Yerel Haberler
Hatay
Depremin yaralarının sarıldığı Hatay’da 106 yeni eğitim yuvası hizmete açılacak
06 Eylül 2024 Cuma - 11:00 Depremin yaralarının sarıldığı Hatay’da 106 yeni eğitim yuvası hizmete açılacak Depremin yaralarının sarıldığı Hatay’da 2024-2025 eğitim ve öğretim yılında 106 yeni okul hizmete açılacak. Asrın felaketinde Hatay’da 1604 eğitim kurumundan 210 tanesi deprem anında yıkılmış, 180 tanesi orta hasar almıştı. Orta hasar alan yapılardan 141 tanesinde güçlendirme kararı alınmıştı. Depremin yaralarının eğitimle sarılması için göreve başladığı ilk gün itibariyle eğitim kurumlarının inşasına önem veren Hatay Valisi Mustafa Masatlı’nın liderliğinde kentte bir çok okulun temeli atılmıştı. Eğitime verilen önemle birlikte 2024 LGS’de 352 Türkiye birincisinden 10’u Hatay’dan çıkmıştı. Vali Masatlı, 2024 - 2025 eğitim ve öğretim dönemi öncesi kentte eğitim kurumlarında yürütülen çalışmalar hakkında bilgi verdi. Yeni eğitim ve öğretim dönemine güçlü bir şekilde başlamanın mutluluğunu yaşadıklarını belirten Vali Masatlı, “Devletimiz, Milli Eğitim Bakanlığımız ve Valiliğimiz, aziz milletimizle el ele vererek 7 gün 24 saat esasıyla sahada yürüttüğümüz çalışmalar neticesinde 2024- 2025 eğitim öğretim yılımızda mevcut okullarımıza bakım, onarım, güçlendirmesi yapılan ve inşası tamamlanan okullarımızı dahil ederek yeni döneme daha güçlü başlamanın mutluluğunu yaşıyoruz. 6 Şubat ve devamındaki depremler sonrasında eğitim kurumlarının üçte birinin hasar aldığını ve kullanılmaz hale geldiği ifade edebiliriz. Yeni öğretim yılımıza geçtiğimiz yıla oranla okul sayımız, fiziki ve teknik yeterliliğimiz, eğitim kadromuz bakımından da daha güçlü ve daha donanımlı bir şekilde başlayacağımızı buradan ifade etmek isterim” dedi. “6 Şubat’tan bu güne kadar 100 okulumuzu açtık, 9 Eylül’e kadar 6 okulumuzu daha açıp 742 dersliği Hatay’ımızdaki çocuklarımızın hizmetine açmış olacağız” 2024 - 2025 eğitim ve öğretim döneminde 106 yeni eğitim yuvasının hizmete başlayacağını belirten Vali Masatlı, “Asırların afetinde 1604 olan eğitim kurumlarımızdan maalesef 210 tanesi yıkıldı. Bununla birlikte orta hasarlı olan 180 eğitim kurumumuza yapılan tahkikler sonucu da 141 tanesinde güçlendirme kararı aldık. Güçlendirme kararı çıkan eğitim kurumlarımızda yürütülen hummalı çalışmalar sonucunda 2024 yılı Kasım ayında neredeyse tamamlamış ve eğitim öğretim kurumlarımızın hizmetine sunmuş olacağız. Güçlü devletimiz eliyle ve hayırseverlerimizin desteğiyle birlikte 6 Şubat’tan bu güne kadar 100 okulumuzu açtık, 9 Eylül’e kadar 6 okulumuzu daha açıp 742 dersliği Hatay’ımızdaki çocuklarımızın hizmetine açmış olacağız. 15 ilçemizde eş zamanlı olarak 117 eğitim kurumumuzun da inşaatları devam ediyor. Bu inşaatlarımızın tamamlanmasıyla birlikte 1788 yeni dersliğe daha kavuşmuş olacağız. 5 Şubat 2023 tarihinde Hatay’daki derslik sayısı 14 bin 700 idi. Yaptığımız çalışmalar, inşaatlarımız ile birlikte en kısa zamanda bu derslik sayımız önümüzdeki yıl 16 bin 700’e çıkacaktır” dedi.
