SAĞLIK - 16 Ekim 2024 Çarşamba 12:26

Fazla antibiyotik kullanımı diş renginin değişmesine neden oluyor

A
A
A
Fazla antibiyotik kullanımı diş renginin değişmesine neden oluyor

Ağız ve Diş Hastalıkları Dt. Ulaş Can Oğuz, diş beyazlatma işleminin önemini vurgu yaparak, “Fazla antibiyotik kullanımı diş renginin değişmesine neden oluyor” dedi.


Diş renginin kişilere göre farklılık göstermesinin çeşitli nedenleri olduğuna işaret eden BHT CLINIC İstanbul Tema Hastanesi Ağız ve Diş Hastalıkları Dt. Ulaş Can Oğuz, “Renklenmeler içsel veya dış kaynaklı olabilir. Bunlar; fizyolojik renklenmeler, amalgam dolgu yapıldıktan sonra oluşan renklenmeler, hamilelik ve bebeklik döneminde antibiyotik kullanımına bağlı renklenmeler, kanal tedavisine bağlı olarak dişin içsel olarak renklenmesi, kahve, çay, sigara gibi tüketimlerin sıklıkla kullanılmasına bağlı renklenmeler, travma sonucu dişin içindeki canlı dokunun canlılığını yitirmesiyle oluşan renklenmeler olarak sıralanabilir” açıklaması yaptı.


“Diş beyazlatma, dişlerin yüzeyindeki gözenekli mine ve dentin yapısında oluşan renkli organik ve inorganik maddelerin karbamid peroksit gibi diş beyazlatma jelleri ile giderilmesidir” diyen Dt. Oğuz, bu işlemin diş minesinde var olan renklenmelerin giderilmesi amacıyla yapıldığını söyleyerek, diş beyazlatma işleminin diş hekimi tarafından uygulanacağını belirtti.



Diş beyazlatma çeşitleri


Dt. Ulaş Can Oğuz, diş beyazlatma yöntemlerini şu şekilde anlattı:


“Ev tipi diş beyazlatma, evde uygulanan bir yöntemdir ve bu işlem için ağız içinden ölçü alınarak kişiye özel beyazlatma plakları hazırlanır. Hazırlanan plakların içine yüzde 10-15 oranında karbamid peroksit veya hidrojen peroksit içeren diş beyazlatma jeli uygulanır. Bu plaklar, günde en az 4-6 saat ya da gece uykusu boyunca 8-10 gün boyunca kullanılacak şekilde ortalama 10-15 gün boyunca uygulanır. Ofis tipi diş beyazlatma, klinik ortamda diş hekimi tarafından uygulanan bir yöntemdir ve genellikle “lazerle diş beyazlatma” olarak da adlandırılır. Bu yöntemde, dişlerin üzerine sürülen beyazlatma jeli UV ışını veya lazerle aktif hale getirilir ve işlem ortalama bir saat sürer. Kombine diş beyazlatma yöntemi, evde ve ofis ortamında birlikte uygulanır; klinikte yapılan beyazlatma işlemi sonrası 2-3 gün ev tipi beyazlatma ile desteklenir. Tek diş beyazlatma, kanal tedavisi sonrası renk değiştiren dişlere uygulanır. Bu işlemde, dişin dolgusunun çıkarılmasıyla açılan boşluğa beyazlatma jeli konur ve diş geçici dolgu ile kapatılır. İstenilen renge ulaşmak için bu işlem 3 gün aralıklarla tekrarlanır.”



"Çay, kahve, şarap, kola gibi renkli sıvılardan ve tütün mamullerinden kesinlikle uzak durulmalı"


