ASAYİŞ - 04 Temmuz 2024 Perşembe 19:29

İstanbul’da sağanak yolları göle çevirdi, vatandaşlar zor anlar yaşadı

A
A
A

İstanbul’da akşam saatlerinde başlayan sağanak yağış bölgesel olarak etkili olurken, iş çıkışı vatandaşlar su birikintileri nedeniyle zor anlar yaşadı, bazı yollar göle döndü.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan son uyarıların ardından sağanak yağış bölgesel olarak etkili oldu. Yağış İstanbul Bahçelievler ilçesi Yenibosna mevkiinde de etkisini gösterdi. İş çıkışı vatandaşlar sağanak yağışa yakalandı. Yağış nedeniyle göle dönen yolda vatandaşlar zor anlar yaşadı. Yaşanan anlar saniye saniye kaydedildi. Sultangazi ve Bağcılar’da ise göle dönen yollar cep telefonu kamerası ile kaydedildi.

Ozan Erturan

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Eskişehir "Altına yatırım yapacak kişilere 24 ayar gram altın tavsiye ediyoruz" Kuyumcular, altına yatırım yapmayı düşünen kişilere 24 ayar gram altın, cumhuriyet altını ve çeyrek altını önerdi. Eskişehir’de kuyumculuk yapan Emre Öztürk, altın fiyatlarına ilişkin, “Özellikle bayram öncesinde fiyatlarda birazcık daha geri çekilme yaşanmıştı, 2 bin 480 seviyelerine kadar düşmüştü. Bu seviyeye bayram dönüşüyle beraber 2 bin 510 seviyelerine kadar yükseldi. Bu tabii ki yeni bir rekor diyemeyiz ama önümüzdeki günlerde bu rekorun kırılmayacağını da söyleyemeyiz. Çünkü piyasa çok hızlı bir şekilde hareketlenmeye başladı" dedi. “Yatırım yapacak kişilere 24 ayar gram altın tavsiye ediyoruz” Son dönemlerdeki altın fiyatlarının artışından dolayı işçilik taşıyan ziynet eşyalarından ziyade gram altına yatırım yapılmasının daha doğru olduğunu savunan Öztürk, şu ifadeleri kullandı: “Yatırım için daha öncesinde ziynet altınlarda ata altını daha çok tavsiye ediyorduk. İşçilik fiyatları birazcık daha azdı ama şu anda baskın maliyetleriyle beraber gram altına yöneldi diyebiliriz. Özellikle bu 22 ayar gram altınların piyasadan toplanmasıyla 24 ayar gram altına talebi birazcık daha artırdı. Bununla beraber gram altındaki talep artışı çok daha fazla oldu. Özellikle yatırım yapacak kişilere tavsiyemiz şu an için 24 ayar gram altın diyebiliriz. Daha sonrasında da yine cumhuriyet altını ve çeyrek altın diye sıralayabiliriz.”
İzmir "Düşme, yaşlılarda ölüme sebep olabiliyor" İstatistiklere göre, 65 yaş üstü her üç kişiden biri düşmeden kaynaklı ciddi sağlık sorunları yaşıyor. Medicana Sağlık Grubu Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümü’nden Prof. Dr. Berrin Durmaz sakatlıkla hatta ölümle bile sonuçlanan düşmeden korunmak için denge egzersizleri ve göz muayenesinin düzenli yapılmasına dikkati çekerek ev ortamının yaşlılara göre düzenlenmesi gerektiğini söyledi. Günlük yaşantı içerisinde, her gün binlerce insan çeşitli nedenlerle düşerek ciddi yaralanmalar yaşıyor. 65 yaşın üzerindekilerdeyse her üç kişiden biri düşerek yaralanıyor ancak bazı düşmelerin yol açtığı problemler ciddi sakatlıklara hatta ölüme neden olabiliyor. Medicana Çeşme Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Berrin Durmaz, ileri yaştakilerin görme, denge gibi sorunlardan dolayı düşmeye daha yatkın olduğuna dikkati çekerek bunlara karşı önlem alınabileceğini söyledi. Durmaz, kişide kemik erimesi varsa, düşmelerin kırıklara neden olabileceğini belirterek, en sık omurlarda, kalça ve el bileğinde yaşanan kırıkların, sakatlığa hatta ölüme bile neden olabildiğini kaydetti. Tüm kalça kırıklarının yüzde 90’ı düşmeler sonucu oluştuğuna işaret eden Durmaz, “İleri yaşın getirdiği problemler düşmelere yatkınlığı arttırıyor. Örneğin görme problemleri, denge bozuklukları, demans (unutkanlık), uzun süre hareketsiz kalmak, uyku için kullanılan ilaçlar, düşmelerin artmasına dolayısı ile kırık oluşmasına