Depremin yaralarının sarıldığı Hatay’da 106 yeni eğitim yuvası hizmete açılacak
06 Eylül 2024 Cuma - 10:16 Depremin yaralarının sarıldığı Hatay’da 106 yeni eğitim yuvası hizmete açılacak Depremin yaralarının sarıldığı Hatay’da 2024-2025 eğitim ve öğretim yılında 106 yeni okul hizmete açılacak. Asrın felaketinde Hatay’da 1604 eğitim kurumundan 210 tanesi deprem anında yıkılmış, 180 tanesi orta hasar almıştı. Orta hasar alan yapılardan 141 tanesinde güçlendirme kararı alınmıştı. Depremin yaralarının eğitimle sarılması için göreve başladığı ilk gün itibariyle eğitim kurumlarının inşasına önem veren Hatay Valisi Mustafa Masatlı’nın liderliğinde kentte bir çok okulun temeli atılmıştı. Eğitime verilen önemle birlikte 2024 LGS’de 352 Türkiye birincisinden 10’u Hatay’dan çıkmıştı. Vali Masatlı, 2024 - 2025 eğitim ve öğretim dönemi öncesi kentte eğitim kurumlarında yürütülen çalışmalar hakkında bilgi verdi. Yeni eğitim ve öğretim dönemine güçlü bir şekilde başlamanın mutluluğunu yaşadıklarını belirten Vali Masatlı, “Devletimiz, Milli Eğitim Bakanlığımız ve Valiliğimiz, aziz milletimizle el ele vererek 7 gün 24 saat esasıyla sahada yürüttüğümüz çalışmalar neticesinde 2024- 2025 eğitim öğretim yılımızda mevcut okullarımıza bakım, onarım, güçlendirmesi yapılan ve inşası tamamlanan okullarımızı dahil ederek yeni döneme daha güçlü başlamanın mutluluğunu yaşıyoruz. 6 Şubat ve devamındaki depremler sonrasında eğitim kurumlarının üçte birinin hasar aldığını ve kullanılmaz hale geldiği ifade edebiliriz. Yeni öğretim yılımıza geçtiğimiz yıla oranla okul sayımız, fiziki ve teknik yeterliliğimiz, eğitim kadromuz bakımından da daha güçlü ve daha donanımlı bir şekilde başlayacağımızı buradan ifade etmek isterim” dedi. “6 Şubat’tan bu güne kadar 100 okulumuzu açtık, 9 Eylül’e kadar 6 okulumuzu daha açıp 742 dersliği Hatay’ımızdaki çocuklarımızın hizmetine açmış olacağız” 2024 - 2025 eğitim ve öğretim döneminde 106 yeni eğitim yuvasının hizmete başlayacağını belirten Vali Masatlı, “Asırların afetinde 1604 olan eğitim kurumlarımızdan maalesef 210 tanesi yıkıldı. Bununla birlikte orta hasarlı olan 180 eğitim kurumumuza yapılan tahkikler sonucu da 141 tanesinde güçlendirme kararı aldık. Güçlendirme kararı çıkan eğitim kurumlarımızda yürütülen hummalı çalışmalar sonucunda 2024 yılı Kasım ayında neredeyse tamamlamış ve eğitim öğretim kurumlarımızın hizmetine sunmuş olacağız. Güçlü devletimiz eliyle ve hayırseverlerimizin desteğiyle birlikte 6 Şubat’tan bu güne kadar 100 okulumuzu açtık, 9 Eylül’e kadar 6 okulumuzu daha açıp 742 dersliği Hatay’ımızdaki çocuklarımızın hizmetine açmış olacağız. 15 ilçemizde eş zamanlı olarak 117 eğitim kurumumuzun da inşaatları devam ediyor. Bu inşaatlarımızın tamamlanmasıyla birlikte 1788 yeni dersliğe daha kavuşmuş olacağız. 5 Şubat 2023 tarihinde Hatay’daki derslik sayısı 14 bin 700 idi. Yaptığımız çalışmalar, inşaatlarımız ile birlikte en kısa zamanda bu derslik sayımız önümüzdeki yıl 16 bin 700’e çıkacaktır” dedi. (RMZ-VK-
