GÜNDEM - 21 Ağustos 2019 Çarşamba 09:48

Sis içindeki Kıble Dağı Cami’nden masalsı görüntüler

A
A
A
Sis içindeki Kıble Dağı Cami’nden masalsı görüntüler

Rize'nin Güneysu ilçesinde bulunan Kıble Dağı Camii sis içinde kaldı. Uçsuz bucaksız sis bulutunun üzerinde kalan caminin havadan çekilen görüntüsü izleyenleri kendine hayran bıraktı.

Yılın yarıdan fazlasını sis altında geçiren Kıble Dağı Camii, havanın güneşli olduğu günlerde eşsiz manzarası ile yerli ve yabancı turistleri adeta büyülüyor. Bin 130 metre yükseklikteki Kıble Dağı camii manzarası ile fotoğrafçılarında büyük ilgisini çekiyor. Etrafı sis içinde kalan caminin havadan görüntüsü ise belgesel filmlerini aratmadı. Caminin muhteşem görüntüsü izleyenleri adeta büyüledi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Rize'nin Güneysu ilçesinde yaptırılan Kıble Dağı Camii, geçmişi 300 yıl öncesine dayanıyor. Camii, 1960 yılında çıkan yangından sonra yeniden inşa edildi. Ancak zamanla günün koşullarına cevap veremez hale gelen camii Erdoğan tarafından yeniden yaptırılıp 2015 yılında ibadete açıldı. 

Caminin çevresinde vatandaşlar için mesire alanı yürüyüş yolları, seyir terası bulunuyor.  

