Yerel Haberler
Kilis
22 Kasım 2024 Cuma - 12:16 Kilis’te zeytin bahçeleri jandarmaya emanet Kilis’te zeytin hasadının başlamasıyla zeytin hırsızlıklarının önüne geçmek isteyen jandarma, havadan dron, karadan da devriyeler ile gece-gündüz nöbet tutuyor. Kilis’te yeşil altın olarak bilinen zeytinde hasat başlarken, Musabeyli, Polateli, Elbeyli ilçeleri ve şehir merkezinde bulunan zeytin bahçelerinde hırsızlık olayları arttı. Hırsızlık olaylarını önlemek için Kilis İl Jandarma Komutanlığına bağlı asayiş ve komando devriyeleri harekete geçti. Bu sene rekoltesi yüksek olması beklenen ürünlerini hırsızlardan korumak isteyen çiftçilere jandarma timleri destek veriyor. Hasat yapan çiftçilerin 7/24 yanında olan jandarma, gece görüşlü termal kabiliyeti olan dron ve teknik cihazların da yardımıyla tarlalara yabancı kimsenin girmesine müsaade etmiyor. Komando ve asayiş devriyeleri ise hasat zamanında hırsızlık olaylarına karşı aralıksız nöbet tutuyor. "Üreticilerimizi tek başına bırakmayan jandarmaya çok teşekkür ederim" Son yıllarda fiyatının artmasıyla hırsızların hedefi olan zeytini hırsızlardan koruyan jandarmanın her zaman çiftçilerle birlikte olduğunu söyleyen Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Güven Özdemir, ‘‘Çiftçilerin önemli geçim kaynaklarından olan zeytinin hasadı başladı ve devam etmektedir. 300 bin dekar alana ekili olan 4 milyon zeytin ağacından üretim yapmaktayız. Jandarma 7/24 çiftçilerimizle birlikte olarak hem bizleri hem de üreticilerimizi tek başına bırakmıyor. Hırsızların korkulu rüyası olan devriyeler, hem karadan hem de havadan bölgede görev yaparak incelemelerde bulunuyor. Üreticilerimizi tek başına bırakmayan jandarmaya çok teşekkür ederim’’ dedi. Zeytin bahçelerindeki jandarma devriyelerine teşekkür eden Uzunlu Köyü Muhtarı Kadir Uzun, "Jandarma ekiplerimiz hasat zamanında da biz çiftçileri tek bırakmadıkları için çok mutluyum. 7/24 bizlere hizmet vererek hem havadan hem de karadan görev yaparak hem hayvanlarımızı hem de ürünlerimizi hırsızlardan koruyorlar’’ diye konuştu.
Tayini çıkan müdürün arkasından davul zurna çaldırdılar
02 Şubat 2024 Cuma - 11:31 Tayini çıkan müdürün arkasından davul zurna çaldırdılar Kilis AFAD İl Müdürü Uğur Olgun’un tayininin Kırşehir’e çıktığını duyan personelinin bir kısmı, AFAD İl Müdürlüğü önünde davul zurna çaldırarak çalışmak istemedikleri Olgun’un gidişini kutladı. Kilis’te AFAD İl Müdürü olarak görev yapan Uğur Olgun’un Kırşehir İl Müdürlüğüne tayininin çıkmasının ardından sorun yaşadığı personellerinin bir kısmı tarafından davullu zurnalı protesto edildi. Kilis AFAD İl Müdürlüğünde çalışan bir personelin eşi Kadriye Karataş, Uğur Olgun’un eşine yaşattıklarından dolayı davullu zurnalı protesto yaptıklarını söyledi. ‘‘Müdür bizi perişan etti’’ Aile birliğini yok ettiğini söyleyen Karataş, “Eşim İl Afet Müdürlüğü’nde görev yaparken il müdürüyle olan sorunlardan dolayı bayağı bir sıkıntılar yaşadık. AFAD İl Müdürü bizi perişan ve mağdur etti. Eşimi her türlü yere sürgün etti. Ben hamileydim, yaşlı ninem yanımdaydı bunların zorluğunu ben tek başıma üstlenmek zorunda kaldım. Yani bu adam bayağı bir hayatımızı mahvetti. Allah’a havale ediyorum. Çünkü mağdur olduğu için üzüldü, yıprandı, psikolojisi bozuldu, yani o yüzden. Ben ahtım illa ki dedim, bir davul çaldırırım bu adamın gittiğini görürsem dedim. Dediğim de oldu, tayini çıkmış gidiyormuş, onun için de yerine getirdim. Tayini çıktığı ildeki çalışanlarına Allah yardım etsin’’ dedi. ‘‘Biz kurtulduk onlar düşünsün’’ Tayinin çıktığı ildeki çalışanlarına seslenen Karataş, "Müdürün tayini çıktı biz kurtulduk onlar yeni görev yerindeki personeller düşünsün. Bir şekilde bu sıkıntıları çektik ve atlattık, sıkıntılarımızla boğuştuk, uğraştık ve çabaladık, sonunda da kazandık. Bize bir şey yapamadı, kendi ettiği kötülüğünde boğulsun” diye konuştu.
