Yerel Haberler
Kilis
22 Kasım 2024 Cuma - 12:16 Kilis’te zeytin bahçeleri jandarmaya emanet Kilis’te zeytin hasadının başlamasıyla zeytin hırsızlıklarının önüne geçmek isteyen jandarma, havadan dron, karadan da devriyeler ile gece-gündüz nöbet tutuyor. Kilis’te yeşil altın olarak bilinen zeytinde hasat başlarken, Musabeyli, Polateli, Elbeyli ilçeleri ve şehir merkezinde bulunan zeytin bahçelerinde hırsızlık olayları arttı. Hırsızlık olaylarını önlemek için Kilis İl Jandarma Komutanlığına bağlı asayiş ve komando devriyeleri harekete geçti. Bu sene rekoltesi yüksek olması beklenen ürünlerini hırsızlardan korumak isteyen çiftçilere jandarma timleri destek veriyor. Hasat yapan çiftçilerin 7/24 yanında olan jandarma, gece görüşlü termal kabiliyeti olan dron ve teknik cihazların da yardımıyla tarlalara yabancı kimsenin girmesine müsaade etmiyor. Komando ve asayiş devriyeleri ise hasat zamanında hırsızlık olaylarına karşı aralıksız nöbet tutuyor. "Üreticilerimizi tek başına bırakmayan jandarmaya çok teşekkür ederim" Son yıllarda fiyatının artmasıyla hırsızların hedefi olan zeytini hırsızlardan koruyan jandarmanın her zaman çiftçilerle birlikte olduğunu söyleyen Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Güven Özdemir, ‘‘Çiftçilerin önemli geçim kaynaklarından olan zeytinin hasadı başladı ve devam etmektedir. 300 bin dekar alana ekili olan 4 milyon zeytin ağacından üretim yapmaktayız. Jandarma 7/24 çiftçilerimizle birlikte olarak hem bizleri hem de üreticilerimizi tek başına bırakmıyor. Hırsızların korkulu rüyası olan devriyeler, hem karadan hem de havadan bölgede görev yaparak incelemelerde bulunuyor. Üreticilerimizi tek başına bırakmayan jandarmaya çok teşekkür ederim’’ dedi. Zeytin bahçelerindeki jandarma devriyelerine teşekkür eden Uzunlu Köyü Muhtarı Kadir Uzun, "Jandarma ekiplerimiz hasat zamanında da biz çiftçileri tek bırakmadıkları için çok mutluyum. 7/24 bizlere hizmet vererek hem havadan hem de karadan görev yaparak hem hayvanlarımızı hem de ürünlerimizi hırsızlardan koruyorlar’’ diye konuştu.
KİYÜ, 14 bin öğrenci ile ders başı yapacak
12 Eylül 2023 Salı - 10:29 KİYÜ, 14 bin öğrenci ile ders başı yapacak Kilis 7 Aralık Üniversitesi 2023-2024 eğitim öğretim yılına yeni bölümlerle birlikte 14 bin öğrenciyle merhaba diyecek. Yeni öğrenim dönemini heyecanla beklediklerini ifade eden KİYÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Doğan Karacoşkun, bu yıl üniversiteye kayıt yaptıran öğrenciler ile birlikte öğrenci sayısının 14 bini geçtiğini söyledi. Rektör Karacoşkun, "Öğrencilerimiz, kariyerlerini zirveye taşıma adına en doğru adımı attılar. Bizde KİYÜ olarak, kendilerine nitelikli öğrenim ve araştırma faaliyetlerine katılma imkanı sunacağız. Yeni dönemi heyecanla, sabırsızlıkla bekliyoruz ve her geçen gün üniversitemiz gelişiyor" dedi. 2023-2024 eğitim yılında yeni bölümlerle başlayacağını söyleyen Kilis 7 Aralık Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Doğan Karacoşkun, "Bu yıl iki yeni fakülte ve yüksekokul faaliyete geçiyor. Güzel Sanatlar, Tasarım Fakültesi ve İletişim Fakültesi faaliyete geçti ama bu fakültelerde akademik kadro oluşmadığı için bu yıl itibariyle öğrenci alımı olmayacak. İnşallah şartları olgunlaştırdıktan sonra önümüzdeki yıl itibariyle bu alanlara öğrenci alımına başlayacağız. Konservatuar bu yıl özel yetenek sınavıyla ilk öğrencilerini aldı ve 20 öğrenci ile faaliyete başladı" şeklinde konuştu. "KİYÜ’de eğitim öğretim yüz yüze olacak" Eğitim dönemi içerisinde herhangi bir problem çıkmazsa öğrenim yüz yüze olacağını söyleyen Rektör Karacoşkun, "Geçen dönemde depremden sonra yine Nisan ayından itibaren YÖK’ün genel anlamda kararı üniversitelere bırakmasıyla üniversitemizin şartları uygun olmasıyla birlikte yüz yüze geçmiştik. Depremden dolayı okula gelmeyecek öğrencilere kolaylık olsun diye isteyen öğrenci online, isteyen de yüz yüze tamamladılar" ifadelerini kullandı. "Öğrencileri şenlikle karşılayacağız" Okulların açıldığı ilk hafta öğrencileri şenliklerle karşılanacaklarını söyleyen Karacoşkun, "Üniversitemizin içerisinde gerek sivil gerek resmi kurumlarımız stantlar kuracak. Öğrencilerimize her türlü bilgiyi stantlar üzerinden yapacaklar. Ekim’in ilk haftasında öğrencilerimize ikramlarda bulunarak güzel bir hoş geldin diyeceğiz" diye konuştu.
