ASAYİŞ - 25 Ağustos 2024 Pazar 11:12

8 yaşındaki Narin’den 5 gündür haber alınamıyor

A
A
A

Diyarbakır’ın merkez Bağlar ilçesinde kaybolan 8 yaşındaki Narin Güran’ı arama çalışmaları 5 gündür devam ediyor.

Kırsal Tavşantepe Mahallesi’nde 21 Ağustos’ta 15.00 sıralarında 8 yaşındaki Narin Güran’dan haber alamayan ailesinin yetkililere bildirmesi üzerine bölgede 112 Acil Sağlık, Jandarma Arama Kurtarma (JAK), AFAD ve Dicle Üniversitesi Arama Kurtarma (DÜAK) ekiplerince başlatılan arama çalışması sürüyor.

Narin’i bulmak için AFAD bünyesindeki dalgıçlar sulama kanalında yaklaşık 20 kilometre boyunca arama çalışması yürüttü.

AFAD’a bağlı arama kurtarma ve diğer ekipler de mahallenin çevresi, kayalıklar, pamuk ve mısır tarlaları ile mahallenin içindeki atıl alanlar, boş evler, ahırlar, samanlıklar ve evlerin bahçesinde arama gerçekleştirdi.

Jandarma ekipleri, mahalleye giriş ve çıkış yapan araçlarda arama yaptı. Baba Arif ve anne Yüksel Güran çifti, kızlarından gelecek müjdeli haberi bekliyor.

Muhsin Taş - Zehra Gayretli

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Samsun Samsunspor bu sezon evinde ilk peşinde SAMSUN (İHA) – Samsunspor, Trendyol Süper Lig’in 5. haftasında konuk edeceği Konyaspor’u mağlup ederek, bu sezon iç saha ilk galibiyetini almak istiyor. Trendyol Süper Lig’in 5. haftasında Samsunspor ile Konyaspor, yarın saat 17.00’de 19 Mayıs Stadyumu’nda karşılaşacak. Mücadeleyi Oğuzhan Çakır, Serkan Çimen ve Mehmet Akıncık hakem üçlüsü yönetecek. Mücadelenin 4. hakemi olarak ise Oğuzhan Uğurlu görev yapacak. Samsunspor ile Konyaspor daha önce 31 kez rakip oldu. Bu karşılaşmalarda 10 kez Samsunspor, 12 kez de Konyaspor galip gelirken, 9 mücadele ise beraberlikle sonuçlandı. İki takım arasında Samsun’da oynanan maçlarda ise kırmızı-beyazlılar 7 kez kazandı, Konya temsilcisi 2 galibiyet elde etti. 7 müsabaka da beraberlikle sonuçlandı. Geçen sezon 10. haftaya kadar 2 puanı bulunan Samsunspor, bu sezon 3 maçta 6 puana ulaştı. 2024-2025 sezonuna Thomas Reis yönetiminde geçen yıldan farklı giren Samsun ekibi geçen sene 19 deplasman maçında 1 galibiyet alırken, bu sezon 2 dış saha mücadelesinden de galibiyetle ayrıldı. 2023-2024 sezonunda sahasında en çok kazanan takımlardan biri olan kırmızı-beyazlılar bu sezon ise evinde karşı karşıya geldiği Beşiktaş’a 2-0 mağlup olup, Başakşehir maçı da ertelenince iç saha galibiyetine hasret kaldı. Samsunspor, Konyaspor’u mağlup ederek hem ilk gollerini atmayı hem de ilk galibiyetini almayı hedefliyor. Son iç saha galibiyeti Trabzonspor’a karşı Mücadele öncesinde Samsunspor’un 3 maçta 6 puan, Konyaspor’un ise 4 maçta 4 puanı bulunuyor. Samsunspor, son iç saha galibiyetini 4 ay önce 4 Mayıs’ta Abdullah Avcı yönetimindeki Trabzonspor’a karşı 3-1’lik skorla almıştı. Karadeniz temsilcisi evinde kazanırsa 133 gün sonra 3 puan alacak.
Çankırı Mantar zehirlenmelerine dikkat: Vücutta kalıcı hasar bırakabiliyor Sonbaharın gelmesiyle birlikte yaygınlaşan mantar zehirlenmeleri ile ilgili uyarılarda bulunan Çankırı İl Sağlık Müdürü Dr. Hüseyin Sarıkaya, vücutta geri dönüşümsüz hasar bırakabileceğini söyledi. Çankırı’da, sonbaharda mantarlar vatandaşlardan yoğun ilgi görmeye başladı. Zehirli mantarların sebep olabileceği sorunlarla ilgili vatandaşlara uğurlarda bulunan Çankırı İl Sağlık Müdürü Dr. Hüseyin Sarıkaya, mantarların zehirli ve zehirsiz türlerinin birbirine çok benzediğine dikkat çekti. Zehirli mantarların tüketimi, ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğine dikkat çeken Sarıkaya, “Mantar gördüğümüzde aklımıza takılan ilk soru ‘acaba zehirli midir’ sorusudur. Mantar zehirlenmeleri genellikle zehirli olan mantarların yanlışlıkla zehirsiz olarak algılanması sonucu ortaya çıkar. Çünkü şekil ve renk olarak birbirine tıpa tıp benzeyen değişik mantar türleri mevuttur. Örneğin zehirli bir tür olan Amanita türleri zehirsiz olan Agaricus türleri ile rahatlıkla karıştırılabilir. Dünya çapında 10 binden fazla mantar türü vardır, ancak bunlardan sadece 50 ila 100’ü potansiyel olarak zehirlidir. Mantar zehirlenmeleri genellikle toksik etkiler hafif veya orta dereceli şikayetlerle sonuçlanır, ölümler nadirdir. Mantara bağlı ciddi toksisite veya ölüm daha çok yetişkinlerde görülür. Aynı mantar yemeğini yiyen kişilerin hepsinde zehirlenme olmayabilir. Bir kişide hiçbir şikayet olmazken diğerinde ölüme kadar varabilen ağır durumlar gelişebilir. Bu durum yenilen zehirli mantarın miktarına veya zehirsiz mantar içine karışmış bir veya birkaç zehirli mantarın yemeği yiyen herkese isabet etmemesinden kaynaklanır” dedi. Mantar zehirlenmesi belirtilerinin 2 ila 6 saat sonra ortaya çıkabildiğini söyleyen Dr. Sarıkaya, “Bulantı, kusma, sersemlik, ishal, ateş, nabız artışı, karın ağrısı ile daha sonra karaciğer ve böbrek bozuklukları ile bu organların bozukluklarına bağlı belirtiler şeklindedir” ifadelerini kullandı. Zehirli mantarların ölüme sebep olabileceğini vurgulayan Dr. Sarıkaya, “Zehirlenme belirtilerinin fark edilmesi sonrasında en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Zehirlenmeler konusunda 114 numaralı Ulusal Zehir Danışma Merkezinden bilgi alınabilir. Mantar zehirlenmesinin tehlikeli olduğu, alınan toksik doz, emilim için geçen süre süre ve diğer kişisel faktörlere göre ölümcül ya da vücudumuzda geri dönüşümsüz hasar bırakabileceği unutulmamalıdır” şeklinde konuştu.