TEKNOLOJİ - 23 Ekim 2024 Çarşamba 13:22

Turgutlu bilimle şenlendi

A
A
A
Turgutlu bilimle şenlendi

Manisa’nın Turgutlu ilçesinde ilk kez yapılan ve 3 gün boyunca süren TÜBİTAK 4007 Bilim Şenliğini yaklaşık 10 bin kişinin ziyaret ettiği öğrenildi.


Turgutlu İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü adına hazırlanan yürütücülüğünü Dr. Mehmet Akif İnesi’nin yaptığı, proje ekibinde Murat Sayan, Senay Ülker, Gülistan Sayan ve Ebru Ilıman’ın yer aldığı TÜBİTAK 4007 Turgutlu Bilim Şenliği 17-18-19 Ekim tarihleri arasında 3 gün süreyle gerçekleştirildi.


Açılışı 17 Ekim’de Turgutlu Kaymakamı Selami Kapankaya, Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin Maliz, Hasan Ferdi Turgutlu Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Demir, İlçe Jandarma Komutanı Üsteğmen Sercan Karaçalı, İlçe Emniyet Müdürü Mehmet Dursun, İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Fevzi Yüksel, İl Milli Eğitim Şube Müdürü Erdinç Balcı, İl Milli Eğitim Şube Müdürü Süleyman Akkuş, Manisa BİLSEM Müdürü Zafer Akkaya, Yunusemre Kemal Neşen Dömekeli BİLSEM Müdürü Özgür Ekmeksiz, Manisa Celal Bayar Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. İbrahim Fadıl Soykök, İlçe Sosyal Hizmetler Merkezi Müdür V. Halil Özman, Gençlik Hizmetleri ve Spor İlçe Müdürü İsmail Eksür, İlçe Milli Eğitim Müdürü Serdar Dinçer, İlçe Milli Eğitim Şube Müdürleri Kudret Uçar ile Muhammed İnan Yamlı, Zekeriya Çamlıbel, Turgutlu BİLSEM Müdürü Atakan Arslan ve ilçe protokolü tarafından yapılan Turgutlu Bilim Şenliğinde açılışın ardından protokol, tüm atölyeleri gezerek çalışmalar hakkında bilgi alıp, emek veren herkese teşekkür etti.



Şenlikte 33 farklı bilimsel atölye yer aldı


Bilimin toplumla bütünleşmesini sağlayan projede; 33 farklı bilimsel atölyede bilimsel etkinlikler, deney şovları, bilimsel film gösterimi, bilimsel söyleşiler ve teleskopla güneş gözlemi yer aldı. Turgutlu Bilim Şenliği’ne Turgutlu Kaymakamlığı, Turgutlu Belediyesi, Turgutlu Gençlik ve Spor İlçe Müdürlüğü, Manisa CBÜ Hasan Ferdi Turgutlu Teknoloji Fakültesi, Turgutlu Ticaret Borsası, Turgutlu Ticaret Odası, Turgutlu Bilim ve Sanat Merkezi ve Manisa Teknokent de destek verdi. Şenliğe okul öncesi, ilkokul, ortaokul, lise, üniversite öğrencileri, öğretmenler ve vatandaşlar büyük bir katılım gösterirken, Turgutlu’da ilk defa yapılan projeye yaklaşık 10 bin ziyaretçinin katıldığı öğrenildi.



Turgutlu bilimle şenlendi

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Tekirdağ Çadırıyla Türkiye’den İspanya’ya yüzüyor: 10 bin kilometreyi 10 yılda yüzecek İsveçli maceraperest Jari Cennet Tammi, çadırını sırtlayıp Marmara Denizi’nden İspanya’ya kadar yüzme kararı aldı. İstanbul’dan denize atlayan Tammi, sadece yüzerek tüm yolculuğunu sürdürüyor ve molalarını kıyıda kamp kurarak veriyor. Yüzme yolculuğunda Tekirdağ’ın Şarköy ilçesi Uçmakdere’ye ulaşan 65 yaşındaki İsveçli maceraperest Jari Cennet Tammi, burada Mesut ve Nilüfer Adalı Ayvacıklı çifti tarafından karşılandı ve misafir edildi. Türkiye’den İspanya’ya uzanan bu büyük macerada yaklaşık 10 bin kilometrelik mesafeyi 10 yılda kat etmeyi hedefleyen Tammi, Türk halkının inanılmaz misafirperverliğinden övgüyle bahsetti. Kendisine yolda yalnızca çadırı ve denizin rehberlik ettiğini söyleyen Tammi, Türkiye sahillerinde tanıştığı insanların sıcaklığı karşısında hayran kaldığını ifade etti. Her mola verdiği kıyıda yeni bir dostluk kuran Tammi, sadece deniz ve doğa ile baş başa kalarak hayallerini gerçekleştirmenin peşinde olduğunu dile getirdi. Buradaki molasını tamamladıktan sonra Tammi, İspanya’ya yüzmeye devam edecek. Tammi’nin yüzdüğü anlar havadan da görüntülendi. "10 bin kilometreye yakın bir mesafe yapıyor" Tammi açıklamasında, “Yaklaşık 23 gün önce başladım. İstanbul’dan başlamamın sebebi mesafeyi uzatmak. Yunanistan’dan da başlayabilirdim ama mesafeyi uzatmak istedim. Bir de İstanbul’dan başlayınca yüzmeye Asya’dan başlamış oldum, Boğaz Köprüsü’nden başlamama izin vermediler o yüzden Bakırköy tarafından başladım. Türk insanı çok cana yakın, sürekli bana bir şeyler yediriyorlar, bir şeyler alıyorlar, şaşırdım. Çok cana yakın ve arkadaş canlısı insanlar. Yaklaşık 10 ülkenin kıyısından geçeceğim, aslında 8 bin kilometre gideceğim ama düz bir doğrusal bir çizgide gidemiyorum denizde. Bu yüzden 10 bin kilometreye yakın bir mesafe yapıyor. Ben yapabilirim, yalnız başına hayatta kalmayı becerebilmek istediğim için yapıyorum. Tek başıma yaşayabilmenin, kamp yapmanın verdiği ayrı bir keyif var. Bu yüzden yapıyorum. Bu tür uzun mesafeli yüzüşlerde yaşlı olmam benim için daha avantajlı oluyor. Maraton koşucularında da vardı bu, 35 yaşındaki bir maraton koşucusu 22 yaşındaki bir maraton koşucusundan daha başarılıdır. Yaşımın vermiş olduğu ayrı bir özgüven var. Ortalama 10 yıl sürecek bir süreç bu, yaklaşık 10 bin kilometre yüzeceğim. 10 yıl sonra bu serüveni tamamladığımda bunu bir kitap haline getirip gelecek nesillere bunu aktarmak istiyorum" dedi. "Ona destek vermek istedik" Tammi’yi misafir eden Mesut Ayvacıklı ise, "Bu yaptığı işin, dünyada çok hakikatten duyulması gerektiğini düşündüğümüz bir eylem. 8 bin kilometre yüzerek kıyı şeridinden 10 ülke geçerek böyle bir hedefe koşmuş. Haberimiz olunca misafir etmek istedik, davet ettik o da kırmadı bizi kabul etti. Bu konuda ona destek vermek istedik o yüzden bir aradayız" dedi.