Yerel Haberler
Karabük
Eskipazar Sarı Traverten Taşı coğrafi işaretle tescillendi
18 Kasım 2024 Pazartesi - 13:16 Eskipazar Sarı Traverten Taşı coğrafi işaretle tescillendi Karabük Valisi Mustafa Yavuz, Anıtkabir’in inşaatında kaplama taşı olarak kullanılan ve en yoğun kaya türü olan Eskipazar Sarı Traverten Taşı’nın coğrafi işaretle tescillendiğini duyurdu. Yavuz, açıklamada, valilik koordinasyonunda başlattıkları coğrafi işaretli ürünlerin sayısını artırma seferberliği bünyesinde Karabük Ticaret ve Sanayi Odası (KTSO) tarafından yapılan başvurunun onaylandığını ifade ederek şunları söyledi: "Bu önemli başarı, Karabük’ümüzün zengin doğal kaynaklarını ve kültürel değerlerini koruma ve tanıtma yolunda atılmış değerli bir adımdır. Bu süreçte emeği geçen herkese teşekkür ediyor, çalışmanın Karabük’ümüze hayırlı olmasını diliyorum." Karabük’ün coğrafi işaretler bakımından zengin potansiyele sahip olduğunu belirten KTSO Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Çapraz da, Anıtkabir’in inşaatında kaplama taşı olarak kullanılan en yoğun kaya türünün Eskipazar Sarı Traverten Taşı olduğunu aktardı. Çapraz, "Eskipazar taş ocaklarından getirilen sarı travertenler, Aslanlı yol kenarındaki duvarlarda, Şeref Holü’ne çıkan merdivenlerin sağında ve solundaki zafer kabartmalarında, bütün şeref holü dış duvarları ile tören meydanını çevreleyen kolonlarda kullanılmıştır. Bunun yanı sıra travertenin kaplama taşı olarak kullanıldığı bir diğer önemli yapı da III. Türkiye Büyük Millet Meclisi binalarıdır. III. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde E Blok (Başkanlık) dışındaki tüm bloklar Eskipazar Sarı Traverten Taşı ile kaplanmıştır” ifadelerini kullandı.
KBÜ’lü akademisyenin belgeseli bir ödül daha aldı
18 Kasım 2024 Pazartesi - 13:15 KBÜ’lü akademisyenin belgeseli bir ödül daha aldı Karabük Üniversitesi’nin “Bir Orkestranın İzinde” belgeseli, 35. Ankara Film Festivali’nde Vehbi Koç Ankara Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Özel Ödülü’nü almaya hak kazandı. Yönetmenliğini Karabük Üniversitesi Safranbolu Türker İnanoğlu İletişim Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Musa Ak’ın, KBÜ Doktora öğrencisi Öğr. Gör. Hasan Basri Özdemir’le yaptığı "Bir Orkestranın İzinde" adlı belgeseline bir ödül daha geldi. 35. Ankara Film Festivali’ne katılan Ak ve Özdemir, "Bir Orkestranın İzinde" adlı belgesel ile Vehbi Koç Ankara Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Özel Ödülü’nü de almaya hak kazandı. Dünya Kitle İletişimi Araştırma Vakfı ev sahipliğinde, Şinasi Sahnesi’nde yapılan gala ve ödül töreninde, Musa Ak ve Hasan Basri Özdemir’e ödülü Koç Üniversitesi VEKAM Direktörü Prof.Dr. Filiz Yenişehirlioğlu takdim etti. Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık, "Safranbolu Türker İnanoğlu İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Musa Ak ve değerli ekibini elde ettikleri başarılı sonuçlardan ötürü tebrik ediyor, bu başarılarının daha da artarak devam etmesini diliyorum. Akademisyenlerimizin elde ettikleri ulusal ve uluslararası başarılar, üniversitemiz için büyük bir gurur kaynağıdır” dedi. "Bir Orkestranın İzinde" belgeseli geçen ay Yalova Belgesel Film Festivali’nde de Ulusal Uzun Metraj Belgesel Film Yarışması’nda ‘En İyi Film’ ödülünü almaya hak kazanmıştı.