yol açabilen en sık karşılaşılan sorunlar” diye konuştu. “Egzersiz ve düzenli muayene önemli” Düşmeyi azaltmanın en önemli yollarında birisinin, düzenli egzersiz yapmak olduğunu belirten Prof. Dr. Berrin Durmaz alınabilecek önemlere ilişkin şu bilgileri aktardı: “Egzersiz, sizi daha güçlü kılar, kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlar. Tai Chi gibi denge ve koordinasyonu geliştiren egzersizler, en yararlı olanlardır. Egzersiz yapmayı engel bir durumunuz yoksa doktorunuzla görüşerek sizin için en uygun egzersiz programını oluşturun. Yaş ilerledikçe, ilaçların vücuttaki etkileri değişebilir. Bazı ilaçların birlikte alınması, baş dönmesine ve uyku haline yol açabileceği için düşmelere neden olabilir. Zaman zaman doktorunuzla ilaçlarınızı gözden geçirin. Yılda en az bir kez göz hekimi tarafından gözlerin kontrolden geçmesi gerekir. Glokom ya da katarakt gibi görmeyi azaltan sorunlar olabilir veya gözlük numarası yanlış olabilir. Zayıf görüş, düşmeye eğilimi arttırır. Düşmelerin hemen hemen yarısı evde yaşanır. Bunun için evin düşme riski açısından gözden geçirilmesi gerekir.”
İzmir Bayraklı’da yaz spor okulları başladı Her yıl binlerce çocuğu spor okullarında bir araya getiren Bayraklı Belediyesinin 13 branşta açtığı yaz spor okulları başladı. Kayıtları süren kurslarda çocuklar, yaz tatilini verimli geçirirken hem eğlenecek, hem de öğrenecek. Bayraklı Belediye Başkanı İrfan Önal, "Tüm çocuklarımızı yaz spor okullarına bekliyoruz" dedi. 13 branşta kurs imkanı Bayraklı Belediyesinin yaz spor okulları, çocukların gelişimlerini destekleyerek yaz tatillerini verimli geçirmelerini sağlarken, sağlıklı yaşam alışkanlıkları kazanmalarına da yardımcı oluyor. Bu kapsamda 13 branşta açılan spor okullarına Bayraklı’da yaşayan 5-13 yaş aralığındaki çocuklar katılabilecek. Futbol, basketbol, voleybol, atletizm, tekvando, jimnastik, badminton, bale, kick boks, karate, güreş, masa tenisi ve muay thai branşlarındaki kurslarda çocuklar, sporla dolu bir yaz tatili geçirecek. Ayrıca, engelli sporcular için de masa tenisi, dans, corn hole ve basketbol kursları organize edilecek. Kursa katılmak isteyenler için başvurular Bayraklı Belediyesi Mustafa Kemal Atatürk Spor Tesisi’nde kabul edilecek. Herkes için spor Bayraklı Belediye Başkanı İrfan Önal, "Bayraklı Belediyesi olarak yaz aylarında da sportif aktivitelerimize, kurslarımıza yaz spor okullarıyla devam ediyoruz. Bu sayede binlerce öğrenciyi sporla buluşturacağız. Spor ve sağlıklı yaşamı desteklemek amacıyla başlattığımız yaz spor okullarına herkesi bekliyoruz" ifadelerine yer verdi.
Konya Selçuklu Belediyesi eğitim yatırımlarına yenilerini ekliyor Konya’nın merkez Selçuklu İlçe Belediyesi tarafından Konya’ya kazandırılacak olan Türkiye’nin en kapsamlı ve modern Güzel Sanatlar Lisesi’nin yapımı hızla devam ediyor. Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı, Türkiye Yüzyılı vizyonu doğrultusunda eğitim ve gençlik yatırımlarına öncelik verdiklerini söyledi. Selçuklu Belediyesi, eğitim yatırımlarına yenilerini eklemeye devam ediyor. Bu çerçevesinde Parsana Mahallesi’ne kazandırılacak olan, Türkiye’nin en güzel ve en kapsamlı Güzel Sanatlar Lisesi’nin yapımı aralıksız devam ediyor. Mimari yapısıyla dikkat çeken okul tamamlamadığında yeni yeteneklerin ve sanatçıların keşfedilmesine katkı sağlarken Konya’nın eğitim hayatına da değer katacak. Bodrum, zemin ve bir kattan oluşan okulda 16 adet kültür dersliği, 2 adet laboratuvar, 11 adet atölye, 7 adet müzik dersliği, 34 adet bireysel çalışma odası, kütüphane, kantin, çok amaçlı salon, sergi alanı, müze, 450 kişilik konferans salonu ve fuaye alanı yer alacak. Okulun 2024 yılı sonunda tamamlanması planlanıyor. “Türkiye’de örnek olacak