Yerel Haberler
Hatay
03 Ekim 2024 Perşembe - 09:29 Afetzede çocuklar, halayla depremin izlerini siliyor Hatay’ın Samandağ ilçesinde depremzede çocuklarla kurulan halk oyunları ekibi, yöresel oyunları yaşatmaya devam ediyor. Afetzede öğrenciler; sanatla eğlenerek depremin yaralarını sarıyorlar. Depremin yaralarının sarıldığı Hatay’da çocukların üzerinden afetin izlerinin silinmesi için çeşitli etkinlikler yapılmaya devam ediliyor. Samandağ ilçesi Meydan Mahallesi’nde bulunan Azize Süleyman Ortaokulu öğrencileri, yöresel halk oyunlarındaki yetenekleri ve başarılarıyla dikkat çekiyorlar. Afetzede öğrenciler, depremin yaralarını silerken hem eğleniyorlar hem de öğreniyorlar. Depremzede çocukların hayaliyse katılacakları yarışmada birincilik elde ederek Türkiye derecesi elde etmek. Hatay bölgesinden çocukların 20 yılın ardından Türkiye finallerine katılmaya hak kazandıklarını belirten İbrahim Say, “ Türkiye Halk Oyunları Federasyonu Adıyaman Grup Yarışması’nda minikler geleneksel düzenlemesiz ve minikler geleneksel düzenlemeli dalda grup birinciliği alarak ilimizi Türkiye finalinde temsil etmeye hak kazandık. Hatay ilini Türkiye finaline çıkarmış olmanın gururunu yaşıyoruz oyuncularımla. Uzun bir süredir Hatay, özellikle geleneksel düzenlemesiz dal dediğimiz dalda Türkiye finaline gidemiyordu. Hep grupta eleniyordu. Bu sene biz bunu da kırdık. Bu sene biz bunu da kırdık. Depremzede çocuklarımız yaklaşık 20 yıllık hasreti kırdı. Geleneksel düzenlemesiz dalında 20 yıl sonra Türkiye finaline gidecekler” dedi. “Halk oyunlarıyla hem moral oluyor hem depremin acılarını silme konusunda yarar sağlıyor” Halk oyunları oynayarak çocukların depremin izlerini silmeye çalıştıklarını aktaran İbrahim Say, “Benim gözlemlediğim kadarıyla biz bu çocuklarla haftanın en az 3-4 günü beraberiz. Gerçekten severek geliyorlar. Çoğu zaman kovmama rağmen gitmiyorlar. Hadi bitirelim gidelim diyoruz. Çocuklar hayır devam edelim diyorlar. Bitirelim gidelim diyoruz. Çocuklar hayır devam edelim diyorlar. Onlar için de çok farklı ortamlar olduğu çok farklı yerlerde bulundular. Bu onlar için hem moral oluyor hem depremin acılarını silme konusunda. Biraz olsun kalplerini yumuşatma konusunda güzel hatıralar biriktiriyorlar” şeklinde konuştu. “Halay çekerken depremin acılarını unuttuğumu hissediyorum” Halk oyunlarında Türkiye finallerini kazanacaklarını söyleyen öğrenci Efsun Aslan, “Burada halk oyunları yapıyoruz. Mesela festivallere gidiyoruz. Hocamızla çok eğleniyoruz. O finale azim vere vere ter döke döke kazandık. Türkiye finalini kazanmak istiyoruz. 20 yıl sonra bölgeyi kazandık. Türkiye finalini kazanmayı umuyoruz. Halay çekerken mesela depremin acılarını unuttuğumu ve eğlendiğimi hissediyorum” ifadelerini kullandı.