KBÜ’lü öğrencilerin TUSAŞ başarısı
18 Kasım 2024 Pazartesi - 13:15 KBÜ’lü öğrencilerin TUSAŞ başarısı Karabük Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü öğrencilerinin “Talaşlı İmalat Parçalarında Malzeme Haddeleme Yönüne Bağlı Olarak Residual Stress’lerin Azaltımı ve NC Program Optimizasyonu” başlıklı projesi, TUSAŞ Lift-Up Programı bünyesinde yürütülmeye hak kazandı. Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü öğrencileri, yenilikçi projeleriyle ulusal çapta önemli bir başarıya imza attı. Öğrenciler Utku Kaan Zabun, Eray Örskaya ve Burak Cesuroğlu tarafından, Makine Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Okan Ünal’ın danışmanlığında geliştirilen “Talaşlı İmalat Parçalarında Malzeme Haddeleme Yönüne Bağlı Olarak Residual Stress’lerin Azaltımı ve NC Program Optimizasyonu” başlıklı proje, TUSAŞ Lift-Up Sanayi Odaklı Lisans Bitirme Projeleri Programı bünyesinde kabul edildi. Talaşlı imalat süreçlerinde ortaya çıkan ve parça kalitesini etkileyen residual stress seviyelerini düşürmeye yönelik yenilikçi bir çözüm sunan projede malzeme haddeleme yönünün residual stress üzerindeki etkisi araştırılarak, talaşlı imalat işlemlerinde NC programlarının optimize edilmesi hedefleniyor. Bu sayede, üretim sürecinde kalite ve dayanıklılık artarken, maliyet ve üretim süresi azalıyor. Karabük Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Okan Ünal, “Her sene TUSAŞ, lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencilerine yönelik çok sayıda proje çağrısına çıkmakta. Bu proje çağrılarına 100’den fazla üniversitede yaklaşık olarak 500-600’den fazla öğrenci başvurmakta. Bizim öğrenci arkadaşlarımız da bu proje çağrılarından bir tanesine kabul aldılar ve bir sene boyunca TUSAŞ ile beraber Karabük Üniversitesi olarak bu projenin yürütülmesinde yer alacaklar. Proje havacılık alanında kritik malzemelerin ömürlerinin arttırılmasına yönelik kapsamlı bir proje. O nedenle Karabük Üniversitesi olarak TUSAŞ’ın bu çağrılarında yer almamızdan dolayı biz çok mutluyuz. Aynı zamanda bu LIFT-UP projesi Karabük Üniversitesinde ilk olma hüviyeti taşıyor” dedi. Makine Mühendisliği Bölümü öğrencisi Utkukaan Zabun, TUSAŞ’ın düzenlediği sanayi bazlı bitirme projesi programında ekip olarak yer aldıkları için mutluluk duyduklarını belirtti. “Havacılıkta önemli ölçüde kullanılan alüminyum parçaların üzerinde talaşlı imalatlar sonrası Residual Stress, yani kalıntı birikimleri oluşuyor” diyen Zabun, “Kalıntı streslerin giderilebilmesi ve azaltılması için de yenilikçi NC programlama optimizasyonları ve halef işlemler uygulanacaktır. Kalıntı stres gerilimlerinin kontrol edilmesi, parça maliyeti avantajı, parça ömrü havacılıktaki güvenlik konularında önemli bir kritik noktaya sahiptir” ifadelerini kullandı.
Buyurman, Adalet Bakanı Tunç ile görüştü
18 Kasım 2024 Pazartesi - 12:38 Buyurman, Adalet Bakanı Tunç ile görüştü Karabüklü gurbetçi işadamı Avrupalı Türk Girişimciler Birliği (ATGB) Genel Başkanı Orhan Buyurman, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ile Amasra’da bir araya geldi. Avrupalı Türk Girişimciler Birliği (ATGB) Genel Başkanı Orhan Buyurman, beraberinde Karabük Bartınlılar Derneği Başkanı Yüksel Korkut ile birlikte, Bartın’ın Amasra ilçesinde Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ile önemli bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmede, Avrupa’da yaşayan gurbetçilerin sorunları ve çözüm önerileri masaya yatırıldı. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Karabük, Zonguldak ve Bartın’ın birbirinden ayrılmaz ve birlikte güçlü olduklarını ifade ederek, “ Birlikte güzel projelerimiz var. Bunları bölge milletvekillerimiz ile birlikte yerine getirme gayretleri içerisindeyiz. Aynı zamanda Avrupa’da özellikle Almanya’da yaşayan gurbetçilerimiz, ülkemizin yurt dışındaki en güçlü temsilcileridir. Onların taleplerini dinlemek ve çözümler üretmek bizim için bir öncelik” dedi. Görüşmenin ardından Orhan Buyurman, gurbetçilerin sesi olmaya devam edeceklerini belirterek, "Bakanımızın duyarlılığı bizler için büyük bir motivasyon kaynağıdır. Gurbetçilerimizin sorunlarının çözümü için çalışmalarımıza hız kesmeden devam edeceğiz" dedi. Buluşma, Türkiye ile Avrupa’daki Türk toplumu arasındaki ilişkilerin daha da güçlenmesi açısından önemli bir adım olarak değerlendirildi.