Dt. Oğuz, “Eğer diş renginin beyaza yakın ve birkaç ton açılması isteniyorsa sadece lazer tipi veya ev tipi beyazlatma yeterli olabilir. Ancak dişlerde sigara, kahve veya çaydan dolayı çok fazla renklenme varsa kombine diş beyazlatma yöntemi daha etkili olur. Kişiye uygun diş beyazlatma yöntemine karar verebilmek için mutlaka doktor muayenesi gerekir. Beyazlatma yöntemleri dişlerde az da olsa hassasiyete sebep olabilir. Bu hassasiyet havaya, çok sıcak ya da soğuk yiyecek ve içeceklere karşı olabilir. Bu durum normal ve beklenen bir yan etkidir. Diş hassasiyetinin genellikle 24-48 saat içerisinde geçmesi beklenir. Beyazlatma süresince ve sonrasında iki gün çay, kahve, şarap, kola gibi renkli sıvılardan ve tütün mamullerinden kesinlikle uzak durulması gerekir” ifadelerini kullandı.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Başkan Köymen, “Kadın-Erkek Eşitliği Şartı”nı imzaladı Maltepe Belediyesi, Avrupa Belediyeler ve Bölgeler Konseyi’nin “Avrupa Yerel Yaşamda Kadın-Erkek Eşitliği Şartı”nı imzalayan İstanbul’daki 9. belediye oldu. Konuyla ilgili açıklama yapan Maltepe Belediye Başkanı Esin Köymen, “Toplumsal cinsiyet eşitliği konusundaki kararlılığımızı ve yerel yönetimlerin bu alandaki sorumluluklarını vurgulayan önemli bir adım atıyoruz. Hayırlı olsun.” dedi. Maltepe Belediyesi, Avrupa Belediyeler ve Bölgeler Konseyi’nin (CEMR) çıkardığı, Avrupa’da yerel ve bölgesel düzeyde toplumun tüm kesimlerinin hizmetlerden eşit bir şekilde faydalanmaları amacıyla, 2006 yılında, hem siyasi bir belge hem de pratik bir araç niteliğinde olan “Avrupa Yerel Yaşamda Kadın-Erkek Eşitliği Şartı”nı imzaladı. “Cinsiyet eşitliğini her alanda sağlayacağız” Sözleşmeyi Türkiye’de imzalayan 69’uncu, İstanbul’da ise 9. belediye olan Maltepe Belediyesi, insan hakları temelinde belediye hizmetlerinin planlanması, uygulanması ve izlenmesi süreçlerinde eşit vatandaş katılımını taahhüt etti. Başkanlık makamında düzenlenen imza töreni sonrası konuşan Maltepe Belediye Başkanı Esin Köymen, “CEMR, Avrupa Belediyeler ve Bölgeler Konseyi’nin Avrupa Yerel Yaşamda Kadın-Erkek Eşitliği Şart Protokolü’nü imzaladım. Toplumsal cinsiyet eşitliği konusundaki kararlılığımızı ve yerel yönetimlerin bu alandaki sorumluluklarını vurgulayan önemli bir adım atıyoruz. Cinsiyet eşitliğinin her alanda sağlanması, kadınların yerel siyasette ve karar alma mekanizmalarında daha fazla yer alması için gerekli çalışmaları yürütüyoruz.” dedi. Sözleşme 3 ana bölümden oluşuyor Üç ana bölümden oluşan sözleşme, Avrupa’da yerel ve bölgesel yönetimlerin, yetkilerini kullanmak ve ortaklıklar oluşturmak suretiyle vatandaşları için daha fazla eşitliğin hayata geçirilmesine yönelik taahhütlerini içeriyor. İnsan hakları temelinde birinci bölümünde imzacı tarafların çalışmalarında benimseyeceği ‘Kadın-erkek eşitliği temel bir haktır’, ‘Kadınların ve erkeklerin karar alma süreçlerine dengeli katılımları demokratik bir toplum için ön şarttır’ vb. temel ilkeler yer alıyor. İkinci bölümde de imzacı taraflardan şartın hükümlerinin uygulanması amacıyla gerçekleştirmesi beklenen adımlar bulunuyor. Bu adımlar arasında, iki yıl içerisinde geniş katılımlı bir yöntemle “Eşitlik Eylem Planı”nın hazırlanması, kamuoyu ile paylaşılması, kaydedilen ilerlemenin düzenli olarak raporlanması, diğer yerel yönetimler ile kadın-erkek eşitliğini sağlama noktasında iş birliği içerisinde bulunulması yer alıyor. Üçüncü ve son bölüm ise, yerelde kadın-erkek eşitliğinin sağlanması konusunda somut taahhütleri içeriyor. 8 alt başlık ve 30 maddeden oluşuyor. İmzacı taraf, farklı ihtiyaçlara sahip kadınların, politik ve kamusal karar alma mekanizmalarının tüm aşamalarına dâhil edilmesini, dengeli katılımlarını ve eşit temsillerini taahhüt ediyor.