TEKNOLOJİ - 22 Temmuz 2024 Pazartesi 11:49

Dr. Çıbıkdiken’den yazılım güncellemesi hatasına karşı dört önemli tavsiye

A
A
A
Dr. Çıbıkdiken’den yazılım güncellemesi hatasına karşı dört önemli tavsiye

CrowdStrike, küresel BT altyapısını etkileyen ve müşterileri için yaygın hizmet kesintilerine neden olan önemli bir sorun yaşarken, Konya Ticaret Odası (KTO) Karatay Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü akademisyenlerinden Dr. Öğr. Üyesi Ali Osman Çıbıkdiken, yaşanılan yazılım güncellemesi hatalarına karşı alınabilecek önlemler hakkında önerilerde bulundu.


CrowdStrike, küresel BT altyapısını etkileyen ve müşterileri için yaygın hizmet kesintilerine neden olan önemli bir sorun yaşadı. Bu sorunun, CrowdStrike tarafından yayınlanan ve yanlışlıkla büyük bir kesintiye yol açan bir güncellemeyle bağlantılı olduğunu belirten KTO Karatay Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü akademisyenlerinden Dr. Öğr. Üyesi Ali Osman Çıbıkdiken, “Kesinti birden fazla hizmeti etkileyerek birçok kullanıcının operasyonlarının durmasına yol açtı. Bu, Microsoft tarafından yayımlanan diğer kritik güncellemeler ve yamalarla çakıştığı, sorunun karmaşıklığını artırdığı için özellikle etkiliydi. Sorun, güvenlik önlemlerini artırmayı ve güvenlik açıklarını düzeltmeyi amaçlayan güncelleme sürecindeki bir kusurdan kaynaklandı. Ancak dağıtım sırasında öngörülemeyen bir çakışma ortaya çıktı ve sistemin arızalanmasına neden oldu. Sorunun operasyonel kesinti süresi nedeniyle, CrowdStrike hizmetlerine güvenen birçok işletme, operasyonel yeteneklerini etkileyen önemli problemler yaşadı. Ülkemiz de dahil olmak üzere, farklı ülkelerdeki pek çok hava yolu ve bankacılık sistemi ciddi bir şekilde etkilendi. Müşteriler, siber güvenlik izleme ve koruma hizmetlerinde kesintilerle karşı karşıya kaldı ve bu da onları potansiyel olarak artan riske maruz bıraktı” şeklinde konuştu.


