Yerel Haberler
Kars
Kars’ta tarhi tren istasyonundaki kuru çam ağaçları kesildi 07 Mayıs 2024 Salı - 14:26:00 Kars’ta tarihi istasyonda bulunan çam ağaçları kesildi İhlas Haber Ajansı’nın 17 Aralık 2023 tarihinde gündeme taşıdığı, “Kars’ta tarihi tren istasyonundaki çam ağaçları kuruyor” haberinin ardından harekete geçen Orman İşletme Müdürlüğü ekipleri istasyonda kuruyan ağaçların budamasını yaptı. Kars’ta tarihi Benli Ahmet İstasyonu’nda bulunan bundan tam 55 yıl önce demiryolu çalışanları tarafından dikilen çam ağaçlarının içerisinde kurumuş olanları ayıklanıyor. Kars turizminde önemli bir yere sahip olan, her yıl yüzlerce fotoğrafçının kente gelerek fotoğraflarını çektiği, ‘Bozkırın ortasındaki vaha’ olarak bilinen, Turistik ve Doğu Ekspresi ile Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu koridorunda bulunan tarihi istasyondaki 20 bin çam ağacı bakımsızlık ve ilgisizlikten dolayı kurumaya başladı. Tarihi tren istasyonundaki ağaçların kuruduğuna dair İHA’nın abonelerine servis ettiği haberin ardından Orman İşletme Müdürlüğü tarafından bölgede çalışma yapıldı. Yapılan çalışmaların ardından kurduğu belirlenen ağaçlarla ilgili budama ve temizleme çalışması başlatıldı. Bir hafta önce başlatılan çalışmalar neticesinde orman içerisinde belli bölgelerde bulunan kurumuş çam ağaçları ayıklanarak budandı. Orman İşletme Müdürlüğü ekipleri çalışmalarını sürdürürken, yaban hayatına verdikleri önemi de ortaya koydu. Ekipler üzerinde kuş yuvalarının bulunduğu kurumuş çam ağaçlarına yaban hayata zarar vermemek adına dokunmadı. Kars’ın Selim ilçesinde 55 yıl önce Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları’nda çalışan işçiler tarafından ağaçlandırılan, yeşil görüntüsüyle adeta göz kamaştıran, yöre halkı arasında ’bozkırın ortasındaki vaha’ olarak bilinen tarihi ’Benliahmet Tren İstasyonu’ Kars turizminde katkı sağlıyor. İçerisinde tarihi kule, eski istasyon binası ve Yüzbaşı Faikbey’in de mezarı bulunan Benli Ahmet Tren İstasyonu Doğu ve Turistik Doğu Ekspresi ile Kars’a gelenlerden tarafından da yoğun ilgi görüyor.
07 Mayıs 2024 Salı - 11:31 Kars’ta sağanak yağmur caddeler göle döndü Kars’ta etkili olan dolu ve sağanak yağmur kıs sürede caddelere göle döndürdü. Yağmura hazırlıksız yakalanan ıslanırken, araçlar ise trafikte ilerlemekte zorlandı. Meteorolojinin kar ve sağanak yağmur uyarısında bulunduğu Kars’ta yağışlı hava hayatı olumsuz etkiliyor. Kentte öğle saatlerinde başlayan dolu ve ardından yağan yağmur kısa sürede cadde ve sokakları göle döndürdü. Bazı işyerlerinin bodrumuna ise su doldu. Öte yandan, Meteorolojinin kar ve yağmur uyarısında bulunduğu Kars’ta yağışlı hava etkisini sürdürüyor. Meteoroloji 16. Bölge Müdürlüğü’nce yapılan son değerlendirmelere göre, Kars ve bölge genelinde havanın parçalı ve çok bulutlu, yer yer aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği yağışların Kars ve Ağrı ve çevrelerinde kuvvetli olacağı tahmin ediliyor. Rüzgarın Kars ve Ağrı’da kuzeydoğulu yönlerden, Iğdır’da batılı yönlerden hafif zaman zaman orta kuvvette eseceği bildirildi. Meteorolojiden yapılan uyarıda, Kars ve Ağrı çevrelerinde aralıklı ve yerel olmak üzere kuvvetli sağanak ve gök gürültülü sağanak yağış bekleniyor. Yağışların Kars ve Ağrı’da 2 bin metre üzeri rakımlı yerlerinde kuvvetli karla karışık yağmur ve kar şeklinde olacağı tahmin ediliyor. Vatandaşlardan ani sel, su baskını, yıldırım, yerel dolu yağışı, ani kuvvetli rüzgar ve kısa süreli fırtına, yüksek ve dağlık kesimlerde buzlanma ve don olayı ile ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olmaları istendi.
