GÜNDEM - 15 Ekim 2024 Salı 11:18

Eşme Ayva Festivali 20 Ekim’de düzenlenecek

A
A
A
Eşme Ayva Festivali 20 Ekim’de düzenlenecek

Türkiye’de ve yurtdışında kalitesi ve lezzeti ile nam salmış Eşme ayvasının tanıtımına ve ilçe turizmine büyük katkı sağlayan Eşme Ayva Festivali, 20 Ekim Pazar günü yapılacak.


Kartepe Belediyesi tarafından düzenlenerek gelenekselleşen festival, Eşme Sahili’nde 20 Ekim Pazar günü yapılacak. Türkiye’nin en lezzetli ayvası kabul edilen Eşme ayvasından ilham alarak tarımsal faaliyetlerin ve üretiminin çiftçiliğin desteklenmesi amacıyla düzenlenecek festival, saat 12.30’da başlayacak.


Eşme Ayva Festivali’nde minikler de unutulmayacak. Alana kurulacak çocuk oyun gruplarının yanı sıra çuval, halat çekme, yumurta yarışmaları ve özel gösteriler ile festival renklenecek. Animasyon gösterileri, yerel sanatçıların konserleri ve ikramlarla festival misafirleri ağırlanacak.


Herkesi festivale davet eden Kartepe Belediye Başkanı Mustafa Kocaman, "Eşme Ayva Festivalimiz gibi etkinliklerimizin, yerel de sosyal ve kültürel dayanışmayı artıran, bizleri ortak payda ve değerlerde buluşturan, bir ve beraber olmamızı sağlayan bir misyonu vardır. Tarımla, çiftlikle uğraşan, Kartepe’mizin tarımsal coğrafi değerine sahip çıkan üreticilerimizi ve hemşehrilerimi gönülden kutluyor, herkesi misafirimiz olmaya davet ediyorum" dedi.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bilecik Bilecik Genç Fenerbahçeliler tanışma ve kaynaşma kahvaltısında bir araya geldi Bilecik Genç Fenerbahçeliler geleneksel hale getirdiği tanışma ve kaynaşma kahvaltısı yoğun bir katılımla gerçekleştirirdi. Bilecik Genç Fenerbahçeliler üniversitelerin açılmasıyla birlikte lise ve üniversite yapılanmalarına sabah kahvaltısı düzenledi. Kadın üyelerin de yoğun ilgi gösterdiği kahvaltının ücretsiz olması için destek veren grup üyelerine teşekkür edildi. Bilecik Genç Fenerbahçeliler Başkanı Alper Badak, katılımcılara teşekkür ederek, "Bizler gün geçtikçe büyüyen her zorlukta daha da çok birbirine kenetlenen büyük bir aileyiz. Öncelikle şehrimize yeni gelmiş olan üniversiteli kardeşlerimize hoş geldin diyor eğitim hayatları boyunca başarılar diliyorum. Bilecik’in en büyük sivil toplum örgütü olarak bu tarz organizasyonlara devam edeceğimizi hiçbir zorluğun bizi yıldıramayacağını bütün herkesin bilmesini isteriz. Organizasyona davet ettiğimiz şehirdeki Fenerbahçeliler, iş adamları ve siyasi kişilikler bu davetimizi kulak arkası ettiler. Unutulmamalıdır ki Fenerbahçe’sine ihanet eden kişiler kongre üyelikleriyle bilet alıp karaborsa satan kişilerdir. Unutulmamalıdır ki Fenerbahçe’sine ihanet eden kişiler seçim zamanı geldiğinde kendini gösterip ardından kafasını toprağa gömen kişilerdir. Biz Bilecik Genç Fenerbahçeliler olarak istediğimiz bütün Fenerbahçelileri aynı çatı altında toplayabilmek. Bize kendi üyelerimiz haricinde kimseden tek kuruş maddi ve manevi destek gelmemiştir" dedi.
Bursa Emek ve Bağlarbaşı da şenlendi Osmangazi Belediyesi’nin dağ ve ova köyleri için hazırlayıp ilçe merkezindeki mahallelere taşıdığı ‘Mahallemizde Şenlik Var’ etkinliklerinin bu haftaki durağı Emek ve Bağlarbaşı mahalleleri oldu. Osmangazi Belediyesi tarafından bu yıl ilk kez 32 dağ ve ova köyünde düzenlemek için hazırlanan ‘Köyümüzde Şenlik Var’ etkinlikleri, kırsaldaki mahallelerin ardından merkezdeki mahallelerde düzenlenmeye devam ediyor. Her hafta sonu iki mahallede düzenlenen etkinliklere bu hafta Emek ve Bağlarbaşı mahalleleri ev sahipliği yaptı. Her iki mahallede de gerçekleştirilen etkinliklere, 7’den 70’e her kesimden mahalle sakinleri yoğun ilgi gösterdi. Müzik, dans, eğlence ve sanat dolu etkinlikler ile yaşlısından gencine, kadınından erkeğine kadar yüzlerce vatandaş gönüllerince eğlendi. Çevre mahalleleri de kapsayacak şekilde Emek Adnan Menderes Açık Pazar Alanı ve Bağlarbaşı Meydanı’nda düzenlenen etkinliklere katılan çocuklar, sihirbaz gösterisinin yanı sıra unutulmaya yüz tutmuş sokak oyunları, şişme oyun parkurları, zıp zıp, yüz boyama, bouble şov gibi aktiviteler ve çeşitli ikramlar ile büyük bir mutluluk yaşadı. Yetişkinler ise Osmangazi Türk Sanat Müziği Topluluğu’nun söylediği birinden hareketli şarkılar ile coşku dolu bir gün geçirdi. Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın, Emek Adnan Menderes Açık Pazar Alanı’nda düzenlenen ‘Mahallemizde Şenlik Var’ etkinliklerine CHP Bursa İl Başkanı Nihat Yeşiltaş, belediye meclis üyeleri ve belediye başkan yardımcıları ile birlikte katıldı. Osmangazi Türk Sanat Müziği Topluluğu’nun söylediği birinden hareketli şarkılar eşliğinde oynayıp halay çekerek mahalle sakinlerinin eğlencesine ortak olan Başkan Aydın, “Kırsal mahallelerimiz için düzenlediğimiz Köyümüzde Şenlik Var etkinliklerini Mahallemizde Şenlik Var adı ile ilçe merkezindeki mahallelerimize taşıdık. Çocukluğumuzda köylerde ve mahallelerde düzenlenen hıdrellez ve köy hayrı gibi gelenekleri, günümüze yaşatıyoruz. Yaşlısından gencine kadar tüm mahalle sakinleri bu etkinlikler ile bir araya geliyor. İnsanoğlu sadece karnını doyurarak yaşayamıyor, ruhunu da doyurması gerekiyor. İnsanların ruhunu doyurması için bu tür sosyal etkinlikler son derece önemli. Osmangazi Belediyesi olarak bu tür etkinliklerimizi düzenlemeye devam edeceğiz. Şenliklerin düzenlenmesinde emeği geçen herkese çok teşekkür ederim” dedi.
Erzurum Girişimci kadının örnek başarısı: Yılda 1 ton tarhana üreterek, ev ekonomisine katkı sağlıyor Erzurum’un İspir ilçesinde yaşayan 4 çocuk annesi Yasemin Öksüz, kendi girişimiyle ev ekonomisine önemli katkılar sağlıyor. Tarhana üretimi ile yola çıkan Öksüz, İspir ilçesinde işletmesi kendisine ait olan Fasıl Kafe’yi kurdu. Yasemin Öztürk, tarhana üretimine olan ilgisi ve azmi sayesinde, yılda bir ton tarhana üreterek hem yerel pazarda hem de daha geniş alanlarda adından söz ettiriyor. Bu süreçte, geleneksel yöntemleri modern üretim teknikleriyle birleştirerek kaliteli ürünler sunmayı başaran Öksüz, aynı zamanda çevresindeki diğer kadınlara da ilham kaynağı oluyor. Her yıl bir ton tarhana üreterek bu alandaki başarısıyla dikkat çeken Yasemin Öksüz, el emeğiyle hazırladığı ürünlerini kendi kurduğu kafede ve online platformlarda satışa sunarak, ev ekonomisine katkı sağlıyor. Tarhana yapımında en kaliteli ve doğal malzemeleri kullanan ve geleneksel yöntemleri modern tekniklerle birleştiren Yasemin Öksüz, bu sayede müşterilerine hem lezzetli hem de sağlıklı ürünler sunuyor. Girişimciliği ve azmi sayesinde bölgesindeki diğer kadınlara da ilham kaynağı olan Öksüz, yerel ekonomiye de katma değer üretiyor. Tarhana üretimiyle sınırlı kalmayarak, gelecekte farklı geleneksel Türk yiyeceklerini de üretmeyi planlayan Yasemin Öksüz, bu alanda markalaşmayı ve ürünlerini uluslararası pazarlara açmayı hedefliyor. Bu başarılı girişimci kadın, azmi ve çalışkanlığıyla hem ailesine hem de topluma örnek oluyor. Öksüz, çocuklarına ve ailesine destek olmak için el emeğiyle hazırlamış olduğu tarhana, konserve, mantı gibi ürünlerini kendi kurduğu kafede pazarlıyor. Konserve üretimi de gerçekleştiren Öksüz, "Sıfırdan başlayarak, kimsenin desteği olmadan, kafemi, kendi emeklerimle kendi kazancımla açtım. Kafe kurmadan uzun yıllar önce tarhana üretimine başladım 13 yıldır tarhana üretiyorum. Kafeyi bir buçuk yıl önce açtım. Sosyal medya üzerinden başladım tarhana girişimciliğine önce yıllık 100, kilo ile başladım, sonra bu dozu artırdım bugün 1 tona kadar çıktı, birde konserve üretimi yapıyorum. Bu işte tarhana üretimi ile yapabileceğim bir işti. Doğal ürünlerden İspir yöresinin bahçeden ürünlerinden üretim yapıyorum. Sağlıklı ve kaliteli ürünleri tüketicilere ulaştırıyorum’’ dedi. Girişimci olmak isteyen kadınlara önerilerde bulunan Öksüz, "Girişimci olmak isteyen kadınlar yetenekleri alanında uzmanlaşmalı, azimli ve mücadeleci olarak yola çıkmalıdır. Çocuklarına ve eşine destek olmak ve ev ekonomisine destek sağlamak benim için mutluluk kaynağı, herkese öneriyorum’’ dedi.