Enkaz çarşısında umut veren bayram alışverişi
08 Nisan 2024 Pazartesi - 10:17 Enkaz çarşısında umut veren bayram alışverişi Depremin yaralarının sarıldığı Hatay’da yerle bir olan tarihi Uzun Çarşı’da bayram alışverişi buruk geçiyor. Depremzede esnaf, tarihi çarşıda 2023 yılındaki bayramlara oranla yoğunluğun arttığını dile getirdiler. Kahramanmaraş merkezli depremlerde yerle bir olan Hatay’da asrın felaketinin hüznü yaşanmaya devam ediyor. Depremde zarar gören ticaretin merkezi konumunda olan Antakya’daki tarihi Uzun Çarşı’da Ramazan Bayramı’na sayılı günler kala alışveriş telaşı yaşanıyor. Uzun Çarşı’da geçtiğimiz yılki bayramlara oranla bu yıl yoğunluk fazlalaşmış durumda. Bayram alışverişi için tarihi çarşıya akın eden vatandaşlar, eski günleri yad ederek buruk alışveriş gerçekleştiriyorlar. “İşler yoğun, geçen yılki bayramlara göre işlerimiz daha iyi” Esnaf Ali Güzel, 2023 yılındaki bayramlara göre alışverişin daha yoğun olduğunu belirterek “Burası Tarihi Uzun Çarşı, alışveriş yapıyoruz. Bayram buruk geçiyor. İnşallah her şey güzel olacak. İşler yoğun, geçen yılki bayramlara göre işlerimiz daha iyi. Çarşımızda hareketlilik var. Herkes ekmeğinin peşinde” dedi. “Rabbim bundan sonraki bayramlarımızı daha güzel eylesin inşallah” Ailesiyle birlikte tarihi çarşıda alışveriş yapan Yunus Çalbaş, önümüzdeki bayramlar için umutlu olduklarını belirterek “Antakya’da Uzun Çarşı’da bayram alışverişi yapıyoruz. Eski günlerimizi yad etmeye çalışıyoruz. Bayramlar artık bizim için yok gibi. Rabbim bundan sonraki bayramlarımızı daha güzel eylesin inşallah” ifadelerini kullandı. “Halkımız çarşı esnafını kalkındırmaya çalışıyor, sağ olsunlar” Esnaf Sümeyra Turan, bölge halkının çarşı esnafına destek olmak için alışveriş için tarihi çarşıyı tercih ettiklerini belirterek “Esnafız, buruk bir bayram yaşıyoruz. Deprem bölgesinde buruk bir yaşıyoruz. Halkımız çarşı esnafını kalkındırmaya çalışıyor, sağ olsunlar. Çok şükür yoğunluk var. Alışveriş merkezlerinin kapanmasının bizlere katkısı var” dedi. “Buruk bir bayram, yaşamak zorundayız” Asrın felaketinin ardından bayramların hüzünlü geçtiğini belirten Hülya Aldıç, “Bayram alışverişi yapmaya geldik. Buruk bir bayram, yaşamak zorundayız. Depremin ardından hayat güzel gitmiyor, sadece nefes alıyoruz. Ben kendim için söylüyorum” şeklinde konuştu.
Dalda kalan narenciyenin kabuğu depremzede kadınların elinde reçel oldu
07 Nisan 2024 Pazar - 09:39 Dalda kalan narenciyenin kabuğu depremzede kadınların elinde reçel oldu Hatay’ın bereketli topraklarında yetişen ve bolluğu nedeniyle dalda kalan narenciye afetzede kadınların elinde değerlendirilerek reçel oluyor. Afetzede kadınlar, kooperatifin sağladığı iş imkanı sayesinde aile ekonomisine katkı sağlarken bir yandan da sosyalleşiyor. Türkiye’de narenciye üretiminin merkezlerinden olan Hatay’da bu yıl rekolte üst seviyedeydi. Ürünün bol olması ve işçi sıkıntısı nedeniyle narenciye dalda kalmış ve çürümeye bırakılmıştı. Dalda kalan narenciyeyi değerlendirmek isteyen Samandağ ilçesinde yaşayan afetzede kadınlar, hayata tutunmak için kurdukları üretim merkezinde turuncun kabuğundun reçel üretimi yapıyorlar. ‘HayatHatay’ projesi kapsamında kurulan kooperatifte üretilen reçel ve çeşitli ürünler internet üzerinden Türkiye’nin dört bir yanına satılıyor. Kooperatife çalışmaya gelen afetzede kadınlar, burada aile ekonomisine katkı sağlarken bir yandan da sosyalleşerek depremin meydana getirdiği travmalardan kurtuluyorlar. “Kadın istihdamı sağlamak ve kadınların görünmeyen emeklerini görünür kılmak amacımızdır” Hatay dışında çok fazla yetişmeyen narenciye türü olan turuncu reçel yaparak değerlendirdiklerini belirten Kadın Girişimi Kooperatifi Üretim Sorumlusu Zarif Sönmez, “Hatay dışında çok fazla yetişmeyen bir narenciye türüdür. Biz turuncun kabuklarını değerlendirerek turunç reçeli yapıyoruz. Mevsimsel ürettiğimiz ürünlere göre kadın işçi alıyoruz. Her ürün üretiminde farklı kadınların olmasını önemsiyoruz. Gastronomi açısından zengin olan Hatay’ın yöresel ürünlerini Türkiye’ye tanıtmak ve pazarlamaktır. Kadın istihdamı sağlamak ve kadınların görünmeyen emeklerini görünür kılmak amacımızdır” dedi. “Bu kooperatif sayesinde; kendime, aileme ve çocuklarıma katkı sağlıyorum” Deprem sonrası kooperatifte güzel bir ortamda çalıştığını söyleyen afetzede Çiğdem Kudret, “Önce turunçlar bahçelerde toplanıyor. Kooperatife gelen turunçlar rendeleme işlemine uğruyor. Kabukları meyvesinden alındıktan sonra buzlu suda şoklanıyor. 4 gün şoklama işleminin ardından iplere diziliyor. Kaynama işleminde, turunçlar 5 saat kaynadıktan sonra sıcak olarak kavanozlara konuluyor. Bu iş sayesinde; kendime, aileme ve çocuklarıma katkı sağlıyorum. Burada 6 Şubat depreminde sonra çok güzel bir ortamımız oldu. Bu ortamda sosyalleşiyoruz” ifadelerini kullandı.
