Yerel Haberler
Kütahya
28 Kasım 2024 Perşembe - 11:58 Kütahya’da "Türkiye Yüzyılı Vizyonunda Meslek Seçimi ve Kariyer Planlaması" paneli Kütahya Aysel-Selahattin Erkasap Sosyal Bilimler Lisesi tarafından düzenlenen "Türkiye Yüzyılı Vizyonunda Meslek Seçimi ve Kariyer Planlaması" başlıklı panel, İl Millî Eğitim Müdürlüğü Beylerbeyi Salonu’nda gerçekleştirildi. Panel öncesinde, İl Milli Eğitim Müdürlüğü Aysel-Selahattin Erkasap Sosyal Bilimler Lisesi öğrencilerinin hazırladığı "Çizgilerle Gazze Resim Sergisi" ziyaret edildi. Sergide, öğrenciler Gazze’nin günlük yaşamını ve karşılaştıkları zorlukları resimlerle anlatarak farkındalık oluşturmayı hedefledi. Serginin ardından başlayan programda, Aysel-Selahattin Erkasap Sosyal Bilimler Lisesi Felsefe Öğretmeni Murat Anıl, Dünya Felsefe Günü’nün anlam ve önemi üzerine bir konuşma yaptı. Panel oturumunda, meslek seçimi ve kariyer planlamasının bireyler ve toplum için önemi ele alındı. Kütahya İl Millî Eğitim Müdürü Hasan Başyiğit, gençlere kariyer yolculuğunda nelere dikkat etmeleri gerektiğini aktarırken, Dr. Abdurrahman Baş ise iş dünyasında başarılı olmanın yollarını ve kendini tanımanın önemini vurguladı. Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’nin temel ilkeleri ve hedefleri üzerinde de durulan panelde, bu modelin öğrencilere bireysel yeteneklerini keşfetme ve geliştirme fırsatları sunduğu ifade edildi. Eğitim sistemindeki yenilikçi yaklaşımların, gençlerin gelecek hedeflerine ulaşmalarında önemli bir rol oynadığı belirtildi. Panel sırasında öğrenciler, meslek seçimi ve kariyer planlaması konularında yetkililere sorular yöneltti. Kişisel özelliklere göre meslek seçimi, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’nin gelecek potansiyeli gibi konulara dair gelen sorular, uzmanlar tarafından detaylı bir şekilde yanıtlandı. Program sonunda, öğrencilerin kariyer planlamalarında bilinçli adımlar atmalarının önemi vurgulandı. Panel, gençlerin geleceğe dair vizyonlarını genişletmelerine ve kariyer hedeflerini doğru belirlemelerine yönelik yeni bakış açıları kazandırdı.
Rektör Süleyman Kızıltoprak: “Bizim medeniyetimiz bir vakıf medeniyetidir”
23 Eylül 2024 Pazartesi - 10:17 Rektör Süleyman Kızıltoprak: “Bizim medeniyetimiz bir vakıf medeniyetidir” Kütahya merkeze bağlı Sofça köyünde gerçekleştirilen Pir Ahmet Efendi 27. Ulusal, 7. Uluslararası Kültür Festivalinde konuşan Dumlupınar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Kızıltoprak, “Bizim medeniyetimiz bir vakıf medeniyetidir” dedi. “Anadolu evliyalar diyarıdır” Konuşmasında Türkiye’nin her beldesinde hatta her köyünde bir Gönül Eri’nin kabri olduğunu söyleyen Rektör Prof. Dr. Süleyman Kızıltoprak,” Bu yüzden Anadolu evliyalar diyarıdır. Halk arasında Horasan ereni olarak adlandırılan bu şahsiyetlerin düsturu Yunus’un ifadesiyle “Hiç kimseye kin tutmayız, Ağyar dahi dosttur bize” anlayışı olmuştur. Gönlü merkeze almış gönüller inşa etmiştir. Anadolu Abdallarından kabul edebileceğimiz düşünce insanları sadece imar ve iskân faaliyetlerinde bulunmamışlar ayrıca gönül fethini, gönlü imar etmeyi de başarmışlardır” dedi. “Festival, bir olmamıza, diri olmamıza, iri olmamıza katkı verecektir” Rektör Kızıltoprak, “ 27. Ulusal 7. Uluslararası Pir Ahmet Efendi Kültür Festivali Hünkar Hacı Bektaş Veli’nin düsturu gereğince bir olmamıza diri olmamıza, iri olmamıza katkı verecektir. Bu festivallerin bir amacı da çocuklarımıza kendi kültürlerini hatırlatmak, toplumsal birlik ve beraberliğin pekişmesini sağlamaktır. Bizim medeniyetimiz bir vakıf medeniyetidir ve Pir Ahmet Efendinin 17. Yüzyıla ait elimizde vakıf kayıtları yer almaktadır. Bu merkezler açların doyurulduğu, yolda kalanların barındığı, kimsesizlerin başlarını sokacakları