POLİTİKA - 18 Şubat 2022 Cuma 18:34

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, tarihi Badşahi Camii’nde Pakistanlı Müslümanlara hitap etti

A
A
A
Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, tarihi Badşahi Camii’nde Pakistanlı Müslümanlara hitap etti

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Pakistan’ın Badşahi Camii’nde Pakistanlı Müslümanlara hitabında, “Kardeşlik ahlakı ve hukuku, Efendimizin bizlere miras bıraktığı en önemli değerlerden biridir. Bu kardeşlik, dilleri, renkleri, ırkları ve coğrafyaları farklı müminleri aynı inanç ve heyecanda cem eder” dedi.

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Pakistan’ın Lahor şehrinde bulunan tarihi Badşahi Camii’nde Pakistanlılara hitap etti. Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, Pakistan ziyareti nedeniyle Cuma namazı öncesi düzenlenen programa katıldı. Camiye gelişinde Türkiye ve Pakistan bayrakları taşıyan gençler tarafından alkışlar ve güllerle karşılanan Başkan Erbaş, programda yaptığı konuşmada, “Bu güzide camide dost ve kardeşlerimle birlikte olmaktan dolayı büyük bir sevinç ve kıvanç içindeyim.” dedi. Başkan Erbaş, davetleri için Pakistan Din İşleri ve İnançlar Arası Uyum Bakanı Dr. Pir Nurul Hak Kadri’ye teşekkür ederek, “Sizlere İstanbul’dan, Ankara’dan, Konya’dan, Türkiye’deki tüm kardeşlerinizden bilhassa Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan selam getirdim. İman dahilinde gönülleri birbirine kenetlenmiş aziz kardeşlerim. Cenab-ı Hak, bizleri birbirimize kardeş kılmıştır” diye konuştu.

“Kardeşlerimizin üzüntüleri hepimizin kalbini sızlatmakta”

Dünyanın neresinde olursa olsun bir müminin acısının, üzüntüsünün veya mutluluğunun diğer müminleri de etkilediğini ifade eden Başkan Erbaş, şunları söyledi:
“Bunun içindir ki Lahor’da, İslamabad’da, Karaçi’de, Keşmir’de bir kardeşimizin ayağına bir diken batsa Türkiye’deki müminlerin de canı yanmaktadır. Bunun içindir ki bugün Keşmir’de, Kudüs’te, Myanmar’da, Yemen’de, Suriye’de, Libya’da, daha birçok mazlum diyarlardaki kardeşlerimizin hüzünleri hepimizin kalbini sızlatmaktadır. Peygamber Efendimiz (s.a.s.) bir hadis-i şerifinde; ‘Sizden birisi kendisi için istediği bir şeyi kardeşi için de istemezse, gerçek anlamda iman etmiş sayılmaz.’ buyuruyor. Bizim arzumuz, tüm kardeşlerimizin iyiliğidir. Kardeşlik ahlakı ve hukuku, âlemlere rahmet olarak gönderilen Efendimizin (s.a.s) bizlere miras bıraktığı en önemli değerlerden biridir. Bu kardeşlik, dilleri, renkleri, ırkları ve coğrafyaları farklı müminleri aynı inanç ve heyecanda cem eder. Aynı sevinç, hüzün, ideal ve umutta birleştirir. Aynı dualarda buluşturur. Bu kardeşliğin yüce bir ahlakı ve sarsılmaz bir hukuku vardır. Müslüman, Müslümanın kardeşidir. Onu zalime, düşmana teslim etmez. Kim kardeşinin ihtiyacını giderirse Allah da onun ihtiyacını giderir.”

“İstiklal Mücadelesindeki desteklerinizi unutmayacağız”

Türk milletinin İstiklal Mücadelesinde Pakistan’ın yaptığı yardımın tarihin unutulmaz sayfalarına kaydolduğunu belirten Başkan Erbaş, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Biz ölüm kalım mücadelesi verirken bu coğrafyadaki kardeşlerimiz de dönemin sömürgecilerinin baskısı altındaydı. Bütün sıkıntılara ve tehditlere rağmen meydanlarda açılan sergilerde Çanakkale için çok büyük yardımlar toplandı. O zor günlerde bize destek olanlardan biri de büyük şair, asrın Mevlana’sı Allame Muhammed İkbal’di. İfade etmek isterim ki, Türkiyeli kardeşleriniz sizlerin bu fedakarlığını asla unutmayacaktır. İlelebet yüreklerinde büyük bir muhabbet muştusu olarak taşıyacaklardır.”

