Yerel Haberler
Kütahya
27 Kasım 2024 Çarşamba - 12:15 Kütahya’da doğal afetlerden zarar gören 301 üreticiye hububat tohumu desteği Kütahya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, doğal afetlerden zarar gören 301 üreticiye hububat tohumu desteği sağladı. Düzenlenen törende konuşan Kütahya İl Tarım ve Orman Müdürü Dr. Emre Yeniay, Cumhurbaşkanlığı Afet Ödeneği kapsamında aktarılan 8 milyon TL’lik destekle doğal afetlerden etkilenen üreticilere yönelik çalışma yürütüldüğünü açıkladı. Yeniay, ilk etapta Altıntaş, Aslanapa, Çavdarhisar, Domaniç, Tavşanlı, Gediz ve Merkez ilçelerinde toplam 301 üreticiye 3 bin 600 dekar alanda arpa, 5 bin 400 dekar alanda ise buğday tohumu dağıtımı gerçekleştirdiklerini belirtti. Yardımların yüzde 100 hibe olarak üreticilere ulaştırıldığını ifade eden Yeniay, “Bugün 8 tır dolusu tohumu üreticilerimize dağıtıyoruz. İkinci etapta ise kuraklık ve don gibi afetlerden zarar gören üreticilerimize ek destek sağlıyoruz” dedi. Yeniay, afetlerden etkilenen sera, canlı hayvan, sebze ve meyve üreticilerine nakdi yardım yapılmasının da planlandığını söyledi. 2024 üretim sezonunda zarar gören üreticilerin yaralarını sarmayı hedeflediklerini belirten Yeniay, TARSİM tarım sigortalarına dikkat çekerek, üreticilerin zararlarının karşılanması için sigortanın önemine vurgu yaptı. Yeniay, tarım sigortalarına kayıtlı üreticilerin zararlarının tamamen karşılanacağını, kayıtlı olmayanların ise belirli zararlarının telafi edileceğini aktardı. Devlet destekli tarım sigortası oranlarının yüzde 50’den başladığını, sözleşmeli üretimde bu oranın yüzde 60’a çıktığını belirten Yeniay, bu yıl itibarıyla üretim planlamasına uyum sağlayan üreticilere 10 puanlık ek destek verileceğini duyurdu. “Tarım sigortalarını yaptırarak üretim riskimizi tamamen devlete aktarmış olacağız” diyen Yeniay, muhtemel afet durumlarında devletin zararları karşılayacağını ifade etti. Müdür Yeniay, “Üreticilerimize hem tohum dağıtımı hem de sigorta bilinciyle her türlü desteği sağlamaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.
27 Kasım 2024 Çarşamba - 11:38 Başkan Önsay, “Jeotermal su Emet ve Eğrigöz ekonomisine katkı sağlayacak” AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay, Emet ilçesi Eğrigöz köyünde maden sondajları sonucu açığa çıkan jeotermal suyun Emet ve Eğrigöz ekonomisine katkı sağlayacak şekilde değerlendirileceğini ifade etti. Önsay, ilçeye bağlı Eğrigöz köyünde son dönemde yapılan maden sondajları sonucu açığa çıkan jeotermal suyun, kültür turizm ve jeotemal sera gibi seçeneklerle Emet ve Eğrigöz ekonomisine katkı sağlayacak şekilde değerlendirileceğini söyledi. İl Başkanı Mustafa Önsay, ”Bu çerçevede Valimiz Musa Işın Milletvekillerimiz Adil Biçer, İsmail Çağlar Bayırcı, İl Özel İdare Genel Sekreterimiz Mücahit Eracar ve İl Tarım ve Orman Müdürümüz Emre Yeniay ile birlikte bölgede incelemelerde bulunduk. Bölgeye özgü projelerin geliştirilmesiyle hem yerel istihdam açısından hem de bölgenin ekonomik büyümesi hususunda katkı sağlanabileceği, ayrıca jeotermal suyun doğru ve sürdürülebilir bir şekilde kullanmamız durumunda, çevresel etkilerin en aza indirilmesi açısından da büyük önem taşımaktadır. Mevcut Drakula ile özdeşleşen Kalesi ve İkitaş kanyonu ile turizm anlamında öne çıkan Eğrigöz köyünün termal potansiyeli kazanması ile önemli bir turizm lokasyonu olması ve jeotermal sera imkanı ile de organize sanayi bölgesi olması önümüzdeki seçenekler olarak durmaktadır. Bu çalışmalar bölgenin hem ekonomik, hem de sosyal kalkınmasını destekleyecek nitelikte olmasından dolayı büyük önem taşımaktadır” dedi.
Balık Pazarı’nda hareketlilik
09 Ekim 2024 Çarşamba - 11:41 Balık Pazarı’nda hareketlilik Kütahya’nın Tavşanlı ilçesindeki balık pazarında sezon açılmasının ardından balık satışlarında hareketlilik yaşanıyor. Tavşanlı balık pazarına farklı denizlerden birçok çeşit balık günlük olarak getirilerek satışa sunuluyor. Balık Pazarı satıcılarından Hasan Şen, sezonu açılmasının ardından günlük olarak bol balık çeşitleriyle hizmet verdiklerini belirtti. Karadeniz, Marmara ve Ege Denizi’nden gelen balık çeşitlerinin palamut, çinakop, sardalye, alabalık, istavrit ve hamsi olduğunu belirten pazardaki balık satıcıları, herkesi omega deposu balık almaya davet etti. Hasan Şen, " Tavşanlı balık halinde coşkulu bir sezon açtık. Eylül ayının ilk haftasından itibaren Kütahya ve ilçelerinde ülke genelinde olduğu gibi balık satışları başladı. Direk denizden çıkan balığı günlük olarak aracısız Tavşanlı halkımız ile buluşturuyoruz." derken balık satışı yapan bir diğer balık satıcılarından Niyazi Turgut ise " Kış aylarına yaklaştığımız şu günlerde havalar tam olarak soğumasa da balık çeşitleri çoğaldı. Bilindiği gibi çocuklarımızın ve kendi sağlığımız için balık tüketmemiz gerekiyor. Balıkta bulunan Omega - 3 yağ asitleri vücudu soğuklara karşı koruyor. Bu sene eskisine nazaran çok balık yok ancak sağlığımız için de bol balık tüketmek gerekiyor. Fiyatlar ise balığın denizden çıkma durumuna göre bazen günlük olarak bile değişebiliyor. " diyerek herkesi yeni açmış oldukları balık ızgara salonuna balık yemeye davet etti. Pazarda balık fiyatlarının ise; alabalık, Karadeniz hamsi 150 TL, sardalye 100 TL, Çipura ve Levrek 300 TL palamut 150 TL ve istavrit 100 TL olduğu söylendi.