Yerel Haberler
Hatay
23 Eylül 2024 Pazartesi - 14:13 Gölet, mangala giden aynı aileden 5 kişiye mezar oldu Hatay’da gölette boğularak hayatını kaybeden yabancı uyruklu baba ve 4 çocuğunun ailecek mangal yakmak için bölgeye gittiği öğrenildi. Boğularak hayatını kaybeden 6 yaşındaki Hamit, Reyhanlı’da son yolculuğuna uğurlandı. Kumlu ilçesi Çatalhüyük Mahallesi’nde bulunan DSİ göletinde boğulan baba ve 4 evladının cansız bedenleri, Hatay Büyükşehir Belediyesi Su Altı ve Su Üstü Arama Kurtarma ve Emniyet Su Altı Grup Amirliği ekipleri tarafından çıkarılmıştı. Hastanede kimlikleri tespit edilen yabancı uyruklu kişilerin baba Ahmet Hacabdo (46) ile çocukları Muhammet, İbrahim, Abdo ve Hamit Elmeri olduğu öğrenildi. Yaşları 6, 8, 18 ve 21 olan çocuklar ve babanın cansız bedeni aile tarafından teslim alındı. Cenazeleri teslim alan anne Rukeyye el Zobi’nin evladının cansız bedenine son sarılışı yürekleri dağladı. Cenazelerden 4’ü defin için Suriye’ye nakledildi. Kardeşlerden 6 yaşındaki Hamit Reyhanlı Asri Mezarlığında kılınan cenaze namazının ardından son yolculuğuna uğurlandı. Hayatını kaybeden baba ve evlatlarının anneleriyle birlikte mangal yakmak için bölgeye gittiği ortaya çıktı. Ailenin mangal için gölete gittiğini ve ardından çocukların 2’sinin boğulmaya başlamasıyla baba ve diğer kardeşlerin gölete girdiğini ifade eden Ömer Jarullah, “Mangala gidiyorlar, çocuklar su ile oynarken üst üste atlıyorlar. Oyuncakla oyun oynuyorlar. Babasıyla annesi otururken çocuklar ’bizi kurtarın’ diye bağırdılar. 18 yaşındaki abisi gitti, o da boğuldu. Babası da yetişemedi boğuldu. Hepsini kaybettik” dedi.
Şehit Başçavuş Ferhat Gedik, Hatay’da mezarı başında dualarla anıldı
11 Ağustos 2024 Pazar - 15:24 Şehit Başçavuş Ferhat Gedik, Hatay’da mezarı başında dualarla anıldı Trabzon’un Maçka ilçesinde şehit olan Jandarma Astsubay Kıdemli Başçavuş Ferhat Gedik, Hatay’da bulunan mezarı başında şehadete erişinin yıl dönümünde anıldı. Trabzon’un Maçka ilçesinde 11 Ağustos 2017’de PKK’lı teröristlerle çıkan çatışma sırasında korumak istediği Eren Bülbül ile birlikte Şehit olan Jandarma Astsubay Kıdemli Başçavuş Ferhat Gedik’in şehadete erişinin üzerinden 7 yıl geçti. Şehit Gedik, İskenderun ilçesinde bulunan mezarı başında anıldı. Şehit Gedik’in 71 yaşındaki annesi Hatice Gedik başta olmak üzere ailesinin katıldığı anma programında duygusal anlar yaşandı. Şehit mezarına çiçeklerin bırakıldığı anmada kuranı kerim okunarak dua edildi. Şehit Annesi Hatice Gedik acısının çok büyük olduğunu söyleyerek, "Çok mutlu oldum, gurur duydum bu kadar kalabalık maşallah Allah’ım esirgesin. Bu kadar şerefliymiş benim oğlum, bu kadar gururluymuş herkes övdüler oğlumu bana. Her yıl bu ayda yenileniyor acım tazeleniyor bugün ölmüş gibi bugün vurulmuş gibi oluyor. Çok acım yeni çok taze ama çok gururluyum çok mutluyum" diye konuştu. Programa, şehidin yakınlarının yanı sıra İskenderun Kaymakamı Murat Sefa Demiryürek, İskenderun İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Mustafa AÇIK, İskenderun Körfez motosiklet derneği, Rota 61 Trabzon Motosiklet Derneği motorcuları ve diğer ilgililer katıldı. Anma programına kortejle gelen motosiklet dernekleriyse Şehit Ferhat Gedik’i unutmadılar.
