SAĞLIK - 07 Temmuz 2024 Pazar 11:31

"Düşme, yaşlılarda ölüme sebep olabiliyor"

A
A
A
"Düşme, yaşlılarda ölüme sebep olabiliyor"

İstatistiklere göre, 65 yaş üstü her üç kişiden biri düşmeden kaynaklı ciddi sağlık sorunları yaşıyor. Medicana Sağlık Grubu Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümü’nden Prof. Dr. Berrin Durmaz sakatlıkla hatta ölümle bile sonuçlanan düşmeden korunmak için denge egzersizleri ve göz muayenesinin düzenli yapılmasına dikkati çekerek ev ortamının yaşlılara göre düzenlenmesi gerektiğini söyledi.


Günlük yaşantı içerisinde, her gün binlerce insan çeşitli nedenlerle düşerek ciddi yaralanmalar yaşıyor. 65 yaşın üzerindekilerdeyse her üç kişiden biri düşerek yaralanıyor ancak bazı düşmelerin yol açtığı problemler ciddi sakatlıklara hatta ölüme neden olabiliyor. Medicana Çeşme Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Berrin Durmaz, ileri yaştakilerin görme, denge gibi sorunlardan dolayı düşmeye daha yatkın olduğuna dikkati çekerek bunlara karşı önlem alınabileceğini söyledi.


Durmaz, kişide kemik erimesi varsa, düşmelerin kırıklara neden olabileceğini belirterek, en sık omurlarda, kalça ve el bileğinde yaşanan kırıkların, sakatlığa hatta ölüme bile neden olabildiğini kaydetti. Tüm kalça kırıklarının yüzde 90’ı düşmeler sonucu oluştuğuna işaret eden Durmaz, “İleri yaşın getirdiği problemler düşmelere yatkınlığı arttırıyor. Örneğin görme problemleri, denge bozuklukları, demans (unutkanlık), uzun süre hareketsiz kalmak, uyku için kullanılan ilaçlar, düşmelerin artmasına dolayısı ile kırık oluşmasına yol açabilen en sık karşılaşılan sorunlar” diye konuştu.



“Egzersiz ve düzenli muayene önemli”


Düşmeyi azaltmanın en önemli yollarında birisinin, düzenli egzersiz yapmak olduğunu belirten Prof. Dr. Berrin Durmaz alınabilecek önemlere ilişkin şu bilgileri aktardı:


“Egzersiz, sizi daha güçlü kılar, kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlar. Tai Chi gibi denge ve koordinasyonu geliştiren egzersizler, en yararlı olanlardır. Egzersiz yapmayı engel bir durumunuz yoksa doktorunuzla görüşerek sizin için en uygun egzersiz programını oluşturun. Yaş ilerledikçe, ilaçların vücuttaki etkileri değişebilir. Bazı ilaçların birlikte alınması, baş dönmesine ve uyku haline yol açabileceği için düşmelere neden olabilir. Zaman zaman doktorunuzla ilaçlarınızı gözden geçirin. Yılda en az bir kez göz hekimi tarafından gözlerin kontrolden geçmesi gerekir. Glokom ya da katarakt gibi görmeyi azaltan sorunlar olabilir veya gözlük numarası yanlış olabilir. Zayıf görüş, düşmeye eğilimi arttırır. Düşmelerin hemen hemen yarısı evde yaşanır. Bunun için evin düşme riski açısından gözden geçirilmesi gerekir.”


