GÜNDEM - 09 Ekim 2024 Çarşamba 14:52

Başkan Tugay: “Şerhimi paylaşarak imzalayacağım”

A
A
A
Başkan Tugay: “Şerhimi paylaşarak imzalayacağım”

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından oluşturulan İzmir Körfezi Bilim Kurulu’nun hazırladığı 15 maddelik ’İzmir Körfezi Acil ve Kısa Vadeli Eylem Planı’nın Körfez’i temizlemek için yeterli olmayacağını söyledi. Hükümetin ve ilgili bakanlıkların yapması gereken çalışmalara planda yer verilmediğini, her şeyin belediyeden beklendiğini vurgulayan Başkan Tugay, “Hükümetimizden beklediğimiz bazı destekler ve onaylar var. Bunlarla ilgili halen belirsizlikler var. Sözlü olarak yapacağız, edeceğiz dendi ama yazılı olarak o metinde de yer almayan bir sürü konu var. Bazı konularda düşüncelerimi yazarak, parantez açıp şerhimi paylaşarak bu şekilde imzalayacağım” diye konuştu.


İzmir Körfezi’nin temizlenmesi için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından oluşturan Bilim Kurulu’nun hazırladığı 15 maddelik planla ilgili çekincelerini dile getiren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, “Şu anda imza atmamızı istedikleri 15 maddelik plan uygulamaya geçtiği zaman ben Körfez’in istediğimiz kadar temizleneceğine inanmıyorum” diye konuştu.



“Dünya Bankası ve İller Bankası kredileriyle ilgili netlik oluşmalı”


Basın mensuplarının konuya ilişkin sorularını yanıtlayan Başkan Tugay, “İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir’in tabi ki kamusal anlamda en güçlü kuruluşudur. Dolayısıyla buradaki soruna biz irade koyarak en güçlü şekilde sahip çıkacağız, üzerimize düşeni yapacağız. Ama hükümetimizden beklediğimiz bazı destekler ve onaylar var. Bunlarla ilgili halen belirsizlikler var. Sözlü olarak yapacağız, edeceğiz dendi ama yazılı olarak o metinde de yer almayan bir sürü konu var. Bunların açıklığa kavuşması gerekiyor. Hiç olmazsa Dünya Bankası’ndan, İller Bankası üzerinden bize verilecek olan kredilerle ilgili bir netlik oluşmasını bekliyorum” dedi.



“Bakanlık onaylı proje neden uygulanmıyor”


2017 yılında bakanlıkça da kabul edilmiş sirkülasyon ve navigasyon kanalları projesi olduğunu hatırlatan Tugay şöyle devam etti:


“Bunun Körfez’in temizlenmesi için yapılması gerektiğini bakanlık kabul etmiş. Ama bugün bu planda bunlardan bahsedilmiyor ve bunlarla ilgili araştırma yapılacak, gerekli görülürse bunlar yapılacak deniyor. Ama anlayamadığımız şey, 2017’de zaten bakanlığın onayını almış bu proje neden şu anda uygun görülmüyor ve uygun görülmüyorsa yerine ne yapılacak bunun da söylenmesi lazım. Körfez’in bundan sonra kirlenmemesi için yapılması gereken şeyleri tarif ediyoruz, hepimiz bunun bilincindeyiz. Ancak var olan kirliliğin temizlenmesi, dip taraması, kanal oluşturulması gibi konularla ilgili çalışmaların neler olduğu belirlenmiş değil. Buralardaki boşluklar bende bir tereddüt doğurdu, o yüzden arkadaşlarımıza çalışmalarını söyledim. Ondan sonra onun üzerine bazı konularda düşüncelerimi oraya yazarak, parantez açıp şerhimi paylaşarak bu şekilde imzalayacağım.”



“Belediye yapsın biz denetleyelim diyerek olmaz”