Cep telefonuyla başlayan merakla 22 yaşında kendi iş yerini kurdu
11 Ağustos 2024 Pazar - 09:03 Cep telefonuyla başlayan merakla 22 yaşında kendi iş yerini kurdu Hatay’ın Samandağ ilçesinde yaşayan 22 yaşındaki afetzede Daren Belli, cep telefonuyla başlayan fotoğraf merakını geliştirerek, kendi iş yerini açıp fotoğrafçılık yapmaya başladı. Samandağ ilçesinde yaşayan 22 yaşındaki Daren Belli’nin fotoğraf merakı küçük yaşlarda başladı. İlk başlarda cep telefonuyla fotoğraflar çeken genç kız, merakını fotoğraf makinesi alarak sürdürdü. Zamanla fotoğraf çekerek mutlu olduğunu anlayan Belli, depremin ardından tüm olumsuzluklara rağmen kendi iş yerini açarak fotoğraf stüdyosunu kurdu. Genç yaşına rağmen olumsuzlukları aşan Belli, kendi mücadelesini vermenin mutluluğunu yaşıyor. Fotoğraf tutkusundan ve ilerleyen süreçte yaşananlardan bahseden Daren Belli, ‘’Fotoğraf tutkum gözlem ile başladı insanları gözlemlemeyi çok seviyordum ve daha sonrasında bunu telefon ile fotoğraflamaya başladım. Lisede grafik tasarım ve fotoğraf okudum aslında mimar olmak istiyordum sonra okul yıllarımda stajımı bir fotoğraf stüdyosunda yaptım yaptığım çalışmalardan sonra büyük bir tutku haline geldi ve daha sonrasında fotoğrafçı olmaya karar verdim ve bu mesleğe aşık oldum. Okulum bittikten sonra ofis kurmayı düşündüm öncelikle kimse bunu yapabileceğimi düşünmedi ama ben bir an olsun vazgeçmedim. Fotoğraf stüdyosu açmaya karar verdiğim zaman bir araştırma yapmaya karar verdim ve ekipmanlarıma o şekilde izledim. Pandemi yaşandığında kapanmamıza rağmen o zaman da asla vazgeçmedim sonraki süreçte asrın felaketi oldu ve hepimizi çok derinden yaraladı. Yıkılmadık yeniden ayağa kalkmaya ve kendi işlerimizi, tekrar kurmaya karar verdik” dedi.
800 nüfusluk mahallenin nüfusu depremle birlikte neredeyse 10 kat arttı
11 Ağustos 2024 Pazar - 09:02 800 nüfusluk mahallenin nüfusu depremle birlikte neredeyse 10 kat arttı Asrın felaketinin yıktığı Hatay’da memleketi terk etmeyen vatandaşlar, depremde sağ kalmayı başaran mahallelerden olan Şenköy’e akın etti. Deprem öncesi 800 olan Şenköy nüfusu asrın felaketi sonrası neredeyse 8 bini aştı. Kahramanmaraş merkezli depremlerde en çok yıkıma uğrayan Hatay’da binlerce bina ve evler yerler bir olurken yaklaşık 25 bin insan hayatını kaybetmişti. Asrın felaketinin ardından binlerce insan evsiz kalınca bazıları şehir dışına bazıları da şehrin farklı ilçelerine taşındı. Asrın felaketinin ardından memleketini terk etmek istemeyen afetzede vatandaşlar, Antakya ilçesine 20 kilometre uzaklıkta bulunan Yayladağı ilçesi Şenköy Mahallesi’ne akın ettiler. Depremde mahalle bazlı olarak en çok kaybın olduğu Şenköy Mahallesi’nin deprem öncesi toplam nüfusu 800 iken şimdi ise göçlerle birlikte oplam nüfus 8 bine ulaştı. Yayladığı ilçesinin en kalabalık mahallesinin muhtarı olan Sait Döş, “500’ün üzerindeki inşaatlarında bitmesinin ardından bu yaz nüfusumuz 10 bini geçeceğini tahmin ediyorum” dedi. “Şenköy Mahallesi’ndeki deprem öncesi nüfus 800 iken deprem sonrasında 8 bine ulaştı” Depremlerin ardından hızlı bir nüfus artışı olduğunu ifade eden Mahalle Muhtarı Sait Döş, “6 Şubat depremlerini Allah bir daha yaşatmasın. Bu süreçte köyümüz Antakya’da ağırlıklı ikamet eden ve mahalle bazında en çok şehidi veren Şenköy Mahallesiydi. Aynı zamanda da mahalle bazında en çok göçü alan mahallede Şenköy Mahallesiydi. Depremlerde 63 hasar alan evimiz var ve şu an yeniden yapılacak. Depremden önce 850 civarı nüfusumuz vardı. Deprem sonrası gelen köylülerimiz ve hemşerilerimiz yazlıklarına tekrar eve çevirenlerle beraber en son 7900 nüfusumuz var. Bu yaz on bini geçeceğimizi tahmin ediyoruz. Çünkü yapılan inşaatlar bunun açık bir göstergesi oldu. Mahallede 500’ün üzerinde inşaatımız var. Bunlarla birlikte yaklaşık bu yaz 10 bini geçeriz. Mahallede yaklaşık 4 binin üzerinde hanemiz var. Tabii gün geçtikçe daha da artıyor ve artmaya devam edecek. Burası imarlı bir köy ve aynı zamanda köyümüz sit alanıdır. Bu yüzden insanlar, imarlı arazilerinde yeniden yapılanmaya başladılar. Bu durumda zaman zaman çok aksaklıklara sebep veriyor. Mahallemizin yolları, altyapıları ve üst yapıları kaldırmıyor. Yeni yollara, içme sularına ihtiyaç var” dedi. “Gerçekten burayı çok yoğunlaştırdık ve nüfusun çok arttığı gözle de görülüyor” Depremlerin ardından yeni bir yaşam için Şenköy Mahallesi’ne taşınan Mehmet Melekoğlu, 6 Şubat depremlerinden sonra Şenköy’e sığındıklarını belirterek “Benim gibi birçok insan buraya geldi. İlk gelenlerden olduğum için köyün nüfusu 800 iken ancak şu anda nüfusu 9 bin 10 bin civarında. Gerçekten burayı çok yoğunlaştırdık. Nüfusun çok arttığını gözle de görülüyor. İlk ev yapanlardan biriyim. İlk zamanlar 1-2 ay içerisinde ben saydığımda 260 inşaat vardı. Sanırım şu an inşaat sayısı da binleri geçti” ifadelerini kullandı. (RMZ-VK-