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Şanlıurfa Trendyol 1. Lig: Şanlıurfaspor: 3 - Yeni Malatyaspor: 0 0 mağlup etti. Maçtan dakikalar 20. dakikada, Kayode ceza sahasına gelen ortada pasını kafayla Malle’ye gönderdi. Kale ağzında topla buluşan Malle’nin kafa vuruşunu kaleci Abdulsamed meşin yuvarlağı çeldi. 35. dakikada, defanstan gönderilen topu alarak kaleciyle karşı karşıya kalan Mehmet Güneş’in vuruşunda meşin yuvarlak auta çıktı. 53. dakikada, savunmadan seken topu önünde bulan Malle’nin ceza alanı ön çizgisinden yaptığı vuruşta meşin yuvarlak ağlarla buluştu. 1-0 73. dakikada, Forsel’in arka direğe yaptığı ortada Malle kafa vuruşuyla kale önünden topu filelere gönderdi. 2-0 79. dakikada, ceza sahasına giren Forsel’in vuruşunu kaleci ayaklarıyla çeldi. Malle, dönen topu filelerle buluşturarak kendisinin ve takımının üçüncü golünü kaydetti. 3-0 89. dakikada, rakibine faul yapan Mboula sarı kart gördü. Tavsiye üzerine VAR’a giden hakem Adnan Deniz Kayatepe, sarı kartı iptal edip kırmızı kart gösterdi. Stat: 11 Nisan Hakemler: Adnan Deniz Kayatepe, Mahmut Gülle, Yusuf Susuz Şanlıurfaspor: Abdülkadir Sünger, Burak Can Çamoğlu, Mboula, Fatih Eren, Malle (Mehmet Yüksel dk. 84), Kayode (Forsel dk. 70), Nafican Yardımcı (Ofosu dk. 38), Hakan Erçelik, Hasan Hüseyin Acar, Miraç Acer (Ahmet Gökbayrak dk. 46), Cuma Menize (Amar Begiç dk. 38) Yedekler: Enes Kalyoncu, Ashkovski, Efe Arda Koyuncu, Atakan Aybastı, Salih Şen Teknik Direktör: Erkan Sözeri Yeni Malatyaspor: Abdulsamed Damlu, Yiğit Ulaş, Atakan Müjde, Nuri Fatih Aydın (Cengizhan Akgün dk. 69), Mehmet Güneş (Mehmet Emin Taştan dk. 90), Mert Miraç Altıntaş (Osman Katipoğlu dk. 90), Kerem Altunışık (Umut Taniş dk. 69), Erşan Yaşa, Ferhat Canlı, Emircan Bayrakdar, Berat Yaman Yedekler: Muhammed Enes Salık, Eray Şişman, Furkan Söyler, Cengizhan Akgün, Alperen Arslan, Burak Efe Yaz, Metehan Ünal Teknik Direktör: Derviş Deniz Goller: Malle (dk. 53, 73 ve 79) (Şanlıurfaspor) Kırmızı kart: Mboula (dk. 89) (Şanlıurfaspor) Sarı kartlar: Mehmet Güneş, Ferhat Canlı (Yeni Malatyaspor)
İstanbul Trendyol Süper Lig: RAMS Başakşehir: 1 - Kayserispor: 1 (Maç sonucu) Trendyol Süper Lig’in 8. haftasında RAMS Başakşehir sahasında karşılaştığı Kayserispor ile 1-1 berabere kaldı. Maçtan dakikalar (İkinci yarı) 53. dakikada Serdar Gürler’in sol taraftan savunma arkasına pasında kaleci Bilal ile karşı karşıya kalan Piatek’in vuruşunda top Bilal’in solundan ağlara gitti. 1-1 55. dakikada Deniz Türüç’ün sağ taraftan ortasında ceza sahası içinde iyi yükselen Piatek’in kafa vuruşunda meşin yuvarlak az farkla kalenin üzerinden dışarıya gitti. 57. dakikada Serdar Gürler’in ceza sahası dışı sol çaprazdan yaptığı vuruşta kaleci Bilal meşin yuvarlağı kornere çeldi. 59. dakikada Deniz Türüç’ün ceza sahası dışı sağ çaprazdan sol ayağıyla yaptığı sert vuruşta kaleci Bilal, uzak köşeye giden topu son anda çeldi. Hakemler: Yasin Kol, Mehmet Salih Mazlum, Murat Temel RAMS Başakşehir: Muhammed Şengezer, Olivier Kemen, Hamza Güreler, Jerome Opoku, Lucas Lima, Berat Özcan (Onur Ergün dk. 46), Deniz Türüç (Ömer Faruk Beyaz dk. 88), Berkay Özcan (Matchoi Djalo dk. 82), Dimitris Pelkas (Joao Figueiredo dk. 68), Davidson (Serdar Gürler dk. 46), Krzysztof Piatek Yedekler: Deniz Dilmen, Philippe Keny, Miguel Crespo, Ousseynou Ba, Emre Kaplan Teknik Direktör: Çağdaş Atan Kayserispor: Bilal Bayazit, Gökhan Sazdağı, Mehdi Bourabia, Arif Kocaman, Lionel Carole (Hasan Ali Kaldırım dk. 85), Ali Karimi (Yaw Ackah dk. 75), Baran Gezek (Kartal Kayra Yılmaz dk. 85), Aylton Boa Morte, Miguel Cardoso (Nurettin Korkmaz dk. 84), Carlos Mane (Mehmet Eray Özbek dk. 68), Duckens Nazon Yedekler: Onurcan Piri, Stephane Bahoken, Ramazan Civelek, Batuhan Özgan, Taha Sarıarslan Teknik Sorumlu: Alper Kelkitli Goller: Carlos Mane (dk. 32) (Kayserispor) Krzysztof Piatek (dk. 53) (RAMS Başakşehir) Sarı kartlar: Lucas Lima (Başakşehir), Yaw Ackah (Kayserispor)