“Başından beri takip ettiğim süreçte hep ‘her şeyi belediye yapsın biz de belediyeyi kontrol edelim’ gibi bir yaklaşım var. Yani Çevre Şehircilik Bakanlığı İzmir’in de bakanlığı, Ulaştırma Bakanlığı İzmir’in de bakanlığı. Yani bakanlıklarımızın bu konulara sahip çıkmaları lazım. Bu sadece bir kirlilik, arıtmadan kaynaklı bir kirlilik değil. Derelerden gelen, sanayi tesislerinden gelen uzun yıllardır, hatırlarsanız daha o Yeşildere’deki tabakhaneler zamanından gelen bir kirlilik bu kirlilik. Onların birikimiyle oluşmuş bir durum bu, dipteki o çamur ve birikinti. Yani dolayısıyla CHP’li belediyelerin ihmallerinin sonunda bu kirlilik oluştuğu ve dolayısıyla sadece onlar sorumlu gibi bir yaklaşım çok haksız bir yaklaşım. Bunun bir kere bilincinde olmak lazım. Diğer taraftan bugün önümüzde ciddi bir sorun var. Bu sadece belediyenin sorunu değil, sadece İzmir’in sorunu değil. Yani İzmir Türkiye Cumhuriyeti’nin bir şehri, o yüzden İzmir’in böylesine büyük bir sorununa bakanlıklar sonuna kadar sahip çıkmak zorunda. Belediyeler yapsın, biz de belediyeleri denetleyelim yaklaşımıyla, bu olmaz.”



“Sorun tüm İzmir’in, tüm Türkiye’nin sorunu”


“Sayın Bilal Saygılı’ya katılmıyorum, onunla aynı görüşte değilim. Bu sorun Cumhuriyet Halk Partisi’nin sorunu değil. Bu sorun sadece İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin sorunu değil. Bu sorun tüm İzmir halkının, İzmir halkının içerisinde AK Parti’ye oy vermiş insanlar da var. MHP ve başka partilere oy vermiş insanlar da var, onların da sorunu, tüm Türkiye’nin sorunu. Bu sorun sadece 15-20 senede oluşmuş bir sorun değil, çok daha eskiden beri olan bir sorun. O nedenle onların da yardımcı olması, çalışması gerekiyor, proje geliştirmesi gerekiyor, samimi destekleri gerekiyor.”



“Birçok konu bakanlığın yetki ve sorumluluğunda”


“Bir kere problem ağır bir problem. Uzun süreli, yoğun bir çalışma gerektiriyor. Maddi açıdan da ciddi bir kaynağa ihtiyaç var. Dolayısıyla hemen yapalım diyemiyorlar, bunu anlıyorum. Ama bedeli ne olursa olsun sahip çıkmamız gerekiyor ve bu sorunu ve çözmemiz gerekiyor. Ayrıca birçok konuda yetki zaten bakanlıkta. Yani Körfez’in dibindeki temizlik çalışmaları bakanlığın yetkisinde. Orada o kanallar oluşturma çalışmaları bakanlığın yetkisinde. Sanayi tesislerinin kontrolünün yetkisi tamamen bakanlığın yetkisinde. Körfez’e akan derelerin Gediz Nehri de dahil pek çoğunun temizliğiyle ilgili denetimlerin yetkisi bakanlığın elinde. Gemilerle ilgili, limanla ilgili yapılacak denetimler tamamen bakanlıkların yetkisinde. Tersaneyle ilgili durum tamamen bizim yetkimizin dışında. Bunlarla ilgili hiç konuşmayacak mıyız? Bunları gündeme getirmeyecek miyiz? Bunlar devam ederken Körfez’i temizleyemeyiz. Yani bunu anlamaları lazım. O yüzden yetkinin, sorumluluğun büyük ölçüde bakanlıklarda olduğu bir durumda belediye arıtmayı falan halletsin, gerisi hallolur demekle olmaz bu iş. O kadar basit değil. O temizliği aktif olarak bakanlıklar yapmak durumunda, biz yardımcı olacağız. Onu söylüyorum, gücümüz yettiğince mutlaka bu işin içinde olacağız. Hatta daha önce de söyledim, hiç kimse hiçbir şey yapmasa biz yapacağız. Ama bu 15 maddelik eylem planı Körfez’i temizlemek için şu anda yeterli değil. Bununla ilgili bir çekincemiz olduğu için şu anda bunları konuşuyoruz.”



