Yerel Haberler
Kilis
22 Kasım 2024 Cuma - 12:16 Kilis’te zeytin bahçeleri jandarmaya emanet Kilis’te zeytin hasadının başlamasıyla zeytin hırsızlıklarının önüne geçmek isteyen jandarma, havadan dron, karadan da devriyeler ile gece-gündüz nöbet tutuyor. Kilis’te yeşil altın olarak bilinen zeytinde hasat başlarken, Musabeyli, Polateli, Elbeyli ilçeleri ve şehir merkezinde bulunan zeytin bahçelerinde hırsızlık olayları arttı. Hırsızlık olaylarını önlemek için Kilis İl Jandarma Komutanlığına bağlı asayiş ve komando devriyeleri harekete geçti. Bu sene rekoltesi yüksek olması beklenen ürünlerini hırsızlardan korumak isteyen çiftçilere jandarma timleri destek veriyor. Hasat yapan çiftçilerin 7/24 yanında olan jandarma, gece görüşlü termal kabiliyeti olan dron ve teknik cihazların da yardımıyla tarlalara yabancı kimsenin girmesine müsaade etmiyor. Komando ve asayiş devriyeleri ise hasat zamanında hırsızlık olaylarına karşı aralıksız nöbet tutuyor. "Üreticilerimizi tek başına bırakmayan jandarmaya çok teşekkür ederim" Son yıllarda fiyatının artmasıyla hırsızların hedefi olan zeytini hırsızlardan koruyan jandarmanın her zaman çiftçilerle birlikte olduğunu söyleyen Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Güven Özdemir, ‘‘Çiftçilerin önemli geçim kaynaklarından olan zeytinin hasadı başladı ve devam etmektedir. 300 bin dekar alana ekili olan 4 milyon zeytin ağacından üretim yapmaktayız. Jandarma 7/24 çiftçilerimizle birlikte olarak hem bizleri hem de üreticilerimizi tek başına bırakmıyor. Hırsızların korkulu rüyası olan devriyeler, hem karadan hem de havadan bölgede görev yaparak incelemelerde bulunuyor. Üreticilerimizi tek başına bırakmayan jandarmaya çok teşekkür ederim’’ dedi. Zeytin bahçelerindeki jandarma devriyelerine teşekkür eden Uzunlu Köyü Muhtarı Kadir Uzun, "Jandarma ekiplerimiz hasat zamanında da biz çiftçileri tek bırakmadıkları için çok mutluyum. 7/24 bizlere hizmet vererek hem havadan hem de karadan görev yaparak hem hayvanlarımızı hem de ürünlerimizi hırsızlardan koruyorlar’’ diye konuştu.
Türkiye’nin en kaliteli zeytinin üretildiği Kilis’te hasat başladı
16 Ekim 2023 Pazartesi - 17:58 Türkiye’nin en kaliteli zeytinin üretildiği Kilis’te hasat başladı Türkiye’nin en kaliteli zeytinin üretildiği Kilis’te ilk hasada başlandı. Organik zeytin üreticiler birliğinin organize ettiği ilk zeytin hasadı Kilis Merkeze bağlı Kocabeyli köyünde yapıldı. Önce zeytin hasadına katılan Kilis Valisi Tahir Şahin, Kilis AK Parti Milletvekili Ahmet Salih Dal, İl Jandarma Alay Komutanı Kıdemli Albay Halil Coşkun, Kilis Belediye Başkanı Servet Ramazan, STK temsilcileri, çok sayıda muhtar ve vatandaşlar katıldı. Daha sonra birliği gezerek tesis hakkında bilgiler alındı. "4 bin 500 çiftçinin ürettiği zeytin ağacından 10 bin ton yağ bekliyoruz’’ Kilis’te 4 bin 500 çiftçinin ürettiği zeytin ağaçlarından 10 bin ton zeytinyağı elde edeceklerini dile getiren Kilis Valisi Tahir Şahin, "2011 yılında başlayan bir hikayenin 2023 yılına nasıl değiştiğinin bir hikayesiyle bir aradayız. Kilis’te 4 bin 500 çiftçinin yetiştirdiği zeytin ağaçlarından senelik 10 bin tona yakın zeytin üretimimiz var. Zeytinin ana vatanı olan Kilis’teki bu tesis zeytinin ve zeytinyağının nasıl değerli hale geldiğini ve üretim sürecinde eğitimler alarak zeytine katma değeri nasıl kattığının göstergesi bu tesis" dedi. "300 bin dekar alanda zeytin üretimi yapılmakta" Ülkeye kaliteli zeytinyağının Kilis’ten gittiğini söyleyen Kilis Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Güven Özdemir, "Zeytinin anavatanı olan Kilis’te tanenin yağa yolculuğu başladı. 300 bin dekar alanda 4 bin 500 ağaçtan zeytin üretimi yapılmakta ve 10 bin ton zeytinyağı beklentimiz var. Uluslararası zeytinyağı yarışmasında altın madalya aldı. İnşallah bu sene tekrardan bu madalyayı tekrardan göreceğiz" diye konuştu.