Sınır kenti Kilis’te ilk ders zili çaldı
11 Eylül 2023 Pazartesi - 14:49 Sınır kenti Kilis’te ilk ders zili çaldı Kilis’te 54 bin 800 öğrenci 2023-2024 eğitim öğretim yılına başladı. 2023-2024 eğitim öğretim yılı yurt genelinde olduğu gibi Suriye sınırına sıfır noktada bulunan Kilis’te de başladı. 54 bin 800 öğrenci ile 204 okulda 2 bin 228 sınıfta, ilk ders zili çalarak eğitime başlandı. ’’54 bin 800 öğrenci kitaplarıyla buluştu’’ Öğrenciler, öğretmenler ve okul idarecileriyle bir araya gelen Vali Tahir Şahin, Tüm Türkiye’de olduğu gibi sınır kenti Kilis’te de 2023-2024 eğitim öğretim yılının başladığını ifade ederek, "Öğretmenlerimiz, ailelerimiz, öğrencilerimiz ve tüm Kilis halkı için hayırlı uğurlu olsun. Çocuklar okullara gelmeden önce hazırlıklarımızı tamamladık. Kent genelinde 54 bin 800 öğrenci kitaplarıyla buluştu. Eğitim kurumlarımızla birlikte il genelinde okul çevresinde güvenlik önlemlerini aldık. Çocukların ve ailelerin mutlu olacağı bir eğitim öğretim dönemi için gayretli çalışmalar içerisinde olacağız. Tüm ailelerimizden destek bekliyoruz’’ dedi. Okulu, öğretmenlerini ve arkadaşlarını özleyen öğrenciler, okullar açıldığı için mutlu olduklarını dile getirerek öğrenci Ökkeş Gelmiş, "Okulu çok seviyorum hem eğleniyoruz hem okuyoruz hem de arkadaşlarımla hasret gideriyoruz. Çok fazla tanıdığım arkadaşım ve öğretmenim var onları çok özlemiştim şimdi onlara kavuştuğum için çok mutluyum" diyerek sözlerini tamamladı. Okullar açıldığı için mutlu olan öğrenci Elif Erva, "Ailemi nasıl seviyorsam arkadaşlarımı ve öğretmenlerimi de o kadar çok seviyorum. Biz okulda ders yapıyoruz, kitaplar okuyup, resimler yapıyoruz ve çok eğleniyoruz. Bugün okulda yeni yeni arkadaşlıklar edindim. Yeni arkadaşlarımla ve öğretmenlerimle tanıştım" diye konuştu.
