Yerel Haberler
Hatay
Afetzede özel bireyler sevgi makasıyla tıraş oldular
23 Mayıs 2024 Perşembe - 08:44 Afetzede özel bireyler sevgi makasıyla tıraş oldular Hatay’ın İskenderun ilçesinde kuaför Emre Can Çelebi, engelli bireyleri hiçbir ücret almadan tıraş ederek gönülleri kazandı. Depremin vurduğu Hatay’da sivil toplum kuruluşları ve vatandaşlar arasında düzenlenen etkinlikle asrın felaketinin yaraları sarılmaya devam ediyor. İskenderun ilçesinde faaliyet gösteren ’Engelliyim Engel Tanımam Derneği’nin düzenlediği etkinlikte özel bireyler, kuaför Emre Can Çelebi tarafından ücretsiz tıraş edildi. Engelli bireylerin birlikte vakit geçirmesine vesile olan kuaför Çelebi, yaptığıyla gönülleri kazandı. Dörtyol ilçesinden İskenderun’a gelen Engelliyim Engel Tanımam Derneği’nde bulunan özel bireylerin çimenlik alanda saç, sakal ve bakımlarını yapan Çelebi, "Yapmış olduğumuz projeyle ilgili öncelikle bize bu fırsatı tanıyan herkese çok teşekkür ederiz. Burada özel bireylerin saçlarını kestik, bizim için çok güzel bir mola oldu. Yani çalışmak gibi değil, bizim için bir molaydı. Biz de onlarla beraber güldük eğlendik, güzel bir aktivite oldu. Hatay Dörtyol’dan İskenderun’a geldik burada deniz kenarında çimlerin üzerinde çok güzel bir ortamda saç kesimlerini gerçekleştirdik" ifadelerini kullandı. Engelliyim Engel Tanımam Derneği Başkanı Kamil Göçmen ise düzenlenen etkinlikle engelli bireylerin yaşadığı mutluluğu anlatarak, "Sabahtan o mutluluk yüzlerinde vardı. Biz bugün tıraş olacağız, işte kuaför abimiz gelip bizi tıraş edecek diyorlardı ve onların o mutluluğu zaten yüzlerinden belli olmuştu. Mutluluğu onlara verdiği için ben ayrıca Emre bey ve onun ekibine teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı. Tıraş olan özel birey 21 yaşındaki Abdulkadir Soydaş, teşekkürlerini belirterek, "Ben Emre Çelebi abiye çok teşekkürlerimi sunuyorum. Çok beğendim, berber abilerimi daha çok beğendim. Sohbetleri çok güzeldi çok iyiydi" şeklinde mutluluğunu dile getirdi.
Çadır kentin depremzede balerinleri
23 Mayıs 2024 Perşembe - 08:40 Çadır kentin depremzede balerinleri Hatay’da depremde evleri yıkılan ve hayatlarını aileleriyle birlikte Kırgız çadırında sürdüren Zeynep Melek ve Ali Yusuf, asrın felaketinin yaşattığı stresi ve sıkıntıyı bale yaparak atlatıyorlar. Kahramanmaraş merkezli depremlerde Hatay yerle bir olmuş, 25 bin insan vefat etmişti. Deprem sonrası binlerce insan evsiz kalmış ve kurulan geçici yaşam alanlarında yaşamaya başlamıştılar. Asrın felaketinde evleri yıkılan Dikkaya ailesi de yaşamlarını Defne ilçesi Koçören Mahallesi’ne kurulan Kırgız çadır kentinde sürdürmeye başladılar. Dikkaya ailesinin evlatları, deprem öncesi aldıkları bale eğitimini deprem sonrası da devam ettirmeye başladılar. 13 yaşındaki Zeynep Melek ve 9 yaşındaki Ali Yusuf, asrın felaketinin yaşattığı stresi ve sıkıntıyı bale yaparak atlatıyorlar. "Biz depremden önce bale kursuna gidiyorduk, zor şartlara rağmen çocuklar bırakmadı" Deprem sonrası zor şartlara rağmen evlatlarının bale eğitimini bırakmadığını ifade eden anne Cihan Dikkaya, "Biz depremden önce bale kursuna gidiyorduk, zor şartlara rağmen çocuklar bırakmadı. Depremden sonra da gittiğimiz kurs yeri yaklaşık 9 ay kapalı kaldı ama tekrardan bir yerden başlamak gerekiyordu. Kurs yeri açılınca biz devam ettik. Biz orada bale ve piyano eğitimi alıyoruz. Çocuklarımızın ruhuna çok iyi geldi. Biz bu zor şartlara ve çadırda yaşamamıza rağmen çocukların eğitimi geri kalmasın diye devam ediyoruz. Çocukların eğitimi önce geliyor. Çocuklar psikolojik olarak da rahatlıyorlar. Şu an gezecek çıkacak hiçbir yerimiz kalmadı" dedi. "Bale yaparken mutluyum ve ruhuma iyi geliyor" Deprem psikolojisini bale sayesinde atlatmaya çalıştığını dile getiren Zeynep Melek Dikkaya, "Biz yaşanan her şeye rağmen ve çadırda yaşamamıza rağmen sanatı bırakmadık. Bale yapıyorum. Hem sanatı bırakmadık hem de deprem psikolojimizi kurs sayesinde attık. Bale yaparken mutluyum ve ruhuma iyi geliyor. Psikolojik olarak bizi tedavi ediyor" şeklinde konuştu. "Bale yaparken çok mutluyum" Bale yaparken mutlu olduğunu söyleyen Ali Yusuf Dikkaya da, "Kursta bale yapıyorum. Biraz zorlanıyorum ama hocamızla ve arkadaşlarımızla beraber bunun üstünden geliyoruz" ifadelerini kullandı.
