EKONOMİ - 01 Temmuz 2024 Pazartesi 12:14

İstanbul’un enflasyonu Haziran ayında yıllık yüzde 82,14 oldu

A
A
A
İstanbul’un enflasyonu Haziran ayında yıllık yüzde 82,14 oldu

İTO’nun açıkladığı verilere göre, İstanbul’da Haziran ayında perakende fiyatlar aylık yüzde 3,42, yıllık bazda yüzde 82,14 arttı.



İstanbul’un Haziran ayı enflasyonu belli oldu. 2024 Haziran ayında İstanbul’da; perakende fiyat hareketlerinin göstergesi olan İstanbul Ücretliler Geçinme İndeksi bir önceki aya göre yüzde 3,42, toptan fiyat hareketlerini yansıtan Toptan Eşya Fiyatları indeksi ise yüzde 3,85 oranında arttı.



2023 Haziran ayına göre 2024 Haziran ayında yaşanan fiyat değişimlerini gösteren bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranı İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) 1995 bazlı Ücretliler Geçinme İndeksinde yüzde 82,14, Toptan Eşya Fiyatları İndeksinde ise yüzde 60,49 olarak gerçekleşti.



Haziran 2024’te Perakende fiyatlarda bir önceki aya göre; konut harcamalarında yüzde 8,01, ulaştırma ve haberleşme harcamalarında yüzde 4,06, gıda harcamaları grubunda 2,66, kültür eğitim ve eğlence harcamaları grubunda 2,50, giyim harcamaları grubunda yüzde 2,41, ev eşyası harcamalarında yüzde 1,50, sağlık ve kişisel bakım harcamalarında yüzde 0,54 artış izlendi; diğer harcama grubunda artış gözlenmedi.



