Yerel Haberler
Karaman
Karaman’ın can damarı olan Yeşildere barajında sadece 9 milyon metreküp su kaldı
09 Şubat 2024 Cuma - 12:08 Karaman’ın can damarı olan Yeşildere barajında sadece 9 milyon metreküp su kaldı Karaman’ın tarımsal sulama ile içme suyunu karşılayan Yeşildere barajında su seviyesi 160 milyon metre küpten 9 milyon metreküpe düştü. Karaman Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Bayram, Karaman tarımı olarak tarihin en kurak yılını yaşadıklarını söyledi. Baraja tek su girişinin olduğu Ak Köprüde incelemelerde bulunan Mehmet Bayram, Yeşildere barajının doluluk hacminin 160 milyon metre küp olduğunu belirterek, “Bu barajımız suyu hem tarımsal sulamada, hem de Karaman’ın içme suyunu karşılamaktadır. Bugünkü rakamlara göre barajda sadece 9 milyon metreküp su kalmıştır. Bu da tehlike seviyesidir ve bu saatten sonra buradan su kullanılmaması gerekir. Bu tarihlerde baraja günlük 1 milyon metreküp su girişleri vardı. Bugün baktığımızda yok denecek kadar suyun girdiğini görüyoruz. Zor bir süreçten geçiyoruz. Barajdaki su sıkıntısı sadece Karaman için değil Türkiye genelinde bir kuraklık var. Tarımsal sulamayla ilgili yeraltı kuyularında sıkıntılar büyük. Artık hızlı bir şekilde suyla ilgili çalışmaların ülkenin gündeminde olması gerekmektedir. Ben bu yönde devamlı olarak açıklamalarda bulunuyorum. Bu saatten sonra ülkemiz için en önemli şey gıda tedariki ve sudur. Bununla ilgili devletimizin özellikle Karaman bölgesine katkı sağlayacak projeleri hayata geçirmesiyle ilgili beklentilerimiz var. Karaman’ın sadece tarımsal değil içme suyuna da büyük ihtiyacı vardır" dedi.
KMÜ’nün Karaman’a katkıları devam ediyor
07 Şubat 2024 Çarşamba - 12:55 KMÜ’nün Karaman’a katkıları devam ediyor Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Rektörü Prof. Dr. Mehmet Gavgalı, ‘Karaman Mayalısı’ ve Karaman Tahinli Pidesi’nin Coğrafi İşaret Tescil Belgesi almasına katkı sağlayan öğretim üyelerini tebrik etti. KMÜ Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Yalçın Coşkuner ve Prof. Dr. Abdulvahit Sayaslan, Karaman İl Tarım Müdürlüğü tarafından yürütülen ve Mevlana Kalkınma Ajansı (MEVKA) tarafından mali destek sağlanan proje kapsamında Karaman’a Özgü Unlu Mamuller Araştırması ve 3 adet ürün için coğrafi işaret projesinin araştırma raporunu hazırlayarak coğrafi işaret başvuru süreçlerine katkı sağladı. Karaman Mayalı Ekmeği, Karaman Hacı Lokuru, Karaman Çömlek Kömbesi ve Karaman Tahinli Pidesi başta olmak üzere Karaman’a özgü birçok unlu mamulün tanımı, ayırt edici özellikleri, üretim metotları ve söz konusu ürünlerin coğrafi işaret başvuru dosyalarına esas oluşturabilecek kapsamlı bir çalışma yürüten Prof. Dr. Yalçın Coşkuner ve Prof. Dr. Abdulvahit Sayaslan, mısır kavurgası ve sıyırtma ekmeğinin de coğrafi işaret tesciline aday ürünler arasına alınabileceğini belirtti. Rektör Prof. Dr. Mehmet Gavgalı, Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Yalçın Coşkuner ile Prof. Dr. Abdulvahit Sayaslan’ı tebrik ederek, KMÜ’nün Karaman’a katkılarının artarak devam etmesinden dolayı gurur ve mutluluk duyduğunu ifade etti. Rektör Gavgalı coğrafi işaret tescil belgelerinin Karaman için hayırlı olmasını diledi.