Yerel Haberler
Hatay
Tarihi Kentler Birliği’nden Hatay çıkarması 04 Ekim 2024 Cuma - 10:05:49 Tarihi Kentler Birliği, Hatay’da incelemelerde bulundu. Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı (HBB) Mehmet Öntürk, Tarihi Kentler Birliği Başkanı Mansur Yavaş’ı ağırladı. Ev sahipliğini HBB Başkanı Öntürk’ün yaptığı toplantıya ABB ve TKB Başkanı Mansur Yavaş’la birlikte 15 ilçe belediye başkanı da katıldı. Tarihi Kentler Birliği olarak ilk saha gezilerini 6 Şubat depremlerinden etkilenen kentlerde başlattıklarını dile getiren ABB Başkanı Mansur Yavaş, depremden etkilenen belediyeleri, TKB’ye ödeyeceği katılım payından muaf tutmaya yönelik planları olduklarını aktardı. Ayrım gözetmeksizin, tüm belediye başkanlarına destek verdiklerini belirten Başkan Öntürk ise, “Tüm arkadaşlar sırt sırta verdik. Herkes, parti gözetmeden bu şehrin yeniden kalkınması için birbirine yardımcı oluyor” sözlerinin ardından ilçe belediyeleriyle kardeşçe çalıştıklarını ifade etti. Deprem sonrası Hatay’dan çevre illere ciddi bir göç olduğunun altını çizen Başkan Öntürk, “Hatay’ın demografik yapısını çok önemsiyoruz. Rezerv alanları konusu da demografik yapıyı korumaya yöneliktir. Bizim en önemli görevimiz, vatandaşlarımızı evlerine kavuşturmak. Bunun mücadelesini veriyoruz” dedi. Hatay’daki tüm belediyelerin deprem sonrası gelirlerinin düştüğünü vurgulayan Öntürk, HBB’nin ve ilçe belediyelerin bazı sorunlarını ise Merkezi Hükümet ve bakanlıklarla birlikte çözmeye çalıştıklarını da iletti. Başkan Öntürk, ziyaretlerinden dolayı ABB Başkan Mansur Yavaş’a ve katılımlarından dolayı da 15 ilçe belediye başkanına teşekkürlerini iletti.
04 Ekim 2024 Cuma - 08:59 Mahalleli 3 katlı metruk binanın yıkılacağı günü bekliyor Hatay’da vatandaşlar, bölgede yaşayanları tedirgin eden 3 katlı metruk binanın yıkılmasını istiyor. Kahramanmaraş merkezli depremlerde yerle bir olan Hatay’da 25 bine yakın insan vefat etmiş, on binlerce bina yerle bir olmuştu. Depremde büyük yıkım yaşayan Hatay’da ağır hasarlı binaların yıkım işlemleri sürerken, İskenderun ilçesi Esentepe Mahallesi üzerinde bulunan 3 katlı bina metruk yıkılmayı bekliyor. Bölgede yaşayan vatandaşlar için tehlike oluşturan binadan zaman zaman düşen parçalar ise tedirginliğe neden oluyor. Mahalle sakini 26 yaşındaki Sinan Kara, binanın ağır hasarlı olduğunu belirterek binanın yıkılmasını istediklerini söyledi. Sinan Kara, “Evimizin önü ara sokak, çocuklarımız dışarıda oyun oynayacaklar oynayamıyorlar, deprem korkusu var. Binanın hasar korkusu var. 6 Şubat depreminden bu yana çocuklarımız oyun oynayamıyor, çocuklarımızı sokağa salamıyoruz ve evimizin önünde ufak bir balkonumuz var sürekli orada çocuklarımızı oynatıyoruz. 6 Şubat depreminden bu yana 3 katlı evimizin yanında bulunan ağır hasarlı binanın mahkeme süreci tamamlandı, komşumuzdan aldığımız bilgiye göre bina zaten yıkılacak biz de mahalle sakini olarak bu binanın ivedilikle yıkılmasını talep ediyoruz. Artçı depremlerde sürekli ara ara parçalar düşüyor onun da tehlikesini yaşıyoruz” şeklinde konuştu.
