KÜLTÜR SANAT - 09 Ekim 2024 Çarşamba 10:20

"Smyrna’dan İlhamla" 3. Uluslararası Homeros Sanat ve Edebiyat Festivali başlıyor

A
A
A
"Smyrna’dan İlhamla" 3. Uluslararası Homeros Sanat ve Edebiyat Festivali başlıyor

Bayraklı Belediyesinin bu yıl üçüncüsünü düzenlediği Uluslararası Bayraklı Homeros Edebiyat ve Sanat Festivali, sanat ve edebiyat dünyasının önemli isimlerini bu yıl da bir araya getirecek. ‘Smyrna’dan İlhamla Sanat ve Edebiyat’ temasıyla 11-12 Ekim tarihlerinde gerçekleşecek festival, katılımcılara unutulmaz anlar yaşatacak. Yerli-yabancı yazar ve sanatçıların yer alacağı festival boyunca atölyeler, söyleşiler, sergiler, gösteriler, müzikal ve konserler sanatseverlerle buluşacak.


Bayraklı Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilecek 3’üncü Uluslararası Bayraklı Homeros Edebiyat ve Sanat Festivali, tarih, edebiyat ve sanatla dolu etkinlikleriyle İzmirlileri büyüleyici bir yolculuğa çıkaracak. Festival, 11 Ekim Cuma günü 17.00’da Smyrna kazı alanında çeşitli atölyelerle başlayacak. Antik Heykel Atölyesi, yetişkinlere tarihin izlerini taşıyan heykelleri yeniden keşfetme fırsatı sunacak. 18.30’da yapılacak Maske Atölyesi etkinliği ile katılımcılar sanatsal becerilerini ortaya çıkaracak.


12 Ekim Cumartesi, Tepekule Kongre ve Sergi Merkezi’nde devam edecek festival saat 11.30’da Efe Yelbuğa’nın "Homeros’un Ağıdı" adlı resim sergisi ile başlayacak. 12.00’da açılış konuşmalarına geçilecek. 12.30’da Prof. Dr. Ersin Doğer, Prof. Dr. Cumhur Tanrıver ve Prof. Dr. Akın Ersoy’un konuşmacı olarak katılacağı “Bayraklı, İzmir ve Homeros’un Kökleri” başlıklı söyleşi gerçekleştirilecek. 13.30’da “Antik Çağ’dan Günümüz Türk Şiirine Homeros’tan Alınan İlham” başlıklı oturumda, Ayşen Şahin moderatörlüğünde; Mahmut Temizyürek, Onur Behramoğlu ve Eren Aysan konuşmacı olacak. 14:45’te Ünsal Ünlü’nün moderatörlüğünde Lale Müldür, Altay Öktem ve Hidayet Karakuş’un konuşmacı olacağı “Bayraklı’nın Antik Köklerinde Mitoloji ve Gerçeklik” oturumu katılımcılarla buluşacak. 15.45’te festival; dünyaca ünlü arp sanatçısı Şirin Pancaroğlu ve ud sanatçısı Bülent Okan’ın eşsiz dinletisiyle taçlanacak. 17:00’da Eren Aysan moderatörlüğünde "Coğrafya ve Düşünsel Zenginlik Günümüzde Felsefenin Yolculuğu" söyleşisi, Yalın Alpay, Murat Menteş ve Christos Kafteranis’in katılımıyla gerçekleşecek. 18:30’da “İzmir Aşkına 8500 Müzikali” ile sanatseverler tarihin büyülü yolculuğunda gezintiye çıkacak. Saat 20.00’da ise Hüsnü Arkan ve Dengin Ceyhan "Kırk Yıl Sonra" konseri ile sahne alacak. Festivalin finalinde katılımcılar unutulmaz anlara tanıklık edecek.