birer hayır mekanları olmuşlardır. Vatanımızın tapu senetleri kabul edebileceğimiz bu mekanlarda anlatılan menkıbeler milli değerlerin aktarımına katkı sağlamaktadır” dedi. Kızıltoprak, “Tarihi şahsiyetlerinden daha çok menkıbevi şahsiyetleriyle tanıdığımız Allah’ın sevgili kulları örnek yaşamlarıyla ve haklarında anlatılan menkıbelerle hünerli ve erdemli olmayı bizlere öğütlemekte. Anadolu’nun fethinde rol alan bu şahsiyetler kurdukları zaviyelerle toplumun hizmetinde bulunmuşlardır. Onlar, insanı merkeze alan faaliyetler sergilemişlerdir. Anadolu’nun Türkleşmesi ve İslamlaşmasında rol almış şehit ve kahramanlarımıza Allah’tan rahmet diler, hepinize saygı ve hürmetlerimi sunarım” diye konuştu.
Kütahya’da Pir Ahmet Efendi Kültür Festivali
23 Eylül 2024 Pazartesi - 10:13 Kütahya’da Pir Ahmet Efendi Kültür Festivali Pir Ahmet Efendi 27. Ulusal, 7. Uluslararası Kültür Festivali, “Pir Ahmet Efendi Kültür Festivali” Kütahya’nın merkeze bağlı Sofça köyünde, Vali Musa Işın’ın katılımıyla gerçekleştirildi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan festivalde Vali Musa Işın, Belediye Başkanı Eyüp Kahveci, DPÜ Rektörü Prof. Dr. Süleyman Kızıltoprak, Sofça Köyü Muhtarı İbrahim Dağdelen, Kalburcu Şeyhi Pir Ahmet Dede Kültür Derneği Başkanı Ahmet Özcan ve Alevi Dedesi Oktay Garkın birer konuşma yaparak birlik ve beraberlik mesajları verdi. Kalburcu Şeyhi Pir Ahmet Efendi’yi rahmet ve minnetle yad eden Vali Musa Işın yaptığı konuşmada,” Anadolu, bize yurt eden bu erenlerin eseridir. Bütün ulularımız, beylerimiz, pirlerimiz, şeyhlerimiz bizim için ayrı bir değer. Onları rahmetle anıyoruz,” dedi. “Bu manevi tasarruflar, her ilimizde, her ilçemizde, bazen köylerimizde bile varlığını sürdürmekte. Hiç kimse, manevi değerlerini taşımadan varlığını sürdüremez; İşte buraları bize vatan yapanlar, bugün yeraltında yatanlardır. Hiç kimse, hiçbir millet manevi değerlerini taşımadan varlığını sürdüremez. Aksi takdirde toplumsal çürümeler meydana gelir.” şeklinde konuşan Vali Işın, ayrıca bilgiye dayalı inancın önemine dikkat çekerek, “Bir büyük eksikliğimiz var, biz okumadan inanıyoruz. Bilgi sahibi olarak inanmalıyız. Kör bir taassuptan kurtulmanın yolu ilimle ve irfanla zihnimizi açmaktır. İnanç, akla ve mantığa uygun olmalıdır. İslam, kesinlikle bilimin ve aklın dışında değildir” ifadelerini kullandı. “Toplumsal birliktelik korunması gerek” Toplumsal birlikteliğin korunması gerektiğini belirten Vali Musa Işın, “Gerek Alevi Bektaşi kardeşlerimiz, gerekse Sünni kardeşlerimiz, aslında biz aynı kökene ve inanca mensubuz. Hepimiz Allah’a inanıyoruz ve aynı peygambere iman etmişiz. Bu yüzden inancımızı birlikte yaşamak zorundayız. Birbirimizi tanımak ve birlikte yaşamak, bizim için çok önemli” dedi. “Pir Ahmet Efendi’nin hayatının İslam’la, ilimle, irfanla, talebe yetiştirmekle geçti” Pir Ahmet Efendi’nin hayatının İslam’la, ilimle, irfanla, talebe yetiştirmekle geçtiğini belirten Vali Işın, “Allah ülkemizi, milletimizi erenlerin yolundan ayırmasın. Onların edeplerini erkânlarını çocuklarımıza aktararak yaşatmaya devam edelim inşallah. Biz hepsine minnettarız. Pir Ahmet Efendi’nin ruhu şad olsun, makamı ali olsun. Takipçileri çok olsun, Memleketimiz dirlikle, birlikle beraberlik içerisinde daim olsun” diye konuştu. Sofça Köyü Muhtarı İbrahim Dağdelen ile Kalburcu Şeyhi Pir Ahmet Dede Kültür Derneği Başkanı Ahmet Özcan tarafından Vali Musa Işın’a teşekkür plaketi takdim edildi. Semah ve türkülerle devam eden festival Pir Ahmet Efendi Türbesi’nin ziyaret edilmesi ve yemek ikramı ile sona erdi. Pir Ahmet Efendi Anma ve Kültür Festivali etkinliklerine, Vali Musa Işın, il protokolü, siyasi parti temsilcileri, STK temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.