Nusret Cömert: "Hatay’a borcumuz var, ödeyeceğiz"
26 Mart 2024 Salı - 14:28 Nusret Cömert: "Hatay’a borcumuz var, ödeyeceğiz" İYİ Parti Hatay Büyükşehir Belediye Başkan adayı Nusret Cömert, depremde yıkılan şehrin yeniden inşası için yerel, ulusal ve uluslararası kaynakların kullanılacağı “Hatay Yeniden” vizyonunun kentin aydınlık yarınlarının habercisi olduğunu belirtti. “Hatay’a borcumuz var, ödeyeceğiz” vurgusu yapan Nusret Cömert, “Cumhuriyetimizi sağlam temeller üzerinde inşa eden, Türkiye’mizin çağdaş bir ulus devlet olarak güçlü ve tam bağımsız şekilde sonsuza kadar var olmasını sağlayacak ilkeleri belirleyen Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün en önemli hedeflerinden biri de Hatay’ımızın ana vatana katılmasıydı. Ata’mız, bu konudaki hassasiyetini ve kararlılığını ‘Hatay benim şahsi meselemdir’ söylemiyle tüm dünyaya ilan etmişti. Hepimiz çok iyi biliyoruz ki Hatay, bize Atatürk’ün son emanetidir” dedi. Bu anlayışla sorumluluk aldığını ve yıkılan Hatay’da depremin açtığı yaraları sarmak, şehri yeniden inşa etmek için hizmete talip olduğunu dile getiren Nusret Cömert, memleketinin yeniden inşasının siyaset üstü bir konu olduğunu ve öncelikle Hataylıların yaşanabilir ve çağdaş bir kente kavuşması gerektiğini ifade etti. "Hatay’a borcumuz var" Birleştirici ve kaynaştırıcı anlayış temelinde oluşturduğu “Hatay Yeniden” vizyonuyla tarihi ve kültürel dokuyu koruyarak, afetlere dirençli, müreffeh, uygar ve yaşanabilir bir şehir inşa edeceğini belirten Nusret Cömert, “Hatay’da doğmuş, hem anne hem baba tarafından 10 nesildir bu şehrin öz evladı olarak sorumluluk aldım ve hayatımın bu bölümünü Hatay’a adadım. Siyasi referansım Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ilkeleri, Atatürk milliyetçiliği ve anayasamızda tanımlanan Türk milliyetçiliğidir. Başta Ulu Önder Atatürk ve aziz şehitlerimiz olmak üzere 40 asırdır bu toprakları Türk yurdu yapan ecdadımızın rahat uyuması için Hatay’a karşı tarihi bir sorumluluğumuz var. Hatay’a borcumuz var. Bu borcu ödeyeceğiz. Hatay eskisinden daha iyi olacak” diye konuştu.
’Elim, ayağımdı’ dediği motosikletini dereye kaptıran depremzede vatandaş: "Bulanlar insanlık namına haber etsin"
26 Mart 2024 Salı - 14:02 ’Elim, ayağımdı’ dediği motosikletini dereye kaptıran depremzede vatandaş: "Bulanlar insanlık namına haber etsin" Hatay’da 50 bin TL değerindeki motosikletini taşan dereye kaptıran depremzede Ertan Oğur, ‘elim, ayağımdı’ dediği motosikletini bulacak olanlardan geri getirmelerini istedi. Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Doğu Akdeniz için kuvvetli fırtına uyarısında bulunmuştu. Hatay’da yağışlı hava ve kuvvetli fırtına gece saatlerinden itibaren etkisini hissettirmeye başladı. Fırtınayla birlikte etkili olan yağışlı hava derelerin debisinin artmasına ve hayatın olumsuz etkilenmesine neden oldu. Antakya ilçesi Kuzeytepe Mahallesi’nde bölgeden geçen dere de yağışlı havanın etkisiyle taştı ve yol kısmen kapandı. Sabah işinden çıktıktan sonra hayatını sürdürdüğü ahşap evler geçici yaşam merkezine gitmek isteyen Ertan Oğur isimli depremzede vatandaş, 50 bin TL değerindeki 31 GZ 772 plakalı motosikletini taşan dereye kaptırdı. Oğur, ‘elim, ayağımdı’ dediği motosikletinin bulunması umuduyla derenin başında bekliyor. “Bayağı bir sel vardı burada o da aldı gitti” Motosikletini bulacak olan vatandaşlardan geri getirmelerini isteyen Ertan Oğur, “Hatay’da hava çok kötü. Yağış çok, dün saat 6’dan beri yağış var. Hiç durmadan fırtınayla birlikte devam ediyor. Afet yaşıyoruz şu anda. Ben gece çalışıyorum, sabah işten geliyordum. Derenin kapalı olduğunu gördüm. Motosikletle geçeceğimi düşündüm. Ardından beni düşürünce motosiklet elimden kaçtı. Bayağı bir sel vardı burada o da aldı gitti. Beyaz renkteydi, bulanlardan insanlık namına haber etmesini istiyoruz. Yaklaşık 50 bin TL değerindeydi. Ama elimiz, ayağımızdı o olmasa işe gidemeyeceğiz” dedi.
