SAĞLIK - 08 Haziran 2024 Cumartesi 09:05

Dişlerde ortaya çıkan ‘Porphyromonas gingivalis’ bakterisi gebelik sürecini doğrudan etkiliyor

A
A
A
Dişlerde ortaya çıkan ‘Porphyromonas gingivalis’ bakterisi gebelik sürecini doğrudan etkiliyor

Hatay’da görev yapan Kadın hastalıkları ve Doğum uzmanı Op. Dr. Erdem Turhan, gebelik düşünen kadınlara olumsuzluk yaşamamaları için ağızda ortaya çıkan ‘Porphyromonas gingivalis’ bakterisine karşı uyarıda bulundu.



Dünya nüfusunun hızla arttığı bu günlerde hamile kalamayan ve hamilelik sürecinde düşük yapan kadınlar, tedavi için çeşitli yöntemler aramakta. Vatandaşlar arasında hamileliğe engel olduğu pek bilinmeyen ve diş etinde ortaya çıkan ‘Porphyromonas gingivalis’ bakterisinin kontrolü gebelik düşününen kadınlar için önem arz ediyor. Hatay’ın İskenderun ilçesinde özel bir hastanede görev yapan Kadın hastalıkları ve Doğum uzmanı Op. Dr. Erdem Turhan, gizli tehlike olan ‘Porphyromonas gingivalis’ bakterisi için önemli uyarılarda bulundu.



“Diş hastalığı ve diş eti problemi olan kadınlarda düşük riski artıyor”


Kadın hastalıkları ve Doğum uzmanı Op. Dr. Erdem Turhan, diş hastalığı ve diş eti problemi olan kadınlarda düşük riskinin arttığını dile getirerek “Konuyla ilgili bir takım çalışmalar yapılmış, insanların aklına nasıl gelmiş öncelikle bunu sormak lazım. Bir kadının hamile kalamamasıyla diş hastalıkların ne ilişkisi olabilir, aslında şöyle bir gerçeklik var. Diş hastalığı ve diş eti problemi olan kadınların gebeliklerinde düşük riski, yüksek tansiyonla seyreden gebelik, gebelik zehirlenmesi diye bilinen hastalığın riski ve bebek doğurma riskleri artmaktadır. Buna istinaden bilim insanları diş hastalıkları gebe kalmayı zorlaştırır mı, şeklinde soru sormuşlar. Yapılan çalışmalar doğrultusunda 2022 bir tane yayın ortaya çıktı ve bir yayın derlemesi yapıldı. Konuyla ilgili yapılan bir takım çalışmalar var, Porphyromonas gingivalis denilen bir bakteri var ve bu en fazla diş ve diş eti hastalıklarıyla ilgili. En çok ilişkisi gösterilen bakteri bu ve buna benzer bakterilerin oluşturmuş olduğu kronik enfeksiyonlar ”dedi.



Gebelik düşünen kadınlara ağızda ortaya çıkan ‘Porphyromonas gingivalis’ bakterisine karşı tedavi yaptırmaları tavsiyesinde bulunan Turhan, “Gebelik arzusu olan insanların işini zorlaştırıyor ve anlamlı farklılıklar var yani Periodontal hastalığı olanların gebe kalabilme şansı hasta olmayanlara göre çok çok düşük. Tüp bebekle ilgili de çalışmalar yapılmış, tüp bebek tedavisi gören hastalarda tüp bebeğin tutmama riskini artıyor. Azaltıyor mu, azaltmıyor mu diye takım çalışmalar var bunda anlamlı bir fark elde edilmemiş yani tüp bebek tedavisini çok etkilemiyor. Sonuç olarak henüz daha fazla çalışmaya ihtiyaç bulunmaktadır ama zaten biz gebe kalmayı planlayan hastalara diş tedavilerini yaptırmalarını tavsiye ediyoruz. Hem gebelik sürecinizi zora sokmaması açısından hem de bir takım riskleri azaltmak açısından şu noktada şunu söylemek gerekir, sonuç olarak gebelik arzusu olan ama gebelik elde edemeyen insanlarda da eğer ki belirlenebilir bir risk faktörü yoksa biz zaten bir diş tedavinizi de yaptırın ve tedavinizi olun şeklinde önerilerimiz olacaktır” ifadelerini kullandı.




Dişlerde ortaya çıkan ‘Porphyromonas gingivalis’ bakterisi gebelik sürecini doğrudan etkiliyor

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara 19-26 Eylül tarihleri arasında 2 milyon 686 bin 321 araç denetlendi, 474 bin 317 araca/sürücüye işlem yapıldı İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 19-26 Eylül tarihleri arasında 2 milyon 686 bin 321 aracın denetlendiğini ve 474 bin 317 araca/sürücüye işlem yapıldığını açıkladı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın paylaştığı bilgilere göre, emniyet ve jandarma trafik ekipleri tarafından 19-26 Eylül tarihleri arasında 2 milyon 686 bin 321 araç denetlendi. Işıklı ya da sesli uyarı işareti bulunan cihazları (çakar) mevzuatta izin verilmeyen araçlara takarak kullanan 272 sürücüye işlem yapıldı. Ayrıca, hız ihlalinde bulunan 126 bin 331, periyodik muayenesi yaptırılmamış 27 bin 988, emniyet kemeri kullanmayan 22 bin 201, sürücü belgesiz araç kullanan 17 bin 962 ve zorunlu mali sorumluluk sigortası bulunmayan 10 bin 921 olmak üzere diğer işlemlerle birlikte; Toplam 474 bin 317 araca/sürücüye işlem yapıldı. Bakan Yerlikaya yaptığı paylaşımda 2024’ün ilk sekiz ayında 74 bin 451 motosiklet ve motorlu bisikletin ölümlü veya yaralanmalı kazaya karıştığını ve bu kazaların yüzde 65,9’unda motosiklet ve motorlu bisiklet sürücülerinin kusurlu olduğunun tespit edildiğini açıkladı. Motosiklet kullanırken dikkatli sürüşe dikkati çeken Bakan Yerlikaya, “Motosikletlerin karıştıkları kazaların önlenmesi için trafik ekiplerimizin yanı sıra polis ve jandarma asayiş motosikletli timleri başta olmak üzere diğer birimlerimizce de denetimlerimiz yoğun bir şekilde devam edecek. Motosiklet kullanırken lütfen daha dikkatli olalım, tüm trafik kurallarına harfiyen uyalım ve sürüş esnasında kask ve koruyucu ekipman kullanmayı ihmal etmeyelim. Yolculuklar sizleri sevdiklerinize kavuşturmak için vardır, ayırmak için değil” ifadelerine yer verdi.