Kış aylarının vazgeçilmezi bitkisel çaylara yoğun ilgi
31 Ocak 2024 Çarşamba - 10:13 Kış aylarının vazgeçilmezi bitkisel çaylara yoğun ilgi Kilis’te soğuk havaların etkisiyle hastalıklardan korunmak isteyen vatandaşlar, bitki çayı almak için aktarlara akın etti. Aktarlarda kış çaylarını tercih eden vatandaşlar, ıhlamur, zahter, zencefil, tarçın, kuşburnu, nane limon gibi bitkilerle hazırlanan karışımlar yoğun ilgi görüyor. Hava sıcaklıklarının düşmesiyle birlikte nezle, grip, soğuk algınlığı ve bronşit gibi hastalıklar artış gösterdi. Vatandaşlar bağışıklık sistemlerini dinç tutmak için aktarlarda bulunan şifalı bitkilere yoğun ilgi gösteriyor. Bitkisel kış çaylarının geçen sene 17 TL’den satılırken bu yıl fiyatı ise 25 TL’den alıcı buluyor. ‘‘Evimizden kış çayları eksik olmuyor’’ Kış aylarında hava sıcaklıklarının kuru ve soğuk geçtiği için vatandaşların grip olduğunu söyleyen Gönül Sayan, ‘‘Kilis’te çok fazla yağış olmadığından ve kış aylarında kuru bir havası olduğu için genelde çocuklar grip, boğaz ağrısı, hırlama ve boğazda şişkinlik olduğu için ıhlamur ve kekik gibi kış çayları tercihimiz oluyor. Kilis’te genelde herkesin evinde özellikle kekik ve ıhlamur gibi kış çaylarını evimizden eksik etmiyoruz. Çocuklarım kış çaylarını çok sevdiği için her zaman alıyoruz’’ dedi. ‘‘Soğuk aylarda en iyi gelen şey kış çayları’’ Kilis’te 20 yıldır aktar Bitki Uzmanı Ahmet Dokuzluoğlu, ‘‘Kilis’te kış aylarında genelde soğuk ve sıcak olarak kış çayları tüketiliyor. Boğaz şişliği, iltihap ve grip gibi şikayetleri olan vatandaşlar, bitki çaylarını tercih ediyor. Soğuk ve rüzgarın sert geçtiği zamanlarda insan vücudu bakteri üretmediği için bitkisel ilaçlar iyi geliyor. Grip vakalarına kış çayları, boğaz ağrılarına sirke çeşitleri iyi gelirken, çam kozalak macunları ise öksürük şikayetlerine iyi geliyor. Kış aylarında grip gibi hastalıklara en iyi gelen çaylar ise zencefil, tarçın, karanfil, hatmi çiçeği ve hibiskus çiçeği gibi bitkiler etkili oluyor’’ şeklinde konuştu. ‘‘Bitki ilaçlarına talep şuan çok yoğun’’ Kış çaylarına talebin çok fazla olduğunu belirten Dokuzluoğlu, ‘‘C vitamini eksikliğine hibiskus çiçeği çok iyi geliyor. Zahter ve ıhlamur, boğazda iltihap olduğu zaman vücuttaki bakterileri götürüyor. Çam kozalağı pekmezleri ise soğuk algınlığı öksürük, enfeksiyon ve boğaz şişliğini keserek etkili oluyor’’ ifadelerini kullandı. ‘‘Kış aylarında bitkisel sabunlar tercih ediliyor’’ Kilis’te kış aylarında soğuk esen rüzgardan dolayı vatandaşların el çatlamalarına sabun önerdiğini dile getiren Dokuzluoğlu, ‘‘Rüzgarlı havalarda elimizin dış bölgesinde ise deri çatmaları meydana geliyor. Eldeki deri çatlamaları şikayeti için de Hatay’ın Antakya ilçesinde özel olarak yaptırdığımız defne, zeytin, kükürtlü ve katran yağlı olarak hazırlanan sabunları müşterilerimize tercih ediyoruz. Sabunların faydaları ise egzama, mantar, kaşıntıya, deride yarılma ve saçlardaki kepeğe iyi geliyor’’ diye konuştu.