Haziran 2024’te toptan fiyatlarda bir önceki aya göre; kimyevi maddeler grubunda yüzde 14,63, mensucat grubunda yüzde 8,05, işlenmemiş maddeler grubunda yüzde 7,37, yakacak ve enerji maddeleri grubunda yüzde 3,74, inşaat malzemeleri grubunda yüzde 3,06, gıda maddeleri grubunda yüzde 1,84 artış; madenler grubunda yüzde 1,38 azalış izlendi.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Manisa Yunusemre Belediye Meclisi vefat eden Güzgülü’nü andı Yunusemre Belediyesi Temmuz Meclisi, Semih Balaban başkanlığında toplandı. Meclis, geçtiğimiz günlerde yaşamını yitiren, Yunusemre Belediyesi’nin de kurucu meclis üyelerinden olan Manisa’nın sevilen ismi Mehmet Güzgülü’nü unutmadı. Yunusemre Belediye Meclisi Temmuz Ayı Meclis Toplantısı, Semih Balaban başkanlığında gerçekleştirildi. Yunus Emre Millet Çarşısı Etkinlik Salonu’nda yapılan toplantıda 33 madde görüşülürken; yeni kurulan Sokak Hayvanları Koruma Komisyonu’na Mehmet Sargın, Pınar Kına, Zühre Karabulut, Berk Mersinli ve Melih Emre Doğru seçildi. Mecliste, Manisa’da da vali yardımcılığı yapan Yaşar Tok’un isminin Uncubozköy Mahallesi 5519 Sokak’a, geçirdiği ev kazası sonucu 15 aylıkken yaşamını yitiren Vedat Ayaz Şamlı’nın isminin de Tevfikiye Mahallesi’ndeki bir parka verilmesi kararlaştırıldı. 12 halk ekmek satış noktası Manisa Büyükşehir Belediyesine devrediliyor Yunusemre Belediyesi’ne ait olan halk ekmek satış noktalarının Manisa Büyükşehir Belediyesi’ne devredilmesi de gündem maddeleri arasındaydı. Konuya ilişkin bilgi veren CHP Grup Başkanvekili Erdinç Yavaşlı, Mutlu ve Kaynak Mahallesi hariç 12 halk ekmek satış noktasının büyükşehre tahsis edilmesini istediklerini belirtti. Yavaşlı, büyükşehrin halk ekmek satışına başlayacağı güne kadar Yunusemre’nin hizmete devam edeceğini söyledi. Madde oy birliği ile kabul edildi. Meclis Mehmet Güzgülü’nü unutmadı Toplantı sonrası gündemi değerlendiren Belediye Başkanı Semih Balaban yaptığı konuşmada ilk olarak, Sivas ve Başbağlar katliamında yaşamını yitiren vatandaşları andı. Başkan Balaban ayrıca, 15 Temmuz darbe girişiminde şehit olanları da anarken; darbelerinin ülke demokrasisini, gelişimini geriye götürdüğünü söyleyip bu tür olayların bir daha yaşanmamasını diledi. Meclis, geçtiğimiz günlerde sonsuzluğa uğurlanan, Yunusemre Belediyesi’nin de kurucu meclis üyeleri arasında yer alan Mehmet Güzgülü’nü unutmadı. Güzgülü’nün Manisa’nın sevilen, siyaset üstü isimlerinden biri olduğunu belirten Başkan Balaban, “Mehmet Güzgülü, Manisa’nın sevilen isimlerindendi. Saygıdeğer bir siyasetçiydi. Manisa’yı seven güzel bir insandı. İsminin yaşatılması gerektiğine inanıyorum. Onun adına yakışanı yapalım. Unutmadıkça yaşatırsın, unutulmadıkça yaşarsın. Kendisine vefamızı gösterelim, Ailesinin ve MHP camiasının tekrar başı sağ olsun” dedi. Mecliste grubu bulunan başkanvekilleri de söz alarak kayıptan duydukları üzüntüyü dile getirerek Güzgülü Ailesi ve MHP grubuna başsağlığı dilediler. Ağustos meclis toplantısının 6 Ağustos Salı günü saat 18.00’de yapılması kararlaştırıldı.
İstanbul Haziran’da en fazla fiyat artışı karayolu ile şehirlerarası yolcu taşımacılığında yaşandı Haziran ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla fiyatı en çok artan ve azalan ürünler belli oldu. Buna göre, geçen ay yüzde 12,71 fiyat artışı görülen karayolu ile şehirlerarası yolcu taşımacılığı en fazla pahalılaşan ürün olurken, en fazla ucuzlayan ürün ise patates ve bazı yumru bitkiler oldu. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Haziran ayına ilişkin enflasyon rakamlarını açıkladı. Buna göre, TÜFE’deki değişim 2024 yılı Haziran ayında bir önceki aya göre yüzde 1,64, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 24,73, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 71,60 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 65,07 olarak gerçekleşti. En çok şehirler arası karayolu taşımacılığı pahalandı Haziran ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla söz konusu ayda fiyatı en çok artan ve azalan ürünler belli oldu. Fiyatı en çok artan ürün yüzde 12,71 ile karayolu ile şehirler arası yolcu taşımacılığı olarak gerçekleşti. İkinci sırada şebeke suyu yüzde 12,69 ile yer alırken, taze meyveler yüzde 8,47, oteller, pansiyonlar ve diğerleri yüzde 6,67, demiryolu ile şehir içi yolcu taşımacılığı yüzde 6,15, ekmek yüzde 5,94, peynir yüzde 5,15, alkolsüz içecekler ve konsantre içecekler yüzde 4,83, şekerlemeler, çikolatalar ve kakao ürünleri yüzde 4,39, okul öncesi eğitim ve ilköğretim yüzde 4,39 pahalılaştı. En fazla patates ucuzladı En çok ucuzlayan ürünler ise su şekilde gerçekleşti: "Patates ve bazı yumru bitkiler yüzde 8,03, yumurta ve yumurta ile ilgili ürünler yüzde 6,57, kümes hayvanları eti yüzde 3,89, kişisel ulaştırma araçlarının yakıt ve yağları yüzde 2,32, dana eti yüzde 2,29, kuzu eti yüzde 2,05, erkek ayakkabısı yüzde 1,73, kadın giyim yüzde 1,17, tereyağı yüzde 0,26, kahve 0,43."