Yerel Haberler
Hatay
04 Ekim 2024 Cuma - 10:05 Tarihi Kentler Birliği’nden Hatay çıkarması Tarihi Kentler Birliği, Hatay’da incelemelerde bulundu. Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı (HBB) Mehmet Öntürk, Tarihi Kentler Birliği Başkanı Mansur Yavaş’ı ağırladı. Ev sahipliğini HBB Başkanı Öntürk’ün yaptığı toplantıya ABB ve TKB Başkanı Mansur Yavaş’la birlikte 15 ilçe belediye başkanı da katıldı. Tarihi Kentler Birliği olarak ilk saha gezilerini 6 Şubat depremlerinden etkilenen kentlerde başlattıklarını dile getiren ABB Başkanı Mansur Yavaş, depremden etkilenen belediyeleri, TKB’ye ödeyeceği katılım payından muaf tutmaya yönelik planları olduklarını aktardı. Ayrım gözetmeksizin, tüm belediye başkanlarına destek verdiklerini belirten Başkan Öntürk ise, “Tüm arkadaşlar sırt sırta verdik. Herkes, parti gözetmeden bu şehrin yeniden kalkınması için birbirine yardımcı oluyor” sözlerinin ardından ilçe belediyeleriyle kardeşçe çalıştıklarını ifade etti. Deprem sonrası Hatay’dan çevre illere ciddi bir göç olduğunun altını çizen Başkan Öntürk, “Hatay’ın demografik yapısını çok önemsiyoruz. Rezerv alanları konusu da demografik yapıyı korumaya yöneliktir. Bizim en önemli görevimiz, vatandaşlarımızı evlerine kavuşturmak. Bunun mücadelesini veriyoruz” dedi. Hatay’daki tüm belediyelerin deprem sonrası gelirlerinin düştüğünü vurgulayan Öntürk, HBB’nin ve ilçe belediyelerin bazı sorunlarını ise Merkezi Hükümet ve bakanlıklarla birlikte çözmeye çalıştıklarını da iletti. Başkan Öntürk, ziyaretlerinden dolayı ABB Başkan Mansur Yavaş’a ve katılımlarından dolayı da 15 ilçe belediye başkanına teşekkürlerini iletti.
Defne sabunu, egzama, kepek başta olmak üzere cilt sorunlarına derman oluyor
22 Mart 2024 Cuma - 10:42 Defne sabunu, egzama, kepek başta olmak üzere cilt sorunlarına derman oluyor Hatay’ın Samandağ ilçesinde Defne ağaçlarının meyvesinin tokmakla dövülmesiyle üretilen defne sabunu; egzama ve kepeğe iyi gelirken, saç ve cilde ferahlık veriyor. Bölge halkı tarafından tüketilen sabun, kilogramı 450 TL’den alıcı buluyor. Samandağ ilçesi Hıdırbey köyünde yaşayan 44 yaşındaki Mevlüt Sağır, geleneksel yöntemlerle Defne sabunu üretiyor. Ekim, Kasım ve Aralık aylarında özenle yapılan hasat sonrası defne ağacından meyvelerini tokmakla döven Sağır, gramı gramına ayarladığı ölçümlerle sabun üretimi gerçekleştiriyor. Bölge halkı tarafından kullanılan defne sabunu; egzama ve kepeğe iyi gelirken, saç ve cilde ferahlık verirken 450 TL’den alıcı buluyor. Defne sabununu defne ağacının meyvesinden elde edildiğini söyleyen Mevlüt Sağır, "Defne sabunu defne ağaçlarının meyvesinden yapılır. Bu meyveleri Ekim, Kasım ya da Aralık gibi hasat ederiz. Tanelerini büyük kazanda pişiririz, pişirdikten sonra suyunu güzelce çeker. Suyunu çektikten sonra bunları kabuğundan ayrılıncaya kadar tokmaklarla