SAĞLIK - 18 Ocak 2023 Çarşamba 10:23

'Ağrı ve güç kaybının nedeni biseps tendonu olabilir'

A
A
A
'Ağrı ve güç kaybının nedeni biseps tendonu olabilir'

Sporcularda ve ağır işlerle uğraşanlarda biseps tendonu yaralanmalarının sıkça görüldüğünü belirten Prof. Dr. Cem Coşkun Avcı, “Biseps tendon yaralanmaları ağrı ve güç kaybına sebep olur. Ani bir zorlamada biseps tendonunda yırtık oluşabilir. Tendon iltihapları ise daha çok omuz sıkışmayla ile çoğalır. Omuz sıkışması da toplumda yüzde 40 ila 45 arasında görülür” dedi.

Medipol Mega Üniversite Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Cem Coşkun Avcı, hemen her yaşta görülebilen omuz ağrıları ile güç kaybının altından biseps tendonu yaralanması çıkabileceğini açıkladı.

Prof. Dr. Avcı, biseps tendonunda en sık 2 tür hastalığın görüldüğünü belirterek “Biseps tendonu, omuz eklemini sabitleyen, dirsek ekleminin katlanmasını sağlayan bir tendondur. Bu tendonla en sık iltihabi durumlar ve biseps tendon yırtıkları görülür. Biseps iltihapları her yaşta çok sık görülen bir rahatsızlıktır. Biseps tendon yırtıkları genellikle omuz ekleminin zorlanması, ters bir hareket yapılması ya da eklemin yaşla birlikte yıpranmasıyla görülür. Omuz ekleminde yırtıklar ve sıkışma rahatsızlıklarına istinaden biseps tendinitleri yani iltihapları oluşur” diye konuştu.

“Sigara ve kolesterol ilacı kullananlar risk altında”

Özellikle ağır spor ve ağır iş yapanlarda aşırı zorlanmalara bağlı anormal kasılma sonucunda eklem içinde biseps tendonunun kopmasının görülebileceğine değinen Prof. Dr. Avcı, “Biseps tendonunda ilk olarak omuz içerisinde kopmalar gerçekleşir, omuz ile ilgili şikayetlere sebep olur. Diğer sebebi ise iki eklemli kas olduğu için dirsekten de kopabilir. O zaman da dirsek eklemi ile ilgili hastalıklara sebep olur. Dirsek ekleminden kopması daha çok genç veya orta yaşlarda görülürken omuz içerisinde kopması daha ileri yaşlarda görülür. Her halükarda hastalarda ağrı ve güç kaybı gibi şikâyetlere sebep olur. Biseps tendonu yırtığında hem sigara ve alkol hem de kolesterol ve türevi ilaç kullananlar risk altındadır. Bu yüzden tendonda oluşan ani bir zorlama sonucu yırtık oluşabilir. Tendon iltihaplarına geldiğimizde ise daha çok omuz sıkışma hastalığı ile çoğalır. Omuz sıkışması da toplumda yüzde 40 ila 45 arasında görülür. Dolayısıyla iltihapları yırtıklara göre daha sık görebiliriz. Biseps tendonunda eklem içi yırtıkları vardır bunlar da aynı şekilde sporcularda ve ağır iş yapanlarda sık görülür” şeklinde konuştu.

Temel reis pazısına dikkat

Dr. Avcı, biseps tendonu tedavi edilmediğinde ağrının omuzdan aşağı yayılacağını ifade ederek şu bilgileri verdi: “Tedavi edilmediği zaman kısmi yırtıklar tam yırtığa dönüşebilir. Tam yırtığa dönüştüğü zamanda kolda kozmetik açıdan rahatsız edici ‘temel reis pazısı’ dediğimiz şekil bozukluğu oluşur. Özellikle dirsekteki katlama gücünü belirgin şekilde azalır. Örneğin; güçlü şekilde bir şeyleri tutmak, çevirmek ve ağır kaldırma esnasında hasta ağrının yanı sıra zayıflık hisseder. O yüzden tedavi edilmediğinde iltihap veya kısmi yırtıklar tam yırtığa dönüşüp bu şekilde fonksiyon kısıtlamasına neden olur. Tedavi hastalığın evresine göre medikal dediğimiz ilaç ve fizik tedaviyle ya da cerrahiyle yapılabilir.”