Evlilik yıl döneminde denize açılan amatör balıkçının oltasına 40 kiloluk balık takıldı
22 Mayıs 2024 Çarşamba - 09:36 Evlilik yıl döneminde denize açılan amatör balıkçının oltasına 40 kiloluk balık takıldı Hatay’da evlilik yıl dönümünde botla Akdeniz’e açılan amatör balıkçı Emrah Baz’ın oltayla 40 buçuk kiloluk devasa balığı yakalama anı cep telefonu kamerasına yansıdı. Balık tutkunlarını heyecanlandıran görüntüde Baz’ın ve arkadaşının balığı güçlükle bota çekmeyi başardığı görüldü. Hatay’ın Arsuz ilçesinde yaşayan avukat Emrah Baz, evlilik yıl dönümü olan 19 Mayıs’ta arkadaşı ile birlikte balık yakalamak için Samandağ ilçesi Çevlik sahiline geldi. Arkadaşı ile sabahın erken saatlerinde botla Akdeniz’e açılan 40 yaşındaki Baz’ın oltasına denizin 270 metre derinliğinde devasa bir balık takıldı. Baz’ın ve arkadaşının güçlükle bota almayı başardığı balık, amatör balıkçılara zor anlar yaşattı. Cep telefonuna yansıyan görüntüler, olta balıkçılarını heyecanlandırdı. Baz, devasa balığı tarttığındaysa 40 kilo 500 gram olduğunu gördü. Balığın 1 buçuk metre uzunluğa sahip olduğunu dile getiren Baz, “Güzel ve heyecanlı bir histi. Bizim bölgemizde nadir de olsa böyle büyük balıklar çıkıyor. Derin suda yaşayan bir bir balıktı. Arkadaşımla balık yakalamaya çıktığımızda bizim de oltamıza denk geldi. Doğu Akdeniz’de bu ağırlıkta zannediyorum ki bir balık çıkmamıştır. Önceden denizde 30 ila 35 kilo arası aynı cins balık yakalandı. Güzel bir deneyimdi, 40,5 kilogram balık yakaladık. Boy olarak ölçüm yapmadık ama 1,5 metre vardı” dedi. “19 Mayıs günü benim o gün de evlilik yıl dönümümdü ve üstüne bu balık hediye geldi” Devasa balığı yakaladığı günün evlilik yıl dönümü olduğunu belirten avukat Baz, “O bölgelerde 270 metre derinlikten arada sırada avlanıyorduk. Aynı cinste balıklar çıktı. Biz daha büyüğün peşindeydik ama denk gelmemişti. Bu sefer 270 metre derinlikte oltamıza denk geldi. Bizi biraz zorladı ama sonunda yukarıya çıkarttık. 19 Mayıs günü yakaladık. Sabah saat 5 gibi denize açıldık. Pörtlek balığı saat 11 civarında oltamıza takıldı. O yakalamanın heyecanıyla keyfini çıkarmaya başladık. 19 Mayıs günü diye heyecanlıydık ve benim o gün de evlilik yıl dönümümdü. Üstüne bu balık hediye geldi ve daha çok mutlu oldum” ifadelerini kullandı.
