Yerel Haberler
Hatay
Hatay’ın erikleri Avrupa’ya gidiyor
08 Nisan 2025 Salı - 08:50 Hatay’ın erikleri Avrupa’ya gidiyor Hatay’da 4 bin metrekarelik serasında 320 ağacıyla can eriği üretimi yapan Aladdin Aslan, Mart ayında başladığı erik hasadını sürdürüyor. Kilogram fiyatı 500 TL’den alıcı bulan erik yurt dışına ihraç ediliyor. Türkiye’nin en bereketli topraklarından olan Hatay’da afetzede çiftçiler üreterek hayata tutunuyor. Samandağ ilçesi Yaylıca Mahallesi’nde 4 bin metrekarelik serasında 320 ağacıyla can eriği üretimi yapan çiftçi Aladdin Aslan, bahçesinde Mart ayında başladığı hasadı sürdürüyor. Kış aylarında örtü altında üretilen can eriği, kilogram fiyatı 500 TL’den alıcı bularak İngiltere, Almanya ve Danimarka gibi ülkelere ihraç ediliyor. Can eriği üretiminden memnun olduğunu ifade eden Aslan, soğuk havanın rekolteyi olumsuz etkilediğini belirterek çiftçilere can eriği üretimi tavsiyesinde bulundu. "Serada örtü altında 4 bin metrekare alanda üretim yapıyoruz" Çiftçilere örtü altında can eriği üretimini tavsiye eden Aladdin Aslan, "Şu anda can eriği hasadı yapıyoruz. Bu sene soğuklardan dolayı sıkıntı çektik ama çok şükür atlattık. Serada örtü altında 4 bin metrekare alanda üretim yapıyoruz. Seramızda 320 ağacımız var. Ortalama fiyat 500 TL civarında ihracatçılar tarafından satın alınıyor. Yurt dışına; Almanya, Danimarka, İngiltere gibi ülkelere gidiyor. Soğuklardan mahsul etkilendi ama ısıtma sistemiyle beraber atlatabildik çok şükür. Ben memnunum, herkese örtü altında erik üretimini tavsiye ederim. Ben isterdim ki köyümde 50 tane daha böyle sera olsun. İsterdim ki gençlerimiz başka şehirlere, başka ülkelere gideceklerine toprakla buluşsunlar. Şu anda kilogram fiyatı 500 TL’den tüccara veriyoruz, yaklaşık 1 buçuk - 2 ton hasat bekliyoruz" dedi. Ürettikleri can eriğinin kaliteli olduğunu ifade eden Emel Aslan ise, "Hasat şükürler olsun iyi gidiyor. 13 yıldır erik üretimi yapıyoruz. Bu yıl beklentimiz çok değildi ama yine bin şükür iyi. Ürün kalitesi çok iyi, süper. Herkese eriğimizden tüketmeyi öneririm. Yorucu ama yorulmadan da bir şey olmaz" dedi.
Patlayan borudan fışkıran su metrelerce yükseğe çıktı
07 Nisan 2025 Pazartesi - 20:12 Patlayan borudan fışkıran su metrelerce yükseğe çıktı Hatay’da inşaat çalışmaları sırasında patlayan su borusundan fışkıran sular metrelerce yükseğe çıkarken, 23 mahallede su kesintisi yaşandı. Hatay Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İşler İdaresi (HATSU), bölgede onarım çalışmalarına başlandığını açıkladı. Antakya ve Defne ilçelerinde devam eden inşaat çalışmaları sırasında zaman zaman içme suyu hatları zarar görüyor. Defne ilçesi Armutlu Mahallesi’nde rezerv alan içerisinde yapılan kazı çalışması sırasında 600’lük düktil boru hasar gördü. İhbar üzerine bölgeye gelen HATSU ekipleri onarım için çalışma başlattı. Patlayan borudan metrelerce havaya yükselen sular ise kameralara yansıdı. HATSU tarafından sosyal medya üzerinden yapılan açıklamada, "Defne ilçemize bağlı Armutlu Mahallesi’nde rezerv alan içerisinde yapılan kazı çalışmaları sırasında 600’lük düktil boruya hasar verilmiştir. Buna bağlı olarak Defne ilçemizin Armutlu, Elektrik, Akdeniz, Sümerler, Aşağıokçular, Dursunlu, Subaşı, Turunçlu mahalleleri ile Antakya ilçemizin Şirince, Karaali Bölüğü, Kardeşler, Bağrıyanık, Aydınlıkevler, Hacı Ömer Alpagot, Sofular, Kışlasaray, Habib Neccar, Meydan, Esentepe, Esenlik, Gazi mahalleleri ve Uzun Çarşı bölgesinde su kesintisi yaşanacaktır. Arıza onarım çalışmalarına başlanmış olup, çalışmanın tamamlanması halinde su iletimi sağlanacaktır" ifadelerine yer verildi.
