EĞİTİM - 01 Temmuz 2024 Pazartesi 15:27

Dünyanın en iyi üniversiteleri arasında gösterildi

A
A
A
Dünyanın en iyi üniversiteleri arasında gösterildi

ABD’li US News & World Report’un yayımladığı “En İyi Global Üniversiteler 2024-2025 / Best Global Universities Rankings 2024-2025” sıralamasında Yakın Doğu Üniversitesi, KKTC’nin en iyisi olarak gösterilirken, Türkiye genelinde de en iyi 7’inci üniversite olarak yer aldı. Yakın Doğu Üniversitesi ayrıca tamamında ilk sırada yer aldığı 6 kategori ile KKTC’nin en fazla alanda sıralamaya giren üniversitesi oldu.


Eğitimden sağlığa, otomotivden turizme kadar pek çok alanda yayımladığı “en iyiler” sıralamalarıyla bilinen ABD merkezli US News & World Report’un dünyadaki en iyi üniversiteleri belirlediği “En İyi Global Üniversiteler 2024-2025” sıralaması açıklandı.


US News & World Report’un yayımladığı listede Yakın Doğu Üniversitesi, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin en iyi üniversitesi olarak gösterilirken Türkiye genelinde de 7’inci sırada yer aldı. Yakın Doğu Üniversitesi genel sıralamanın yanı sıra “Elektrik ve Elektronik Mühendisliği”, “Mühendislik”, “Çevre ve Ekoloji”, “Fizik”, “Kimya” ve “Bilgisayar Bilimi” alanlarında da KKTC’nin en iyisi olarak gösterildiği çalışmada en çok alanda yer alan KKTC üniversitesi oldu.


US News & World Report’un, herhangi bir başvuru olmadan, doğrudan kendisinin belirlediği kriterlerle oluşturuyor olması, yayımlanan listenin en önemli yönlerinden biri olarak öne çıkıyor.


Yakın Doğu Üniversitesi KKTC’de birinci, Türkiye’de en iyi 7’inci üniversite


Dünya genelinde 2,271 üniversitenin sıralandığı listede 689’uncu olan Yakın Doğu Üniversitesi; KKTC’de birinci, Türkiye’de de yedinci sırada yer aldı. Ayrıca, Asya’nın en iyi üniversiteleri arasında 194’üncü, Avrupa’nın en iyi üniversiteleri arasında ise 260’ıncı sırada gösterildi.


Dünyanın köklü üniversitelerinin yer aldığı sıralamada, Üniversite “Elektrik ve Elektronik Mühendisliği” alanında dünya genelinde 308’inci, “Mühendislik” alanında 349’uncu, “Çevre ve Ekoloji” alanlarında 384’üncü, “Fizik” alanında 529’uncu, “Kimya” alanında 550’inci, “Bilgisayar Bilimi” alanında ise 631’inci sırada yer aldı.


Prof. Dr. İrfan Suat Günsel: “Eğitimde kaliteyi, bilimde yeniliği ve toplumda faydayı ön planda tutarak, daha nice başarılara imza atacağız”


Yakın Doğu Üniversitesi’nin Times Higher Education, ODTÜ URAP ve Shanghai Ranking gibi pek çok yükseköğretim derecelendirme kuruluşu tarafından dünyanın en iyi üniversiteleri arasında gösterildiğini hatırlatan Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. İrfan Suat Günsel, ABD merkezli US News & World Report’un yayımladığı “En İyi Global Üniversiteler 2024-2025” sıralamasında da aynı başarıyı tekrarlamanın mutluluğunu yaşadıklarını ifade etti. Prof. Dr. Günsel, “Bu başarı, üniversitemizin bilimsel araştırmalara, inovasyona ve eğitime verdiği önemin bir sonucudur” dedi.


“Yakın Doğu Üniversitesi olarak, sadece Kuzey Kıbrıs’ta değil, Türkiye ve dünya genelinde de en iyi üniversiteler arasında yer almak, hedeflerimizi ve vizyonumuzu daha ileriye taşımak adına bize büyük bir motivasyon kaynağı olmaktadır” diyen Prof. Dr. İrfan Suat Günsel, “Elde ettiğimiz bu başarıların devamını sağlamak ve daha ileriye taşımak için çalışmalarımıza ara vermeden devam edeceğiz. Eğitimde kaliteyi, bilimde yeniliği ve toplumda faydayı ön planda tutarak, daha nice başarılara imza atacağımıza inanıyorum.”


Prof. Dr. Tamer Şanlıdağ: “Yol arkadaşlığı yapmaktan büyük bir gurur duyduğum akademisyenlerimizin ulaştığımız bu başarıda emekleri ve payları çok büyük”


Eğitimde mükemmeliyeti hedefleyen vizyonu doğrultusunda dünya sıralamalarında elde ettikleri başarılarla gurur duyduğunu ifade eden Rektör Prof. Dr. Tamer Şanlıdağ, “Dünya çapında elde ettiğimiz başarılar, bilimsel çalışmalarımızın ve uluslararası iş birliklerimizin bir sonucudur. 2023 yılı itibarıyla 1800’e ulaşan bilimsel yayın sayımız, araştırma alanındaki kararlılığımızı ve akademik kadromuzun üstün çabalarını yansıtmaktadır” ifadesini kullandı.