Karslı vatandaştan duyarlı davranış
05 Mayıs 2024 Pazar - 11:41 Karslı vatandaştan duyarlı davranış Ermeni-Türk harbinde Kars’ta 1920 yılında şehit düşen Yüzbaşı Faik Bey’in mezarına duyarlı vatandaş tarafından önce bayrak dikildi, ardında da mezarın bulunduğu bölge temizlendi. Tarihi Benli Ahmet İstasyonu’nda dört tarafı duvarla çevrili olan Yüzbaşı Faik Bey’in mezarının anıt mezar haline getirilmesini isteyen vatandaşlar, mezarlıkta 5 ayrı mezarın bulunduğuna dikkat çekerek mezarın olduğu bölgenin koruma altına alınması gerektiğini veya buraya anıt mezar yapılmasını istedi. Kars’ın en işlek caddelerinden birisi olan Faikbey Caddesi’ne ismi verilen Yüzbaşı Faik Bey’in mezarının tarihi istasyonda bulunduğunu ifade eden vatandaşlar, "Kars ve civarının Ermenilerden geri alınması için yapılan harekat esnasında 12. Tümen, 36. Alay 1’inci tabur komutanı yüzbaşı Faik bey 14 Ekim 1920 tarihinde Ermeni-Türk harbinde, Berne (Koyunyurdu) Köyü’nün doğusundaki tepede birliğin başında olduğu sırada çarpışmalarda şehit düştü. Ben de her sene geliyorum. Otlarını temizliyoruz, bayrağını taktık. Her yıl bu ayalarda gelip buranın bakım ve onarımı yapıyorum" dedi. Duyarlı vatandaş daha sonra Yüzbaşı Faik Bey’in bulunduğu mezarın etrafını temizledi, mezarın üzerinde bulunan ağaç parçalarını ve istenmeyen otlarını topladı, mezarlığın içerisindeki bayrağı değiştirdi. Şehitlere dua eden vatandaş daha sonra bölgeden ayrıldı.
Kars  36 Spor Kireçhane Spor karşılaşmasının hakemleri belli oldu
05 Mayıs 2024 Pazar - 11:20 Kars 36 Spor Kireçhane Spor karşılaşmasının hakemleri belli oldu Kars 36 Spor Trabzon Kireçhane Spor karşılaşmasını yönetecek hakemler belli oldu. Kendi sahasında son karşılaşmasına çıkacak olan yeşil beyazlı ekip, Kireçhane Spor karşılaşmasından galip ayrılarak haftayı 3 puanla kapatmanın hesaplarını yapıyor. Bölgesel Amatör Lig (BAL) Ligi 10’uncu grupta mücadele eden Kars 36 Spor, Kireçhane Spor karşılaşmasını Hakkari Bölgesi hakemlerinden Bülent Berkay yönetecek. Berkay’ın yardımcılıklarını Hamdiye Çelik ve Fatma Soysal yapacak. Prof. Dr. Abamüslüm Güven Stadyumunda bugün oynanacak olan Kars 36 Spor Trabzon Kireçhane Spor karşılaşması saat 14.00’de başlayacak. Kars 36 Spor Kulüp Başkanı Ali Uçum, tüm Karslıları karşılaşmaya davet etti. Kars 36 Spor için elini değil, gövdesini taşı altına koyan Başkan Uçum, yeşil beyazlı ekibin kendi saha ve seyircisi önünde oynayacağı karşılaşma öncesinde birlik beraberlik mesajları verdi. Başkan Ali Uçum, “Bölgesel Amatör Ligi 10’uncu grupda mücadele eden Kars36 Spor bugün kendi evinde Trabzon ekibi Kireçhanespor ile oynayacak. Karşılaşma saat 14.00 de Abamüslüm Güven Stadın da başlayacak. Her iki takım da ligde kalmayı garantilemiş olmanın rahatlığı ile maça çıkacak” dedi. Kireçhane Spor karşılaşmasının sezonun en önemli ve kendi sahalarında oynayacakları son maç olacağına dikkat çeken Uçum, “Dostluk havasında bir maç olmasını diliyorum. Rakip takımı dostça ağırlayıp dostça uğurlayacağız. Bu sezon için en önemli ve son maçımız. PlayAut maçı olacak. Kazasız belasız sezonu bitirmek istiyoruz” diye konuştu. Başkan Uçum, Kars 36 Spor Kireçhane Spo karşılaşması tüm Karslıları davet etti.
Kars’ta üniversite öğrencileri İsrail zulmüne karşı eylem başlattı
02 Mayıs 2024 Perşembe - 14:23 Kars’ta üniversite öğrencileri İsrail zulmüne karşı eylem başlattı Amerika Birleşik Devletleri’ndeki üniversitelerde Filistin için yapılan eylemlere Kars’ta üniversitesi öğrencilerinden destek geldi. Kampus içerisinde çadır kuran öğrenciler, burada Gazze dayanışması için nöbet tutacaklarını açıkladı. Üniversite öğrencileri adına basın açıklaması yapan Anadolu Gençlik Derneği Üniversite Öğrencileri Temsilcisi Muhammed İkbal Gül, “İsrail’in kanlı terör eylemlerinin başladığı ilk günden beri tüm dünyada Siyonist rejimin işlediği vahşetlere karşı halk kitlelerinin katıldığı gösterilerle insani tepkiler ortaya konulmuştur. Son olarak ABD’de bulunan seçkin üniversitelerde öğrenci ve akademisyenler Gazze’de 200 günü aşkın süredir devam eden İsrail soykırımına karşı onurlu bir direniş başlatmıştır. ABD’de bulunan üniveristelerde başlayan ve ‘Kampus İntifadası’ olarak ifade edilen eylemler, dünyanın farklı ülkelerinde bulunan seçkin üniversitelere de yayılarak küresel bir tepki haline dönüşmüştür” dedi. Gül, “Bizlerde burada bu onurlu tepkiye desteğimizi ilan ediyoruz. İsrail tarafından Gazze’de yapılan sistemli soykırıma karşı durmak adına insanlığın sesi olarak demokratik tepkilerini ortaya koyan öğrenci ve akademisyenleri selamlıyor ve üniversite öğrenci ve akademisyenleri olarak kendileri ile dayanışma içerisinde olduğumuzu ilan ediyoruz” diye konuştu. Üniversite öğrencileri yapılan basın açıklamasının ardından kampus içerisinde kurulan çadırlarda nöbet tutmaya başladı. Öğrenciler hafta sonu da İsrail’e teki yürüyüşü gerçekleştirecek.