Yerel Haberler
Hatay
Ali Fakıoğlu: "Günde 1000 TL’ye işçi bulamıyoruz"
05 Kasım 2024 Salı - 09:56 Ali Fakıoğlu: "Günde 1000 TL’ye işçi bulamıyoruz" Depremin yaralarının sarıldığı Hatay’da yer fıstığı hasadı başladı. Tarladan 60 TL’den çıkan yer fıstığı market raflarında 90 ila 120 lira arasında alıcı buluyor. 20 dönümlük tarlasına ilk defa yer fıstığı eken Ali Fakıoğlu, günlük 1000 TL’ye işçi bulamayınca yardımına komşuları yetişti. Kahramanmaraş merkezli depremlerin yaralarının sarıldığı, Türkiye’nin önemli tarım şehirlerinden biri olan Hatay’da yer fıstığı hasadı başladı. Antakya ilçesi Arpahan Mahallesi’nde çiftçilik yapan Ali Fakıoğlu, ilk defa ekim yaptığı 20 dönümlük tarlasında yer fıstığı hasadı yapıyor. Hasadını yaptığı yer fıstığının tarladan 60 TL’den satıldığını söyleyen Fakıoğlu, "Tarladan market raflarına giden yer fıstığı 90 ila 120 TL arasında alıcı buluyor" dedi. 20 dönümlük tarlada yer fıstığı hasadı yapan Ali Fakıoğlu, "Geçen hafta hesabına başladık. Normali nisan ayında ekilmesi gerekirken biz daha önce buğday ektiğimiz için buğday hasadından sonra ektik. Fıstık ekiminde bu yıl ilk deneyimim oldu ama buna rağmen çok güzel kimyasal madde kullanmadan yetiştirdiğimiz ilk ürün. Normalde işçi yevmiyeleri 750 ile 1000 TL arasında değişiyor, bu fiyatları işçi bulamadığımız için eş dost akraba gelerek bu şekilde yapıyor. Tarla fiyatı 50 ile 60 TL arasında değişirken market raflarında ise 90 ile 120 TL arasında değişiyor" dedi. "İmece usulü ile tarla sahibine yardımcı olmaya çalışıyoruz" Tarlada imece usulü olarak yer fıstığı topladıklarını belirten Süheyla Özkurt, "Burada fıstık topluyoruz ve ücret almıyoruz. Burada bir kültürü yaşatmaya çalışıyoruz. İmece usulü ile tarla sahibine yardımcı olmaya çalışıyoruz. Zamanı geldiğinde onlar da gelip bana yardım ediyorlar. Yer fıstığın fiyatı 1000 ile 1200 TL arasında değişiyor ama 750 TL veren de var. Bu kadar paralar verilmesine rağmen işçi bulunamıyor. Bu yüzden tarla sahibi de bizden rica etti ve aramızda bir grup oluşturduk. Bu grup şeklinde gerekirse fıstık ya da zeytin hasadını birlikte yapıyoruz" şeklinde konuştu. "İşçilerin yevmiyeleri 750 TL ile 1200 TL arasında olurken bile işçi bulamıyoruz" Bu yıl ilk defa ektikleri yer fıstığından güzel verim beklediklerini dile getiren Yusuf Fakıoğlu, "Bu yıl ilk yılımızda fıstık ekimi yaptık. Şimdi hasadını yapıp toplamaya çalışıyoruz. Fıstığım iyi, fena değil. Tek sıkıntımız işçi bulamıyoruz. Tarladaki ürünlerimizi akraba eş dost kişilerle birlikte topluyoruz. Normal işçilerin yevmiyeleri 750 TL ile 1200 TL arasında değişirken bu paralara bile eleman bulamıyoruz. İşçi sıkıntısı çekiyoruz" ifadelerini kullandı.