döveriz. Kabuğundan ayrıldıktan sonra bir miktar üzerine su ekleyerek tekrar kaynatmaya alırız. Kaynattıktan sonra 100 dereceyi bulduğu zaman içinde bulunan defnenin yağı yukarıya doğru çıkar ve ince kaplarla bu su yüzeyinden alınır, bu şekilde yağı elde ediyoruz" dedi. Defne yağını kozmetik ve ilaç sanayinde kullananlar var Defne yağının meşakkatli ve ince işçilik isteyen bir iş olduğunu belirten Sağır, "Bu yağ bir çok yerde kullanılır; Kozmetik saniyede, ilaç sanayide kullanan var. Bölgemizde ise biz bunu sabun olarak yapıyoruz. Meşakkatli ve incelik isteyen bir iş, çok dikkat etmek gerekiyor, gramı gramına ölçülerinin tutması lazım. Eğer tutmaz ise daha uzun sürer ve sıkıntı yaşatır. Havalar serin kalıncaya kadar ayda yaklaşık 20 tane pişiriyoruz. Defne yağı çok faydalı bir yağdır. Sabunu da çok güzeldir. Egzamalara, kepeklenmeye karşı iyi geliyor. Saçlarda ahenkle dans ediyor, o kadar güzel bir ferahlık ve huzur veriyor. İnsana rahatlık verir. Çok özel bir sabundur. Defne sabunumuzu ateşe koyduktan sonra tamamen pişmesi 1 saattir. 1 saat ise kurumaya alınır. Toplamda 2 saat içerisinde defne sabunumuzu elde ederiz" dedi.
KKTC Cumhurbaşkanı Tatar, İskenderun’da Kıbrıs Şampiyon Melekler İlkokul ve Ortaokulu’nun açılışını    yaptı
21 Mart 2024 Perşembe - 18:08 KKTC Cumhurbaşkanı Tatar, İskenderun’da Kıbrıs Şampiyon Melekler İlkokul ve Ortaokulu’nun açılışını yaptı Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Hatay’ın İskenderun ilçesinde Şampiyon Melekler İlkokul ve Ortaokulu’nun açılışına katıldı. KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, çeşitli temaslarda bulunmak üzere sabah saatlerinde Hatay’a geldi. Tatar, İskenderun ilçesinde yapımı tamamlanan Şampiyon Melekler İlkokul ve Ortaokulu’nun açılışı gerçekleştirdi. Açılışa Hatay Valisi Mustafa Masatlı, İskenderun Kaymakamı Murat Sefa Demiryürek ve depremzede vatandaşlar katıldı. Burada açıklama yapan Tatar, Kıbrıs Türk halkı ile Türkiye halkının acıları birlikte yaşadığını vurgulayarak, “Çok sayıda akrabalarınızı kaybettiğinizi biliyoruz. Maalesef böylesine bir acı sonrasında elbette biz de duyarlılığımızı ve hassasiyetimizi bu şekilde göstermek istedik. İskenderun’da örnek olması ve kalıcı bir eser olması bakımından 500 konteyner evin yaptık. Şampiyon meleklerimizin adını verildiği okulumuzun açılışını gerçekleştiriyoruz. Burada şu anda yaşamını sürdüren kardeşlerimizin, her zaman Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’yle olan güçlü bağının devamlılığı bakımından bütün bu çalışmalar o anlayışla yapılmış bulunuyoruz. Şimdi ben burada şampiyon meleklerin ilkokulu ve ortaokulun ’un açılış merasiminde buluşmak için sizlerle bir aradayım ”dedi. Açılış sonrası Tatar ve beraberindekiler, okulu gezerek öğrencilere çeşitli hediyeler verdi. Depremzede öğrencilerin eğitim alacağı okulda 8 derslik bulunuyor.
