KÜLTÜR SANAT - 10 Ekim 2024 Perşembe 18:24

Manisa tarihi için büyük işbirliği

A
A
A
Manisa tarihi için büyük işbirliği

Manisa Büyükşehir Belediyesi, Manisa Mimarlar Odası ve Celal Bayar Üniversitesi şehrin kaybolan tarihine ışık tutmak için bir araya geldi. Tarihçiler, akademisyenler ve mimarlar “Manisa’nın Kaybolan Tarihi” konulu panelde şehrin sembol yapıları ve geleneksel konutları hakkındaki bilgiler sundu.


Manisa Büyükşehir Belediyesi, Manisa Mimarlar Odası ve Manisa Celal Bayar Üniversitesi (MCBÜ) işbirliğinde düzenlenen panel, Atatürk Gençlik Merkezi’nde gerçekleştirildi. Panele Mimarlar Odası Manisa Temsilciliği Başkanı Mahir Gülhan, Manisa Büyükşehir Belediyesi Koruma Uygulama Denetim Şube Müdürü (KUDEB) Vacide Elmalı ile mimarlar ve vatandaşlar katıldı. Panelde, Manisa Celal Bayar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi, Tarih Bölümü Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Nejdet Bilgi, Prof. Dr. Nurettin Gülmez ile Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölüm Başkanı Prof. Dr. İzzet Yüksek birer sunum yaptı.


Panelde, Manisa’nın sembol yapıları olan Manisa Kalesi, Yoğurtçu Kalesi, Manisa Sarayı (Saray-ı Amire) ve sarayın günümüze ulaşan tek yapısı Fatih Kulesi’nin tarihi ve mimari önemi üzerinde duruldu. Ayrıca şehrin geleneksel konutları, Manisa Yazma Eserler Kütüphanesi, Alaca Hamamı, Moris Şinasi Çocuk Hastanesi ve Beyaz Fil gibi yapıların mimari ve tarihi özellikleri de detaylı bir şekilde paylaşıldı.Panelde Manisa kent merkezini konu alan geçmiş yüzyıllara ve günümüze ait minyatür, tablo ve fotoğraflar da incelendi. Bu sayede katılımcılar şehrin zaman içindeki dönüşümünü görme fırsatı buldu.


Panelin sonunda, dinleyiciler tarafından konuşmacılara yöneltilen sorular da yanıtlandı. Panel konuşmacılara hediye takdimi ile sona erdi



Manisa tarihi için büyük işbirliği

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ağrı Hamur Kaymakamı Mahir, köy ziyaretlerine devam ediyor Ağrı’nın Hamur Kaymakamı Mehmet Nesip Mahir, ilçe genelindeki köy ziyaretleri kapsamında Abdiçıkmaz Köyü Aşağı Tepecik mezrasını ziyaret etti. Ziyarete İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Özmüş ve Özel İdare Müdür Vekili Abdullah Genç de eşlik etti. Kaymakam Mahir, köy halkıyla bir araya gelerek vatandaşların talep ve sorunlarını dinledi, yapılan hizmetler hakkında değerlendirmelerde bulundu. Köy ziyaretinde halkla samimi diyaloglar kuran Kaymakam Mahir, vatandaşların yaşam koşullarını iyileştirmek adına yerinde gözlemlerde bulundu. Kaymakam Mahir, bu tür ziyaretlerin köylerdeki ihtiyaçları yerinde tespit etme ve vatandaşlarla doğrudan iletişim kurma adına önem arz ettiğini vurguladı. "Köylerde yaşam kalitesini artırmak için çalışıyoruz" Ziyarette açıklamalarda bulunan Kaymakam Mahir, devletin köylerdeki yaşam standardını yükseltmek için gereken çalışmaları kararlılıkla sürdürdüğünü belirtti. Kaymakam Mahir, "Köylerimizi sık sık ziyaret ederek halkımızın ihtiyaçlarını bizzat dinliyoruz. Amacımız, vatandaşlarımızın daha iyi koşullarda yaşamalarını sağlamak ve sorunlarını yerinde çözüme kavuşturmaktır" dedi. Kaymakam Mahir, ziyaret sırasında çocuklarla da yakından ilgilendi. Milli Eğitim Müdürü Mehmet Özmüş ile birlikte köydeki eğitim durumunu değerlendiren Mahir, köy okulunun ihtiyaçları ve eğitimin kalitesinin artırılmasına yönelik projelerin hayata geçirileceğini söyledi. Mahir, özellikle köylerdeki çocukların eğitimden en iyi şekilde yararlanmaları için gereken adımların atıldığını belirtti. Abdiçıkmaz Köyü Aşağı Tepecik mezrasındaki köy sakinleriyle geleneksel kültürün bir parçası olan ata binme etkinliğine katılan Kaymakam Mahir, bölge halkının misafirperverliğinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Kaymakam Mahir, ata binmenin bölge halkı için önemli bir gelenek olduğunu ve bu tür etkinliklerle köy kültürünün yaşatılmasının değerli olduğunu ifade etti. Vatandaşlarla birebir görüşmeler yapmaya ve köylerdeki sorunları yerinde çözmeye devam edeceğini vurgulayan Mahir, devletin her zaman halkın yanında olduğunu ve bölgedeki çalışmaların yakından takip edildiğini kaydetti.