Yerel Haberler
Kırşehir
Ziraat mühendisi, babasından öğrendiği bıçakçılıkla hayatını sürdürüyor 18 Kasım 2024 Pazartesi - 13:51:03 KIRŞEHİR (İHA) – Kırşehir’de Ziraat Mühendisi Cemal Vural İşeri; tarihi Uzun Çarşı’da babasının mesleğini yaşatarak vatandaşların getirdiği bıçakları bileyliyor. Babası Murat İşeri’den öğrendiği bıçak bileyleme işini sürdüren Cemal Vural İşeri, insanların üniversite eğitimlerini almaları gerektiğini fakat meslek sahibi olmanın da önemli olduğunu söyledi. İşeri; “Tarihi Uzun Çarşı’da bıçak bileylemesi yapıyorum. En yoğun zamanımız Kurban Bayramları. Sezon bitişinde mesleğin devamlılığını sürdürmek için; kalaylama, parlatma ve tamirat işleri yapıyoruz” dedi. Piyasa hareketliliğinden dolayı insanların tamirata yöneldiklerini belirten İşeri açıklamasında; "Ben mesleğimi babamdan öğrendim, babam da dedemden öğrenmiş. Mesleğimiz babadan oğula geçiyor. İnsanlar piyasa hareketliliğinden dolayı evlerindeki eskiyen ürünlerin yenisini almak yerine tamire yöneliyor” diye konuştu. Talip Gündüz adlı müşteri ise tamiratla birlikte aldıkları ürünleri daha uzun süreli kullandıklarını ifade etti. Kırşehir’de tarihi ile bilinen Uzun Çarşı, unutulmaya yüz tutmuş mesleklerin canlandırıldığı alanlardan bir tanesi olarak faaliyet gösteriyor. Zamana karşı yarışan tarihi çarşı, geçtiğimiz dönemlerde modern görünüme kavuşturularak ticaretin şehirde merkezi olma özelliğini taşıyor.
15 Kasım 2024 Cuma - 14:51 Cezaevindeki hükümlülerin sosyal yaşama kazandırılması protokolü imzalandı KIRŞEHİR (İHA) – Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi ile Cumhuriyet Başsavcılığı arasında, cezaevindeki hükümlülerin sosyal yaşama kazandırılma protokolü imzalandı. Protokol ile; denetimli serbestlik tedbiri uygulanan yükümlüler ve eski hükümlülerin kişisel gelişimlerine katkı sağlayarak suç işlemelerinin önüne geçilmesi ve yeniden topluma kazandırılmaları amacıyla iyileştirme odaklı belirlenen ve taraflarca uygun görülen tüm alanlarda, planlı çalışmaların yürütülmesi amaçlanıyor. Çalışmalarla yükümlüler ve eski hükümlülerin iyileştirme faaliyetlerinden yararlanmaları ve denetimli serbestlik müdürlüğü personeline yönelik tamamlayıcı ve destekleyici geliştirme programlarının hazırlanması ve yürütülmesi de amaçlar arasında yer alıyor. Protokol ile toplum içinde denetim ve takibi yapılan yükümlülerin belirlenen risk ve ihtiyaçları doğrultusunda iyileştirilmesi ve yeniden topluma kazandırılması amacıyla eğitim ve iyileştirme faaliyetleri yürütülerek diğer kurumlarla ve sivil toplum kuruluşları ile iş birliği içinde, bireysel görüşme ve grup çalışmaları yapılması, boş zamanların yapılandırılması, rehberlik çalışmaları yürütülmesi, yükümlülerin meslek kurslarına ve eğitim programlarına katılmalarının sağlanması gibi faaliyetleri yer alıyor. Üniversite ve Adalet Bakanlığı Kırşehir Cumhuriyet Başsavcılığı ile yaptığı protokol aynı zamanda eğitim ve iyileştirme faaliyetleri, çocuklara yönelik faaliyetler, bağımlılıkla mücadeleye yönelik faaliyetler, ortak projeler ve ar-ge faaliyetleri, personele yönelik faaliyetler, sosyal ve kültürle faaliyetler, koruma kurullarına yönelik faaliyetler ve kamu yararına çalışmaya yönelik faaliyetler olmak üzere bu alanları içine alıyor. Protokolle, Ziraat Fakültesi akademik personeli tarafından kendilerine tahsis edilen bölgede hükümlülere aromatik bitki yetiştiriciliği kursu verilmesi de planlanıyor. İmza töreni sonrasında Kırşehir Cumhuriyet Başsavcısı Oğuz Şükrü Ener, Ahi Evran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil ve beraberindekiler Kırşehir Açık Ceza Evinde faaliyet alanlarını gezerek incelemelerde bulundular.
