler değil geçmiş yıllarda yapan veya hiç yapmayan vatandaşlarımız da polikliniğimize başvurabilir. Yeni başladık ama yavaş yavaş insanlar gelmeye başladı. İlk defa gelen hastalara aktardığımız bilgileri doğru şekilde anladıklarını gözlemledim. Bu sayının artacağını düşünüyorum. Şu an antrenörlerimiz, sporcularımız geliyor. Branşımızın içerisinde cerrahi tedavi bulunmuyor. Onun dışındaki cerrahi öncesi ve sonrası ile ilgileniyoruz. Spor hevesi vatandaşlarımızın antrenman planlaması ile ilgili bilgi veriyoruz" dedi.