Depremin yerle bir ettiği Samandağ’da 39 prefabrik iş yeri esnafa can suyu oldu
25 Mart 2024 Pazartesi - 18:57 Depremin yerle bir ettiği Samandağ’da 39 prefabrik iş yeri esnafa can suyu oldu Hatay’ın Samandağ ilçesinde afetzede esnaf, devlet desteğiyle kurulan prefabrik iş yerlerinde faaliyet gösterecek. Kahramanmaraş merkezli depremlerde en çok hasarı alan Hatay’da birçok bina ve iş yeri yerle bir olmuştu. Depremin vurduğu kentte iş yerleri yıkılan esnafın yaralarını sarmak için çalışma başlatılmıştı. Hatay Valiliği ve Samandağ Kaymakamlığı işbirliğinde Sutaşı Mahallesi’nde prefabrik iş yerlerinin olduğu ‘Sutaşı Çarşısı’ kuruldu. Çarşıda 39 prefabrikten oluşan iş yerlerinde esnaf depremin yaralarını saracak. “Küçük işletmeleri tekrar canlandırmak için Sutaşı Çarşısı açıldı” Sutaşı Çarşısı’nda iş yeri bulunan esnaf Cihan Kuzu, “Samandağ Kaymakamlığı ve Hatay Valiliğinin koordinesinde küçük işletmeleri tekrar canlandırmak için Sutaşı Çarşısı açıldı. Çarşıda bulunan işletmelerin çoğu ağır hasarlı ya da yıkılmış iş yerleri. Burada işlerimizi yapıyoruz hayatı daim ettirmek için. Bize burayı tahsis eden Samandağ Kaymakamından Allah razı olsun" dedi. “Depremde iş yerim yıkıldı, şimdi yeni iş yerim oldu” Depremde iş yeri yıkılan esnaf Semir Ateş ise, "Depremde işletmem yıkıldı. Deprem sonrası mesleğime Samandağ Kaymakamı, Hatay Valisi’nin desteğiyle kurulan Sutaşı Çarşısı’nda devam etmeye başladım. Çarşı içinde bulunan çeşitli iş kollarına destek olması adına halkımızı çarşıyı ziyaret etmeleri için davet ediyorum. Kaymakamımıza teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.
Depremin yerle bir ettiği Samandağ’da 39 prefabrik iş yeri esnafa can suyu oldu
25 Mart 2024 Pazartesi - 18:44 Depremin yerle bir ettiği Samandağ’da 39 prefabrik iş yeri esnafa can suyu oldu Hatay’ın Samandağ ilçesinde afetzede esnaf, devlet desteğiyle kurulan prefabrik iş yerlerinde faaliyet gösterecek. Kahramanmaraş merkezli depremlerde en çok hasarı alan Hatay’da, birçok bina ve iş yerleri yerle bir olmuştu. Depremin vurduğu kentte, iş yerleri yıkılan esnafın yaralarını sarmak için çalışma başlatılmıştı. Hatay Valiliği ve Samandağ Kaymakamlığı işbirliğinde prefabrik iş yerlerinin olduğu ‘Sutaşı Çarşısı’ kuruldu. Sutaşı Mahallesi’nde kurulan ‘Sutaşı Çarşı’sında, 39 prefabrikten oluşan iş yerlerinde esnaf, depremin yaralarını saracak. “Küçük işletmeleri tekrar canlandırmak için Sutaşı Çarşı’sı açıldı” Prefabrik çarsısında esnaflık yapacak olan Cihan Kuzu, “Samandağ Kaymakamlığı ve Hatay Valiliğinin koordinesinde, küçük işletmeleri tekrar canlandırmak için Sutaşı Çarşı’sı açıldı. Çarşıda bulunan işletmelerin çoğu ağır hasarlı ya da yıkılmış iş yerleri. Burada işlerimizi yapıyoruz hayatı daim ettirmek için bize burayı tahsis eden Samandağ Kaymakamından Allah razı olsun " dedi. “Depremde iş yerim yıkıldı ve şimdi yeni iş yerim oldu” Depremde iş yeri yıkılan esnaf Semir Ateş, "Depremde işletmem yıkıldı. Deprem sonrası mesleğime; Samandağ Kaymakamı, Hatay Valisi’nin desteğiyle kurulan Sutaşı Çarşısı’nda devam etmeye başladım. Çarşı içinde bulunan çeşitli iş kollarına destek olması adına halkımızın çarşıyı ziyaret etmeleri için davet ediyorum. Kaymakamımıza teşekkür ediyorum " ifadelerini kullandı. (RMZ-VK-