Yerel Haberler
Kırşehir
14 Kasım 2024 Perşembe - 15:32 Emekli astsubay belediyenin ödemesini yapmadığını belirttiği Atatürk portresini geri aldı Kırşehir’de Cumhuriyetin 100. yılında belediye tarafından alınarak sergilenen Mustafa Kemal Atatürk’ün at üzerindeki portresinin 1 yıl boyunca ödemesinin yapılmadığını belirten ressam emekli Astsubay Badahır Altıok, belediyeden portresini geri aldı. Neşet Ertaş Kültür Sanat Merkezi’ne giderek portreyi alan ressam emekli Astsubay Badahır Altıok, belediye yetkililerinin kültür merkezinde üzerine yüründüğünü öne sürdü. Altıok açıklamasında, "Dün akşamki tehditvari söylemlerinden sonra resmime zarar gelmesin diye almak zorunda kaldım. Resmimi evime getirdim ve içim rahat" dedi. "Yapılanları yakıştıramadım" Kırşehir Belediyesi’nin Cumhuriyetin 100. yıl kutlamaları için aldığı portre konusunda kaosa dönüşen süreçle ilgili kendisine yapılanları yakıştıramadığını belirten Altıok, "Belediye başkanı ve yardımcılarının bu şekilde davranması beni üzdü. Sabah resmimi alırken 10-15 kişi beni tek bularak üzerime yürüdü. Resmimin arkasında yer alan menteşeleri için çıkarttığım tornavidamla bana saldırıyor gibi tehditvari söylemlerde bulundular. Güvenlikçileri üzerime göndererek ’Atın dışarı’ gibi söylemler oldu" diye konuştu. Ticaret ve Sanayi Odası tarafından ödemenin yapılarak belediyeye tablonun hediye edileceği bilgisinin kendisiyle paylaşıldığını fakat bu söylemi sanki söylememişler gibi aktardıklarını belirten Altıok, "Daha önce söyledikleri ’TSO yolu, ihale yolu ya da mezatta resmini satarız söylemlerini ispat edebilir misin?’ diye konuşuyorlar. Söylemlerini inkar ediyorlar. Benim sizlerin resmimi satmanıza ihtiyacım da yok zaten" dedi. Kargo aracı yetkilisi Kasım Öksüz ise uzun yıllardır eşya taşımacılığı yaptığını ve kendisinin ilk kez paha biçilmez bir tabloyu taşıdığını belirtti.
13 Kasım 2024 Çarşamba - 15:32 Emekli astsubaydan Kırşehir Belediyesine ’Atatürk portresi’ tepkisi Kırşehir’de yaşayan emekli Astsubay Badahır Altıok, Kırşehir Belediyesinin kendisine Mustafa Kemal Atatürk’ün at üzerindeki portresinin bedelini ödemediğini belirterek, "1 yıl boyunca beni oyaladılar, ben de resmimi götürme kararı aldım" dedi. Ressam olan emekli Astsubay Badahır Altıok, Cumhuriyetin 100. yılı kutlamalarında ilgi gören ve 14 aylık emeği ile ortaya çıkan Atatürk’ün at üzerindeki yağlı boya resminin belediye tarafından talep edilmesine rağmen ’Ödeme kalemimiz yok’ gerekçesiyle kendisine ödeme yapılmadığını söyledi. Belediye yetkililerince bir yıllık süre geçmesine rağmen portre ödemesi için bir hafta süre istendiğini söyleyen Altıok, "2008 yılından bu yana gönül verdim ve resim yapıyorum. Tablo Atatürk sevgimden kaynaklı" dedi. Altıok, "Sergilenmesi adına Cumhuriyetin 100. yılında getirdim. Yetkililer benden alacaklarını söylediler. 100. yıl kutlamalarından bu yana ödeme yapılmadı. Ödeme yapılmadığı gibi gururumuz dahi okşanmadı. 1 yıl boyunca beni oyaladılar, ben de resmimi götürme kararı aldım" diye konuştu. Belediye yetkililerinin ödeme kalemleri olmamasını gerekçe gösterdiklerini fakat ödemenin Ticaret ve Sanayi Odası tarafından yapılarak belediyeye tablonun hediye edileceği bilgisinin kendisiyle paylaşıldığını aktaran Altıok, bu süreçte uğradığı manevi zararla eserinin de değersizleştirildiğini belirterek tepki gösterdi.
