EKONOMİ - 30 Ekim 2024 Çarşamba 10:25

Türk Telekom, Entegre Faaliyet Raporu’nu yayımladı

A
A
A
Türk Telekom, Entegre Faaliyet Raporu’nu yayımladı

Teknolojiyi iyiliğe ve faydaya dönüştürme vizyonuyla faaliyetlerini sürdüren Türk Telekom, “Sürdürülebilir Bir Gelecek İçin Değer” başlığıyla ilk Entegre Faaliyet Raporu’nu yayımladı. Şirketin finansal başarılarının yanı sıra faaliyetlerine ilişkin bilgilerin ve uzun vadeli değer oluşturma hedeflerinin de açıklandığı raporda; şirketin 2023 yılına ait Çevresel, Sosyal ve Yönetişim (ÇSY) performansı ve sürdürülebilirlik alanındaki ilerlemeleri paylaşıldı.



Türk Telekom, teknoloji alanındaki birikimini hayatın tüm alanlarına yansıtan çalışmalarıyla sürekli geliştiriyor. Şirket, sürdürülebilirlik stratejisi doğrultusunda çevresel etki, toplumsal fayda, dijital eşitlik ve ekonomiye olan katkılarını da dahil ederek, ilk Entegre Faaliyet Raporu’nu yayımladı. ‘Sürdürülebilir Bir Gelecek İçin Değer’ temasıyla yayınlanan 2023 yılı entegre raporu, GRI (Global Reporting Initiative) standartlarına uygun olarak hazırlandı.


Şirketin finansal ve operasyonel performansını detaylı bir şekilde sunmanın yanı sıra, çevre, sosyal ve yönetişim alanlarındaki ilerlemelerinin de kapsamlı bir şekilde ele alındığı raporda; şirketin, Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi (UNGC), Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri (SDG’ler) ve diğer sürdürülebilirlik endekslerine katkılarına da dikkat çekildi.



Konu hakkında değerlendirmede bulunan Türk Telekom Finans Genel Müdür Yardımcı Kaan Aktan, “Ülkemizin dijital dönüşümüne liderlik etme sorumluluğumuzu her zaman en ön planda tutuyoruz. Bu sorumlulukla geleceği yeni nesil teknolojilerle şekillendirirken, aynı zamanda sürdürülebilir bir gelecek inşa etmeyi hedefliyoruz. Bu yıl, şirket olarak bir adım daha ileri giderek, Grubumuzun çevresel, sosyal ve yönetişim (ÇSY) performansını entegre raporlama modeli ile tüm paydaşlarımıza sunuyoruz. Entegre Faaliyet Raporumuzun yapısını bu yıl da şirketimizin sürdürülebilirlik stratejisinin temel taşları olan Güven Odağı-Sorumlu İş Yapma, İnsana Değer Odağı, Topluma Katkı Odağı, İklim Değişimi ve Çevre Odağı ve Müşteri Odağı çerçevesinde oluşturduk. Şirketimizin gerçekleştirdiği faaliyetler ile Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarını eşleştirerek, toplumsal, ekonomik ve çevresel açıdan daha adil bir dünya oluşturmak adına sağladığımız katkıyı ön plana çıkardık. Bu yıl ilk kez hazırladığımız Entegre Faaliyet Raporumuzun üç önemli özelliği ile önceki faaliyet ve sürdürülebilirlik raporlarımızdan farklılaştığını söyleyebiliriz. Birincisi, Türk Telekom Grubu şirketleri olarak oluşturduğumuz toplam faydayı ilk kez bir değer haritası oluşturarak paydaşlarımıza sunuyoruz. İkincisi, Doğal Sermayemiz başlığı altında ele aldığımız Çevresel Yatırımlar ve Katkı bölümünde; çevresel katkımızı enerji ve emisyon yönetimi, doğal kaynakların sorumlu kullanımı ve yönetimi, döngüsel ekonomi ve atık yönetimi faaliyetleri ve geleceğe ilişkin somut planlarımız yer alıyor. Sosyal katkımızı ise fiberde ve mobilde Türkiye’nin dört bir yanına ulaştırdığımız yatırımlarla liderlik ettiğimiz dijitalleşme ve dijital kapsayıcılık eksenlerinde yoğunlaştırıyoruz. Bu alanlarda paydaşlarımızla bütünsel ve şeffaf bir bilgi paylaşımı yaptığımıza inanıyoruz. Son olarak, ilk kez Türk Telekom Grubu bazında hazırladığımız tam kapsamlı karbon envanterimizde raporumuzun Doğal Sermayemiz bölümünde yer alıyor. Bir önceki raporlama dönemine kıyasla, 2023 yılında tüm Grup şirketlerimizi dahil ederek karbon envanterimizin kapsamını genişlettik ve 2020 yılını baz alarak geriye dönük son dört yıllık Kapsam 1, 2 ve 3 emisyonlarımızı hesapladık. Tüm grup şirketlerimizin de dahil olduğu karbon envanterinin oluşturulmasıyla birlikte, belirlediğimiz Kapsam 1 ve Kapsam 2 emisyon hedeflerimize ek olarak Kapsam 3 emisyonlarını da içerecek hedeflerimizi belirleyerek SBTi hedef doğrulama sürecini başlatmayı amaçlıyoruz. Bu entegre raporlama, sürdürülebilirlik stratejimiz doğrultusunda, çevresel etki, toplumsal fayda, dijital eşitlik ve ekonomiye olan katkılarımızı da dahil ettiğimiz, ilk Entegre Faaliyet Raporu’muz” dedi.