“Üniversitemiz bünyesindeki araştırma merkezlerimiz, en son teknoloji ve yenilikçi yaklaşımlar ile donatılmış olup, dünya çapında ses getiren projelere imza atmaktadır. Uluslararası iş birliklerimiz sayesinde, öğrencilerimiz ve akademisyenlerimiz global ağlarda aktif rol almakta ve ortak projeler geliştirmektedir. Bu sayede, mühendislikten çevre ve ekolojiye, fizikten kimya ve bilgisayar bilimlerine kadar geniş bir yelpazede önemli bilimsel araştırmalar yürütmekteyiz” diyen Prof. Dr. Tamer Şanlıdağ, bu üretkenliğin Yakın Doğu Üniversitesi, dünya sıralamalarında üst sıralara taşıdığını vurguladı.


“Yol arkadaşlığı yapmaktan büyük bir gurur duyduğum akademisyenlerimizin ulaştığımız bu başarıda emekleri ve payları çok büyük” diyen Prof. Dr. Tamer Şanlıdağ, “Özverili bir şekilde yürüttükleri nitelikli araştırmaları ile bilimin her alanına büyük katkılar sağlayan, yol arkadaşlığı yapmaktan onur duyduğum bütün meslektaşlarımı gönülden kutluyorum” dedi.



