ÇEVRE - 03 Temmuz 2024 Çarşamba 22:23

Kayseri’de geceyi şimşekler aydınlattı

A
A
A
Kayseri’de geceyi şimşekler aydınlattı

Kayseri’de akşam saatlerinde etkili olan şimşekler geceyi aydınlattı.


Kayseri’de akşam saatlerinde çakan şimşeklerle beraber gece gündüze dönerken, görsel şölen oluştu. Develi ilçesinde etkili olan ve art arda çakan şimşeklerde objektiflere yansıdı.


Meteoroloji 7. Bölge Müdürlüğünden yapılan açıklamada, gök gürültülü sağanak yağışın cumartesi günü de etkili olacağı belirtildi.



Kayseri’de geceyi şimşekler aydınlattı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kocaeli 50. Altın Kiraz Festivali coşkuyla başladı Körfez Belediyesi tarafından bu yıl 50.’si düzenlenen Altın Kiraz Festivali, büyük coşku ile başlarken, halk oyunları gösterisi ve konser izleyenleri mest etti. Körfez Belediyesi tarafından bu yıl 50.’si düzenlenen Altın Kiraz Festivali, kortej yürüyüşü ile başladı. Necmettin Erbakan Kültür Merkezi önünde toplanan kalabalık, mehteran eşliğinde Tütünçiftlik Kültür Merkezi önüne kadar yürüdü. Yürüyüşte Körfez Belediyesi sporcuları tarafından dev Türk bayrağı açıldı Kazakistan’dan gelen dombra ekibi, yerel kıyafetleri ile Yerel Kültür Platformu üyeleri ve çok sayıda vatandaş yürüyüşe katıldı. Yürüyüş sırasında vatandaşlara kiraz dağıtıldı. Yürüyüş sonrasında ilk olarak Mehteran Takımı gösteri gerçekleştirdi. Mehteran’ın ardından sahneyi Körfez Belediyesi Halk Oyunları Ekibi aldı. Halk oyunları ekibinin gösterisi büyük beğeni toplarken, gösteri sonrasında konuşan Körfez Belediye Başkanı Şener Söğüt, "Bu yıl Kiraz Festivali’nin 50.’si düzenlemenin haklı gururunu ve mutluluğunu yaşıyoruz. Hep birlikte nice 60’ları göreceğimize de inancım tam. Dile kolay yarım asırdır devam eden festival. Her ne kadar bugün üretimi azalsa da bizler teşvik noktasında elimizden geleni yapıyoruz. 1950’li yıllardan sonra ilçemizde büyük sanayi atılımlarıyla birlikte kiraz bahçeleri yerlerini sanayi kuruluşlarına ve yerleşim birimlerine bıraktı. Kiraz ve üzüm bağlarımız azalıyor ama sevgimiz, sevdamız, tutkumuz azalmıyor artarak devam ediyor" dedi. "Körfez’in sadece sanayi, liman şehri olarak anılmasını istemiyoruz" Kirazın kaybolmaması ve üretime teşvik için her yıl vatandaşlara ücretsiz kiraz fidanı desteği sağladıklarını dile getiren Başkan Söğüt, "Kentimiz için önemli değer olan kirazı, her yıl da festival etkinlikleri ile kutluyoruz. Artık Körfez sanayi, liman kenti konumunda ama çok güzel kırsal kesimleri de var. 309 bin dönümlük Körfezimizin tarım faaliyetlerini gerçekleştirdiğimiz alanlarımız var. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ile birlikte her zaman tarım ve çiftçimizin yanında olduk. Kirazın kaybolmaması için kiraz fidanları dağıttık. Her bahçemizde Kiraz fidanımız var. Bizim bölgemizde yöremize ait birçok kiraz türleri var. Aroması, rengi ile çok farklı yeri var. Körfez’in sadece sanayi, liman şehri olarak anılmasını istemiyoruz. Desteğimiz devam edecek” diye konuştu. Konuşmanın ardından Kazakistan’da gelen dombra ekibi müzik ziyafeti sudu. Hep birlikte çekilen hatıra fotoğraflarının ardından Körfez Belediyesi Kiraz Çiçeği Korosu konser gerçekleştirdi. Alanı dolduran vatandaşlar da şarkılara alkışlarıyla eşlik etti. Festival kapsamında cumartesi günü saat 19.00’da Tütünçiftlik Kültür Merkezi önünde yerel sanatçıların konseri gerçekleştirilecek. Pazar günü çocuk şenliği ve uçurtma şenliği, pazartesi günü de Hereke Kalesi’nde 2. Kısa Film Festivali’nin galası yapılacak.
