GÜNDEM - 08 Haziran 2024 Cumartesi 09:03

Herkesin aklındaki o meslekte kazanılan maaş dudak uçuklatıyor

A
A
A

Asrın felaketi sonrası iş yoğunluğunun arttığı hafriyat sektöründe popüler meslek haline gelen iş makinası operatörleri, Hatay’da aylık 50 bin TL’ye kadar maaş alıyorlar.

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası 11 ilde başlayan enkaz kaldırma çalışmalarıyla birlikte kalifiyeli iş makinası operatörü sorunu ortaya çıkmıştı. Kazandığı para ülke standartları üzerinde olan kepçe operatörlerinin aldıkları maaş, bir çok kişide merak uyandırmıştı. Depremin ardından Hatay’da enkaz kaldırma süreciyle birlikte iş makinesi operatörü açığı ortaya çıkmıştı. Hafriyat işlemlerinin sonuna gelinen Hatay’da operatörler aylık 40 bin TL ile 50 bin TL arasında maaş elde ediyorlar.

“Kepçe operatörlerine 40 ila 45 bin TL maaş veriyoruz”

Deprem bölgesinde enkaz kaldırma işlemlerine devam ettiklerini belirten Trabzonlu müteahhit Barış Yılmaz, havanın 40 derecenin üzerine çıkmasıyla zor günler geçirmeye başladıklarını ifade ederek “Depremin ilk gününden beri burada aktif şekilde yıkım yapıyoruz. Biraz yorucu ve zor. Hava sıcaklığı çalışma şartlarını etkilemeye başladı. Makineler sıcaklıktan dolayı fazla randıman vermemeye başladı. Bu yüzden de arada makineleri durduruyoruz. İş makinesi yeterince var ama operatör bulmakta biraz sıkıntı çekiyoruz. Kalifiyeli operatör bulmak zor. Kepçe operatörlerine 40 ila 45 bin TL maaş veriyoruz. Gençlere revaçta olan mesleklerden biri de iş makineleri operatörü olmak. Bir gencimiz eğer iyi bir operatör olursa bu işlerden çok güzel ekmek yer” dedi.

“Kepçe operatörleri denildiği gibi 80 ila 100 bin TL arası maaş almıyor”

2006 yılından beri iş makinesi operatörlüğü yaptığını dile getiren Uğur Esen, operatörlerin 50 bin TL’ye kadar maaş aldığını belirterek “Hava şartlarının sıcak olması bizi zorluyor. Buradaki insanları gördüğümüzde elimizden gelen mücadeleyi veriyoruz. Mesleğimi severek yaptığım için buradayım. Buradaki insanların mağduriyetini gördük. İnsan vicdanen burada bulunmak istiyor. Kepçe operatörleri 45 ila 50 bin TL alıyor. Kıymetli bir operatör oluyor. O kişiye 5 veya 10 bin TL fazla verebiliyor. Kepçe operatörleri denildiği gibi 80 ila 100 bin TL arası maaş almıyor. Gençlere öncelikle okumalarını tavsiye ediyorum Eğer bu işleri yapacaklarsa erken yaşta başlamaları gerekiyor. Bu iş yapılabilecek bir meslek. Bizim ülkemiz deprem bölgesi bu nedenle bu sektör sürekli olacak bir iş” şeklinde konuştu.

“Burada Hatay’a bir faydamız olsun diye elinizden geleni yapıyoruz”

Bir yılı aşkın süredir Hatay’da çalışma yürüttüklerini ifade eden formen Alparslan Yaman, “İlk geldiğimiz günden beri coşkuyla çalışıyoruz. Hizmet için buradayız. Hava şartları, çalışma şartları ve konaklama yerimiz zor ama buraya hizmet için geldik. Hizmet vermeye devam edeceğiz. Burada Hatay’a bir faydamız olsun diye elinizden geleni yapıyoruz. Kazasız belasız görevimizi yapıp evimize dönmek istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Herkesin aklındaki o meslekte kazanılan maaş dudak uçuklatıyor

Ramazan İlın - Veysel Korkmaz

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara 19-26 Eylül tarihleri arasında 2 milyon 686 bin 321 araç denetlendi, 474 bin 317 araca/sürücüye işlem yapıldı İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 19-26 Eylül tarihleri arasında 2 milyon 686 bin 321 aracın denetlendiğini ve 474 bin 317 araca/sürücüye işlem yapıldığını açıkladı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın paylaştığı bilgilere göre, emniyet ve jandarma trafik ekipleri tarafından 19-26 Eylül tarihleri arasında 2 milyon 686 bin 321 araç denetlendi. Işıklı ya da sesli uyarı işareti bulunan cihazları (çakar) mevzuatta izin verilmeyen araçlara takarak kullanan 272 sürücüye işlem yapıldı. Ayrıca, hız ihlalinde bulunan 126 bin 331, periyodik muayenesi yaptırılmamış 27 bin 988, emniyet kemeri kullanmayan 22 bin 201, sürücü belgesiz araç kullanan 17 bin 962 ve zorunlu mali sorumluluk sigortası bulunmayan 10 bin 921 olmak üzere diğer işlemlerle birlikte; Toplam 474 bin 317 araca/sürücüye işlem yapıldı. Bakan Yerlikaya yaptığı paylaşımda 2024’ün ilk sekiz ayında 74 bin 451 motosiklet ve motorlu bisikletin ölümlü veya yaralanmalı kazaya karıştığını ve bu kazaların yüzde 65,9’unda motosiklet ve motorlu bisiklet sürücülerinin kusurlu olduğunun tespit edildiğini açıkladı. Motosiklet kullanırken dikkatli sürüşe dikkati çeken Bakan Yerlikaya, “Motosikletlerin karıştıkları kazaların önlenmesi için trafik ekiplerimizin yanı sıra polis ve jandarma asayiş motosikletli timleri başta olmak üzere diğer birimlerimizce de denetimlerimiz yoğun bir şekilde devam edecek. Motosiklet kullanırken lütfen daha dikkatli olalım, tüm trafik kurallarına harfiyen uyalım ve sürüş esnasında kask ve koruyucu ekipman kullanmayı ihmal etmeyelim. Yolculuklar sizleri sevdiklerinize kavuşturmak için vardır, ayırmak için değil” ifadelerine yer verdi.