Depremin yaralarının sarıldığı Amik Ovası’nda bereketli fıstık hasadı
05 Kasım 2024 Salı - 09:26 Depremin yaralarının sarıldığı Amik Ovası’nda bereketli fıstık hasadı Hatay’ın Antakya ilçesinde 20 dönümlük tarlasına ilk defa yer fıstığı eken Ali Fakıoğlu, 750 TL ile 1000 TL arasında yevmiyelere işçi bulamayınca yardımına komşuları yetişti ve hasat imece usulü yapıldı. Tarladan 60 TL’den çıkan yer fıstığı market raflarında 90 ila 120 TL’den arasında alıcı buluyor. Kahramanmaraş merkezli depremlerin yaralarının sarıldığı Türkiye’nin önemli tarım şehirlerinden biri olan Hatay’da yer fıstığı hasadı başladı. Antakya ilçesi Arpahan Mahallesi’nde çiftçilik yapan Ali Fakıoğlu, ilk defa ekim yaptığı 20 dönümlük tarlasında yer fıstığı hasadı yapıyor. Hasadını yaptığını yer fıstığının tarladan 60 TL’den satıldığını söyleyen Fakıoğlu, tarladan market raflarına giden yer fıstığı 90 ila 120 TL arasında alıcı buluyor. İşçi bulma sıkıntısı yaşayan Fakıoğlu, 750 TL ile 1000 TL arasındaki fiyatlara işçi bulamayınca yardımına komşuları yetişti ve imece usulü hasada yardım ettiler. “Normalde işçi yevmiyeleri 750 ile 1000 TL arasında değişiyor, bu fiyatlara işçi bulamadığımız için eş, dost akraba gelerek bu şekilde hasat yapıyoruz” 20 dönümlük tarlada yer fıstığı hasadı yapan Ali Fakıoğlu, “20 dönümlük tarım arazisinde fıstık ekimi yaptık. Geçen hafta hesabına başladık. Normali nisan ayında ekilmesi gerekirken biz daha önce buğday ektiğimiz için buğday hasadından sonra ektik. Fıstık ekiminde bu yıl ilk deneyimim oldu ama buna rağmen çok güzel ismi kimyasal madde kullanmadan yetiştirdiğimiz ilk ürün. Normalde işçi yevmiyeleri 750 ile 1000 TL arasında değişiyor, bu fiyatları işçi bulamadığımız için eş dost akraba gelerek bu şekilde yapıyor. Tarla fiyatı 50 ile 60 TL arasında değişirken market raflarında ise 90 ile 120 TL arasında değişiyor” dedi. “İmece usulü ile tarla sahibine yardımcı olmaya çalışıyoruz” Tarlada imece usulü olarak yer fıstığı topladıklarını belirten Süheyla Özkurt, “Burada fıstık topluyoruz ve ücret almıyoruz. Burada bir kültürü yaşatmaya çalışıyoruz. İmece usulü ile tarla sahibine yardımcı olmaya çalışıyoruz. Zamanı geldiğinde de onlar da gelip bana yardım ediyorlar. Yer fıstığın fiyatı 1000 ile 1200 TL arasında değişiyor ama 750 TL veren de var. Bu kadar paralar verilmesine rağmen işçi bulunamıyor. Bu yüzden tarla sahibi de bizden rica etti ve aramızda bir grup oluşturduk. Bu grup şeklinde gerekirse fıstık ya da zeytin hasadını birlikte yapıyoruz” şeklinde konuştu. “İşçilerin yevmiyeleri 750 TL ile 1200 TL arasında olurken bile işçi bulamıyoruz” Bu yıl ilk defa ektikleri yer fıstığından güzel verim beklediklerini dile getiren Yusuf Fakıoğlu, “Bu yıl ilk yılımızda fıstık ekimi yaptık. Şimdi hasadını yapıp toplamaya çalışıyoruz. Fıstığım İyi fena değil. Tek sıkıntımız işçi bulamıyoruz. Tarladaki ürünlerimizi akraba eş dost kişilerle birlikte topluyoruz. Normal işçilerin yevmiyeleri 750 TL ile 1200 TL arasında değişirken bu paralara bile eleman bulamıyoruz. İşçi sıkıntısı çekiyoruz” ifadelerini kullandı. (RMZ-VK-