Cumhuriyet tarihinin ilk külliye alanında ziyaretçi yoğunluğu
02 Aralık 2023 Cumartesi - 11:20 Cumhuriyet tarihinin ilk külliye alanında ziyaretçi yoğunluğu Cumhuriyet tarihinin ilk külliye alanında yer alan Ahilik Müzesi, vatandaşların ilgisini görüyor. Müze, Türk kültürünün önemli bir parçası olan Ahilik geleneğini tanıtmak amacıyla kurulduğu andan itibaren ziyaretçilere benzersiz bir deneyim sunuyor. Ahilik Müzesi’nde sergilenen eserler arasında Ahilik teşkilatına ait belgeler, el sanatları ürünleri ve Ahilikle ilgili diğer tarihi objeler yer alıyor. Ziyaretçiler; müzede Ahilik geleneğini daha yakından tanıma fırsatı bulurken, Türk kültürünün zenginliğine ve geçmişine bir yolculuk yapma imkanı elde ediyor. Selçuklu’dan Osmanlı’ya ve günümüze kadar ulaşan Anadolu’nun kültürel ve sosyal değerlerini barındıran Kırşehir Ahilik Müzesi, 800 yıllık Ahilik teşkilatı ve Anadolu’nun geçmişine ışık tutuluyor. 3 bin 600 metrekare kapalı alanda faal olan müzede esnaflık geleneğindeki 32 meslek kuruluşu da temsil edilmekte. Müze ziyaretlerinin yanı sıra vatandaşlar da Ahilik Müzesi’ne bağışta bulunma imkanına sahip. Bağışlar, müzenin korunması ve geliştirilmesi için kullanılıyor. Müze alanını gezen ve ’tarihe yolculuk yaptım’ diyen Mümtaz Dadalı; "Bütün odalarında müzenin tarihin derinliklerini yaşadım. Hepimizin çocuklarını da alarak gelmesi ve gezmesi gereken bir alan. Müze alanını gezerken Ahiliğin de felsefesini öğrendim" dedi. Sanat ve zanaatla ilgili değişimleri izleme alanı sunan müzede gezinti sonrası açıklama yapan Nebahat Kaya düşüncelerini şöyle anlattı; "Geçmişten bu güne kullanılan eşyaların gelişim süreçlerini izledim. Bir çok kişi müze alanına bağışta bulunmuş, bu çok hoşumuza gitti. Evimde de eski eserler var. Ben de bağış yapmayı düşünüyorum. Kırşehirlilerin gezdikten sonra bu alanı Türkiye’ye tanıtım yapması lazım." Ahilik Müzesi’nin ziyaretçi yoğunluğu, Türk kültürüne olan ilginin bir göstergesi olarak değerlendiriliyor. Müze, ziyaretçilere tarihi ve kültürel bir yolculuk sunarken, Ahilik geleneğinin önemini vurgulanıyor. Külliye alanında altyapı çalışmaları 2012 yılında başladı. Projede traverten kullanıldı. Ahilik Müzesi 3 etaptan oluşan Ahi Evran Külliyesi Projesinin tamamlanan 1. etabında yer alıyor. Müzenin ilk bölümünde Ahi Evran’ın hayatı, Ahilik Teşkilatının ortaya çıkışı ve Anadolu’da kurumsallaşması, Selçuklulardan Türkiye Cumhuriyetine esnafların gelişim süreçleri, şecerenameler, arşivler, gerçekçi mankenler ile canlandırmalar aktarılıyor.