40 yıldır aynı okulda görev yapan "Kurtul Amca"ya yürek ısıtan emeklilik uğurlaması
22 Mayıs 2024 Çarşamba - 08:55 40 yıldır aynı okulda görev yapan "Kurtul Amca"ya yürek ısıtan emeklilik uğurlaması Hatay’ın Dörtyol ilçesinde 40 yıldır aynı okulda hizmetli olarak görev yapan Mehmet Kurtul’a öğrencilerin ve okul yönetiminin düzenlediği emeklilik uğurlaması yürekleri ısıttı. Emektar Mehmet Kurtul, Dörtyol ilçesinin ilk eğitim yuvaları içerisinde yer alan Kara Hasan Paşa Ortaokulu’nda 1983 yılında hizmetli kadrosunda göreve başladı. Görevini aynı okulda 40 yıl layıkıyla sürdüren ve öğrenciler tarafından “Kurtul Amca” olarak adlandırılan Kurtul, geçtiğimiz günlerde emekli olarak görevinden ayrıldı. Okuldaki son hizmet gününde “Kurtul Amca” diye bilinen emektar için okul yönetimi ve öğrenciler tarafından veda töreni düzenlendi. Yürekleri ısıtan konfetili, meşaleli ve bol alkışlı veda törenine okulun öğrencileri, öğretmenleri, idarecileri ve tüm mesai arkadaşları katıldı. "40 yıl su gibi geldi geçti" Geride kalan yılların su gibi gelip geçtiğini dile getiren Mehmet Kurtul, "Kara Hasan Paşa Ortaokulu benim evim, ailem ve yuvam oldu. İnsanın bir yerde 40 yıl çalışabilmesi için orada huzurlu, mutlu olması gerekir, ben burada huzurluydum, mutluydum. 40 yıl su gibi geldi geçti. Tüm çalışma arkadaşlarıma teşekkür ediyor, haklarını helal etmelerini istiyorum" diyerek duygularını aktardı. Çalıştığı 40 yıllık zaman diliminde herkesin gönlünde taht kuran, görevini layıkıyla yerine getiren emektar Kurtul’a okul idaresi tarafından plaket takdim edildi.
Gastronomi şehri Hatay’ın damaklarda tat bırakan 6 lezzeti tescillendi
21 Mayıs 2024 Salı - 15:41 Gastronomi şehri Hatay’ın damaklarda tat bırakan 6 lezzeti tescillendi HATAY (İHA) – Depremin yaralarının sarıldığı gastronomi şehri Hatay’da yapılan çalışmalarla birlikte yöreye özgü lezzetler olan 6 ürün, Türk Patent Ensitüsü tarafından Coğrafi İşaret verilerek tescillendi. Kahramanmaraş merkezli depremlerde büyük yıkıma uğrayan Hatay’da yaralar sarılmaya devame diyor. Hatay Valisi Mustafa Masatlı’nın göreve gelmesiyle birlikte başlayan ihya sürecinde kentin kültürü de unutulmadı ve önemli çalışmaların adımları atıldı. Hatay Valiliği İl Planlama ve Koordinasyon Müdürü Mustafa Örgüt, öncülüğünde gastronomi şehrinin lezzetlerinin tescillenmesi için çalışma başlatılmıştı. Bölgeye özgü olan; Hatay Tepsi Oruğu, Hatay Cevizli Biber, Hatay Şeyh Mualla Yemeği, Hatay Humusu, Antakya Zılk Sarması ve Hatay Şişbörek Çorbası Türk Patent Ensitüsi tarafından tescillenerek Coğrafi İşaret verildi. Tescillenen coğrafi işaretler, Antakya ilçesi EXPO alanında bulunan Gastronomi evinde düzenlenen programla tanıtıldı. Hatay yöresine özgü coğrafi işaret belgeli ürün sayısının 31’e çıkarıldığına değinen Hatay Valisi Mustafa Masatlı, 85 adet başvuru içinde sonuç beklendiğini belirterek “Güzel ülkemiz ve kadim şehrimizin zenginliklerinin farkındayız. Bu zenginliklerimizi her platformda tescillenmesini sağlayarak ülkemizi ve ilimizi daha ileriye taşımaya da kararlıyız. Bu vesileyle Türk Mutfağı Haftası’nı kutlarken 6 Coğrafi İşaretimizin Hatay’ımıza hayırlı olmasını diliyor, bunda emeği geçen tüm kurumlarımıza ve emeği geçen arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum” dedi. Hatay’ın kültürürel yapısını da ayağa kaldırmak için çalışmalarını yürüttüklerini belirten Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Öntürk, “Bir şehrin ruhu sadece inşaatlardan oluşmuyor. Şehrin tüm kültürüyle medeniyetiyle ve her şeyiyle ayağa kalkması lazım. Bizler bunun bilinci ve gayretiyle mücadele edeceğiz. İnşallah tek derdimiz bu şehri tüm kültürüyle, yapısıyla, birliğiyle ve beraberliğiyle ayağa kaldırmak olacak. Bu gün yöremize has 6 tane ürünümüzün Coğrafi Tescil alması güzel bir şey. Gerçekten bu bizi mutlu etti. Hatay’a bu 6 ürün yetmez. Nice ürünleri hep beraber alırız. Milletimizin deprem yarasına da bir nebze de olsun su serper diyorum” ifadelerini kullandı.