Başkan Tugay: “Şerhimi paylaşarak imzalayacağım”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Antalya Altın Portakal jürisi Mercan Dede’nin sergisini gezdi 61. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması Jürisi, aynı zamanda jüri üyesi olan müzisyen Mercan Dede’nin 30 yıllık görsel sanat çalışmalarının bir seçkisinden oluşan “Sen Potansiyellerle Doğdun” sergisini gezdi. Antalya Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde bu yıl 61’incisi gerçekleştirilen Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması Jürisi, yoğun film programlarına kısa bir sanat molası verdi. Altın Portakal jürisi, aynı zamanda jüri üyeleri arasında yer alan ve 30 yıllık sanat çalışmalarından oluşan bir seçkiyle Antalya’da “Sen Potansiyellerle Doğdun” sergisi açan Mercan Dede’nin sergisini ziyaret etti. Jüri Başkanı Ferzan Özpetek, jüri üyeleri Deniz Göktürk Kobanbay, Melisa Önel, Melis Behlil, İlker Kaleli, Gökçe Bahadır ve sergi sahibi Mercan Dede’nin katıldığı sergi ziyaretine Antalya’da Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Cansel Tuncer de eşlik etti. Antalya Kültür Sanat’ta Antalyalılarla buluşan “Sen Potansiyellerle Doğdun” sergisini gezen jüri üyeleri, sergiyi büyük bir hayranlıkla inceledi. Müzisyen Mercan Dede, jüri üyelerine zaman zaman eserlerinin hikayesini paylaştı. Mercan Dede’nin 35 eserinin yer aldığı sergi, büyük beğeni topladı. 3 bölümden oluşan sergiyi ilgiyle gezen Altın Portakal jüri üyeleri, Mercan Dede’yi çalışmalarından dolayı tebrik etti. “Sen Potansiyellerle Doğdun” sergisi 20 Ekim’e kadar Antalyalı sanatseverlerle buluşacak.
Batman Batman’da her türlü etkinlik 5 gün süreyle yasaklandı Batman Valiliği, açık alanlarda yapılmak istenen her türlü eylemin 5 gün süreyle yasaklandığını duyurdu. Valilikten yapılan açıklamada, terör örgütü PKK/KCK’nın çağrıları dahilinde "9 Ekim" bahane gösterilerek, bu tarihten itibaren ildeki teröre müzahir yapılarca yaygın illegal eylemler yapılabileceği, milli birlik ve beraberliği zedeleyici, kışkırtıcı eylemlerin gerçekleştirilebileceği, Cumhuriyetin temel nitelikleri ve devletin ülkesi ve milleti ile bölünmez bütünlüğünü hedef alan müessif olayların yoğunluk kazanabileceği, kamu düzeni ve güvenliğinin ciddi şekilde bozulabileceğinin mütalaa edildiği belirtildi. Bu kapsamda, halkın huzurunun sağlanması, söz konusu tehdit ve risklerin ortadan kaldırılması maksadıyla; 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanun’unun 17. ve 19. maddeleri ile 5442 sayılı İl İdaresi Kanun’unun 11/A, B ve C maddeleri gereğince ilin mülki sınırları içerisinde bazı tedbirlerin alınmasının valilikçe uygun görüldüğü bildirildi. Açıklamada, "9 Ekim bahane gösterilmek suretiyle PKK/KCK terör örgütünün çağrıları kapsamında yapıldığı değerlendirilen diğer eylemleri de kapsayacak şekilde, açık alanlarda yapılmak istenen (toplanma, yürüyüş, basın açıklaması, açlık grevi, oturma eylemi, miting, stant açma, çadır kurma, bildiri/broşür dağıtma, afiş/pankart asma ve benzeri) her türlü eylem, 9 Ekim günü saat 00.01’den 13 Ekim saat 23. 59’a kadar 5 gün süreyle yasaklanmıştır" denildi.
Bitlis Bisiklet kazası geçiren çocuktan Başhekim Reyhanlı’ya teşekkür ziyareti Bitlis’te geçtiğimiz haftalarda yaşanan bisiklet kazasında ağır yaralanan 12 yaşındaki Ubeydullah Aras Buhan, tedavisinin ardından Tatvan Devlet Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Gökmen Reyhanlı’ya teşekkür ziyaretinde bulundu. Ubeydullah Aras Buhan isimli çocuk, bisikletiyle istinat duvarından düşmesi sonucu kafasında kırıklar, beyin kanaması ve kafa derisinde kesiler oluştu. Ayrıca, kollarında da kırıklar tespit edilen ve ağır yaralı olarak ambulans ile Bitlis Devlet Hastanesine kaldırılan çocuk, yapılan müdahalenin ardından Tatvan Devlet Hastanesine sevk edilmişti. Burada Tatvan Devlet Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Gökmen