Yerel Haberler
Hatay
Depremde annesini ve kardeşini kaybeden genç, çamaşır makinesinin yanına sığınarak enkaz altında 6 gün yaşama tutundu
21 Kasım 2024 Perşembe - 15:15 Depremde annesini ve kardeşini kaybeden genç, çamaşır makinesinin yanına sığınarak enkaz altında 6 gün yaşama tutundu HATAY (İHA) – Hatay’da annesi ve kardeşini kaybettiğini binanın enkazından çamaşır makinesinin yanına sığınarak depremin 6’ncı gününde kurtarılan 20 yaşındaki Oğuzhan Boşnak, eskisi gibi yeniden yürüyüp hayata tutunabilmek için her gün fizik tedavi görmek istiyor. Kahramanmaraş merkezli depremde en çok yıkımın olduğu Hatay’da binlerce bina yerle bir olurken yaklaşık 25 bin insan hayatını kaybetti. Antakya ilçesi General Şükrü Kanatlı Mahallesi’nde yaşayan 20 yaşındaki Oğuzhan Boşnak, annesi ile kardeşiyle birlikte depreme evlerinde yakalandı. Depremde annesi Meryem Boşnak ve kardeşi Berat Boşnak ile enkazda kalan Oğuzhan, enkaz altındayken çamaşır makinesinin yanına sığındı. Depremin 6’ncı gününde Oğuzhan Boşnak enkazdan kurtarılırken annesi ve kardeşi enkaz altında hayatını kaybetti. Oğuzhan Boşnak, zorlu geçen hastane sürecinin ardından fizik tedaviyle iyileşmeye çalışıyor. Eskisi gibi yürümek ve hayata tutunmak için her gün fizik tedavi görmek isteyen Boşnak, yetkililerden bu konuda yardım istedi. "Enkazdan 6 gün sonra çıkarıldım ve başka bir şey hatırlamıyorum" Depremde ailesiyle yaşadığı binanın enkazından 6’ncı gün kurtulan Oğuzhan Boşnak, "Depremde 6 gün enkazda kaldım. Yanımda sadece sesler duydum. İlk hatırladığım annemle, kardeşim banyo tarafındalardı. Ben onların yanına gitmek için ayağa kalktım ama giderken yere düştüm. Çamaşır makinesinin yanında sıkışmıştım. Enkazdan 6 gün sonra çıkarıldım ve başka bir şey hatırlamıyorum. Depremde annem ve kardeşimi kaybettim. Üst gövdem hariç her yerimde yara vardı. Kalçam ve omzumun arkasında büyük yara vardı. Kafamın iki tarafında ve bacaklarımda 2 yıldır devam eden yaralar var. Yaralarım iyileşti. Her gün fizik tedavi görmem lazım ama sadece haftada bir belediye ekipleri gelip tedavimi yapıyorlar. Her gün normalde haftanın 5 günü fizik tedaviyi almayı öneriyorlar ama nereye gittiysek yardımcı olmadılar. Tedavi olmam gerekiyor ama kimseye ulaşamadık. Fizik tedavi sürecimin artmasını istiyorum. Bu konuda da yetkililerden yardım istiyorum" dedi. "Oğlumun tekrardan eskisi gibi yürümesi için sürekli fizik tedavi alması gerekiyor" Oğlunun yürüyebilmesi için sürekli fizik tedavi alması gerektiğini ifade eden baba Yakup Boşnak, "Ben o gece işte çalışıyordum. Deprem sabaha karşı başladı. O karmaşada 1 saat sonra eve ulaştım. Deprem enkazından 6 gün sonra oğlumu çıkarttık. Depremin üzerinden 2 yıl geçti. Fizik tedaviyle çözülecek sorun belediyeden gelen ekiplerin 1 günlük tedavisiyle devam ediyor. Oğlum her gün fizik tedavisi alması gerekiyor ve başka bir sorunu yok. Oğlumun tekrardan eskisi gibi yürümesi için sürekli fizik tedavi alması gerekiyor. Bu konuda yetkililerden yardımcı olmalarını istiyoruz” ifadelerini kullandı.