HBB Başkan’ı Öntürk’den Vali Masaylı’ya ziyaret
06 Nisan 2024 Cumartesi - 22:37 HBB Başkan’ı Öntürk’den Vali Masaylı’ya ziyaret Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Öntürk, beraberindeki ilçe belediye başkanları ile birlikte Hatay Valisi Mustafa Masatlı’yı makamında ziyaret etti. Hatay’ın ayağa kalkması için 6 Şubat’tan bu yana cansiperane mücadele eden Vali Masatlı’ya kente verdiği hizmetler dolayısıyla minnet borçlu olduklarını kaydeden Öntürk, Hatay’ın ayağa kalkması için bugün itibariyle zor yükü hep birlikte omuzlayacaklarını söyledi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve MHP Lideri Devlet Bahçeli’nin himayelerinde, tüm ilgili bakanlıkların destekleri ve Hatay Valisi Mustafa Masatlı’nın cansiperane mücadelesi ile Hatay’da ilk 1 yılın ardından önemli mesafeler alındığının altını çizen Öntürk; “Hatay’ımız dünyanın daha önce yaşamadığı bir afeti yaşadı. Bu afetin ardından devletimizin tüm kurumları Hatay’ımızın ayağa kalkması için çalışmaya devam ediyor. İlk günden bu yana bir Hatay sevdalısı olan sayın valimizin yoğun çalışmalarıyla büyük mesafeler alındı. İnşallah bizler Hatay’ın serdengeçtileri olarak, bu milletin hizmetkarları olarak Hatay’ın yükünü birlikte omuzlayacağız ve Hatay’ımızı el birliğiyle ayağa kaldıracağız. İnşallah bugünden itibaren çok kısa sürede bu işbirliği ile Hatay’ımızı altyapı ve üstyapısı ile sil baştan inşa ederek ihyasını gerçekleştireceğiz. Bugüne kadar çok büyük bir mücadele veren sayın valimize minnet borçluyuz. Bu şehirde taş üstüne taş koyan herkesi baştacı ederiz. Sayın valimiz de her daim başımızın tacıdır” ifadelerini kullandı. Başkan Öntürk, kabullerinden dolayı Vali Mustafa Masatlı’ya teşekkürlerini sunarak ziyaretini sonlandırdı. Vali Mustafa Masatlı da heyete ziyaretlerinden dolayı teşekkür ederek çalışmalarında başarı diledi.
Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Öntürk’den ilk ziyaret deprem şehitliğine
06 Nisan 2024 Cumartesi - 16:05 Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Öntürk’den ilk ziyaret deprem şehitliğine Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Öntürk, ilk ziyaretini asrın felaketinde vefat eden vatandaşların kabirlerinin bulunduğu Deprem Şehitliğine gerçekleştirdi. 31 Mart Yerel Seçimlerinde Hatay’da ipi göğüsleyerek zafer elde eden Cumhur İttifakı adayı Mehmet Öntürk, mazbatasını alarak göreve başlamıştı. Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Öntürk, Antakya ilçesindeki EXPO alanında bulunan amfi tiyatroda coşkulu kalabalıkla buluştu. Başkan Öntürk’ün vatandaşlarla bir araya geldikten sonraki ilk durağı da asrın felaketinde vefat eden vatandaşların kabirlerinin bulunduğu Antakya ilçesindeki Deprem Şehitliği oldu. Başkan Öntürk’e Hatay milletvekilleri; Hüseyin Yayman, Abdulkadir Özer ve ilçe belediye başkanları eşlik etti. Deprem şehitlerinin anılarını Hatay’ın sokaklarında yaşatmak istediklerini belirten Başkan Öntürk, “Hatay’ımıza hayırlı ve uğurlu olsun. Vatandaşlarımızla sohbetimizi yaptıktan sonra ilk işimiz Şehitliklerimizi ziyaret oldu. Şuan deprem şehitliğimizdeyiz. Derdimiz şehrimizi ayağa kaldırmak. Deprem şehitlerimizim anılarını sokaklarımızda, ailelerinde yaşatmak istiyoruz ve onları unutmuyoruz, mekanları cennet olsun” dedi. Vatandaşlardan tebrik için çiçek göndermemelerini talep eden Başkan Öntürk, "Depremde hayatını kaybeden şehitlerimizin ve uzuvlarını kaybeden kardeşlerimizin içerisinde hak sahibi olmayanlarla ilgili, bunların içinde ekonomik durumu müsait olmayanlara hediye edeceğim evlerini, konutlarını. Onları aç ve açıkta bırakmayacağım. Cumhurbaşkanı’mızın da bize böyle talimatı vardı. Çiçek falan yerine vatandaşımız o hesaba bağışta bulunsun. Biz onlarla konutlarımızı hemen başlatacağız inşallah. Şehitlerimize, gazilerimize hak sahibi olmayanlara onları hediye edeceğiz. Milletimiz rahat olsun. Hatay’ı inşallah hizmetle doyuracağız. Memleketimizi bir an önce ayağa kaldıracağız. Tek derdimiz bu şehrin kardeşliği, birliği, beraberliği demografik yapısının korunması, bunu yaparken de tarihine, kültürüne, bu kadim şehre yakışır bir şekilde yapacağız inşallah" ifadelerini kullandı.
Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Öntürk’den ilk ziyaret deprem şehitliğine
06 Nisan 2024 Cumartesi - 15:56 Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Öntürk’den ilk ziyaret deprem şehitliğine Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Öntürk, ilk ziyaretini asrın felaketinde vefat eden vatandaşların kabirlerinin bulunduğu Deprem Şehitliğine gerçekleştirdi. 31 Mart Yerel Seçimlerinde Hatay’da ipi göğüsleyerek zafer elde eden Cumhur İttifakı adayı Mehmet Öntürk, mazbatasını alarak göreve başlamıştı. Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Öntürk, Antakya ilçesindeki EXPO alanında bulunan amfi tiyatroda coşkulu kalabalıkla buluştu. Başkan Öntürk’ün vatandaşlarla bir araya geldikten sonraki ilk durağı da asrın felaketinde vefat eden vatandaşların kabirlerinin bulunduğu Antakya ilçesindeki Deprem Şehitliği oldu. Başkan Öntürk’e Hatay milletvekilleri; Hüseyin Yayman, Abdulkadir Özer ve ilçe belediye başkanları eşlik etti. Deprem şehitlerinin anılarını Hatay’ın sokaklarında yaşatmak istediklerini belirten Başkan Öntürk, “ Hatay’ımıza hayırlı ve uğurlu olsun. Vatandaşlarımızla sohbetimizi yaptıktan sonra ilk işimiz Şehitliklerimizi ziyaret oldu. Şuan deprem şehitliğimizdeyiz. Derdimiz şehrimizi ayağa kaldırmak. Deprem şehitlerimizim anılarını sokaklarımızda, ailelerinde yaşatmak istiyoruz ve onları unutmuyoruz, mekanları cennet olsun” dedi. Vatandaşlardan tebrik için çiçek göndermemelerini talep eden Başkan Öntürk, "Depremde hayatını kaybeden şehitlerimizin ve uzuvlarını kaybeden kardeşlerimizin içerisinde hak sahibi olmayanlarla ilgili, bunların içinde ekonomik durumu müsait olmayanlara hediye edeceğim evlerini, konutlarını. Onları aç ve açıkta bırakmayacağım. Sayın Cumhurbaşkanı’mızın da bize böyle talimatı vardı. Çiçek falan yerine vatandaşımız o hesaba bağışta bulunsun. Biz onlarla konutlarımızı hemen başlatacağız inşallah. Şehitlerimize, gazilerimize hak sahibi olmayanlara onları hediye edeceğiz. Milletimiz rahat olsun. Hatay’ı inşallah hizmetle doyuracağız. Memleketimizi bir an önce ayağa kaldıracağız. Tek derdimiz bu şehrin kardeşliği, birliği, beraberliği demografik yapısının korunması, bunu yaparken de tarihine, kültürüne, bu kadim şehre yakışır bir şekilde yapacağız inşallah" ifadelerini kullandı.