“Türkiye’nin yarınına daha yeşil ve dijital bir dünya bırakmaya kararlıyız”


Enerji verimliliği alanında gerçekleştirdikleri projelerle, çevresel sorumluluklarını yerine getirirken hem ekonomik hem de çevresel anlamda önemli kazanımlar sağladıklarını ifade ede Aktan, “2023 yılı itibarıyla enerji verimliliği projelerimiz sayesinde 47 GWh enerji tasarrufu sağladık. Aldığımız IREC sertifikaları ve projelerden elde edilen enerji tasarrufu, toplam Kapsam 1 ve 2 emisyonlarımızın önemli bir kısmını önleyerek, 2023 yılı itibarıyla emisyonlarımızı yüzde 22 oranında azalttı. Yenilenebilir enerji yatırımlarımıza da hız kesmeden devam ediyoruz. 2023 yılında 100 baz istasyonunda devreye aldığımız güneş enerjisi sistemleriyle, toplamda 0,3 MW’lık bir enerji üretim kapasitesi oluşturarak yenilenebilir enerji sistemlerimizin toplam gücünü 4,3 MW’a çıkardık. Gelecek dönemlerde elektrik tüketiminin yüzde 65’ini karşılayacak kapasiteye ulaşmayı hedefliyoruz. Amacımız ileriye dönük olarak, 2030 yılına kadar Kapsam 1 ve 2 emisyonlarımızı yüzde 45 oranında azaltmak ve 2050 yılına kadar net sıfır emisyona ulaşmak. Bu doğrultuda, çevresel etkilerimizi daha da azaltmak, enerji verimliliği projelerimizi geliştirmek ve yenilenebilir enerji yatırımlarımıza hız kesmeden devam etmek önceliklerimiz arasında yer alıyor. Dijital dönüşümün her alanında sürdürülebilirlik ilkesini benimseyerek, topluma ve çevreye duyarlı projeler geliştirmeye, Türkiye’nin yarınına daha yeşil ve dijital bir dünya bırakmaya kararlıyız” açıklamasında bulundu.