Antalya Sahilden plastikleri toplamaya gittiler, plastiklerin arasından sigara izmariti ayıklamak zorunda kaldılar Antalya Büyükşehir Belediyesi, Ekolojik Araştırmalar Derneği (EKAD) ve Türkiye Çevre Eğitim Vakfı (TÜRÇEV) iş birliğiyle 2023 yılında başlatılan “Plastiksiz Kıyılar, Plastiksiz Sular” projesinin bu yılki ikinci etkinliği Belek Halk Plajı’nda gerçekleştirildi. 7 Temmuz tarihine kadar devam edecek proje, plastik kirliliğine dikkat çekmek ve vatandaşlarda plastik atık bilincini aşılamayı hedefliyor. Plastik atıklar konusunda farkındalık düzeyini artırmayı ve plastik kirliliğini azaltmak için çeşitli projelerle bilinç oluşturmayı hedefleyen Antalya Büyükşehir Belediyesi, Ekolojik Araştırmalar Derneği (EKAD) ve Türkiye Çevre Eğitim Vakfı (TÜRÇEV) iş birliği ile “Plastiksiz Kıyılar, Plastiksiz Sular” projesi ikinci yılında. Bu yıl Konyaaltı sahilinde başlayan etkinliğin ikinci ayağı Belek Halk Plajı’nda düzenlendi. Türkiye’nin farklı şehirlerinden gelen ve proje ortaklarınca çevre eğitimi verilen 35 gönüllü, proje kapsamında Belek Halk Plajı’nda çeşitli aktiviteler yaptı. Gönüllü çevreciler, stantlar ve bilgilendirme yazıları açarak plajda temizlik etkinliği gerçekleştirdi. Binlerce sigara izmariti Temizlikte sahilden çıkan plastik atıklardan daha çok binlerce sigara izmariti dikkat çekti. Çevreciler topladıkları atıkların arasından izmaritleri tek tek ayıkladı. Etkinlik sayesinde yerli ve yabancı vatandaşlarda plastik atık bilincinin oluşturulması hedefleniyor. “Gelecek nesilleri tehdit ediyor” Türkiye Eğitim Çevre Vakfı Antalya Koordinatörü Mustafa Ergiydiren, plastik atıkların gelecek nesiller için ciddi bir tehdit unsuru olduğunu ifade ederek, “Özellikle plastik atıkların doğada yok olma sürelerini düşünecek olursak bu, gelecek nesillerimizi tehdit eder boyuta ulaşmış bulunmakta. Her yıl denizlerimize milyonlarca ton plastik atık gönderiliyor ve bu insan eliyle oluyor. Bu noktada ilk başta toplumumuzu, sonra ülkemizi ziyaret eden turistlerin dikkatini çekmek ve genel olarak bilinci artırmak amacıyla bu faaliyeti gerçekleştiriyoruz” ifadelerini kullandı. “Amacımız daha çok insana ulaşmak” Ekolojik Araştırmalar Derneği Proje Geliştirme ve Eğitim Programı sorumlusu Deniz Candaş ise “Plastiksiz Kıyılar, Plastiksiz Sular” projesi kapsamında gerçekleştirilen ikinci etkinlikle daha fazla insana ulaşmayı hedeflediklerini ifade etti. Ayrıca, 7 Temmuz tarihine kadar devam edecek bu farkındalık projesi kapsamında vatandaşların tüketim tercihlerini yeniden gözden geçirmesini sağlayacak çeşitli aktiviteler gerçekleştirilecek. Sahilden çıkarılan atıklar, farkındalığa katkı sağlamak amacıyla 9 ayrı kategoride sergileniyor.
Trabzon Rapor alamayınca motosiklet kaskı ile doktorun dizini kırdılar Trabzon’da Fatih Devlet Hastanesi Acil Servisine başvuran bir hasta ve yakını, doktordan istedikleri rapor alamayınca tartışma çıkarıp doktoru motosiklet kaskı ile darbetti. Hasta yakınının motosiklet kaskıyla vurduğu doktorun diz kapağı kırılırken, olayla ilgili 2 kişi gözaltına alındı. Alınan bilgiye göre, Fatih Devlet Hastanesi Acil Servisine dün gündüz saatlerinde başvuran bir hasta, tedavisinin ardından hastaneden ayrıldı. Akşam saatlerinde, hasta ve yakını, doktordan rapor almak için yeniden hastaneye geldi. Acilde görevli nöbetçi doktor M.Y., gerekli görmeyerek istedikleri raporu vermeyince taraflar arasında tartışma çıktı. Doktor M.Y., hasta ve hasta yakını tarafından darbedilirken, hasta yakınının motosiklet kaskıyla vurduğu doktorun diz kapağı kırıldı. Güvenlik görevlilerinin ve polis ekiplerinin müdahalesiyle hasta ve hasta yakını gözaltına alınırken, olayla ilgili inceleme başlatıldı. Yaşanan olayla ilgili konuşan Trabzon Tabip Odası Başkanı Mehmet Duman, "Hastaları hekimler ile karşı karşıya getiren uygunsuz taleplerin hep karşısında olmaya devam edeceğiz. Hekimlere saldıranların sağlık hakkının sorgulanması gerektiğini düşünüyorum” dedi. İl Sağlık Müdürü Hakan Usta da doktora yapılan saldırıyı kınayarak yapılan saldırının takipçisi olacaklarını söyledi. Öte yandan diz kapağı kırılan doktor M.Y.’nin diz kapağından ameliyat olacağı öğrenildi.