Kuş dili konuşarak adeta bülbül gibi şakıyan iki esnaf ilgi odağı oldu
06 Eylül 2024 Cuma - 08:59 Kuş dili konuşarak adeta bülbül gibi şakıyan iki esnaf ilgi odağı oldu Hatay’ın Antakya ilçesinde kuş dili ismini verdikleri dille konuşan Metin Mercan ile Turgut Bülbül, aralarında ettikleri sohbetlerle ve söyledikleri türkülerle dikkat çekiyor. Duyanları gülümseten kuş dili sosyal medyada da ilgi odağı oldu. Antakya ilçesinde bulunan Uzunçarşı’da esnaflık yapan Metin Mercan ve Turgut Bülbül, kendi aralarında kuş dili ismini verdikleri konuşma biçimiyle dikkat çekiyorlar. Çarşıda zaman zaman kuş diliyle sohbet eden, zaman zaman türkü söyleyen Mercan ve Bülbül, çarşının da neşe kaynağı oldu. İlk kez duyanların ilgiyle kulak kabarttığı kuş dili, Hatay Alem isimli sosyal medya platformu muhabiri Bedia Türetken’in yaptığı sokak röportajlarında da sosyal medyada ilgi odağı oldu. Milyonlarca kez izlenen Mercan ve Bülbül arasındaki kuş dili sohbeti, duyanları tebessüm ettirdi. "Kuş dilini ilk kez duyanlara garip gelebilir çünkü farklı bir dildir" Öğrendiği kuş diliyle şarkılar söyleyen Turgut Bülbül, ilk kez duyanların garipsediğini belirterek, "Kuş dili, Hatay’ın geleneksel bir dilidir. Bu kuş dilini bilenler, Türkiye’de değil, Avrupa’da değil, dünyada geçerli bir dildir. Uzunçarşı’da kuş dili bilen kişi sayısı çok azdır. Çarşıda Metin Mercan abimiz biliyor. Abimizin kuş dili konuştuğu zaman ne dediğini anlayabiliyorum. Kendi de benim dediklerimi anlıyor. Kuş dilini ilk kez duyanlara garip gelebilir çünkü farklı bir dildir. Normalde kuş dili öğrenilemeyecek bir dil değildir. Ben kuş dilinde şarkı da söylerim ve her şeyini söylerim. Bizim mahallede kuş dilini bilen çok insanlarımız var" dedi. "Her kelimenin sonuna ’fe, fa’ getirdiklerini fark ettim ve anlamaya başladım" Kuş diliyle yaptığı sokak röportajları sosyal medyada milyonlarca kez izlenen muhabir Bedia Türetken, kendisinin de zamanla kuş dili öğrendiğini söyleyerek, "Sokakta röportaj yapıyordum. Beyefendiler aralarında bu dili konuşuyorlardı. Ben de merak ettim ve onlarla röportaj yaptım. İlk başlarda hiçbir şey anlamadım. Çünkü aşırı garipsedim. Sonra her kelimenin sonuna ’fe, fa’ getirdiklerini fark ettim. Anlamaya başladım. Konuşmayı denedim ve konuştum" şeklinde konuştu. "Her insan bu dili bilmez, ilk kez duyanlara tuhaf geliyor " Kuş dilinin Antakya ilçesine özgü bir dil olduğunu ifade eden Metin Mercan ise ilk duyanlara tuhaf geldiğini belirterek, "Bu konuştuğum dil, kuş dilidir. Antakya’da 50 yıl önce ailelerimiz bu dili konuşuyorlardı. O zamanlarda biz aile olarak serçe dilini öğrendik. Antakya’da belki 100 kişi kuş dili konuşmayı bilir. Bu arkadaşımız büyüklerinden görüp ve öğrenmiş. Her insan bu dili bilmez, insanlara tuhaf geliyor. Bu dilin ne olduğunu sorunca kuş dili diyoruz. Yabancı bir kelime kullanmıyoruz. Bu dili konuşunca hem komik oluyor hem de sevgi oluyor yoksa Türkçemiz gayet çok güzel" ifadelerini kullandı.