“3-6 aydan uzun süren şikayette kapalı ameliyat şart”

Cerrahi dışı tedavilerde hastanın ağır işlerden kaçınarak, dinlenmesini tavsiye ettiklerini belirten Prof. Dr. Avcı, “Dinlenme sürecinde buz uygulamaları faydalı oluyor. Kişinin yaptığı ağır aktiviteler varsa onları kısıtlamak gerekiyor. Steroid olmadan kullanılan antiinflamatuar ilaçlar hem ağrıyı hem de yangıyı azaltıyor. Çok ağrılı durumlarda gerekirse kortizonlu steroid enjekte ediliyor. Bu işlem sık tekrarlanırsa tendonu zayıflattığı için yırtığı kolaylaştırıyor. Ancak belli aralıklarla yapılması fayda sağlayabilir. Eğer bu tedavilerden yanıt alınamazsa, özellikle 3 ila 6 aydan uzun süren şikâyetler varsa o zaman cerrahi müdahale gerekebilir. Cerrahi tedavileri artık kapalı yöntemlerle yapıyoruz. Yırtık ya da iltihaplı tendonu eklem içerisinden görüntüleyip o bölgenin tamiri veya kemiğe sabitlenmesi şekilde bir işlem uyguluyoruz. Çok ileri yaşlardaki hastalarda ise hiç kemiğe sabitlemeden yırtık olan kısmın serbestleştirilmesi dahi yeterli olabilir bu da tedavi sürecinin hızlı ilerlemesini sağlar” ifadelerini kullandı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Ahmet İyimaya’nın vefatı üzerine taziye mesajı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve siyasi isimler eski milletvekili Ahmet İyimaya’nın vefatı sonrası taziye mesajı yayımladı. AK Parti eski milletvekili Ahmet İyimaya’nın vefatı sonrası Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan taziye mesajı yayımladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan yaptığı paylaşımda, “AK Parti’mizin çatısı altında, milletimize hizmet yolunda uzun yıllar birlikte yürüdüğümüz, üstlendiği görevlerle ülkemize önemli hizmetlerde bulunan değerli dava arkadaşımız, eski milletvekilimiz Ahmet İyimaya’nın vefatını büyük bir üzüntüyle öğrendim. Merhum Ahmet İyimaya Beyefendi’ye Allah’tan rahmet niyaz ediyor; ailesine, sevenlerine, Meclisimizde birlikte görev yaptığı milletvekillerimize ve AK Parti teşkilatımıza başsağlığı dileklerimi iletiyorum. Rabb’im mekanını cennet eylesin” ifadelerine yer verdi. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ise “Partimize büyük emeği geçmiş, Amasya ve Ankara Milletvekilliği görevlerinde bulunmuş; TBMM Adalet ve Anayasa Komisyonu başkanlıklarını başarıyla yürütmüş, örnek bir siyaset ve hukuk insanı olan Ahmet İyimaya ağabeyimizin vefatını derin bir üzüntüyle öğrendik. Ahmet İyimaya, nezaketi ve bilgeliğiyle hepimize örnek bir büyüğümüzdü. Kendisi, hem siyasi mücadelesiyle hem de hukuk alanındaki birikimiyle milletimize hakkıyla hizmet etmiştir. Rabbim rahmet eylesin. Mekanı cennet, makamı ali olsun. Ailesine, sevenlerine, teşkilatımıza ve milletimize başsağlığı ve sabır diliyorum” ifadelerini kullandı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, “Önceki dönemlerde Amasya ve Ankara Milletvekilliği görevlerinde bulunmuş, değerli siyaset adamı Ahmet İyimaya ağabeyin vefatını derin bir teessürle öğrendim. Kendisine Allah’tan rahmet, kıymetli ailesine ve sevenlerine başsağlığı diliyorum. Mekanı cennet, makamı ali olsun” dedi. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’un yaptığı paylaşımda ise “Hukuk dünyamızın çınarlarından, bilgeliği, rehberliği ve tevazusu ile hepimizin gönlünde iz bırakan, TBMM Adalet Komisyonu Başkanlığı döneminde birlikte görev yapmaktan onur duyduğum Sayın Ahmet İyimaya’yı kaybetmenin derin üzüntüsü içindeyiz. Merhum İyimaya, engin fikirleriyle, güçlü adalet anlayışıyla her zaman örnek alınacak saygıdeğer bir hukukçu ve değerli bir şahsiyetti. Onun vefatı yalnızca ailesi ve sevenleri için değil, milletimiz ve hukuk camiamız için de derin bir kayıptır. Kıymetli büyüğümüze Allah’tan rahmet, kederli ailesine ve tüm sevenlerine sabır ve başsağlığı diliyorum. Mekanı cennet, makamı ali olsun” denildi.