DPÜ Tavşanlı’da lavanta hasadı yapılarak yağı çıkartıldı
21 Eylül 2024 Cumartesi - 18:23 DPÜ Tavşanlı’da lavanta hasadı yapılarak yağı çıkartıldı Kütahya’nın Tavşanlı ilçesi Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) Tavşanlı Yerleşkesinde 2022 yılından itibaren kampüs bahçe düzenleme çalışmaları kapsamında yetiştirilen lavantaların 2024 yılında hasadı yapılarak yağı çıkarıldı. Eylül ayı başında biçilen lavantalar DPÜ Kimyasal Ürün Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde bulunan distilasyon cihazında işleme sokularak yağları çıkarıldı. Distilasyon cihazında içinde sıcak buhar geçirilen lavantaların, buharın yoğuşturulması ve su ile ayrışması sonucunda yağı alınıyor. Merkez yetkilisi Prof. Dr. Cengiz Yenikaya Kütahya’da lavanta yetiştiren üreticilerin lavantaların yağlarının çıkartılmasında hizmet verdiklerini ve bu tip ürünler üzerinde daha ileri araştırmalar yapacaklarını belirtti. DPÜ Tavşanlı MYO Müdürü Prof. Dr. İsmet Çelik yaptığı açıklamasında Tavşanlı yerleşkesinde oluşturdukları lavanta bahçesinin kampüse görsel bir güzellik katmasının yanı sıra yağını da çıkartarak ekonomik açıdan okullarına gelir elde etmeyi amaçladıklarını belirtti. Isparta, Burdur, Denizli gibi illerimizde daha yoğun lavanta ekildiğini belirten Prof. Dr. Çelik, Kütahya’da yetiştirilen lavantaların iklimsel nedenlerle daha geç hasat edildiğini ve görsel güzelliklerini daha uzun süre sunduklarını belirtti. Çelik ayrıca, elde ettikleri lavanta yağlarının analizleri sonunda, lavanta yağının baş ağrısı, kas ve eklem ağrılarını hafifleten, kaygı ve depresyon tedavisinde yatıştırıcı etki yapan, akne, yara izi, egzama, sedef gibi cilt sorunlarını tedavi edici, böcek ısırmaları, yanık ve kesik kaynaklı yaraları iyileştiren ve uyku kalitesini artıran bileşenler içerdiği belirterek Kütahya Vefa Hastanesi doktorlarından Dr. Abdullah Ayaz ile lavanta yağlarının psikiyatrik tedavilerde kullanımı konusunda işbirliği yaptıklarını belirtti. DPÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. M. Arif Özgür yağ çıkarma işlemini yerinde izleyip bilgi aldılar. Ziyaretlerinden dolayı Rektör Yardımcısına teşekkür eden Tavşanlı MYO Müdürü Prof. Dr. İsmet Çelik, ayrıca DPÜ Rektörü Prof. Dr. Süleyman Kızıltoprak’a çalışmalarında kendilerine verdiği destekten dolayı teşekkür etti ve Prof. Dr. Kızıltoprak’ın üniversiteye gösterdiği misyon çerçevesinde, her alanda bölgenin ve ülkenin gelişmesine katkı sağlanmasının öncelikli amaçlarından olduğunu belirtti.