Yerel Haberler
Kırşehir
14 Kasım 2024 Perşembe - 15:32 Emekli astsubay belediyenin ödemesini yapmadığını belirttiği Atatürk portresini geri aldı Kırşehir’de Cumhuriyetin 100. yılında belediye tarafından alınarak sergilenen Mustafa Kemal Atatürk’ün at üzerindeki portresinin 1 yıl boyunca ödemesinin yapılmadığını belirten ressam emekli Astsubay Badahır Altıok, belediyeden portresini geri aldı. Neşet Ertaş Kültür Sanat Merkezi’ne giderek portreyi alan ressam emekli Astsubay Badahır Altıok, belediye yetkililerinin kültür merkezinde üzerine yüründüğünü öne sürdü. Altıok açıklamasında, "Dün akşamki tehditvari söylemlerinden sonra resmime zarar gelmesin diye almak zorunda kaldım. Resmimi evime getirdim ve içim rahat" dedi. "Yapılanları yakıştıramadım" Kırşehir Belediyesi’nin Cumhuriyetin 100. yıl kutlamaları için aldığı portre konusunda kaosa dönüşen süreçle ilgili kendisine yapılanları yakıştıramadığını belirten Altıok, "Belediye başkanı ve yardımcılarının bu şekilde davranması beni üzdü. Sabah resmimi alırken 10-15 kişi beni tek bularak üzerime yürüdü. Resmimin arkasında yer alan menteşeleri için çıkarttığım tornavidamla bana saldırıyor gibi tehditvari söylemlerde bulundular. Güvenlikçileri üzerime göndererek ’Atın dışarı’ gibi söylemler oldu" diye konuştu. Ticaret ve Sanayi Odası tarafından ödemenin yapılarak belediyeye tablonun hediye edileceği bilgisinin kendisiyle paylaşıldığını fakat bu söylemi sanki söylememişler gibi aktardıklarını belirten Altıok, "Daha önce söyledikleri ’TSO yolu, ihale yolu ya da mezatta resmini satarız söylemlerini ispat edebilir misin?’ diye konuşuyorlar. Söylemlerini inkar ediyorlar. Benim sizlerin resmimi satmanıza ihtiyacım da yok zaten" dedi. Kargo aracı yetkilisi Kasım Öksüz ise uzun yıllardır eşya taşımacılığı yaptığını ve kendisinin ilk kez paha biçilmez bir tabloyu taşıdığını belirtti.
13 Kasım 2024 Çarşamba - 15:32 Emekli astsubaydan Kırşehir Belediyesine ’Atatürk portresi’ tepkisi Kırşehir’de yaşayan emekli Astsubay Badahır Altıok, Kırşehir Belediyesinin kendisine Mustafa Kemal Atatürk’ün at üzerindeki portresinin bedelini ödemediğini belirterek, "1 yıl boyunca beni oyaladılar, ben de resmimi götürme kararı aldım" dedi. Ressam olan emekli Astsubay Badahır Altıok, Cumhuriyetin 100. yılı kutlamalarında ilgi gören ve 14 aylık emeği ile ortaya çıkan Atatürk’ün at üzerindeki yağlı boya resminin belediye tarafından talep edilmesine rağmen ’Ödeme kalemimiz yok’ gerekçesiyle kendisine ödeme yapılmadığını söyledi. Belediye yetkililerince bir yıllık süre geçmesine rağmen portre ödemesi için bir hafta süre istendiğini söyleyen Altıok, "2008 yılından bu yana gönül verdim ve resim yapıyorum. Tablo Atatürk sevgimden kaynaklı" dedi. Altıok, "Sergilenmesi adına Cumhuriyetin 100. yılında getirdim. Yetkililer benden alacaklarını söylediler. 100. yıl kutlamalarından bu yana ödeme yapılmadı. Ödeme yapılmadığı gibi gururumuz dahi okşanmadı. 1 yıl boyunca beni oyaladılar, ben de resmimi götürme kararı aldım" diye konuştu. Belediye yetkililerinin ödeme kalemleri olmamasını gerekçe gösterdiklerini fakat ödemenin Ticaret ve Sanayi Odası tarafından yapılarak belediyeye tablonun hediye edileceği bilgisinin kendisiyle paylaşıldığını aktaran Altıok, bu süreçte uğradığı manevi zararla eserinin de değersizleştirildiğini belirterek tepki gösterdi.
KAEÜ’de Sosyal Transkript Uygulaması Hayata Geçirildi
17 Ağustos 2024 Cumartesi - 12:16 KAEÜ’de Sosyal Transkript Uygulaması Hayata Geçirildi Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi’nde (KAEÜ) sosyal transkript uygulamsı hayata geçirildi. Üniversite tarafından öğrencilerin öğrenim süreleri boyunca üniversite birimleri veya diğer kurum ve kuruluşlar bünyesinde organize edilen bilimsel, kültürel, sanatsal, sosyal, toplumsal ve sportif faaliyetlere katılımları sonucu elde edilen kazanımların tanınması ve sistematik bir şekilde kayıt altına alınması amacıyla Sosyal Transkript Uygulaması hayata geçirildi. Akademik transkriptten bağımsız olarak verilecek olan sosyal transkript ile öğrencilerin evrensel ve insani değerlere saygılı, toplumsal olaylara duyarlı, sorumluluk sahibi, millî değerleri koruyan, girişimci, entelektüel, beden ve ruh sağlığına değer veren, sürdürülebilirliği ve bilimsel gelişimi önemseyen, özgüvenli, etik ve estetik değerlere önem veren bireyler olarak yetişmesine ve kişisel gelişim konusunda farkındalık kazanmasına katkı sağlanacak. Sosyal Transkript Uygulamasıyla öğrenciler; tanınırlık kazanacak ve gerek yurt içi gerekse yurt dışı iş başvurularında sadece akademik değil sosyal ve girişimcilik becerilerini de kanıtlayarak kendilerini daha iyi ifade edebilecek. Toplumsal Katkı Koordinatörlüğü Sosyal Transkript Geliştirme Komisyonu tarafından hazırlanan Sosyal Transkript Uygulaması’na 2024-2025 eğitim öğretim yılı itibariyle, ön lisans ve lisans tüm öğrenciler başvurabilecek.