Türk Telekom, Entegre Faaliyet Raporu’nu yayımladı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Bağcılar’da Cumhuriyet Bayramı coşkusu Bağcılar’da 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı, tüm yurtta olduğu gibi coşkuyla kutlandı. Binlerce ilçe sakininin katıldığı kutlamalarda fener alayı ve bando eşliğinde yürüyüş yapılırken, Bilgi Evi öğrencileri sundukları gösterilerle alkış topladı. Bağcılar’da 28 Ekim’de başlayan kutlamalarda ilk olarak Bağcılar Çarşı Yürüyüş yolu başlangıcından Bağcılar Meydan’daki çelenk sunma alanına bando takımı ve Türk bayrakları eşliğinde kortej yürüyüşü gerçekleştirildi. Ardından İlçe Kaymakamı Abdullah Uçgun tebrikleri kabul etti. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamalarının devam ettiği Mahmutbey Stadı’nı dolduran binlerce ilçe sakini büyük bir coşku yaşadı. Stadın dört bir yanı al bayraklarla donatıldı. Programda Bilgi Evleri öğrencileri halk oyunları ekibi folklor gösterisi sunarken, mehter konseri de büyük ilgi gördü. Dr. Naci Ekşi Anadolu Lisesi öğrencisi Sercan Saykolu’nun okuduğu “Bayrak” şiiri stadyumdaki kalabalığa duygulu anlar yaşattı. Törende bando eşliğinde tarihte kurulmuş 16 devletin bayraklarının tanıtımı yapılarak, bayrak ve flamalar eşliğinde öğrenciler yürüyüş yaptı. Akşam saatlerinde ise Mahmutbey Mahallesi Köyiçi’nde fener alayı yürüyüşü düzenlendi. Mahmutbey Selanikliler Derneği tarafından organize edilen kutlamalara Bağcılar Belediye Başkanı Abdullah Özdemir ve çok sayıda vatandaş katıldı. Cumhuriyet Bayramı kutlamaları kapsamında ayrıca Bağcılar Belediyesi Başkanlık sahnesinde Türk halk müziği konseri sunuldu. “Gece gündüz demeden çalışmak vicdani sorumluluğumuz” Törende konuşan Kaymakam Abdullah Uçgun, “101 yıl önce zor şartlar altında kurulan cumhuriyetimiz, bugüne gelindiğinde her konuda gücüne güç katmış, aziz milletimizin yarınlara daha umutla bakmasına ve hedeflerine daha kararlı adımlarla yürümesine vesile olmuştur. Türkiye Cumhuriyeti hiçbir zaman sadece vatandaşını düşünmemiş; nerede bir mazlum varsa ona çare, umut olmuştur. Bu görev, bize atalarımızdan miras kalmıştır. Bu nedenle Türk gençliği, sadece kendisi ve milleti için değil, dünyanın dört bir yanındaki mazlum halklar için de çalışmak zorunda olduğunu unutmamalıdır. Dünyanın en büyük ekonomilerinden biri olana kadar gece gündüz demeden çalışmak, atalarımıza karşı vicdani borcumuz ve sorumluluğumuzdur” dedi. “Türkiye Yüzyılı hedefimizi Bağcılar’da standartları yükselterek sürdürüyoruz” Bağcılar Belediye Başkanı Abdullah Özdemir ise, her yıl olduğu gibi Bağcılar’da bu yıl da Cumhuriyet Bayramı’nın ayrı bir coşku ile kutlandığını ifade ederek, “Bağcılar Belediyesi olarak Türkiye Yüzyılı hedefi doğrultusunda Bağcılar’da standartları yükseltme zamanı diyerek çıktığımız yolda ilçemize marka hizmetler sunmaya devam ediyoruz. Bağcılar, her yaştan ve her kesimden komşumuzun sağlık, huzur ve mutluluk içinde yaşadığı ilçe haline geldi. İlçemiz bugün artık İstanbul’un parlayan yıldızı haline gelmiş bulunuyor” dedi.