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Cari denge 566 milyon dolar fazla verdi Temmuz ayında cari işlemler hesabı 566 milyon ABD doları fazla kaydetti. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 2024 yılı Temmuz ayı Ödemeler Dengesi istatistiklerini açıkladı. Buna göre, Temmuz ayında cari işlemler hesabı 566 milyon ABD doları fazla kaydetmiştir. Altın ve enerji hariç cari işlemler hesabı ise 4.879 milyon ABD doları fazla verdi. Ödemeler dengesi tanımlı dış ticaret açığı 5.102 milyon ABD doları olarak gerçekleşti.Hizmetler dengesi kaynaklı net girişler 6.873 milyon ABD doları seviyesinde gerçekleşmiştir. Bu kalem altında seyahat kaleminden kaynaklanan net gelirler 5.601 milyon ABD doları oldu. Birincil gelir dengesi ve ikincil gelir dengesi kalemleri sırasıyla 1.271 milyon ABD doları net çıkış ve 66 milyon ABD doları net giriş kaydetti. Finans hesabı Doğrudan yatırımlardan kaynaklanan net girişler 670 milyon ABD doları olarak kaydedildi. Portföy yatırımları 3.726 milyon ABD doları tutarında net giriş kaydetti. Alt kalemler itibarıyla incelendiğinde, yurt dışı yerleşiklerin hisse senedi piyasasında 21 milyon ABD doları net satış ve devlet iç borçlanma senetleri piyasasında 2.479 milyon ABD doları net alış yaptığı görüldü. Yurt dışındaki tahvil ihraçlarıyla ilgili olarak; bankalar 666 milyon ABD doları, genel hükümet 1.750 milyon ABD doları, diğer sektörler 1.474 milyon ABD doları net borçlanma gerçekleşti. Diğer yatırımlar altında, yurt içi bankaların yurt dışı muhabirlerindeki efektif ve mevduat varlıkları 1.750 milyon ABD doları net azalış kaydetti. Yurt dışı bankaların yurt içindeki mevduatları, yabancı para cinsinden 326 milyon ABD doları net artış ve Türk lirası cinsinden 934 milyon ABD doları net artış olmak üzere toplam 1.260 milyon ABD doları net artış kaydetti. Yurt dışından sağlanan kredilerle ilgili olarak, bankalar 1.693 milyon ABD doları net kullanım, Genel Hükümet 58 milyon ABD doları net geri ödeme ve diğer sektörler ise 82 milyon ABD doları net kullanım gerçekleştirdi. Resmi rezervlerde bu ay 5.366 milyon ABD doları net artış oldu.
Erzurum ETÜ’den otomotiv sektöründe uluslararası akademik iş birliğine destek Erzurum Teknik Üniversitesi, Erasmus+ Yükseköğretim Öğrenci ve Personel Hareketliliği (KA131) Programı kapsamında yürütülen Autolia-Tech Konsorsiyumu’na stratejik ortak olarak katılım sağladı. Bu çerçevede, ETÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Fatih Yetim ve Dış İlişkiler Koordinatörü Doç. Dr. Eyüphan Manay, Bursa Teknik Üniversitesi’nin ev sahipliğinde düzenlenen toplantıya katılarak diğer konsorsiyum üyeleriyle iş birliği fırsatlarını değerlendirdi. Konsorsiyumun temel amacı, otomotiv sektörüne yönelik eğitim ve araştırma faaliyetlerini uluslararası düzeyde güçlendirmek ve bu alandaki hareketlilik fırsatlarını artırmak olarak ifade edildi. Bu kapsamda, öğrenciler için Avrupa Birliği ülkelerinde staj yapma imkânı sunulurken, akademik personel için eğitim alma ve ders verme hareketliliği teşvik edilecek. Bursa Teknik Üniversitesi’nin Mimar Sinan Yerleşkesi Senato Salonu’nda düzenlenen imza törenine, Bursa Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci Çağlar, Erzurum Teknik Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Fatih Yetim, İskenderun Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tolga Depci, Sakarya Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Özer Köseoğlu, Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cihan Çetinkaya, Kırklareli Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Meryem Çamur Demir ve Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Emre Biçer katıldı. Erzurum Teknik Üniversitesi tarafından yapılan açıklamada “Autolia-Tech Konsorsiyumu ile başta bilgisayar mühendisliği, elektrik-elektronik mühendisliği, makine mühendisliği, mekatronik mühendisliği ve endüstri mühendisliği olmak üzere çeşitli mühendislik alanlarındaki öğrenciler ve akademik personel, Avrupa Birliği ülkelerinde gerçekleşecek staj, eğitim alma ve ders verme faaliyetlerinden faydalanabilecektir. Konsorsiyum, iki yıl boyunca yürütülecek olup, bu süreçte üniversiteler arası iş birliğinin artırılması ve hareketlilik faaliyetlerinin geliştirilmesi hedeflenmektedir. Autolia-Tech Konsorsiyumu, Türkiye genelinde kabul edilen beş konsorsiyum projesinden biri olarak dikkat çekmektedir. 24 ay sürecek olan bu projede, 13 öğrenci staj hareketliliği, 7 akademik personel ders verme hareketliliği ve 8 akademik personel eğitim alma hareketliliğinden yararlanacaktır. Proje, hem ulusal hem de uluslararası düzeyde otomotiv sektörüne yönelik yapılacak çalışmalara örnek teşkil edecek olup, gelecekte gerçekleştirilecek projelere de önemli bir referans olacaktır.” denildi.