Yurt dışı gezisinden esinlendi, ’Neşet Ertaş Bahçesi’ kurdu
15 Ağustos 2024 Perşembe - 13:25 Yurt dışı gezisinden esinlendi, ’Neşet Ertaş Bahçesi’ kurdu KIRŞEHİR (İHA) – Kırşehirli iş insanı, yurt dışı gezisinden esinlenerek şehre Neşet Ertaş Bahçesi kurdu. Kurduğu bahçeye, merhum bozlak ustası Neşet Ertaş’ın ailesiyle yaşadığı evin minyatürünü de yaptıran iş insanı Ercan Malkoç tarafından açılan bahçe, ziyaretçi akınına uğradı. Kırşehirli iş insanı, yurt dışı gezisinden ilham alarak Neşet Ertaş Bahçesi oluşturdu. Dünyanın farklı bölgelerinden getirilen çiçek türleriyle oluşturulan bahçede yer alan dinlenme odalarında Neşet Ertaş’ın türküleri parmak okuma sistemiyle okutuluyor. Kısa sürede ziyaretçi akınına uğrayan bahçe, halk müziğinin efsane isimlerinden merhum Neşet Ertaş’ın türküleriyle ziyaretçilerini ağırlıyor. Kültür ve doğa meraklılarının ilgi odağı olan bahçe hakkında konuşan Şükran Çelikel, bahçeyi gördükten sonra çok mutlu olduğunu söyledi ve yapanlara teşekkür etti. Annesinin Neşet Ertaş anlatımlarından etkilenen Ahsen Çelikel ise, Neşet Ertaş’ı bahçenin yollarında geçerken yaşadığını belirtti. Parmak izi sensörleriyle Ertaş’ın türküleri dinleniyor Neşet Ertaş Bahçesi’ni ziyarete gelenler parmak izi sensörlerinden faydalanarak Ertaş’ın türkülerini dinliyor. Bozlak ustası anısına açılan bahçeye gelen Şenol Dönmez, Ertaş’ın hayatına bahçede tanıklık ettiğini aktardı. Dönmez, "Kırşehir’de, Neşet Ertaş adına yapılan kültür evi bahçeyi gezme imkanım oldu. Etkileyici bir atmosfer ve birbirinden güzel bitkilerle donatılmış" ifadelerini kullandı. Fransa’dan Kırşehir’e gelen Serkan Yavuz da ailesiyle ziyaret ettiği bahçenin kendisini duygulandırdığını ve Neşet Ertaş’ın hatıralarının bahçede yaşatıldığını anlattı. Ziyaretçiler, sanatçının türküleri eşliğinde yeşil alanda dolaşıp hatıralarını yad edebiliyor. Bahçe; hem Kırşehir hem de şehir dışından gelen misafirler için cazibe merkezlerinden bir tanesi haline geldi.
Kırşehir, gurbetçi sezonunda umduğunu bulamadı
12 Ağustos 2024 Pazartesi - 16:28 Kırşehir, gurbetçi sezonunda umduğunu bulamadı Kırşehir’de 2024 yılı yaz döneminde gurbetçilerin tarihi çarşılarda kalabalık oluşturmasına rağmen esnafta hareketlilik yaşanmadı. Gurbetçi sezonunda esnaf; insan kalabalığı olmasına rağmen ekonomik hareketliliğin olmadığını söyledi. Yaz aylarında Türkiye’ye gelen gurbetçiler, her zamanki kalabalık manzaralarını oluştururken, beklenen alışveriş hacmi olmadı. Tarihi Ahi Çarşısı ve Kırşehir’in en eski çarşılarından bir tanesi olan Uzun Çarşı’da esnaf, alışveriş olmamasının üzüntüsü içerisinde. Esnaf Murat İşeri, beklediklerini bulamadıklarını söylerken, "Ufak artışlar oldu ama umduğumuz olmadı. Uzun Çarşı’da ciddi sirkülasyon var ama alışveriş yok" dedi. Ahmet Peker isimli esnaf ise gezenin çok olduğunu ancak maddi canlılığın olmadığını aktardı. Baharat satışının beklenenin üzerinde olduğunu ifade eden Baharatçı Ünsal Gümüş, "İşlerimiz iyi, gurbetçilerin yoğun talepleri var. Baharat ve bakliyat satışları iyi, kuruyemiş satışları ise düşük" diye konuştu. Tarihi Uzun Çarşı, şehrin ilk alışveriş merkezi diye bilinen Ahi Çarşısı ve diğer alanlarda yerli ve yabancı turist sayısı çoğalırken satışların düşük oranda olması esnafında beklediğini bulamamasına neden oldu. Gurbetçiler, sokaklarda ciddi oranda kalabalık oluştururken alışveriş talepleri ise az oranda seyrediyor.