Ankara Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Kurum: “İzmir depremindeki o zor günler geride kaldı, biz sözümüzü tuttuk, vatandaşlarımız bir yılda yeni yuvalarına kavuştu” Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, 4 yıl önce İzmir’de meydana gelen 6,6 büyüklüğündeki depremin üzerinden bir yıl geçmeden TOKİ konutlarını etap etap teslim etti. İzmir’den görüntüler paylaşan Bakan Kurum, “O zor günler geride kaldı. Biz sözümüzü tuttuk, vatandaşlarımız bir yılda yeni yuvalarına kavuştu. Şimdi afetlere dirençli evlerinde huzurla, güvenle oturuyorlar. Allah ülkemize bir daha böyle bir afet yaşatmasın” dedi. İzmir’in Seferihisar ilçesi açıklarında 30 Ekim 2020’de saat 14.51’de meydana gelen ve 117 kişinin hayatını kaybetmesine neden olan 6,6 büyüklüğündeki depremin üzerinden 4 yıl geçti. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, depremin hemen ardından yaraların sarılması için harekete geçmişti. TOKİ, fore kazık yöntemiyle güçlendirilen temellerde 5 bin 61 konut ve 357 iş yerini inşa etti. Depremin üzerinden 1 yıl geçmeden konutların teslimi başladı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, sosyal medya hesabından İzmir’deki TOKİ konutlarının görüntülerini paylaştı. Bakan Kurum, “O zor günler geride kaldı. Biz sözümüzü tuttuk, vatandaşlarımız bir yılda yeni yuvalarına kavuştu. Şimdi afetlere dirençli evlerinde huzurla, güvenle oturuyorlar. Allah ülkemize bir daha böyle bir afet yaşatmasın. Depremde yitirdiğimiz vatandaşlarımızı rahmetle anıyorum” ifadelerini kullandı. “Fore kazıkla zemin sağlamlaştırıldı” TOKİ Uygulama Daire Başkanı Emrah Bıyıkoğlu da depremin üzerinden 1 yıl geçmeden bin 404 konutun teslim edildiğine dikkat çekerek, “Eş zamanlı olarak Bayraklı şehir hastanesinin üst tarafında rezerv alan belirledik. 8 etapta toplam 3 bin 657 konutun inşasına başladık. Onları da kısa süre içerisinde inşa ederek hak sahiplerine teslim ettik” şeklinde konuştu. “Demirler nakış gibi işlendi” Evlerine taşınan hak sahiplerinden Tülay İnan o günleri şöyle anlattı: “Konutların bu kadar kısa sürede biteceğini düşünmemiştim. O zaman herkesin bir tedirginliği vardı. Ben Bayraklı’ya gittiğimde çalışmalara bakıyordum. Zemin için 3-4 ay uğraştılar. Demirler nakış gibi işlendi. Yüzlerce işçi burada gece gündüz çalıştı. İzmir olarak biz Bakan beyi çok severiz. Murat Kurum hemen hemen her hafta İzmir’deydi. Devlet elini üstümüzden hiç çekmedi.” “Murat Kurum bizi teselli etti” İsmail İnan da 3-4 yıldan önce konutların tamamlanacağını düşünmediğini ifade ederek “Sıvılaşmanın en fazla olduğu Bayraklı’ya kazıklar çakılarak temel sağlamlaştırıldı. Biz bu kalitede yaptıramazdık. Kaliteli demirler kullanıldı. Bir baktım gerçekten sözünden önce bir buçuk yılda binaları teslim ettiler. Alnından öpmek lazım. Devlet ‘yapacağım’ dedi, söz verdi ve yaptı” dedi. Bilal Yıldız ise depremin yaşandığı günü ‘sanki kıyamet koptu’ sözleriyle anlattı. Yıldız, “Murat Kurum bizi teselli etti, evimizin tekrar yapılıp verileceğini söyledi. ‘Hiç korkmayın, biz evlerinizi sıfırdan yapıp vereceğiz’ dedi. Cumhurbaşkanımız da ‘Vatandaşımızı mağdur etmeyeceğiz’ dedi. Sağ olsunlar mağdur olmadık” diye konuştu.