Antalya Altın Portakal kırmızı halıda şıklık yarışı Antalya Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde düzenlenen 61. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin kırmızı halı geçişinde ünlüler şıklıkta birbirleriyle yarıştı. Antalya Büyükşehir Belediyesinin ev sahipliğinde 61’nci kez düzenlenen Antalya Altın Portakal Film Festivali çerçevesinde Cam Piramit Kongre Merkezi’nde kırmızı halı ve açılış galası gerçekleştirildi. Kırmızı halıda her sene olduğu gibi bu yıl da şıklık yarışı yaşandı. Görkemli geceye, Antalya Valisi Hulusi Şahin, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, usta sanatçı Perihan Savaş, Erdal Özyağcılar, Şerif Sezer, Menderes Samancılar, Mustafa Alobora, Selçuk Yöntem ve Mehmet Aslantuğ’un yanı sıra, festivalde yer alan filmlerin dünyaca ünlü yönetmenleri, oyuncular, Türk sinema ve televizyon dünyasının birbirinden ünlü yıldızları ile Antalyalı sinemaseverler katıldı. “Antalya’ya gelmek çok hoşumuza gidiyor” Kırmızı halı geçişinde basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Festivalin Jüri Başkanı Yönetmen Ferzan Özpetek, “12 tane film izleyeceğiz, heyecanlıyız. Antalya’ya gelmek çok hoşumuza gidiyor, insanlarıyla birlikte her şey çok güzel. Burada olmaktan çok mutluyuz. İnşallah buradan yeni yönetmenler, yeni isimler çıkar” ifadelerini kullandı. “Antalya’da layıkıyla bir festival yaşayacağız” Jüri üyesi ünlü oyuncu İlker Kaleli, “Bu sene birlikte olmaktan çok heyecanlıyız. Duyduğumuza göre çok enteresan, çok ilginç bir seçki varmış. Önümüzdeki günlerde hepsini keyifle izleyeceğiz. Hiçbir sanat dalı baskı ve sipariş kabul etmez, sanat olmaktan çıkar propagandaya döner. Ne mutlu ki bu sene hiçbir gölge duymadık, hiçbir şeyin etkisi altında kalmadan Antalya’da layıkıyla bir festival yaşayacağız. Ülkemizin dört bir yanında aynı tatta yaşanmasını dileriz” dedi. Ünlü oyuncu Cihat Tamer ise en son 49’uncu Antalya Altın Portakal Film Festivali’ne katıldığını açıklayarak, festivalin sinemaya, kültüre ve sanata hayat veren gençler sayesinde bir ömür yaşayacağını kaydetti. “Çok mutlu ve sevinçliyim” Usta oyuncu Perihan Savaş, geçen sene düzenlemeyen festivalden duyduğu üzüntüyü dile getirerek, “Antalya Altın Portakal o kadar gelenekselleşti ki yapılması imkansızdı. Çok mutlu ve sevinçliyim” diye konuştu. “Festivaller, çok kıymetli bir iş yapıyor” Usta oyuncu Mehmet Aslantuğ ise, “Antalya bizim yıllar itibariyle hem yarışarak hem oyunculuğumuzun ilk çeyreğinde ikinci çeyreğinde bulunduğumuz hatırası büyük bir yer. Dünyada böyle yarım yüzyılı geride bırakmış bir festival çok nadir. Gelenekselleşmiş bir festivali ayakta tutmak çok büyük emek istiyor. Sinema sadece eğlence aracı değil, ülkenin kültürel iklimini, yazım dünyasını, dilini, üslubunu gelecek kuşaklara aktaran çok önemli bir hazine, kütüphane. O yüzden festivallerde buraya başka türlü bir aracılık ederek, çok kıymetli bir iş yapıyor” ifadelerini kullandı. Kırmızı halı geçişi sonrası, Sedef Avcı’nın sunumuyla Cam Piramit Kongre Merkezi’nde gerçekleşecek açılış galasına geçildi.