Depremle birlikte kira fiyatlarının tavan yaptığı İskenderun’da Suriyelilerin dönüşü ve afet konutlarının teslimi fiyatları düşürmeye başladı
07 Nisan 2025 Pazartesi - 10:02 Depremle birlikte kira fiyatlarının tavan yaptığı İskenderun’da Suriyelilerin dönüşü ve afet konutlarının teslimi fiyatları düşürmeye başladı Hatay’ın İskenderun ilçesinde deprem sonrası artan nüfusla birlikte tavan yapan kira fiyatları, Suriyelilerin ülkesine dönmesi ve deprem konutlarının yüzde ellilik kısmının tamamlanmasıyla birlikte düşmeye başladı. Suriye’de 2011 yılında başlayan iç savaştan kaçarak Türkiye’ye gelen Suriyeliler, 61 yıllık Baas rejiminin yıkılmasının ardından ülkelerine dönmeyi sürdürüyorlar. Türkiye’nin en güneyinde bulunan ve sınır noktasında bulunan Hatay’da deprem sonrası artan konut ve iş yeri kiraları TOKİ konutlarının teslim edilmesi ve Suriyelilerin ülkelerine dönüşleriyle düşmeye başladı. İskenderun ilçesinde emlakçılık yapan Kübra Berazi, Suriyelilerin kendilerini arayarak birkaç ay içerisinde evleri boşaltacaklarını söylediklerini belirterek ilerleyen süreçte kira fiyatlarının daha da düşeceğini söyledi. "TOKİ’lerin yüzde ellisinin tamamlanmasıyla konut ve iş yeri kiralarında bir rahatlama yaşandı" Deprem sonrası bölgede yaşanan kiralık daire sıkıntısının TOKİ konutlarının tamamlanmasıyla rahatladığını ifade eden emlakçı Kübra Berazi, "Suriyelilerin ülkesine dönmesiyle ciddi anlamda iş yerlerinde ve konutlarda bir boşalma yaşandı. Depremin üzerinden iki yıl geçti, kiralarda ve iş yerlerinde bir rahatlama yaşandı. TOKİ’lerin yüzde ellisinin, yüzde altmışının tamamlanmasıyla yüzde otuz gerileyeceğine inanıyorum" dedi. "Suriyeliler tamamen gittikten sonra ev fiyatlarında ve kiralamalarda bir düşüş olacak" Suriyelilerin ülkelerine dönmeleriyle birlikte kira fiyatlarında düşüş yaşandığını ifade eden emlakçı Berazi, "Kiraların düşmesinde Suriyelilerin çok fazla etkisi var, Suriyeliler arasında ev sahibi olanlar çok az. Suriyelilerin yüzde doksanı kiracı, tabii ki de kiraların yükselmesinde onlar da etken. Depremden önce ülkemize gelmişlerdi, deprem de yaşandıktan sonra inanılmaz bir konut sıkıntısı çıktı. Suriyeliler tamamen gittikten sonra ev fiyatlarında ve kiralamalarda bir düşüş olacak. Bizleri arayıp şehir dışında olan müşterilerimiz var portföyleri biz de ilanda satılık, ev sahipleri bizlerden bunlar üzerinden düşüş istiyorlar" şeklinde konuştu.