Adana Adana’da son 1 yılda gıda denetimlerinde 17 milyon 78 bin lira cezai işlem uygulandı Adana İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri, kent genelinde restoranları denetledi. İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Nuri Kökçüoğlu, "Adana’da son bir yıl içinde 36 bin 800 resmi gıda denetimi yapılmış olup karşılaşılan olumsuzluklar sonucunda 362 idari yaptırım cezası uygulanmış ve 17 milyon 78 bin Türk Lirası ceza kesilmiştir" dedi. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri, kent genelinde restoranlarda ’güvenilir gıda’ denetimi yaptı. Denetimlerde, et ve sebzelerin kalitesi ile saklama şartları kontrol edildi. “Rutin denetimler devam ediyor” İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Nuri Kökçüoğlu, denetimler sırasında gazetecilere açıklamalarda bulundu. Kökçüoğlu, “Gıda güvenilirliğinin sağlanması tüketici sağlığının korunması amacıyla 200’ün üzerinde ikincil mevzuat hazırlanmıştır. Bilimsel gelişmeler ve ülkemiz ihtiyaçları doğrultusunda bakanlığımızın bu çalışmaları aralıksız devam etmektedir. Tarladan Sofraya Gıda Güvenilirliği’ni prensip edinen bakanlığımız gıdanın başlangıcından son tüketiciye ulaşana kadar her aşamasında denetime büyük önem vermektedir. İlimiz Adana’da 2 bin 351’i gıda üretim yeri, 10 bin 43’ü gıda satış yeri ve 5 bin 959’u gıda toplu tüketim yeri olmak üzere toplam 18 bin 353 gıda işletmesi vardır. Bu işletmeler il ve ilçe müdürlüklerimizde görevli toplam 122 gıda kontrol görevlisi tarafından rutin olarak denetlenmekte, bu işletmelerden yine rutin olarak numune alımı yapılmaktadır” ifadelerini kullandı. “Denetimler yapılıyor, cezalar kesiliyor” Vatandaşların sağlıklı ve güvenilir gıdaya ulaşmasını sağlamak için çalıştıklarını belirten Kökçüoğlu, denetimlerin devam edeceğini anlatarak şunları söyledi: “İl Müdürlüğümüz tarafından son bir yıl içinde 36 bin 800 resmi gıda denetimi yapılmış olup, yine son 1 yılda denetimi yapılan işletmelerden 4 bin 775 adet gıda numunesi alımı yapılmıştır. Alınan numuneler ve yapılan denetimlerde karşılaşılan olumsuzluklar sonucunda 362 idari yaptırım cezası uygulanmış ve 17 milyon 78 bin Türk Lirası ceza kesilmiştir. 1 yılda, et ürünleri üretime yönelik olan 193 işletmede bin 120, 554 kasap işletmesinde bin 491, 3 bin 351 tüketim noktasında ise 9 bin 153 resmi kontrol gerçekleştirilmiştir. Numune alımları ve izlenebilirlik denetimleri ile bu kontrollerin etkinliği arttırılmıştır.” “Her türlü olumsuzluk ihbar edilmeli” Vatandaşların her türlü şikayetlerini ALO GIDA 174 ihbar hattına yapabileceğini anlatan Kökçüoğlu, “Son 1 yılda Adana’da 23 gıda maddesinde taklit-tağşiş yaptığı tespit edilen 23 işletmecinin Gıda Kamuoyu Prosedürü kapsamında kamuoyu duyuruları yapılmıştır. Söz konusu ürünlerle ilgili 4 milyon 310 bin 348 TL idari para cezası uygulanmış olup bu ürünlerden 13’ü aynı zamanda insan sağlığına yönelik tehdit oluşturduğundan, sorumluları hakkında adli makamlara suç duyurusunda bulunulmuştur. Bakanlığımızın en iyi denetçi tüketicidir prensibinden hareketle uygulamaya koyduğu ALO GIDA 174 hattı 7 gün 24 saat tüketicilerimizin hizmetinde olup gıda ile ilgili karşılaşılan her türlü olumsuzluk bu hatta ihbar edilebilir” diye konuştu.