CrowdStrike’in, sorunu çözmek için müdahale ekiplerini hızla harekete geçirdiğini ve hizmetleri yeniden sağlamak için yoğun bir çalışmaya başladığını söyleyen Çıbıkdiken, firmanın sorundan etkilenen müşterilerine düzenli güncellemeler sağladığına ve gelecekteki olayları önlemek için hafifletme stratejileri uyguladığına değindi. Dr. Öğr. Üyesi Ali Osman Çıbıkdiken, bu sorunların önüne geçmek için dört önemli tavsiyede bulundu. Çıbıkdiken, “Yaşanılan problemlerin tekrar etmemesi için gelişmiş test senaryoları, güncelleme yayınlanmadan önce etkili bir biçimde planlanmalıdır. Potansiyel çatışmaları belirlemek için daha sağlam dağıtım öncesi test protokolleri uygulanmalıdır. Bu tür olaylar sırasında zamanında güncelleme sağlamak için müşterilerle iletişim kanallarının iyileştirilmesi gerekmektedir. Beklenmeyen sorunlar sırasında hizmet kullanılabilirliğinin devamını sağlamak için daha fazla yedekli sistem geliştirilmelidir” dedi.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bitlis Sel köyü vurdu, birçok ev ağır hasar aldı Bitlis’in Güroymak ilçesinde akşam saatlerinde başlayan sağanak yağmur sele dönüşünce bir çok evde hasarlar meydana geldi. Güroymak’ın Odunculular Köyünde bir anda başlayan sağanak yağmur sonucu sel baskını yaşandı. Bir ev zarar görürken 3 ev ise ağır hasar aldı. AFAD ve Jandarma ekipleri olay yerine sevk edilerek gerekli çalışmalar başlatıldı. Yapılan ilk inceleme sonucunda 3 evin ağır hasarlı olduğu ve çok sayıda evde maddi hasar meydana geldiği aktarıldı. AFAD ekiplerince selden etkilenen vatandaşlar için çadır kurulumu yapılırken, Çevre şehircilik İl Müdürlüğü, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, Defterdarlık ve DSİ Müdürlüklerince de gerekli çalışmalar başlatıldı. Konuyla ilgili AFAD Bitlis İl Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi. “Akşam saat 18:00 civarlarında İlimiz de meydana gelen yoğun yağışlar sonucunda Güroymak İlçesi Oduncular köyünde sel baskını yaşanmıştır. AFAD ve Jandarma ekiplerimiz olay yerine sevk edilmiş olup, gerekli çalışmalar başlatılmıştır. Yapılan ilk inceleme sonucunda 3 evin ağır hasarlı olduğu, çok sayıda evde maddi hasarlı eşya hasarı oluşmuştur. AFAD ekiplerimizce vatandaşlarımız için çadır kurulumu yapılmıştır. Çevre şehircilik İl Müdürlüğü, Tarım İl Müdürlüğü, Defterdarlık ve DSİ Müdürlüklerimizce de gerekli çalışmalar yapılacaktır” denildi.
Muş Gönüllü gençler, kansere dikkat çekmek için yürüdü "11. Uluslararası Onkoloji Günleri” çerçevesinde 10 ülkeden Muş’a gelen 350 gönüllü, müzik eşliğinde dans edip halay çekerek kanserde erken teşhise dikkat çekti. Muş’ta Genç Birikim Derneği tarafından düzenlenen "11. Uluslararası Onkoloji Günleri” çerçevesinde dünyanın farklı ülkelerinden ve il dışından gelen gönüllüler, meme kanserine dikkati çekmek için istasyon caddesi üzerinde yürüyüş düzenledi. Pembe bayrak sallayan gönüllü gençler, şarkılar eşliğinde Millet Bahçesi’ne kadar yürüdü. Muş Vali Yardımcısı Cihat Abukan, Onkoloji Günleri’nin çok yoğun geçtiğini belirterek, "Farkındalık oluşturmak için Millet Bahçesi önüne kadar yürüyüş yaptık. Muş halkımızdan çok yoğun bir katılım oldu. İnşallah bir sonraki yıl daha hareketli ve güzel bir şekilde yapmayı planlıyoruz. Gençlerimiz 7’den 70’e herkes burada. Allah kimsenin başına vermesin ama erken teşhis tanısı önemli ve vatandaşınıza da duyurmaya çalışıyoruz" dedi. Dernek Başkanı Salih Yüce ise düzenlenen 11. Uluslararası Onkoloji Günleri’ne 10 ülkeden yaklaşık 350 kişinin katıldığını belirtti. Her yıl farklı konu ele aldıklarını ifade eden Yüce, "Onkoloji Günleri’nde meme kanseri, akciğer kanseri ve jinekolojik kanser konusu ele alındı. Programının ilk günü genellikle kansere karşı farkındalık yürüyüşü yapıyoruz. Bugün yaptığımız yürüyüşün sonunda da müzik dinletisi etkinliği oldu. Yürüyüşe katılanları minik bir müzik keyfi sunduk" ifadelerini kullandı. Müzik etkinliği ile yürüyüş sona erdi. Düzenlenen yürüyüşe, Vali Yardımcısı Mustafa Batuhan Alpboğa, yurt içi ve yurt dışından gelen akademisyenler, kanser hastaları, gönüllü gençler ve vatandaşlar katıldı.