Bayraklı Belediye Başkanı İrfan Önal, "Homeros, bugün bizim yaşadığımız topraklar üzerinde yaşamış, dünya edebiyatına önemli eserler bırakmış eşsiz bir miras! Bu mirasa sahip çıktığımız için çok mutluyuz. Adına düzenlediğimiz Uluslararası Edebiyat ve Sanat Festivalinin bu yıl üçüncüsünü düzenliyoruz ve önümüzdeki yıllarda daha büyük etkinliklerle bu tarihi ve kültürel mirası gelecek nesillere aktarmak istiyoruz. İzmir’in kalbinde, tarih ve sanat dolu festivalimize tüm sanatseverleri bekliyoruz" dedi.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Antalya Yeşilçam Festivali’nde nostalji dolu konserler Antalya Büyükşehir Belediyesi Yeşilçam Festivali’nde nostalji dolu akşamlar yaşanmaya devam ediyor. Yeşilçam’ın büyülü atmosferinde, sevilen sanatçı Seda Hazar 80’li ve 90’lı yılların unutulmaz şarkılarını Antalyalılarla buluşturdu. Festivalde, dönem filmleri de açık hava sinemasında makaralı makinadan izleyiciye ulaşarak nostalji yaşatıyor. Büyükşehir Belediyesi’nin Altın Portakal Film Festivali ile eş zamanlı olarak 5-12 Ekim tarihlerinde Karaalioğlu Parkı’nda düzenlediği Yeşilçam Festivali eğlenceli etkinlik ve konserlerle devam ediyor. Yeşilçam teması ile ziyaretçilerini nostaljik bir yolculuğa çıkaran festivalde DJ performansları ve konserlerle de müzik şöleni yaşanıyor. Festival kapsamında sahne alan sevilen sanatçı Seda Hazar, unutulmaz eserlerle dolu repertuvarıyla Antalyalılarla buluştu. 80’li ve 90’lı yılların Yeşilçam ile özdeşleşen şarkılarını söyleyen sanatçıya alanı dolduran vatandaşlar da hep bir ağızdan eşlik etti. Haraketli parçalarla doyasıya eğlenen vatandaşlar, nostalji dolu bir akşam yaşadı. Yazlık sinema keyfi devam ediyor Özel olarak hazırlanan etkinlik alanda birbirinden renkli Yeşilçam dekorları, klasik araçlar, Yeşilçam maskotları, fotoğraf köşeleri, panayır oyunları, ahşap oyun alanları, antika ürün satış reyonları ve çeşitli sahne şovları festival boyunca ziyaretçilerini bekliyor. Dönem filmlerinin yer aldığı yazlık açık hava sineması da film gösterimlerine devam ediyor. Festivale özel makaralı makinada beyaz perdeye yansıyan filmleri Antalyalılar keyifle takip ediyor. "Böyle bir festivale ihtiyacımız varmış" Yeşilçam Festivali’ne arkadaşlarıyla birlikte geldiklerini belirten Akdeniz Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Öğrencisi Murat Yalçın, "Eskiden babalarımızın yaşadığı atmosferi, oynadığı oyunları, yakından görüp anlamak istedik. Gerçekten buradaki ortam çok güzel. Klasik araçlar ilgi çekici. Bizleri böyle bir etkinlikle geçmişe götürdüğü için Büyükşehir Belediyemize çok teşekkür ediyoruz. Bu atmosfere ihtiyacımız varmış. Eski şarkıların tatlı melodilerinin hissettirdiği duygular çok güzel. Eski filmlerin anısı bizi geçmişe götürdü. Geçmişin mi iyi, günümüzün mü iyi olduğunu düşündürttü" dedi. Festival boyunca sahne programları ve yazlık sinema film gösterimleri devam edecek.
Şırnak Şırnak’ta ’Amatör Spor Haftası’ etkinlikleri başladı Şırnak’ta, ’Amatör Spor Haftası’ dolayısıyla açılış töreni düzenlendi. Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü Kapalı Spor Salonunda gerçekleşen programa katılan Şırnak Valisi Birol Ekici, amatör kulüpleri ve sporcuları destekleyeceklerini söyledi. Yeni göreve başladığı kentte en önemli görevinin spora destek vermek olacağını vurgulayan Ekici, gençleri kötü alışkanlıklardan uzak tutarak spora yönlenmeleri için gerekli çalışmaları titizlik ile yapacaklarını ifade etti. Gençlik ve Spor İl Müdürü Abdullah Ayar da Şırnak’ta sporun gelişmesindeki en büyük katkının amatör sporlar olduğunu söyledi. Sporda başarının temelinde amatör ruhun yattığına dikkati çeken Ayar, “Spor aynı zamanda beden ve fiziksel bütünlüğü sağlayan gençlerimizi, toplumumuzu geleceğe hazırlayan ve gençlerimizin her türlü zararlı bağımlılıklardan uzak tutan temel öğelerden birisidir. Bu hafta münasebetiyle yapacağımız ve sürekli icra ettiğimiz bütün faaliyetlere 7’den 70’e herkesi salonlarımıza davet ediyoruz. Sporla buluşalım diyorum” dedi. Şırnak Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu (ASKF) Başkanı Murat Umaç ise kentin artık sporla anıldığını belirterek, bunu sürdürmeye devam edeceklerini bildirdi. Daha sonra Vali Ekici, spor branşlarındaki sporcularla sohbet edip, antrenörlerinin taleplerini dinledi. Etkinliğe, Şırnak Valisi Birol Ekici, Belediye Başkan Yardımcısı Ömer Birlik, İl Emniyet Müdürü Serdar Büyükleblebici kurum temsilcileri ve amatör sporcular katıldı.