Kayseri Aradan 44 yıl geçti ama o unutamıyor 12 Eylül mağduru Ali Kırtepe, 12 Eylül’de yaşadıklarını anlatarak, “1980 ihtilali, 100 yaşına kadar da yaşasak bizim aklımızdan çıkmayacak” dedi. 12 Eylül 1980 darbesinin 44. yıl dönümünde İhlas Haber Ajansına yaşadıklarını anlatan 12 Eylül mağduru Ali Kırtepe, 12 Eylül’de çok fazla iftiraya maruz kaldıklarını söyledi. 12 Eylül’ün 100 yıl geçse de akıllarından çıkmayacağını, çok büyük acılar yaşadığını ve kötü günler geçirdiklerini ifade eden Kırtepe, “12 Eylül 1980 bizim gibi gençleri o gün ki şartlarda suçlu ya da suçsuz olduğuna bakılmadan yakalayıp, psikolojik işkencelere ve geriye dönülmez bir rahatsızlığa elverecek şekilde acılar yaşattı. Tabi ki o dönemde bizde ufak bir taş medreseli olarak bizde yakalandık. Askeri mahkemede yargılanmadım. Sivil mahkemede yargılandığımdan dolayı bir kurtuluşumuz oldu. Biz o dönemde birçok iftiraya maruz kaldık. O gün için biz 16-17 yaşında bir genç olarak Kenan Evren Paşa’yı nereden tanıyabilirdik? O dönem bizim onunla alakalı olumlu, olumsuz yönde konuştuğumuza dair iftiralar atıldı. Mahallede bizim gibi gençlerin o dönemde camiden başka oruç tutmaya teşvik etmekten başka dürüstlükten başka gayesi olmadı. Ülkücü olmak dürüst olmak demektir. Ülkücülük bizim kafamızda tasarladığımız şekilde tam olarak budur. Biz bunları yaşadık. Dürüst olduk, namuslu ve şerefli olduk. Yaşanması gerekiyormuş yaşadık. 1980 ihtilali 100 yaşına kadar da yaşasak bizim aklımızdan çıkmayacak, çok büyük acılar yaşadığımız, kötü günler yaşadığımız bir anı” ifadelerini kullandı. “Allah bir daha 12 Eylül’ü yaşatması” 12 Eylül’de insanların tavırlarının kendilerine psikolojik bir işkence olduğunu dile getiren Kırtepe, “Dışarıdaki insanlar cezaevindeki insanların durumunu bilmediğinden bize bir suçlu muamelesi gibi vatan haini gibi tavırlarda bulundular. Bize çok yakın görünen insanlar çok tepki vererek, Allah’ın selamını kestiler. İnsanların bize karşı olan tavırları bana göre psikolojik bir işkenceydi. Bir İmam-Hatip mezunu olarak bizim ne gayemiz olabilir ki? Maddi olarak bizim hiçbir beklentimiz yoktu. Bizim derdimiz vatan ve bayraktı. Çok kötü günler yaşadık. Daha sonraki zamanlarda afla dışarı çıkan arkadaşlar, zannettiler ki 1980 öncesi duruyor. Halbuki 80 öncesi yok olmuştu. Bunu zamanla onlarda anladı. Biz ülkücü doğduk, ülkücü olarak da öleceğiz. Bizim meselemiz budur. Allah bir daha 12 Eylül’ü, 80 ihtilalini bu ülkeye yaşatmasın. Türkiye’deki ihtilallerin en büyüğü 80 ihtilalidir” şeklinde konuştu.
Kayseri Büyükşehir’in Bilişim Akademisi’nde başvuru sonuçları açıklandı Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nin geleceğin bilişim yıldızlarını keşfetmek ve gençlere bu alanda yeni fırsatlar sunmak amacıyla kurduğu Kayseri Bilişim Akademisi’ne yapılan başvuruların sonuçları açıklandı. Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, yeni dönem projeleri kapsamında genç dostu anlayış ile bilişim teknolojileri alanında eğitimler sunarak gençlerin bilgi ve becerilerini geliştirmeyi amaçlayan Bilişim Akademisi Projesi’ni hayata geçirdi. Büyükşehir Belediyesi, ‘Geleceğin Bilişim Yıldızları’nın gelişimini destekleyerek, teknoloji ve bilişim alanındaki hızlı değişimlere ayak uydurmak, gençlere bu alanda yeni fırsatlar sunmak amacıyla Bilişim Akademisi kurdu. Yakın zamanda başvuru süreci tamamlanan Bilişim Akademisi’ne sonuçlar da açıklandı. Projeye katılım sağlayan gençler, başvuru sonuçlarını https://basvuru.kayseri.bel.tr/ adresi üzerinden görebilecek. Başvurusu onaylanan 95 kişi daha sonra yazılı ve sözlü sınava girerek, bilişim dünyasının heyecan verici yolculuğuna adım atacak. Bilişim Akademisi, gençlere bilişim teknolojileri, yazılım geliştirme, siber güvenlik, veri bilimi, robotik kodlama gibi alanlarda eğitimler sunarak onları geleceğe hazırlayacak bir eğitim yuvası olacak. Bu akademi sayesinde, Kayseri’de teknoloji ve bilişim sektöründe nitelikli insan kaynağı yetişmesine katkı sağlanacak. Bilişim Akademisi, sadece Kayseri’nin değil, Türkiye’nin de bilişim sektöründe söz sahibi olabileceği bireyler yetiştirmeyi hedefliyor. Proje kapsamında Kayseri’deki 9 ve 10’uncu sınıf öğrencilerinden başarılı ve ilgili olanlar sınavla seçilerek, bu öğrencilerden oluşan bir Bilişim Akademisi oluşturulacak. Akademide gençlere teorik ve pratik eğitimler verilerek, öğrenciye proje hazırlama imkânı sunulacak. Eğitimin sonunda öğrenciler, problem çözmek, iletişim ve takım çalışması yapmak gibi sosyal becerilerin yanı sıra yapay zekâ, programlama, siber güvenlik gibi alanlarda uzmanlaşacak. Öte yandan, bilim heyetinin yönlendirmeleri ile metodolojik çalışmalar da yapılacak.