Doktor; omuz çıkığı için kendi ekipmanını tasarladı
04 Eylül 2024 Çarşamba - 15:18 Doktor; omuz çıkığı için kendi ekipmanını tasarladı Kırşehir Eğitim ve Araştırma Hastanesinde görevli Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hakkı Çağdaş Basat, omuz çıkıklarında kullanılan el aletlerini yeniden tasarladı. Basat tasarlanan el aletleriyle hastanede yeniden “laterjet” ameliyatları kapalı cerrahi yöntemine dönüştü. Konuyla ilgili açıklama yapan Doç. Dr. Hakkı Çağdaş Basat, “Tekrarlayan omuz çıkıkları sonrasında hastaların omuz eklemlerini oluşturan kemiklerde kayıplar meydana gelir. Bu kayıp miktarı belli bir yüzdeyi geçtiğinde sadece yumuşak doku prosedürü olan “Bankart ameliyatı” istenen başarıyı sağlayamaz" dedi. Ameliyatta kullanılan el aletlerine yeni tasarımlar ekleyerek onları yeniden ürettiğini söyleyen Basat, "Ameliyat setini üreten firma çekilince bizlerde ameliyatı kapalı yapma isteği duyduk. Seti yeniden tasarlayıp yeniden ürettik. Tarafımızdan tasarlanan ve üretilen bu el aletleriyle hastanemizde yeniden laterjet ameliyatları kapalı cerrahi yöntemine dönüştü. Hastalar, kapalı cerrahi yönteminde açık cerrahiye oranla çok daha erken dönemde günlük yaşantılarına ve rutinlerine dönmektedirler. Kozmetik açıdan yaklaşıldığında da küçük 5 delik içerisinden bu işlemler gerçekleştiği için yara izi de minimaldir. Başarı şansı, sadece yumuşak doku ameliyatlarını içeren tekniklere göre de daha yüksektir. Sonuç olarak farklı açılardan, cerrahi beklentilerini karşılamakta ve iyileşme süresini kısaltmaktadır” diye konuştu.
Omuz çıkığı için kendi ekipmanını tasarladı
04 Eylül 2024 Çarşamba - 15:16 Omuz çıkığı için kendi ekipmanını tasarladı Kırşehir Eğitim ve Araştırma Hastanesinde görevli Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hakkı Çağdaş Basat, omuz çıkıklarında kullanılan el aletlerini yeniden tasarladı. Basat tasarlanan el aletleriyle hastanede yeniden “laterjet” ameliyatları kapalı cerrahi yöntemine dönüştü. Konuyla ilgili açıklama yapan Doç. Dr. Hakkı Çağdaş Basat, “Tekrarlayan omuz çıkıkları sonrasında hastaların omuz eklemlerini oluşturan kemiklerde kayıplar meydana gelir. Bu kayıp miktarı belli bir yüzdeyi geçtiğinde sadece yumuşak doku prosedürü olan “Bankart ameliyatı” istenen başarıyı sağlayamaz" dedi. Ameliyatta kullanılan el aletlerine yeni tasarımlar ekleyerek onları yeniden ürettiğini söyleyen Basat, "Ameliyat setini üreten firma çekilince bizlerde ameliyatı kapalı yapma isteği duyduk. Seti yeniden tasarlayıp yeniden ürettik. Tarafımızdan tasarlanan ve üretilen bu el aletleriyle hastanemizde yeniden laterjet ameliyatları kapalı cerrahi yöntemine dönüştü. Hastalar, kapalı cerrahi yönteminde açık cerrahiye oranla çok daha erken dönemde günlük yaşantılarına ve rutinlerine dönmektedirler. Kozmetik açıdan yaklaşıldığında da küçük 5 delik içerisinden bu işlemler gerçekleştiği için yara izi de minimaldir. Başarı şansı, sadece yumuşak doku ameliyatlarını içeren tekniklere göre de daha yüksektir. Sonuç olarak farklı açılardan, cerrahi beklentilerini karşılamakta ve iyileşme süresini kısaltmaktadır.” diye konuştu.
Belediyenin halk konserinde Neşet Ertaş’a ’karga’ benzetmesi yapıldı
03 Eylül 2024 Salı - 17:08 Belediyenin halk konserinde Neşet Ertaş’a ’karga’ benzetmesi yapıldı 30 Ağustos Zafer Bayramı’nın 102. yıldönümü etkinliklerinde Kırşehir Belediyesi’nin organizasyonunda sahne alan Sanatçı Ahmet Tekkuş’un; "Kırşehir’de hepinizin bildiği bir Neşet var. Kargadan başka kuş tanımıyorsunuz" sözleri büyük tepki topladı. Neşet Ertaş’ın memleketi ’ozanlar diyarı’, ’Ahiliğin başkenti’, UNESCO Müzik Şehri Kırşehir’de; Cacabey Meydanı’nda konser veren Ahmet Tekkuş’un merhum halk ozanı Neşet Ertaş hakkında söylediği; ’Kırşehirli olmak bir ayrıcalık. Kırşehir’de hepinizin bildiği bir Neşet var. Kargadan başka kuş tanımıyorsunuz. Burada 3 tane deve dişi gibi bir sanatçı var. Bu kadar orkestralar ve sazlar var. Bu sanatçılarımıza büyük bir alkış lütfen’ sözleri tepkiye neden oldu. Bozlak sanatçısı merhum Neşet Ertaş’a hakaret edildiğini söyleyen Memleket Partisi İl Başkanı Gülay Baltalık açıklamasında; "Kırşehir Belediyesi’nin yaptığı organizasyonda Cacabey Meydanı’nda insanlar, bozlak sanatçısı Neşet Ertaş’a başka bir sanatçının ağzından hakaret dinledi. Kırşehir adına utandık. Organizasyonu yapanlar utanmadı mı? Her konuşmalarında Neşet Ertaş’tan dem vuran sizler halktan özür dileyin. Sanatçının alacağını ise yüreklere su serpmek adına iptal edin" dedi. Sanatçı Ahmet Tekkuş’un söylemleri ise sosyal medyada viral oldu.
