EKONOMİ - 28 Haziran 2024 Cuma 11:33

İş dünyası gri liste kararından memnun

A
A
A
İş dünyası gri liste kararından memnun

Türkiye, Singapur’da düzenlenen Mali Eylem Görev Gücü (FATF) Genel Kurulu’nun ardından Ekim 2021’den beri dahil olduğu gri listeden çıkarıldı. İş dünyasının önemli temsilcileri ise alınan kararı memnuniyetle karşıladı.



Kararla, yabancı yatırımcıların Türkiye’ye sermaye akışlarında ivmelenme görülmesi bekleniyor. Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan BankPozitif Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Erkan Kork, gri liste kararıyla artık uluslararası yatırımların önünde herhangi bir engel kalmadığını ifade ederek, ’’Kısa ve orta vadede gri listeden çıkışın olumlu etkilerini göreceğiz. Malumunuz uluslararası yatırım fonlarının büyük bir kısmı yasal düzenlemeler nedeniyle gri listedeki ülkelere yatırım yapamıyordu. Alınan kararla artık fonlar Türkiye’ye yatırım yapabilecek. Ciddi bir sermaye akışının başlayacağı kanaatindeyim. Şirket satın alma-birleşme süreçlerinde de artış olacağını düşünüyorum. Pay piyasaları tarafında da TL varlıklara olan ilginin artmasını bekliyorum” dedi.



’’Türkiye ekonomisi çok daha iyi bir seviyeye gelecek’’


Yılın ikinci yarısında enflasyonun gerilemesiyle Türkiye ekonomisinin daha iyi bir seviyeye geleceğine vurgu yapan Dr. Erkan Kork, gri listeden kararının ekonomideki pozitif görünüme güçlü bir katkı sunacağını söyledi. Kork, sözlerini şöyle sürdürdü: ’’Türkiye gri listeden çıkmak için bugüne kadar önemli reformlar gerçekleştirdi. Sırada yapılan çalışmaların meyvesini almak var. 19 Temmuz’da uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’in Türkiye değerlendirmesi bulunuyor. Kararın, Moody’s raporuna da olumlu yansımasını bekliyorum. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın ekonomi yönetimine kuvvetli bir desteği var ve bu çok değerli. Bu kararın alınmasında büyük emekleri olan Hazine ve Maliye Bakanımız Mehmet Şimşek başta olmak üzere tüm ekonomi yönetimini tebrik ediyorum’’ şeklinde konuştu.



Gri listeden çıkış, Türkiye’nin finansal düzenlemelere ve uluslararası standartlara uygun hareket ettiği anlamına geliyor. Ayrıca Türkiye’nin uluslararası yatırımcılar ve finans kuruluşları tarafından daha güvenilir olarak görülmesine katkıda bulunuyor.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa Bursa Valisi Demirtaş: “Yangın kısmen kontrol altında” Bursa Valisi Mahmut Demirtaş, Uludağ Üniversitesi kampüsündeki ormanlık alanda çıkan yangının kısmen kontrol altında olduğunu açıkladı. Uludağ Üniversitesi kampüsündeki ormanlık alanda saat 14.30 sıralarında çıkan yangını söndürme çalışmaları devam ediyor. Bursa Valisi Mahmut Demirtaş da yangının ilk dakikalarından beri olay yerinde incelemelerini sürdürüyor. Vali Demirtaş, sahada 150 aracın bine yakın personelle havadan ve karadan çalışmaların aralıksız devam ettiğini belirterek, "4 uçak, 4 helikopter havadan müdahalesini sürdürüyor. Soğutma çalışmalarına devam edeceğiz. Şu an yangın ilerlemesi durduruldu. Kontrol altına alınması için çalışmalarımız devam ediyor. Şu an yangınla ilgili tehlikeyi geride bıraktık diyebiliriz. Yani şu an kısmen kontrol altına aldık diyebiliriz. Soğutma çalışmalarını da bitirdikten sonra daha da rahatlayacağız diye düşünüyorum” dedi. “Yangının büyümesinin sebebi rüzgar” Yangının bu kadar büyümesinde en önemli unsurun rüzgar olduğunu söyleyen Vali Demirtaş, “Personelimiz ekipmanları ve araçlarıyla zaten gerekeni yapıyorlar. Ama rüzgarın şiddetli olması işleri zorlaştırdı. Yangının ilerlemesine rüzgar sebep oldu. Ama çok şükür arkadaşlarımız çok gayretli. Bir taraftan Orman Bakanımız hem İçişleri Bakanımız bu yangınla ilgili her safhasını takip ettiler. Her 10-15 dakikada bir onlara bilgi verdik. Bugün sabaha kadar soğutma çalışmalarımız devam edecek. Hem karadan hem de havadan. Gece karanlık çökene kadar bu havadan çalışmalarımız devam edecek” diye konuştu. “Hastane için risk söz konusu değil” Yangının çıkış sebebini ve ne kadarlık hektarın etkili olduğunun inceleme çalışmalarının devam ettiğini dile getiren Demirtaş, "Bununla ilgili incelememiz ve araştırmamız devam ediyor. Arkadaşlarımız bir sonuca varırlarsa kamuoyuyla paylaşacağız. Araştırma hastanesi veya kampüs için herhangi bir risk söz konusu değil. Araştırma hastanesiyle ilgili de bir sıkıntı kalmadı. Sadece tedbiren yurtlardaki arkadaşlarımızı boşaltmıştık. Onları diğer yurtlarımıza gönderdik. Diğer yurtlarımız da onlara yer ayarlandı. Hem kız öğrencilerimiz için hem de erkek öğrencileri için şu an onunla da ilgili ciddi bir sıkıntımız kalmadı. Bugün öğrenciler, gençler orada kalacaklar. Yarın inşallah bir sıkıntı kalmazsa öğrencilerimizi tekrar yurtlarına alacağız” ifadelerini kullandı.