Hatay’da depremde zarar gören su altı ve su üstü arama ekiplerinin ekipmanı güçlendirildi
21 Mart 2024 Perşembe - 11:06 Hatay’da depremde zarar gören su altı ve su üstü arama ekiplerinin ekipmanı güçlendirildi Hatay Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı, deprem felaketinde yıkılan binasında zarar gören su altı ve üstü ekipmanlarını yenileyerek, arama kurtarma kapasitesini iki katına çıkardı. Kahramanmaraş merkezli depremlerde Hatay’da kamu binaları büyük zarar görmüştü. Hatay Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı’nın Antakya ilçesindeki binası da yerle bir olmuş ve ekipmanlar büyük ölçüde zarar görmüştü. Deprem bölgesinde vatandaşlara daha iyi hizmet etmek isteyen İtfaiye Daire Başkanlığı, su altı ve su üstü arama kurtarma ekipmanlarını yenileyerek kapasitesini artırdı. İtfaiye ekipleri, asrın felaketinden bu yana 11 kayıp vakasına müdahale etti ve 84 eğitim dalışı yaptı. İtfaiye Daire Başkanlığının iyileştirmesiyle ekipman sayısını 2 katına çıkarttıklarını söyleyen Su altı ve Su üstü Birim Amiri Yunus Güneri, "Asrın felaketi olan 6 Şubat depreminde itfaiye binamız yıkılarak, içerisinde bulunan bir çok ekipman gibi su altı ve su üstü ekipmanlarımız da hasar görmüştü. İtfaiye Daire Başkanlığımızın iyileştirme çalışmaları sayesinde mevcutta bulunan ekipmanlarımızın 2 katını envanterimize kattık. İtfaiyenin asli görevleri içerisin de bulunan su altı ve su üstü arama kurtarma ekiplerini daha donanımlı ve en üst düzeye çıkarttık. Ekiplerimiz 6 Şubat depremlerinden bu yana 11 kayıp vakasına müdahale etmiş olup, toplamda 84 tane eğitim ve tatbikat dalışları yaptı" dedi.
Dörtyol’da 108 araç kapasiteli Minibüs Garajı açıldı
21 Mart 2024 Perşembe - 10:51 Dörtyol’da 108 araç kapasiteli Minibüs Garajı açıldı Depremin vurduğu Hatay’ın Dörtyol ilçesinde 108 araç kapasiteli Minibüs Garajı’nın açılışı gerçekleştirildi. Depremin yerle bir ettiği Hatay’da yaralar sarılmaya devam ediyor. Hatay Büyükşehir Belediyesi tarafından Dörtyol ilçesi Numuneevler Mahallesi’nde inşa edilen Minibüs Garajı’nın açılışı gerçekleştirildi. Başkan Lütfü Savaş’ın katılımıyla açılışı gerçekleşen 108 araç kapasiteli garajda şehir içi minibüs yazıhaneleri bulunacak ve şehir içi trafik akışına önemli ölçüde katkı sağlanmış olacak. Hatay’ın her noktasına eşit hizmet ederek sosyal bir belediyecilik anlayışı içerisinde çalıştıklarını söyleyen Başkan Savaş, belediye başkanlığı döneminde her mahalleye onlarca kez gittiğine vurgu yaparak şöyle konuştu: “Her ne kadar ben ilimizdeki her mahalleye onlarca kez gitsem de, bu mahallelerimizin ihtiyaçlarını, eksiklerini o ilçe ve mahallenin yerel yöneticileri kadar iyi bilmem mümkün değil. Bu yüzden biz çalışmalarımızı yaparken danışma kültürüne, istişareye ve işbirliğine çok önem veriyoruz. İlçe yöneticilerimizle, muhtarlarımızla dayanışma içerisinde ihtiyaca ve eksiklere göre çalışmalarımızı yürütüyoruz. Bu da vatandaşlarımızda karşılığını buluyor ve bizi sevip, bize güveniyorlar. Bu kutsal yolda sizin desteğiniz beni çok mutlu etti. Biliyorum ki içimdeki güç ve gayret sizden gelen sevgiyle besleniyor. Biz de kardeşlik ve barış içinde yaşadığımız Hatay topraklarında ayırt etmeden bütün kalplere dokunuyoruz. Çünkü Dörtyol, Erzin bizim canımız, Hatay bizim canımız” dedi. Başkan Savaş, açılışın ardından vatandaşlarla birlikte iftar yaptı.