Antep fıstığı ve kaymağın buluştuğu lezzet: Cennet çamuru
30 Ocak 2024 Salı - 11:34 Antep fıstığı ve kaymağın buluştuğu lezzet: Cennet çamuru Kilis mutfağının vazgeçilmezleri arasında yer alan ve kaymak ile Antep fıstığının buluştuğu lezzet ‘cennet çamuru’, yöre halkının yanı sıra yerli ve yabancı turistlerin de gözdesi oluyor. Kilis’te, baklava, kebap, gibi gözde gıdalar arasında yerini koruyan ‘cennet çamuru’, eşsiz lezzetiyle adeta damak çatlatıyor. Kilis mutfağında ve kültüründe önemli bir yeri olan cennet çamuru, günün her saatinde tüketiliyor. Kadayıf, kaymak ve Antep fıstığını buluşturan tatlı, bölgeye gelen yerli ve yabancı turistlerin damaklarını da şenlendiriyor. Yapımı zor olan tatlıda bol fıstık, tereyağı, şeker pudra ve tarçın kullanılırken, porsiyon fiyatı 90 TL’den satışa sunuluyor. ‘‘Bu tatlıdan aldığım lezzeti baklavadan alamıyorum’’ Ticaret için Kilis’e haftada iki defa geldiğini söyleyen Mehmet Ercan, ‘‘Haftada bir veya iki defa ticaret için Kilis’e geliyorum. Her geldiğimde vazgeçemediğim tek tatlı Kilis’e özgü olan cennet çamurudur. Tatlının isminden de anlayacağımız gibi cennet çamuru mükemmel ötesi bir tatlıdır. Bu lezzeti yemek için şehre geldiğimizde fıstığı, kadayıfı ve kaymağıyla çok özel bir tatlı olduğu için tatlıdan aldığım lezzet baklava gibi değildir. Bundan aldığımız lezzet baklava ve diğer tatlılar gibi değildir. Bu yüzden bu memlekete misafir olarak gelen vatandaşlara, cennet çamurunu tatmalarını ve bir kere de olsa tadına varmalarını istiyoruz. Ondan sonra onlar için vazgeçilmez bir tatlı olacaktır’’ dedi. 8 yaşından itibaren tatlıcılık işiyle uğraştığını ve işinde usta olduğunu söyleyen Baklava Ustası İlhan Kilimci, ”Tatlı sektöründe 30 yıllık bir emeğim var. İsmi cennet çamuru olan kadayıf, fıstık, şerbet, kaymak ve lezzetin karıştığı tatlıya 8 yaşından beridir babamla birlikte yaparak öğrendim ve babamın elinden bayrağı alarak ben işimin başına geçtim. Tabi o zamanlardaki taleplerle şu anki talepler çok farklı. Cennet çamuru Kilis için vazgeçilmezdir çünkü şehrimizde herkesin severek tükettiği tatlıdır. Kilisli vatandaşlarda bu lezzeti diğer yerli ve yabancı turistlere tatmasını istediği için ısrarla bir şekilde talep ettiği tatlımız cennet çamurumuzdur. Fıstığın, yağın, şekerin ve kadayıfın harmanlanması ve üzerine kaymakla tatlandırıp nefis bir lezzet haline gelmesiyle oluşuyor’’ ifadelerini kullandı. "Pozisyonları terazide tartarak veriyoruz" 8 yaşından itibaren babasıyla birlikte tatlıcılık sektöründe çalıştığını aktaran Kilimci, "Çocukluğumdan itibaren yapmış olduğumuz tatlı cennet çamuru ve diğer tatlı çeşitleridir. 30-35 senedir ben bu işi yapıyorum. Daha eski zamanları hatırlamıyorum dedelerimiz ve ustalarımız biliyor onu da tabii ki de bize bunu miras olarak bırakan ustalarımızdan Allah razı olsun diyoruz. Biz de bu mesleği en iyi şekilde yapmak için serhat şehri Kilis’te yerli ve yabancı turistlerin çok çok fazla tercih etmiş olduğu cennet çamuru tatlımızı en güzel şekilde yapıp vatandaşlara sunuyoruz. Geçen yıl cennet çamurunun porsiyon fiyatı 55 TL’den veriyorduk şu an ise 90 TL civarında müşterilerimize sunuyoruz. Bizim pozisyonlarımız teraziye göre tartarak insanlara almış oldukları hizmetin gramajı gramajına müşterilerimize sunuyoruz’’ diye konuştu.