Kilis’te nar hasadı başladı
12 Ekim 2023 Perşembe - 14:00 Kilis’te nar hasadı başladı Kilis tarımında önemli bir yer tutan Hicaz narının hasadına başlanırken, yüksek rekolte sevinci yaşayan çiftçiler narı tarlada 10 TL’ye satıyor. Nar marketlerde ise 30 TL’den satılıyor. Kilis’te sezonun ilk nar hasadı başladı. Yüksek rekolte sevinci yaşayan üretici, narı tarladan 10 TL’den satıyor. Kilis’te yaklaşık 10 bin dekar alanda nar üretimi yapılırken, Ekim ayı içerisinde başlanan hasadın ise Kasım ayı sonuna kadar sürmesi bekleniyor. Sabahın erken saatlerinde tarlaların yollarını tutan tarım işçileri ağaçlardan olgunlaşmış narları topluyor. Toplanan narlar soğuk hava depolarında muhafaza edilerek ihracata hazır hale getiriliyor. ‘‘10 bin dekar alandan 120 ton Hicaz narı yetiştiriliyor’’ Hasadı yapılan Hicaz narının tamamının yurt dışına ihraç edileceğini dile getiren Kilis Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Güven Özdemir, ‘‘Bahçe kenarlarında dikimi yapılan narlar 2006 yılında devletimizin verdiği destek ile 10 bin dekar alana çıktı. Üretilen tüm narlar ihracata gitmektedir. Bereketin simgesi olan nar, dekarda 4 ton beklentimiz var. Narın tarladaki kilosu 10 TL iken marketlerde 30 TL ye kadar alıcı buluyor’’ dedi. ‘‘Devletin verdiği destekle ürünlerin tamamını ihraç ediyorum’’ 2006 yılında devletin verdiği destekle diktiği narların hasattan sonra tamamını ihracata gönderdiğini söyleyen üretici Mehmet Sakar, "Verilen destekle diktiğim narların bu sene yine hasadına başladık. Her sene 150-160 ton ürün elde ediyoruz. Narların kesimlerini yaptıktan sonra soğuk hava depolarına götürüyoruz ve yılsonunda ihracat için ürünlerin tamamını yurt dışına gönderiyoruz’’ diye konuştu.
Son yağan yağışlar zeytine ilaç gibi geldi
09 Ekim 2023 Pazartesi - 13:37 Son yağan yağışlar zeytine ilaç gibi geldi Kilis’te ve ilçelerinde yağan sağanak yağmur zeytin ağaçlarına ilaç gibi geldi. Rekoltenin kuraklığa rağmen iyi olduğu senede fiyatların da yüksek olduğu bildirildi. Son yağan yağış zeytinde erken hasada yol açtığı gibi çiftçinin de yüzünü güldürdü. Kilis bölgesinde yaklaşık son 6 aydır yağış görülmemesi nedeniyle zor günler yaşayan çiftçiler, yağmur sayesinde zeytinler için umutlandı. Rekoltenin kuraklığa göre iyi olduğu yılda ise zeytinyağının kilosu 150-160 TL den satılırken, hasadın başlamasından sonra ise 200 ve üzerine çıkabileceği söylendi. ‘‘Dünyaya en kaliteli zeytinyağı Kilis’ten gidiyor’’ Dünyaya en kaliteli zeytinyağını Ekim’in 15’inden sonra Kilis’ten gideceğini aktaran Kilis Organik Zeytin Üreticileri Birliği Başkanı Hüseyin Polat, ‘‘Son yağan yağmur zeytine ve toprağa ilaç gibi geldi. 6 aydır beklediğimiz yağmur, zeytinde yağ oranında yüzde 30 ile 40 arasında artışta katkısı oldu. Yağan yağmur, zeytine ve toprağa ilaç gibi geldiği için çiftçilerin daha fazla kazanmasını sağladı, yüzünü güldürdü. Ekimin 15’i gibi zeytine hasadına başlayacak ve Kilis’ten dünyaya en kaliteli zeytinyağını sunmaya çalışacağız’’ dedi. ‘‘6 aydan beri beklediğimiz yağmur zeytine ilaç gibi oldu’’ Kurak bir yıl olduğu için rekoltenin düşük olduğu senede son yağan yağmurun zeytine ilaç gibi yaradığını söyleyen Kilis Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Güven Özdemir, ‘‘İlimizde 300 bin dekar alanda zeytin üretimi yapılmaktadır. Kuraklıklara ve olumsuzluklara rağmen rekolte bu sene çok şükür iyi, beklentimiz yüksek. Diğer illere göre Kilis’te en çok zeytinyağı ihracata gitmesini bekliyoruz’’ ifadelerini kullandı. ‘‘Zeytinyağını altınla yarışıyor’’ Kuraklıklarla birlikte gelen rekolte düşüklüğünden dolayı zeytinyağı fiyatlarının yükseleceğini söyleyen Özdemir, ‘‘Türkiye genelinde anormal derece rekolte düşük fiyatlarında 200 TL üzerine çıkacağını düşünüyoruz. Diğer illere göre zeytinyağının tadı ve aramosı diğer illere göre daha çok tutulan üründür. Biz ilimizden başta Avrupa olmak üzere her tarafa ihracat yapmaktayız. Zeytinin başkentinde hasat başladı’’ diye konuştu.