Orman yangınlarının önüne geçmek için ağaç budaması
03 Eylül 2024 Salı - 12:58 Orman yangınlarının önüne geçmek için ağaç budaması Kırşehir Orman İşletme Müdürlüğü, hava sıcaklıkları nedeniyle oluşan orman yangınlarının önüne geçmek için ağaçlarda budama işlemi yapıyor. Ağaç budamasıyla yangınların yayılma hızını azaltmayı hedefleyen ekipler, yaz aylarında oluşan orman yangınlarının geniş alanlara sıçramasının da önüne geçmeye çalışıyor. Orman İşletme Müdürü Alper Çimen, özellikle yol kenarlarındaki ağaçlarda yangının büyümemesi için budama çalışması yaptıklarını belirtti. Çimen, "Orman alanları oluşturulurken özellikle yol kenarlarına yapraklı, içerilere doğru ise ibreli türler dikilmektedir" dedi. Yapraklı türlerin dayanıklı olmasının yangınları önlemede büyük öneme sahip olduğunu aktaran Çimen, "Orman yangınlarında erken müdahale için yangın, emniyet, yol ve şeritlerin önemi tartışılmazdır. Kırşehir Orman İşletme Müdürlüğüne bağlı ekipler, yangın emniyet şeritlerinde temizleyerek bakımlarını yapmaktadır. Hava sıcaklıklarının yüksek seyretmesiyle birlikte orman yangınlarına karşı dikkatli olmaları gerekmektedir. Yangınlara sebep olabilecek; izmarit atma, çöp atma ve plastik poşet gibi yanıcı etkiye sahip olabilecek çöplere karşı duyarlı olmalarını istiyoruz. 50 yılda oluşan orman alanlarını kül ettikten sonra insanların doğaya ve insanlığa verdiği zararları da düşünmeleri gerekir" diye konuştu.
41 yıldır engelli kızının yaşama umudu oldu
02 Eylül 2024 Pazartesi - 14:28 41 yıldır engelli kızının yaşama umudu oldu KIRŞEHİR (İHA) – Kırşehir’de; ellerini ve vücudunu hareket ettiremeyen engelli Sevda, annesinin desteğiyle zor şartlarda 60 kitap okudu. 7 aylıkken omurilik felci geçiren, lise eğitiminden sonra yürüme ve konuşma yetilerini kaybeden 41 yaşındaki engelli Sevda Yorgancı, annesinin de yardımıyla 10 yılda 60’ı aşkın kitap okuyarak takdir topladı. Yenice Mahallesi’nde ailesiyle yaşayan Sevda, annesi Sebahat Yorgancı’nın desteğiyle yaşam mücadelesini sürdürüyor. Yürüyemeyen, konuşamayan Sevda’nın dünyasını ise cep telefonundaki sosyal medya paylaşımları şekillendiriyor. Okuduğu her kitabı sosyal medya hesabından paylaşan Sevda, şehirde herkesin sempatisini kazandı. Konuşulanları anlayan fakat konuşamayan Sevda’nın yaşamı ile ilgili bilgi veren anne Sebahat Yorgancı; kızının 7 aylıkken el arabasından düştükten sonra omurilik zedelenmesi oluştuğunu, ilerleyen yıllarda da boynundan altının felç olduğunu söyledi. Kırşehir ve Ankara’da götürdükleri hastanelerde tedaviye yönelik olumlu bir gelişme elde edemediklerini belirten Yorgancı; "Yavaş yavaş yürümeyi, konuşmayı unuttu. Ondan sonra böyle kaldı. Şu anda zaten hiç yürüyemiyor, konuşamıyor da. Her şeyiyle ben ilgileniyorum, ben uğraşıyorum. Kitaba düştükten sonra kütüphaneden kitap getirttirdi. Arkadaşlarından istedi, kitap getirdiler. Kitaba düştü. Şimdi kitap ile ilgileniyor, kitap bağımlısı oldu Sevda” dedi. Kendini 41 yaşındaki kızını yaşatmaya adayan anne Yorgancı, Sevda’nın kitap sayfalarını bile çevirme gücü olmadığını bildiği hale hayatını kızına adadı. Sosyal medyadan edindiği arkadaşlarının Sevda’yı ziyarete gelmesiyse anne Yorgancı’yı mutlu kılıyor.