bir okul yapıyoruz” Selçuklu Belediyesi olarak hayata geçirdikleri eğitim yatırımlarının üzerine Türkiye Yüzyılı vizyonu doğrultusunda sürekli yenilerini eklediklerini ifade eden Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı, “Selçuklu Belediyesi olarak her zaman eğitime en büyük değer ve önemi verdik, vermeye de devam ediyoruz. Geleceğimizin teminatı olan çocuklarımızın en iyi fiziki şekilde eğitim almaları için her türlü imkanı sağlamaya çalışıyoruz. Bu kapsamda Parsana Mahallesi’ne kazandıracağımız Selçuklu Güzel Sanatlar Lisemizin yapımı hızla devam ediyor. Türkiye’de örnek olacak bir okul yapıyoruz. İnşallah sadece ilçemizden değil tüm Konyamızdan yetenekli çocuklarımız 4 yıl boyunca yoğun sanat programları ile buradan eğitim alırken akademik ve kültürel anlamda kendilerini yetiştirme imkanı bulacak. Bu sayede potansiyellerini ortaya çıkartacağımız çocuklarımız böylece kişisel becerilerini en üst noktada kullanabilecekler. İnşallah buradan yetişen gençlerimiz ülkemizin kültür ve sanat hayatına büyük katkı sağlayacaklar” dedi.
Kocaeli Bilinçsiz su tüketimi yapan abonelikler durdurulacak İSU Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, "Vahşi sulama yöntemi ile bağ ve bahçe sulayarak bilinçsiz su tüketimi yapan aboneler İSU Genel Müdürlüğü ekipleri tarafından tespit edilerek, geçici olarak abonelikleri durdurulacaktır" denildi. Açıklamada; küresel ısınma, iklim değişikliği ve kuraklık sebebiyle kentin ana içme suyu ihtiyacını karşılayan Yuvacık Barajını besleyen su damarlarının yeterince beslenemediği ifade edilerek, su seviyesinin önceki yıllara göre hızlı düşüş gösterdiği kaydedildi. Açıklamada, "Abonelerimize insani tüketim ve kullanım amaçlı kesintisiz içme suyu temini sağlamak için, içme suyu kaynaklarımız üzerinde oluşan baskı nedeniyle tedbir alınması hasıl olmuştur. Bu kapsamda, vahşi sulama yöntemi ile bağ ve bahçe sulayarak bilinçsiz su tüketimi yapan aboneler, İSU Genel Müdürlüğü ekipleri tarafından tespit edilerek, geçici olarak abonelikleri durdurulacaktır" denildi. "Kocaeli halkından, su tasarrufuna önem vermelerini ve bu konuda duyarlı olmalarını istiyoruz" Vatandaşların uyarıldığı açıklama şöyle devam etti: "Tarım ve Orman Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü ve Meteoroloji Genel Müdürlüğü ile birlikte 2024 yılı meteorolojik verileri kullanılarak yapılan çalışmalarda, iklim değişikliği ve kuraklığa bağlı olarak ülkemizin su hacmi indeksine göre gelecek yıllar içinde yağış rejiminde kuraklık yaşanacağı öngörülmüştür. Bu kapsamda, mevcut içme suyu kaynaklarımızın en verimli şekilde tüketilmesi önem arz etmektedir. Abonelerimizin özellikle bağ ve bahçelerde vahşi sulama yöntemini kullanmasıyla oluşan aşırı su tüketimi, bazı bölgelerde anlık su kesintilerine neden olmaktadır. Mevzuat gereği şebekeye verilen günlük su miktarında düşme olması halinde, su teminini güvence altına almak ve öncelikle konut abonelerine su vermek amacı ile bağ ve bahçelerde şebeke suyu ile sulama gerçekleştirerek tasarruf tedbirlerine uymayan aboneler İSU Genel Müdürlüğü ekipleri tarafından tespit edilerek abonelikleri geçici olarak durdurulacaktır. Su tasarrufu, kişisel yaşam tarzlarımızda önemli bir yer tutmalıdır. Kocaeli halkından, su tasarrufuna önem vermelerini ve bu konuda duyarlı olmalarını istiyoruz. Su, hepimizin ortak kaynağıdır. İkamesi olmayan bu vazgeçilmez kaynağımızı korumak da hepimizin sorumluluğudur. Sürdürülebilir su politikalarını desteklemek, gelecekte su kaynaklarımızın sağlığı ve sürdürülebilirliği için atılacak önemli bir adımdır. Kocaeli Su ve Kanal İdaresi (İSU) olarak birçok tasarruf planını hayata geçirdiğimiz bu süreçte halkımızın da iş birliği ve desteği büyük bir önem taşımaktadır"