Gaziantep Ortez-Protez Uygulama Merkezi depremzedelere ve engellilere umut oluyor Gaziantep’te ücretsiz hizmet veren Ortez-Protez Yapım ve Uygulama Merkezi, 6 Şubat 2023’teki Kahramanmaraş merkezli depremlerde enkaz altında kalan ve uzuvlarını kaybeden afetzedelere ile kaza sonucu uzuvlarını yitiren kazazedelere umut oluyor. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Ortez-Protez Yapım ve Uygulama Merkezi’nde üretilen medikal ürünler, depremzedelerin, kazazedelerin ve engellilerin yaşam kalitelerini yükseltiyor. 2021 yılında hizmet vermeye başlayan merkezde, çeşitli nedenlerle uzuv kaybı olan engellilere, kayıp organının işlevini yerine getirecek kişiye özel protez üretiminin yanı sıra kas ve iskelet sistemi bozuk olan hastaların da günlük yaşamına dokunacak anatomik ve fizyolojik yapılarına uygun yardımcı cihazlar yapılıyor. Gelen talepler doğrultusunda kişilerin ihtiyaç duyduğu protezler, 1 ay içerisinde kullanıma hazır hale getirilirken, ürün yapımında el işçiliği büyük rol oynuyor. Merkezde fizik tedavi ve rehabilitasyon eğitimleri de veriliyor. Pahalı yöntemlerden biri olan protezler için malzemeler yurt dışından temin ediliyor. Protezlerin maliyetleri 100 bin liradan başlayıp milyon liralara kadar çıkabiliyor. Gaziantep’teki merkezde ise bu hizmeti insan hayatına faydası nedeniyle ücretsiz hizmet veriyor. Kahramanmaraş merkezli büyük depremlerin ardından uzuv kaybı yaşayan vatandaşların faydalandığı merkez, hayata yeniden tutunmak isteyenler için tek adres oldu. Depremlerde ve kazalarda uzuv kaybı yaşayan mağdurların yarasına merhem olan merkezde şu ana kadar yüzlerce kişiye hizmet verildi. Asrın felaketi 6 Şubat depremleri sonrasında 565 engelli afetzedeye ücretsiz olarak ortez, protez ve medikal malzeme desteği verildi. Deprem öncesi 265 kişinin faydalandığı merkezde 300 depremzede mağdura protez uygulaması yapıldı. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Engelli Yaşlı ve Sağlık Hizmetleri Daire Başkanı Yusuf Çelebi, Kahramanmaraş merkezli depremlerde enkaz altında kalan binlerce kişinin uzuvlarını kaybettiğine dikkat çekti. Depremlerde enkaz altında kalarak uzuvlarını kaybeden depremzedelere hizmet vermek için 2021 yılında hizmet vermeye başlayan merkezin depremzede vatandaşlara da hizmet vermeye başladığını ifade eden Çelebi, büyük depremlerin etkilediği 11 ilde uzvunu kaybeden 300 depremzedeye ücretsiz protez imkanı sağladıklarını belirtti. Çelebi, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’in talimatıyla açtıkları merkezde başta 6 Şubat 2023’teki Kahramanmaraş merkezli depremlerde enkaz altında kalan ve uzuvlarını kaybeden afetzedeler ile kaza sonucu uzuvlarını yitiren kazazedelere umut olduklarını ifade etti. Merkezin ücretsiz hizmet verdiğini de belirten Çelebi, depremlerin ardından uzuv kaybı yaşayan vatandaşlar için Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin Ortez-Protez Yapım ve Uygulama Merkezi’nin hayata yeniden tutunmak için bölgedeki tek adres olduğunu kaydetti. Geçtiğimiz yıl geçirdiği kaza sonucu sol ayağını kaybettiğini belirten Mehmet Bal, Ortez-Protez Yapım ve Uygulama Merkezi’nde ayağına ücretsiz protez takıldığını ifade etti. Protez ayak sayesinde hayata tutunduğunu anlatan Bal, kaza sonrası hayata ilk adımlarını merkez sayesinde attığını belirterek, emeği geçenlere teşekkür etti. (FA-LO-Y)