Basıldığında çimenlerden gelen ses; vatandaşlara sert ve emredici gelince, yumuşak ve etkileyici güzel bir sese dönüştürüldü
21 Kasım 2024 Perşembe - 10:42 Basıldığında çimenlerden gelen ses; vatandaşlara sert ve emredici gelince, yumuşak ve etkileyici güzel bir sese dönüştürüldü HATAY (İHA) – Hatay’ın İskenderun ilçesinde vatandaşların yeşil alana bastığında hoparlörde yankılanan ‘Çimlere basma, lütfen yaya yolunu kullanınız’ ifadesi vatandaşlara sert ve emredici gelince ses, belediye ekipleri tarafından yumuşak ve etkileyici güzel bir sesle değiştirildi. İskenderun Belediyesi, vatandaşlara yeşil olana duyarlılığını arttırmak için ilginç bir çalışma yapmış ve sensörlü uyarı sistemi geliştirmişti. Vatandaşların dikkatini çeken gülümseten yöntem, bazı vatandaşlardan tepki görünce ‘Çimlere basma, lütfen yaya yolunu kullanınız’ ifadesinin yer aldığı ses, yumuşak ve etkileyici güzel bir sesle değiştirildi. Gülümseten sistemi denemek için bölgeye gelen vatandaşlar, yumuşak ve etkileyici güzel bir sesle karşılaştılar. Belediyenin hayata geçirdiği ilginç çalışma Türkiye’nin dört bir yanından dikkat çekerek sosyal medyada ilgi odağı oldu. “Eski sert ve emredici ses gitmiş, yerine yumuşak ve etkileyici güzel bir ses gelmiş” Değiştirilen sesi yerinde denemeye gelen Mert Ataman, “İki gün önce takılan ve ilgi odağı olan o sesi denemeye gelmiştik, o zaman sert ve emredici bir ses vardı ve vatandaşların da rahatsız olduğunu gördük. Bugün sesi merak edip geldiğimde ise yine denedik arkadaşlarımla bu sefer ise yumuşak ve etkileyici güzel bir ses vardı. Böyle yumuşak ve etkileyici güzel bir sesinin olması daha iyi olmuş, ses tam oturmuş. Eski sert ve emredici ses gitmiş, yumuşak ve etkileyici güzel bir ses gelmiş. Bence belediyenin yaptığı güzel bir sistem özellikle depremden sonra ilk tadilat yapılan yerlerden biri sahilin bu tarafları oldu, çimlerimiz yenilendi, yeni çiçekler ekildi ve yeni ışıklar konuldu oraya. Yapılan düzenlemeler çimlerin üstüne konulduğu için herkes sorumsuz bir şekilde çimlere basıp geçiyordu, bu da rahatsız edici bir şeydi. Yaya yolu varken herkes çimlere basıp geçiyordu. Yapılan şey gerçekten güzel bir teknolojiyle yapılmış hoşuma gitti ben bu kadar beklemiyordum. Biz de çok şaşırdık arkadaşlarımla geldiğimizde nasıl böyle bir sistem olur falan dedik. Türkiye’nin belki hiçbir yerinde yok bu sistem belediyemiz çok iyi düşünmüş” ifadelerini kullandı.
Darbuka hayaline kavuşan depremzede çocuk ilk performansıyla mest etti
21 Kasım 2024 Perşembe - 09:51 Darbuka hayaline kavuşan depremzede çocuk ilk performansıyla mest etti Hatay’da müziğe merakı olan 9 yaşındaki Ahmet Kazar’ın darbuka hayali, Vali Mustafa Masatlı’nın eşi Esra Masatlı tarafından gerçeğe dönüştürüldü. Hediyesine kavuşan Kazar’ın darbukasıyla ilk performansı ve şarkı söylediği anlarsa yeteneğini gözler önüne serdi. Kahramanmaraş merkezli depremlerin büyük yıkım yaptığı Hatay’da depremzede çocukların yüreklerine dokunabilmek için Hatay Valiliği tarafından Yüreğimizdeki Işık Projesi hayata geçirilmişti. Proje kapsamında; 31 Ekim tarihinde Vali Mustafa Masatlı ve eşi Esra Masatlı, Antakya Gastronomi Çarşısı’nda çocuklar ile bir araya gelmişti. Çocukların doyasıya eğlendiği etkinlikte çocukları ile sohbet eden Esra Masatlı’nın ‘müziğe merakı olan çocuk var mı’ sorusuna cevaben 9 yaşındaki Ahmet Kazar, müziğe meraklı olduğunu, bateri gibi enstrümanları çalabildiğini, şarkı söyleyebildiğini ve büyüyünce hem sanatçı hem polis olmak istediğini dile getirerek darbuka hayali olduğunu ifade etti. Müziğe merakı olan çocuğun yeteneklerini bizzat gören Esra Masatlı, depremzede çocuğa 31 Ekim tarihinde darbuka sözü verdi ve 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü münasebetiyle gerçekleştirdiği hane ziyaretinde Ahmet Kazar’ın hayalini gerçekleştirirdi. Darbukasına kavuşan Kazar’ın ilk performansı ve şarkı söylediği anlarsa mest etti.