Reyhanlı’nın gözetiminde yoğun bakıma alınan ve bir hafta boyunca yoğun bakım servisinde tedavi edilen Buhan, durumu stabil hale geldikten sonra servise çıkarıldı. Burada da bir hafta daha tedavi gördükten sonra tamamen iyileşen Buhan, düzenli kontrollere gelmek üzere taburcu edildi. Sağlığına kavuşan Ubeydullah Aras Buhan ve ailesi, Tatvan Devlet Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Gökmen Reyhanlı’ya teşekkür ziyaretinde bulundu. Ziyaret sırasında Başhekim Reyhanlı, “Ubeydullah, 5 metre yükseklikten düştükten sonra hastanemize getirildi. Tedavi süreci oldukça zorlu ve dikkat gerektiren bir süreçti. Yoğun bakımda bir hafta boyunca yoğun ve titiz bir tedavi uyguladık. Ardından servise aldığımız hastamızın tedavisine burada bir hafta daha devam ettik. Şifa ile taburcu ettikten sonra düzenli kontroller için hastamızı takip etmeye devam edeceğiz. Bu tür kazalarda hızlı ve doğru müdahale, hastaların hayatını kurtarmada büyük fark oluşturuyor. Bu vesile ile emeği geçen tüm hastane personellerimize ve hastamızın yoğun bakımda takiplerini aksatmadan devam ettiren anestezi uzmanı doktorlarımıza teşekkür ediyorum” dedi.
Samsun Samsun meclisi toplandı, 31 madde görüşüldü Samsun Büyükşehir Belediye (SBB) meclis toplantısında 31 gündem maddesi görüşüldü, 29’u ilgili komisyonlara havale edildi. Büyükşehir Belediye Meclisi Ekim Ayı 1. Oturumu’nda 26 gündem, 5 gündem dışı olmak üzere toplam 31 madde görüşüldü. SBB Meclis Toplantı Salonu’nda Meclis Başkanvekili Nihat Soğuk başkanlığında yapılan toplantıda aciliyeti olan 2 madde görüşülüp karara bağlanırken, diğer maddeler ise daha kapsamlı incelenmek üzere ilgili komisyonlara sevk edildi. Gündeme alınan önemli maddeler Meclis toplantısında, “10 yıllığına Samsun Anakent Turizm Tic. AŞ.’ye devredilen ve sözleşmesi sona eren Akdağ Kayak Merkezi Sosyal Tesisleri’nin işletme hakkının yine aynı şartlarla yeniden Samsun Anakent Turizm Tic. AŞ.’ye devredilmesi” teklifi maddesi, “Canik ve İlkadım ilçelerine alternatif ulaşım hatlarını hayata geçirmeyi ve toplu taşıma konforunu arttırmayı hedefleyen 12,5 km uzunluğunda, 14 istasyona sahip Kılıçdede İstasyon-Şehir Hastanesi/Kamu Kampüsü Tramvay Hattı’nın yapım işleri ve araç temininin yapılması adına devir protokolünün kabulü ve protokolü belediye adına imzalamaya SBB Başkanı’nın yetkilendirilmesi” teklifi maddesi, “Canik ilçesinde bulunan Samsun Üniversitesi’ne ait Gürgenyatak ve Devgeriş Mahallesi’nde bulunan taşınmazların imarla Günibirlik Turizm Tesis Alanı yapılması konusunda 2. Asliye Hukuk Mahkemesi’nin kamulaştırmasız el atma nedeniyle tazminat davaları neticesinde nazım ve uygulama imar planı değişikliklerine yapılan itirazların değerlendirilmesi” teklifi maddesi, “Batı Çevre Yolu (4. Etap) etrafında kullanım kararlarının, dava konusu imar planı öncesi kullanım kararlarına dönüştürülmesine ilişkin nazım ve uygulama imar planı değişikliğine yapılan itirazın değerlendirilmesi” teklifi maddesi, “Milli Savunma Bakanlığı’nın davacı olduğu, Cumhuriyet Meydanı Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi alanında yapılan imar planlarında yer alan Milli Savunma Bakanlığı’na tahsisli taşınmazın yer aldığı Samsun 2. İdare Mahkemesi kararı doğrultusunda meydan kullanımının yeniden düzenlenmesine ilişkin nazım ve uygulama imar planı değişikliği” teklifi maddesi, “Tekkeköy ilçesinde Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi uyarınca sanayi ve depolama bölgesi kullanımı oluşturulmasına ilişkin çevre düzeni planı değişikliği” teklifi maddesi ve “İl İdare Kurulu’nun Terme ilçesi Muratlı Mahallesi’nin idari yönden buradan ayrılarak Çarşamba ilçesine bağlanması” teklifi maddesi görüşülerek gündeme alındı ve ilgili komisyonlara havale edildi. Toplantıda, SBB’de ataması yapılan bürokratların isimleri de okunarak meclis üyeleri bilgilendirildi.