Depremde vefat eden kızının ismini iş yerinde yaşatan depremzede annenin zorlu mesaisi
04 Kasım 2024 Pazartesi - 09:17 Depremde vefat eden kızının ismini iş yerinde yaşatan depremzede annenin zorlu mesaisi Hatay’da depremde 13 yaşındaki kızını kaybeden Nurgül Karakurt, 6 yıl önce eşinden öğrenerek başladığı klima ustalığından hem para kazanıyor hem de iş yerinde kızının ismini yaşatıyor. Kahramanmaraş merkezli depremlerde en fazla yıkımın yaşandığı Hatay’da 25 bine yakın insan hayatını kaybetmiş binlerce bina yerle bir olmuştu. Depreme İskenderun ilçesi Çay Mahallesi’nde yakalanan ve enkazdan 8 saat sonra çıkarılan 13 yaşındaki Hilal Ecrin Türkkan da asrın felaketinde hayatını kaybetti. Deprem sonrası uzun bir süre evladının acısını yaşayan anne Nurgül Karakurt, şimdiyse depremde ölen kızı Hilal Ecrin ve diğer 2 evladının ismiyle açtığı iş yerinde parasını kazanarak yaşam mücadelesini sürdürüyor. 2018 yılında kocasından öğrenerek başladığı klima ustalığında kendini geliştiren Karakurt, zorlu şartlara rağmen yılların ustalarını geride bırakmış durumda. “Mecburen işin ucundan tutmam gerekiyordu o gün kendisiyle işe başladım ondan sonra da zaten bir daha bırakmadım” Depremde kızını kaybeden ve evladının ismini iş yerinde yaşatan 33 yaşındaki anne Nurgül Karakurt, “Kızım Hilal Ecrin Türkkan depreme Çay Mahallesi’nde yakalandı, 13 yaşındaydı. O gece ben hastanede yoğun bakımda olan annemin yanındaydım ve kızım yanımda değildi. Kızımı, Çay Mahallesi’ndeki evimizin enkazından sekiz saat sonra kendi çabalarımızla çıkarttık, çıkarttığımızda vefat etti. Dükkanımızın ismi ben önce Hilal olsun diye düşünürken, sonra diğer iki çocuğuma haksızlık olur düşüncesiyle üç çocuğumuzun da ismini yaşatmak amacıyla HKR teknik olarak belirledik. Eşim büyük bir iş almış ama personelimiz işe gelmediğinden dolayı eşim işi iptal edecekti. Ben de iptal etmemesini söyledim ve kendisine yardım ettim. Mecburen işin ucundan tutmam gerekiyordu o gün kendisiyle işe başladım ondan sonra da zaten bir daha bırakmadım” dedi. “İskenderun’da ve Hatay’da klima üstüne tek belgeli olan kadın tekniker benim” Eşiyle birlikte 2018 yılından beridir beraber çalıştığını dile getiren Karakurt, “Sürekli personel sıkıntısı yaşadığımız için eşime de dedim ki bu işi bana öğretirsen bundan sonra beraber yaparız, işimiz olur hem de beraber yürür gideriz. 2018 Eylül ayından beri yani yaklaşık bir 6-7 yıldır yapıyorum. O günden sonra dediğim gibi işe başladık bir daha da bırakmadık. Hatay’da kadın klima teknikeri olarak sahada olan sadece ben varım. Ben bu işi yaparım ve yaptım. Depremden önce bir depomuz vardı komple yıkıldı, evimiz, iş yerimiz ve her şeyimiz gitti. Depremden sonra sıfırdan tekrardan başladık. İskenderun’da ve Hatay’da tek klima üstüne usta öğreticiliği ve tesisat teknolojisi üzerine tek belgeli olan kadın tekniker benim” şeklinde konuştu.