Okula yeni başlayan çocuklarda okul fobisine dikkat
09 Eylül 2023 Cumartesi - 13:18 Okula yeni başlayan çocuklarda okul fobisine dikkat Kilis’te görev yapan Aile Hekimi Dr. Saadet Gök, uyum haftasıyla birlikte okula yeni başlayan çocuklarda enerji kaybı, isteksizlik, iştahsızlık, mide bulantısı, baş ağrısı gibi şikayetlerin okul fobisinin belirtileri olduğunu açıkladı. 2023-2024 eğitim öğretim yılının uyum haftasıyla başlamasıyla birlikte aileler ve öğrencilerde okul telaşı başladı. Kilis’te göreve yapan aile hekimi Saadet Gök, okul telaşı yaşayan öğrenciler ile velilere hem uyarılarda bulundu hem de karşılaşılabilecek durumlar karşısında nelere dikkat edilip nelerin yapılması konusunda önerilerde bulundu. Her yıl milyonlarca çocuğun okula başlamasıyla birlikte gerçekleşen okul fobisinin, her yüz çocuktan 4-5 tanesinde görüldüğünü belirten Dr. Saadet Gök, okulun, çocuk için daha önce hiç tanımadığı kadar çok sayıda insan, arkadaşla, çocukla tanışma ve karşılaşma süreci olduğunu belirtti. Gök, bununla birlikte uyulması gereken kurallar ve başarılması gereken öğrenim süreçleriyle birlikte yepyeni çevre olduğunu deneyimi yaşandığını da kaydetti. Okulların başlamasıyla birlikte okula gitmek istemeyen çocuklarda okul fobisi olduğunu söyleyen Aile Hekimi Saat Gök, ‘‘Okul fobisi, çocuğun annesinden ayrılmak istememesi, evden uzaklaşmak ve tek kalmak istememesi, okula gittiği zamanlarda ise kendini gergin, huzursuz ve kaygılı hissetmesi şeklinde ifade edilebilir’’ dedi. ‘‘Fonksiyonel karın ağrısında tep sebep okul kaygısı’’ Genellikle evden ve aileden ilk defa uzaklaşan çocuklarda karın ağrısının görüldüğünü söyleyen Dr. Gök, "Fonksiyonel karın ağrısı dediğimiz altında yatan sebebin okul kaygısı olduğu durumlar kendini gösterebiliyor. Altında yatan tek sebep okul kaygısı olduğu tespit edilmiştir. Burada ailelerin tutumu çok önemli. Çocuklara, sen okula gitmek istemediğin için karnın ağrıyor, aslında sen numara yapıyorsun gibi ifadeler çocuğun okuldan uzaklaşmasına sebep olur’’ diye konuştu.
Okula yeni başlayan çocuklarda okul fobisine dikkat: ‘‘Fonksiyonel karın ağrısında tep sebep okul kaygısı’’
09 Eylül 2023 Cumartesi - 13:13 Okula yeni başlayan çocuklarda okul fobisine dikkat: ‘‘Fonksiyonel karın ağrısında tep sebep okul kaygısı’’ Kilis’te görev yapan Aile Hekimi Dr. Saadet Gök, uyum haftasıyla birlikte okula yeni başlayan çocuklarda enerji kaybı, isteksizlik, iştahsızlık, mide bulantısı, baş ağrısı gibi şikayetlerin okul fobisinin belirtileri olduğunu açıkladı. 2023-2024 eğitim öğretim yılının uyum haftasıyla başlamasıyla birlikte aileler ve öğrencilerde okul telaşı başladı. Kilis’te göreve yapan aile hekimi Saadet Gök, okul telaşı yaşayan öğrenciler ile velilere hem uyarılarda bulundu hem de karşılaşılabilecek durumlar karşısında nelere dikkat edilip nelerin yapılması konusunda önerilerde bulundu. Her yıl milyonlarca çocuğun okula başlamasıyla birlikte gerçekleşen okul fobisinin, her yüz çocuktan 4-5 tanesinde görüldüğünü belirten Dr. Saadet Gök, okulun, çocuk için daha önce hiç tanımadığı kadar çok sayıda insan, arkadaşla, çocukla tanışma ve karşılaşma süreci olduğunu belirtti. Gök, bununla birlikte uyulması gereken kurallar ve başarılması gereken öğrenim süreçleriyle birlikte yepyeni çevre olduğunu deneyimi yaşandığını da kaydetti. Okulların başlamasıyla birlikte okula gitmek istemeyen çocuklarda okul fobisi olduğunu söyleyen Aile Hekimi Saat Gök, ‘‘Okul fobisi, çocuğun annesinden ayrılmak istememesi, evden uzaklaşmak ve tek kalmak istememesi, okula gittiği zamanlarda ise kendini gergin, huzursuz ve kaygılı hissetmesi şeklinde ifade edilebilir’’ dedi. ‘‘Fonksiyonel karın ağrısında tep sebep okul kaygısı’’ Genellikle evden ve aileden ilk defa uzaklaşan çocuklarda karın ağrısının görüldüğünü söyleyen Dr. Gök, "Fonksiyonel karın ağrısı dediğimiz altında yatan sebebin okul kaygısı olduğu durumlar kendini gösterebiliyor. Altında yatan tek sebep okul kaygısı olduğu tespit edilmiştir. Burada ailelerin tutumu çok önemli. Çocuklara, sen okula gitmek istemediğin için karnın ağrıyor, aslında sen numara yapıyorsun gibi ifadeler çocuğun okuldan uzaklaşmasına sebep olur’’ diye konuştu.