Antep fıstığı ve kaymağın buluştuğu lezzet: Cennet Çamuru
30 Ocak 2024 Salı - 11:33 Antep fıstığı ve kaymağın buluştuğu lezzet: Cennet Çamuru Kilis mutfağının vazgeçilmezleri arasında yer alan ve kaymak ile Antep fıstığının buluştuğu lezzet ‘cennet çamuru’, yöre halkının yanı sıra yerli ve yabancı turistlerinde gözdesi oluyor. Kilis’te, baklava, kebap, gibi gözde gıdalar arasında yerini koruyan ‘cennet çamuru’, eşsiz lezzetiyle adeta damak çatlatıyor. Kilis mutfağında ve kültüründe önemli bir yeri olan cennet çamuru, günün her saatinde tüketiliyor. Kadayıf, kaymak ve Antep fıstığını buluşturan tatlı, bölgeye gelen yerli ve yabancı turistlerin damaklarını da şenlendiriyor. Yapımı zor olan tatlıda bol fıstık, tereyağı, şeker pudra ve tarçın kullanılırken, porsiyon fiyatı 90 TL’den satışa sunuluyor. ‘‘Bu tatlıdan aldığım lezzeti baklavadan alamıyorum’’ Ticaret için Kilis’e haftada iki defa geldiğini söyleyen, Mehmet Ercan, ‘‘Haftada bir veya iki defa ticaret için Kilis’e geliyorum. Her geldiğimde vazgeçemediğim tek tatlı Kilis’e özgü olan cennet çamurudur. Tatlının isminden de anlayacağımız gibi cennet çamuru mükemmel ötesi bir tatlıdır. Bu lezzeti yemek için şehre geldiğimizde fıstığı, kadayıfı ve kaymağıyla çok özel bir tatlı olduğu için tatlıdan aldığım lezzet baklava gibi değildir. Bundan aldığımız lezzet baklava ve diğer tatlılar gibi değildir. Bu yüzden bu memlekete misafir olarak gelen vatandaşlara, cennet çamurunu tatmalarını ve bir kere de olsa tadına varmalarını istiyoruz. Ondan sonra onlar için vazgeçilmez bir tatlı olacaktır’’ dedi. 8 yaşından itibaren tatlıcılık işiyle uğraştığını ve işinde usta olduğunu söyleyen Baklava Ustası İlhan Kilimci, ”Tatlı sektöründe 30 yıllık bir emeğim var. İsmi cennet çamuru olan kadayıf, fıstık, şerbet, kaymak ve lezzetin karıştığı tatlıya 8 yaşından beridir babamla birlikte yaparak öğrendim ve babamın elinden bayrağı alarak ben işimin başına geçtim. Tabi o zamanlardaki taleplerle şu anki talepler çok farklı. Cennet çamuru Kilis için vazgeçilmezdir çünkü şehrimizde herkesin severek tükettiği tatlıdır. Kilisli vatandaşlarda bu lezzeti diğer yerli ve yabancı turistlere tatmasını istediği için ısrarla bir şekilde talep ettiği tatlımız cennet çamurumuzdur. Fıstığın, yağın, şekerin ve kadayıfın harmanlanması ve üzerine kaymakla tatlandırıp nefis bir lezzet haline gelmesiyle oluşuyor’’ ifadelerini kullandı. ‘‘Pozisyonları terazide tartarak veriyoruz’’ 8 yaşından itibaren babasıyla birlikte tatlıcılık sektöründe çalıştığını aktaran Kilimci, ‘‘Çocukluğumdan itibaren yapmış olduğumuz tatlı cennet çamuru ve diğer tatlı çeşitleridir. 