GENEL - 11 Aralık 2019 Çarşamba 10:45

“Dijital medyanın kullanımı yüzde 70’leri aşacak!”

A
A
A
“Dijital medyanın kullanımı yüzde 70’leri aşacak!”

KONDA’nın araştırmasını değerlendiren Doç.

KONDA’nın araştırmasını değerlendiren Doç. Dr. Deniz Yengin, konvansiyonel medyanın yerini yeni medyanın aldığı, sürecin hızlandığını ifade ederek “Konvansiyonel medya kendini yenilemezse dijital medyanın kullanım oranı yüzde 70’lerin üzerine çıkacak” dedi.


KONDA Araştırma Şirketi’nin geçtiğimiz günlerde açıkladığı ve “Türkiye’nin yüzde 74’ü gazete okumuyor” başlığıyla basında yer bulan araştırma sonuçlarını değerlendiren İstanbul Aydın Üniversitesi İletişim Fakültesi Yeni Medya ve İletişim Bölüm Başkanı Doç. Dr. Deniz Yengin, sonuçların, yeni medyanın konvansiyonel medyanın yerini alma sürecinin hızlandığını ifade etti. Yengin, “Konvansiyonel medya kendini yenilemezse dijital medya tüketimi ve kullanımı yüzde 70’leri aşacak” dedi.


“Haberlerin yüzde 30’u televizyondan takip edilmiyor”


“Rapor, toplumun büyük çoğunluğunun günümüz kitle iletişim araçlarının yerine dijital medyayı tercih ettiğini gösteriyor” diyen Yengin, “10 yıllık farkı incelediğimizde televizyon dizileri ve kadın programlarında izlenmenin arttığını, spor programlarının izlenmesinin ise düştüğünü görüyoruz. Özellikle haber tüketiminde sonuçlar son derece çarpıcı. Halkın yüzde 14’ü haberleri televizyondan takip etmiyor. Hatta haberleri takip edenlerin yüzde 30’u kesinlikle televizyondan haber takip etmiyorlar. Bu durumun, ana akım medyaya olan güvenle ilgili şüpheli duruşun televizyon haberlerinin izlenmesine bir yansıması olarak değerlendirilmesi mümkün. Hatta sosyal medyadan haber tüketiminin de buna vesile olduğu söylenebilir” diye konuştu.


“İnsanlar zaman kavramı olmayan ‘Dijital Yerli’ oluyor”


