Yerel Haberler
Hakkari
16 Mayıs 2024 Perşembe - 16:12 Vali Çelik ters laleleri inceledi Hakkari Valisi Ali Çelik, merkeze bağlı Şivişik bölgesinde doğal ortamda yetişen ters laleleri inceledi. Vali Ali Çelik beraberindeki heyet ile birlikte Şivişk Vadisi’ne giderek doğal olarak yetişen ve halk arasında ’ağlayan gelin’ olarak bilinen ters lalelerin tanıtım etkinliğine katıldı. Karla kaplı dağların erimesi ile ortaya çıkan ve kırmızı ile turuncu renkleriyle görsel şölen oluşturan endemik türlerden olan ters laleler, doğaseverler ve fotoğraf meraklılarına baharı müjdeledi. Burada kısa bir konuşma yapan Vali Çelik, coğrafi alanı, kapasitesi, nitelikleri ve doğal bitki örtüsü açısından güzel bir alanda olduklarını ifade ederek, “Bu güzellikleri herkesin paylaşması en temel gayemizdir. Endemik bitkimiz ters laleler, doğaya ve duruşları itibari ile de insan zihnine ciddi anlamda güzellik katıyor. Bulundukları ortamlarında her çiçek gibi çok güzeller. Her çiçek dalında, yerinde ve coğrafyasında güzeldir. Önemli olan bunları sevgi ile koruyarak gelecek nesillere aktarmaktır. Her endemik bitki türleri gibi ters lalelerimizde koruma altındadır. Her şey doğasında ortamında güzel. Onu doğadan ayırdığınızda yaşam alanları kısıtlanıyor. Ters lalelerimiz de Hakkari ile özdeşleşmiş endemik bir bitki türüdür. Bizlerde onu koruyarak, coğrafyamıza ve zihinlerimize kattığı o güzelliği ve sevgiyi barındırmaya devam edeceğiz” dedi.
16 Mayıs 2024 Perşembe - 13:49 Hakkari’de mayıs ayında kayak yarışması düzenlendi HAKKARİ (İHA) – Hakkari’de 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı etkinlikleri kapsamında düzenlenen kayak yarışması renkli görüntülere sahne oldu. Hakkari Valisi Ali Çelik ve beraberindeki heyet, mayıs ayına rağmen karın hala olduğu Mergabütan Kayak Merkezi’nde yapılan yarışmaları takip etti. Daha sonra gazetecilere açıklamalarda bulunan Vali Çelik, Hakkari’de huzur ve sevgi olduğunu belirterek, “Hakkari’de, mayıs ayının ortalarında olmamıza rağmen kayak sporunu yapmak mümkün. Bizlerde 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı vesilesiyle gençlerimiz ile bir araya geldik, hem onların yarışmasını izledik hem de bu karın keyfini sizlerle beraber yaşama fırsatı bulduk. Hakkari yüksek rakımlarıyla ve eşsiz doğasıyla kış sporları merkezi olmak için en uygun yerlerden biridir ve bu bizler için çok değerli. Hepimizin malumu olduğu üzere küresel ısınma gerçeğinden dolayı kar tutan rakımlar git gide azalıyor ama Hakkari’nin böyle bir sorunu yok. Bu yağan karlar yapay kar değil doğal kar, niteliği ve kalitesi de çok yüksek. Hakkarili gençlerimiz de kayak yapıyorlar. İnanıyorum ki ileride kayak sporları ile ilgili şampiyonlukları şehrimizin gençleri ve vatandaşları alacak. Coğrafyamız çok güzel, Hakkari’miz trekkingden kayak sporuna kadar birçok spor alanına imkan tanıyor. Adrenalin ile ilgilenen herkesin Hakkari’ye gelmesi gerekiyor. Hakkari’de artık huzur var, sevgi var. Hakkari’de ülkemizin her yeri gibi görülmesi gerekli bir şehrimiz, bu yüzden bende sizlerin aracılığıyla ülkemizdeki bütün vatandaşlarımıza, Hakkari’yi görmelerini ve eşsiz doğasını tanımalarını tavsiye ediyorum” dedi.
Hakkarili kaşif TEKNOFEST’e davet edildi
11 Mayıs 2024 Cumartesi - 11:02 Hakkarili kaşif TEKNOFEST’e davet edildi Hakkari’nin Derecik ilçesinde yaşayan ve 2 yıl önce atık malzemelerden robotik aletler yapmaya başlayan 14 yaşındaki Aram Kaynak, Adana’da yapılacak Uzay ve Teknoloji Festivali TEKNOFEST’e davet edildi. Derecik ilçesine bağlı Yeşilova köyünde ikamet eden 7. sınıf öğrencisi Aram Kaynak, çevresinden temin ettiği malzemelerle uzaktan kumandalı helikopter, araba, örümcek, akıllı soba maketleri yaptı. Bugüne kadar helikopter ve güneş enerjisi ile çalışan araçlar üreten Kaynak’ın hayali olan TEKNOFEST’e davet edilerek hedefine ulaştı. Bu yıl Adana’da düzenlenecek olan TEKNOFEST’e davet edildi. Müjdeyi BAYKAR Yönetim Kurulu Başkanı ve Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar sosyal medya hesabından duyurdu. 2024 yılında Türkiye Teknoloji Vakfı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın yürütücülüğünde 10. festivalinin gerçekleştirilecek olan TEKNOFEST, Adana’da milyonlarca teknoloji tutkununu buluşturmaya hazırlanıyor. Bu kaşiflerden biri de Aram olacak. İki yıldır robotik malzemelerle uğraştığını ifade eden Aram Kaynak, "İlk yaptığım helikopter başarılı geçti. Engelden kaçan robot ve süspansiyon araba yaptım. Onun gibi bir sürü çalışmalarım oldu ve buna benzer bi sürü projem var. Öncelikle sesimi duyuran Belediye Başkanımız Hasan Dinç ve Govend dergisine çok teşekkür ediyorum. Yıllardır hayal ettiğim TEKNOFEST’te çağrıldım çok mutluyum. Selçuk Bayraktar abime ve tüm ekibine çok teşekkür ediyorum. En büyük hayalim olan projelerimi tüm dünyaya göstermek istiyorum. Eğitimimi, hayalim olan mekatronik mühendisliğini İngilizce olarak, Yıldız teknik üniversitesinde okumak istiyorum" dedi.