30-35 senedir ben bu işi yapıyorum. Daha eski zamanları hatırlamıyorum dedelerimiz ve ustalarımız biliyor onu da tabii ki de bize bunu miras olarak bırakan ustalarımızdan Allah razı olsun diyoruz. Biz de bu mesleği en iyi şekilde yapmak için serhat şehri Kilis’te yerli ve yabancı turistlerin çok çok fazla tercih etmiş olduğu cennet çamuru tatlımızı en güzel şekilde yapıp vatandaşlara sunuyoruz. Geçen yıl cennet çamurunun porsiyon fiyatı 55 TL’den veriyorduk şu an ise 90 TL civarında müşterilerimize sunuyoruz. Bizim pozisyonlarımız teraziye göre tartarak insanlara almış oldukları hizmetin gramajı gramajına müşterilerimize sunuyoruz’’ diye konuştu.
Kilis’te depremzedeler için yapılan köy evlerinin inşası sürüyor
23 Ocak 2024 Salı - 09:57 Kilis’te depremzedeler için yapılan köy evlerinin inşası sürüyor Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Kilis’te TOKİ tarafından yapılan kalıcı konutlar yükselmeye devam ediyor. Kentte afetzedeler için merkez ve ilçelerde bin 854 konutun, Musabeyli ilçesinde ise 19 köy evinin inşaat çalışmaları yüzde 90 seviyesine ulaştı. Yüzyılın felaketi olarak adlandırılan Kahramanmaraş merkezli depremde 11 ilde ağır hasar meydana geldi. Depremden etkilene kentler arasında yer alan sınır ili Kilis’te depremzede vatandaşların barınma ihtiyacını gidermek adına kalıcı konutlar inşa ediliyor. Toplamda bin 854 konuttan oluşan depremzede kalıcı konutlarının dış cephelerinin yaklaşık yüzde 90’ı tamamlanırken, depremzede vatandaşlara Mart ayında teslim edilmesi hedefleniyor. “Mart ayında teslim edeceğiz” Yapımı devam eden 19 adet köy evinin çalışmalarında sona geldiğini belirterek Mart ayında teslimatlarının yapılacağını söyleyen Deprem Konutları İnşaat Mühendisi Utku Ünal, “Kilis’in Musabeyli ilçesine bağlı Delifakı Karadut kırsal mahallesindeyiz. Burada 19 adet köy evi yapıyoruz. Mart ayında inşallah köy evlerimizi bitirerek teslim edeceğiz. Depremzedelerimiz güvenli ve huzurlu bir şekilde yaşayacaklar. Bunun için gereken neyse hızlı bir şekilde tamamlayarak Mart ayında teslim edeceğiz” dedi. “Depreme tam dayanıklı tam güvenilir evler yapıyoruz” TOKİ konutlarının depreme dayanıklılığı hakkında bilgi veren İnşaat Mühendisi Utku Ünal, “Evlerimizin giriş kapıları tam güvenlikli çelik kapıdır. Dış cephe de 8 santim taş yönü mantolama var. Çatımızda ise kiremit altı şiltemiz var, izolasyon anlamında çok güvenli ve ısı kaybı olmayan binalar tasarlandı. Ayrıca C30 kalitesinde donatısı da yoğun olan depreme tam dayanıklı, tam güvenilir evler yapıyoruz. Bu evlerde artık aileler depreme dayanıklı güzel huzurlu mutlu bir şekilde yaşamış olacaklar. En kısa zamanda da teslimatımızı yaparak onların burada mutlu şekilde yaşamalarını görmek istiyoruz” diye konuştu.