Türkiye genelinde her 10 kişiden 8’inin internet kullandığını ifade eden Yengin, “Bankacılık işlemlerini internetten gerçekleştirenlerin oranı yüzde 16’dan yüzde 40’a yükselmiş durumda. Kuşakları karşılaştırmadan şunu ifade edebiliriz: Toplumda genel olarak bir ‘dijital yerlileşme’ söz konusu. Dijitalin mekan ve zaman özgürlüğü, bireyi, standart yayın akışı ve prime-time alışkanlığından uzaklaştırıyor. Bununla beraber konvansiyonel medya yerini dijital medyaya bırakırken, dijital iletişim tüketimi de artıyor. Özellikle YouTube’un tüketicisi, ana akım medyaya karşı sunmuş olduğu alternatif yayınlarla yüzde 40’lara dayandı. Bu sayede dijital medya, birey için yeni bir arayış ve kaçış noktası olmayı başardı. Gelecekte; televizyon yayıncılığı kendini yenilemek zorunda kalacak. Aksi takdirde bireyin yayın akışını kendi belirlediği iletişim ortamlarının, yani dijital medyanın tüketimi yüzde 70’lerin üzerine çıkacak” ifadelerini kullandı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Osman Zeki Korkmaz: “Kafamızda belli bir senaryo var. Bunun için mücadele edeceğiz” İstanbulspor Teknik Direktörü Osman Zeki Korkmaz, Şanlıurfaspor maçının ardından yaptığı açıklamada, oynadıkları oyunun seyir zevkinin yüksek olduğunu ancak risklerinin de olduğu söyleyerek, “Kafamızda belli bir senaryo var. Bunun için mücadele edeceğiz” dedi. Trendyol 1. Lig 3. hafta maçında İstanbulspor, evinde karşılaştığı Şanlıurfaspor’u 3-0 mağlup etti. Müsabakanın ardından İstanbulspor Teknik Direktörü Osman Zeki Korkmaz, basın toplantısında açıklamalarda bulundu. 26 Ağustos Malazgirt Zaferi’ni anarak sözlerine başlayan Korkmaz, “Şanlıurfaspor’un kalabalık bir savunma anlayışla oynayacağını biliyorduk. Bu maçları çok oynayacağız. Bu tarz maçlarda maçı duran top gibi çalışmalarla çözeceğiz. Ekibimdeki arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Bekleyen rakibe karşı, kanattan oyun kurabilecek bir tercih yaptık. Bir ara vitesi düşürdük. Rakibinde kendi ataklarından pozisyon bulamaması bizi uyuttu. Belki birkaç pozisyon verdik ama bu Urfa’nın oyun gücünden değil. Oynadığımız oyunun riskleri var. Kafamızda belli bir senaryo var. Bunun için mücadele edeceğiz” ifadelerini kullandı. “Oyun üretiyoruz, oyuncu üretiyoruz. Bunun hazzını yaşayacağız.” 1. Lig’de herkesin İstanbulspor’un oyunundan bahsettiğini aktaran Korkmaz, “İstanbulspor’un maçları izleniyor. Bu bakalım bizi nereye götürecek. Biz sahaya skor almak, sonuç almak için çıkıyoruz. Farklı oyun kimliğini sahaya yansıtmaya devam edeceğiz. Oyuna giren Diarra, profesyonel oyuncu değil. Profesyonel futbol değil. Buraya üniversite okumaya gelmiş. 3. antrenmanda başkana hemen sözleşme imzalayalım dedik. Oyun üretiyoruz, oyuncu üretiyoruz. Bunun hazzını yaşayacağız” şeklinde konuştu.
İstanbul Erkan Sözeri: “İki takım da hakeme tepki gösteriyorsa burada bir sıkıntı vardır” Şanlıurfaspor Teknik Direktörü Erkan Sözeri, İstanbulspor maçının ardından yaptığı açıklamada, hakem performansının bu lige yeterli olmadığını söyleyerek, “İki takım da hakeme tepki gösteriyorsa burada bir sıkıntı vardır” dedi. Trendyol 1. Lig’in 3. hafta mücadelesinde Şanlıurfaspor, deplasmanda karşılaştığı İstanbul’a 3-0’lık skorla mağlup oldu. Müsabakanın ardından Şanlıurfaspor Teknik Direktörü Erkan Sözeri basın toplantısında açıklamalarda bulundu. Hafta içi çalıştıkları taktik çalışmaları oyuna yansıtamadıklarını söyleyerek sözlerine başlayan Sözeri, “Çabuk oyuncularla arkaya atılan toplarla gitmeye çalıştık ama olmadı. Orta sahayı 4’ledik ama top bizde kalmadı. İstanbulspor gibi oturmuş bir takım, hocasıyla ne kadar pozisyona girilirse o kadar pozisyona girdik. Bu maçı unutmayacağız. Biz yeni bir takımız. Geç kurulan, geç kamp yapan bir takımız. Zaman zaman bunun problemini yaşıyoruz. Transferlerimizde geliyor. Bazı oyuncular deneyim açısında bu ligde ilk defa oynuyorlar. Biz uzun vadede içerideki maçlarda puanla tanışmak istiyoruz. Oyuncularım elinden geleni yaptı ve onlara teşekkür ediyorum. İki takımda hakem performansından memnun değildi. Artık biz de çileden çıktık. İki takım da hakeme tepki gösteriyorsa burada bir sıkıntı vardır. Saçma sapan kararlar. Hakem performansları böyle olursa, sezonun başındayız. Bu hakem performansları bu lige yetmez. Kendisine öz eleştiri yapsın. 30 senedir futbolun içerisindeyim, Davut hocaya tavsiyem maçı izlesin” ifadelerini kullandı.