Depremzede berberden enflasyona karşı fiyat tarifesi: Saç tıraşı 45 TL
21 Mart 2024 Perşembe - 10:03 Depremzede berberden enflasyona karşı fiyat tarifesi: Saç tıraşı 45 TL Hatay’da 53 yaşındaki berber Yüksel Sapan, enflasyona karşı verdiği mücadelede saç tıraşını 45 TL’ye yapıyor. Kahramanmaraş merkezli depremler en çok yıkıma uğrayan Hatay’da vatandaşlar maddi ve manevi anlammda birbirine olan desteğini sürdürüyor. Depremin etkisi ve enflasyondaki değişiklikler nedeniyle çeşitli sektörlerde fahiş fiyat artışları vatandaşları rahatsız ediyor. İskenderun ilçesi Savaş Mahallesi’nde berberlik yapan 53 yaşındaki Yüksel Sapan, enflasyona karşı durmak için işlettiği berber dükkanında fiyatlar da hiçbir artış yapmadı. Depremden 1 ay sonra açılan dükkanda; saç tıraşı 45 TL, sakal tıraşı 35 TL ve tüm bakımları yapmak isteyenler en fazla 100 TL ücret ödüyor. Fiyatların diğer berberlere göre çok uygun olduğu iş yerinde 6 berber ve 2 çırak çalışıyor. “İnsanlara hizmet vermekten mutlu oluyoruz” Fiyatlardan dolay müşterilerin memnuniyet gösterdiğini belirten Sapan, belirterek, “Amacımız bu pahalılık ve hayat şartlarında vatandaşlarımızın rahat ve uygun fiyatlara tıraş olmalı. Bizlere dua etmeleridir. Biz birinci kalite hizmet, hijyen, temizliğe önem veren, eğitimli, deneyimli arkadaşlarımızla hizmet verip çalışıyoruz. Yıllardır bu sektörün içindeyiz. Gelen müşterilerimizde durumdan memnun oluyorlar, bize de duacılar. Piyasaya göre uygun fiyatta tıraş oluyorlar. Dükkanımız az hasarlı çıktı. Depremden 1 ay sonra hizmetimize başladık. Farklı yerlerden müşterilerimiz geliyor ve hizmetten memnun oluyorlar. Hizmet sektöründeyiz. İnsanlara hizmet vermekten mutlu oluyoruz” dedi. “Bizde damat tıraşı yok ve normal müşteriden ne alıyorsak ondanda onu alıyoruz” Berber Emre Uğur, iş yerinin sürümden kazandığını ifade ederek, “Kaliteli ve hijyen ortamda hizmet veriyoruz. Diğer berberlerden farkımız çok müşterimiz var. Biraz fazla yoruluyoruz ama buna değiyor. Müşterilerimizin hepsi bizden memnunlar. Saç, sakal ve yıkıma 75 TL, tam bakım istenirse 100 TL, saç tıraşı 45 TL, sakal tıraşı 35 TL fiyatlarımız uygun. Bizde damat tıraşı yok. Normal müşteriden ne alıyorsak ondanda onu alıyoruz” şeklinde konuştu. “Fiyat ve performans olarak çok iyi oluyor” Şehir dışından gelip bu dükkanda tıraş olan üniversiteli öğrenci Oğuzhan Akyol, “Bir üniversite öğrencisi olarak diğer şehirlere ve buradaki diğer berberlere göre uygun olduğu için geliyorum. Kendi bütçem için çok iyi oluyor. Yapılan tıraştan da baya memnun oluyorum. Yıllardan beri geldiğim bir yer burayı seviyorum. Fiyat ve performans olarak çok iyi oluyor. Yapılan tıraştan memnun olduğum için sürekli geliyorum” ifadelerini kullandı.