“İslam Medeniyeti, tevhid ve vahdet medeniyetidir”

İslam toplumlarının imkanlarını birleştirerek ortak çalışmalar geliştirdiğinde İslam coğrafyasındaki ve dünyadaki birçok sorunun kolayca çözülebileceğini anlatan Başkan Erbaş, konuşmasına şöyle devam etti:
“İslam Medeniyeti bir tevhid ve vahdet medeniyetidir. Bu medeniyet, Doğu-Batı, Güney-Kuzey diye kainatı bölmez. İnsanları dil, renk, coğrafya farklılıklarından dolayı ötekileştirmez. Bu medeniyetin mensupları, insanları yaratılışta eşit, dinde kardeş olarak kabul eder. Bütün insanlığa, hatta evrene ve içindekilere şefkat ve merhametle bakar. İnanıyoruz ki bugün, asr-ı saadetin insanı yücelten, asırları aşan nadide örneklerini yeniden insanlığa takdim etmek asla imkansız değildir. Bizler, Peygamberimizin (s.a.s) gösterdiği ümmet şuurunu yeniden diriltebiliriz. Bizler, tarihe yön veren o muazzam medeniyeti yeniden güçlendirebiliriz. Bunun için öncelikle İslam’ı, Kur’an’ı ve İslam Peygamberini hakkıyla anlamalı, örnek almalı ve temsil etmeliyiz. Bilgi, iman, ibadet ve ahlak dengesini iyi kurmalıyız. Yeryüzünde iyiliği, erdemi, adaleti egemen kılmak için gayret göstermeliyiz. Tefrika ve ayrılık için değil, imandan gelen birlik ve dirlik için çalışmalıyız.”

Programda, Pakistan Din İşleri ve İnançlar Arası Uyum Bakanı Dr. Pir Nurul Hak Kadri, Pencap Din İşleri ve Vakıflar Bakanı Seyid Sait Hassan da birer konuşma yaptı.

Programa, Diyanet İşleri Başkan Yardımcıları Doç. Dr. Selim Argun, Prof. Dr. İbrahim Hilmi Karslı, Dış İlişkiler Genel Müdürü Erdal Atalay, Eğitim Hizmetleri Genel Müdürü Kadir Dinç, Dini Yayınlar Genel Müdürü Doç. Dr. Fatih Kurt ve Din İşleri Yüksek Kurulu Başkan Vekili Dr. Mustafa Bülent Dadaş da katıldı. Başkan Erbaş, programın ardından Badşahi Camii’nde hutbe irad etti ve Cuma namazı kıldırdı. Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, Lahor ziyaretinde, Pakistan Milli Şairi Allame Muhammed İkbal’in kabrini de ziyaret etti.

Musa Erdoğan

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kırıkkale Sel felaketiyle karşı karşıya kalan çiftçi: "Hayatım boyunca böylesini görmedim" Kırıkkale’nin Delice ilçesine bağlı Büyükyağlı köyünde dolu ve sağanak yağış nedeniyle dere taştı, sel suları ekili arazilere zarar verdi. Çiftçi Muhittin Özçelik, "Hayatım boyunca hiç görmediğim şekilde dolu ve yağmur yağışı geldi köyümüzde" dedi. Delice ilçesine bağlı Büyükyağlı köyünde etkili olan dolu ve sağanak yağış hayatı olumsuz etkiledi. Derenin taşması sonucu köy içindeki yollar göle döndü, sular altında kalan ekili tarım arazilerinin tamamı zarar gördü. Evde mahsur kalan bir vatandaş, ekiplerin yardımıyla kurtarıldı. Afetin yaşandığı köye gelen Delice Kaymakamı Mustafa Babacan, muhtar Veysel Akçadağ ve vatandaşlardan bilgi aldı. AFAD ekipleri de hasar tespit çalışmaları yapmak için köyde incelemelerde bulundu. Kırıkkale Valiliği İl Özel İdaresi ekipleri, köy yollarında selin taşıdığı taşları kaldırmak için temizlik çalışmalarını başlattı. Zarar gören ekili tarım arazileri ve yollar dron ile havadan görüntülendi. "Ekili hiçbir alan kalmadı" Köyde çiftçilik yapan Muhittin Özçelik, "Ömrü hayatım boyunca hiç görmediğim şekilde dolu ve yağmur yağışı geldi köyümüzde. Bu yağmur ve dolu yağışı neticesinde ekili alanlarımızda çok büyük zararlar meydana geldi. Ekili hiçbir alan kalmadı. Meyve ağaçlarının da tamamı zarar gördü. Köyün içerisindeki yollar kullanılamaz hale geldi" dedi. "Emek verdiğim çamlar zarar gördü" Sel sularının evini ve bahçesini bastığını ifade eden çiftçi Galip Filizay, "Dereden taşan sular evimi, bahçemi su bastı. O kadar emek verdiğim çamlar zarar gördü. Bahçemizde tamamen sel oldu. Domates, biber vardı, ondan da geçtim ama çamlara üzülüyorum. Elimle yetiştirdiğim çamlarım mahvolmuş" diye konuştu. "İlk defa böyle bir afet oldu" Yağışın kuvvetli olduğunu belirten çiftçi Ali Ayar, "Çok kuvvetli yağdı. İlk defa böyle bir afet oldu. Bütün bahçelerimiz sular altında kaldı. Çok şükür ki can kaybımız yok. Mal kaybımız var, meyvelerimiz, sebzelerimiz bir şeyimiz kalmadı" diyerek yaşadığı durumu anlattı. "Doludan bağ bahçe etkilendi" Feyyaz Ayar ise, "Yollarımız berbat oldu. Doludan bağ bahçe etkilendi. Hatta arazide hayvanların kaldığı ilçe tarımdan gelenler oldu. Çongar yolu üzerinde hayvanlara ulaşılabileceğini söyledik. Hayvanlarla ilgili iyi haber inşallah gelir" şeklinde konuştu.