Dünyanın en iyi üniversiteleri arasında gösterildi

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Kira artışında yeni döneme dikkat Gayrimenkul Uzmanı Şule Alp Duman, kira artış oranlarındaki yüzde 25 artış sınırının 1 Temmuz itibarıyla ortadan kalkmasının ardından oluşabilecek yanlışlar konusunda uyarılarda bulundu. Kira artış ile ilgili yeni dönemi değerlendiren Gayrimenkul Uzmanı Şule Alp Duman, “Kira artış oranında yüzde 25’lik sınır, 1 Temmuz itibarıyla ortadan kalktı. Yeni kira oranı ev ve işyerlerinde yüzde 65.07 oldu. Yeni dönemde özellikle kiracılar ile ev sahipleri arasında bazı anlaşmazlıklar meydana gelebilir. Temmuz ayı öncesinde yeni kira artışı yapan ev sahipleri, bir sene bu artışa uymak zorundalar. Yeniden aradaki fark kiracıdan talep edilemez. Ev veya dükkan sahipleri bu orandan daha fazla zam yapamayacaklar. Özellikle kiracıların bu konuda duyarlı olmaları gerekiyor. yaz aylarına girdiğimizde öğrenciler ve tayin bekleyen memurların gittikleri şehirlerde kiralama yaparken bu hususlar doğrultusunda sözleşme yapmaları önem arz ediyor” dedi. “Sözleşmesi bitmeyen kiracılar artışa karşı çıkabilir” Kiracılar da uyarılarda bulunan Duman, şunları söyledi; “Yeni dönem ile birlikte ev sahipleri sözleşme bitmemesine rağmen zam talebinde bulunabilir. Ancak bu yasal değildir. Kiracıların buna mutlaka karşı çıkmaları ve sözleşme bitiminden sonra yeni zam uygulanması gerektiğini ev sahiplerine bildirmeleri gerekiyor.” “Düşük kalan kiralar dengelenecektir” Ev sahiplerinin yeni dönemde beklentilerinin karşılanacağına dikkat çeken Duman, “Öte yandan yüzde 25’lik zam dilimi nedeniyle bölgelere göre çok düşük fiyatlarda kalan kiralık evler ise yeni dönemde yüzde 60’lık artışla dengelenecektir. Mağdur olan ev sahiplerinin bu sayede sorunları çözüme kavuşacaktır. Yeni geçilen dönemle birlikte bölgelerdeki fiyatlar arasındaki fark azalacaktır” diye konuştu.
Mardin "Yangınlar milli ekonomiyi ve sofrayı fazla etkilemeyecek" Mardin’de bu sene yağışların yüksek olmasının buğdayda verimi arttırdığı, bu sebeple yangınların etkisinin az olduğu ifade edildi. Türkiye’nin önemli tahıl üretim şehirlerinden bir olan Mardin’de hasat süreci büyük oranda tamamlandı. Mardin Zahireciler ve Hububatçılar Derneği Başkanı Mehmet Şerif Öter, 20 bin dönüm üzerinde ekili buğdayın yandığını belirterek, son yıllarda anız yakmada artış yaşandığını söyledi. Bu sene Mardin’de buğday tarlaları, anız yangınları ve yangın oranlarının geçen seneye oranla kat kat artmış durumda olduğunu aktaran Öter, "Son zamanlarda ülke gündeminde de konuşulduğu gibi Mazıdağı ve Çınar bölgesinde çıkan yangında 15 vatandaşımız hayatını kaybetti ve 70’e yakın yaralanma oldu. Buğday tarlaları yandı. Bu yangınlar hem cana hem mala hem milli ekonomiye hem de hayvanlara zarar verdi. Yangınların nedeni henüz tam belirlenmedi. Bir kısmı elektrikten kaynaklı bir kısmı da anız yangını sonucu çıktı diyor. Elektrik de olsa bu bir ihmaldir ama eğer anızdan kaynaklıysa da bu fecidir, vahşettir ve bunların artık olmaması gerekiyor. Anızların bilerek yakılması acımasızlıktır, canavarca bir eylemdir. Yakılan tarlanın içerisinde canlılar vardır. Toprağın mikroorganizmasında karşı zarar veriliyor. Küçük menfaatler için hem canlar yanıyor hem de milli ekonomi ve milli sermayemiz olan toprağa da zarar vermiş oluyoruz. Buradan herkese dikkatli olması çağrısında bulunuyorum. Bu sene Mardin’de 20 bin dönümün üzerinde buğday ekili alan yandı" dedi. "Buradan devlet yetkililerimize çağrıda bulunmak istiyorum. Gerekli tedbirler artırılsın ve cezai müeyyidelerinin de caydırıcı hale getirilecek şekilde uygulamalar getirilsin" diyen Öter, "Bu sene çok iyi verim vardı. Buğdayı yanan çiftçi zarar gördü. Genel olarak bu zararın milli ekonomiye ve soframıza yansımasını görmeyeceğiz. Yerelde yanan lokaldeki buğday sahipleri zarar gördü. Ama genel olarak bir zarar söz konusu değil" ifadelerine yer verdi.
İstanbul Petrol Ofisi Grubu 2023’te tüm denizcilik pazarında yüzde 34,2’lik paya ulaştı EPDK Petrol Piyasası 2023 Yılı Sektör Raporu’na göre Petrol Ofisi Grubu, PO/Marine markası ile transit pazarda yüzde 32,5, yurt içi denizcilik yakıtları pazarında yüzde 42 ve tüm denizcilik pazarında yüzde 34,2 pay oranı ile 2023’ü tamamladı. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), Petrol Piyasası 2023 Yılı Sektör Raporu’nu yayımladı. Raporda yer alan verilere göre Petrol Ofisi Grubu’nun PO/Marine markası, yaklaşık 915 bin toplam satış hacmi ile denizlerde bu yıl da birinci sırada aldı. PO/Marine transit pazarda yüzde 32,5, yurt içi denizcilik yakıtları pazarında yüzde 42 ve tüm denizcilik pazarında yüzde 34,2 pay oranı ile birinciliğini beşinci yıla taşıdı. Denizcilik sektöründe fark oluşturmaya devam ettiklerini söyleyen Petrol Ofisi Grubu Denizcilik Kıdemli Müdürü Aydın Yıldız, “Denizlik sektöründe beşinci kez liderliği elde edebilmemizin arkasında, sektördeki yenilikçi yaklaşımımız, yüksek kalite standartlarımız ve müşteri odaklı hizmet anlayışımız yatıyor. Türkiye’de denizcilik sektörüne transit, ÖTV’siz, gümrüklü yakıtlar, deniz yağları ikmal ve hizmetlerini bir arada sunabilen tek şirketiz. PO/Marine markamız ile her yıl iç pazarda 30 binden, transit pazarda 3 binden, madeni yağ pazarında 2 bin 500’den fazla gemiye, Türkiye dışında ise 60 ülkede akaryakıt ikmali yapabilen bir güce sahibiz. Uluslararası sularda bize biyoyakıt tedarik yetkinliği kazandıran ISCC sertifikamız sayesinde de denizcilik sektörüne daha sürdürülebilir, çevre dostu yakıt hizmeti de sağlayabiliyoruz. Bunun ilk örneğini de geçtiğimiz günlerde Singapur’da Vitol Bunkers iş ortağımızla gerçekleştirdik. Denizcilik ekonomisindeki konumumuzu güçlendiren yerel ve küresel tüm başarılarımızın bizi sektörün değişmeyen lideri haline getirmesinden gurur duyuyoruz. PO/Marine markamızı daha da ileriye taşımak için çalışmalarımızı sürdüreceğiz.” dedi. Türkiye’nin tüm limanlarından gemilere yakıt sağlamanın yanı sıra İstanbul Boğazı’nı transit geçiş için kullanan yerli ve yabancı gemilere yakıt ikmali yapan PO/Marine ürün çeşitliliği, lojistik kapasitesi ve piyasadaki etkinliği ile Akdeniz, Ege ve Karadeniz sahil şeridinde de önemli bir gemi yakıtı tedarikçisi konumunda bulunuyor.