GÜNDEM - 08 Ocak 2025 Çarşamba 11:46

Mühendislerden kamudaki mühendis maaşlarına düzenleme talebi

A
A
A

Mühendis Tek Sen Enerji Sendikası temsilcileri, kamuda çalışan mühendis, mimar ve teknik personel maaşlarının eşdeğer meslek gruplarının altında kaldığını belirterek, maaşlarda düzenlemeye gidilmesini talep etti.

Mühendis Tek Sen Enerji Sendikası temsilcisi mühendisler, kamuda çalışan mühendis ve teknik personelin maaşlarına ilişkin açıklamalarda bulundu. Mühendis, mimar ve teknik personelin eşdeğer mesleklerdeki çalışanlardan daha az maaş aldığı belirtilerek, bu durumun düzeltilmesi gerektiği ifade edildi.

"Maaşlarımız eşdeğer meslek gruplarımızın çok gerisinde kaldı"

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nda Elektrik ve Elektronik Mühendisi olarak çalışan Murat Şahindokuyucu, mühendis, mimar ve teknik personelin 2000 yılından beri eşdeğer kariyer meslek gruplarıyla denk maaş aldığını fakat bu durumun 2022 yılından itibaren bozulduğunu aktardı. Şahindokuyucu, “Maaşlarımız eşdeğer meslek gruplarımızın çok gerisinde kaldı. Örneğin 2025 yılının ilk yarısında memurlara yüzde 11,54 oranında zam yapılacak ve şu anki yoksulluk sınırı 68 bin liranın üzerine çıktı. Kamuya atanan bir mühendisin maaşı ise 58 bin lira. Yani mühendis maaşı yoksulluk sınırının bile altındadır. Bizler aldığımız mesleki eğitimler ve tecrübelerimizin karşılığı olarak yoksulluk sınırının altında bir ücreti kabul edilebilir bulmuyoruz” açıklamasında bulundu.

Mühendislerden kamudaki mühendis maaşlarına düzenleme talebi

“Maaşlarımızın 105 bin liranın üzerine çıkmasını talep ediyoruz”

Şahindokuyucu, mühendislerin taleplerini dile getirerek, “Mesleki motivasyon ve kamu faaliyetlerinde etkinin ve verimliliğin artması açısından maaş düzenlemesi talebimiz vardır. İlk olarak ek ödeme oranlarımızın 50 puan arttırılmasını talep ediyoruz. Teknik çalışma ödemesine ilişkin kanuni düzenlemenin ivedilikle yapılmasını talep ediyoruz. Maaşlarımızın 105 bin liranın üzerine çıkması ve geçmişe dayalı hak kayıplarının giderilmesine yönelik taleplerimiz var. Tüm yetkilileri de çözüm üretmeye davet ediyoruz” diye konuştu.

Mühendislerden kamudaki mühendis maaşlarına düzenleme talebi

“Mühendis ve teknik hizmet sınıfı çalışanlarının birlikteliğini hedefliyoruz”

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nda görevli Makina Yüksek Mühendisi Tekin Bardakcı ise, mühendis ve mimarların başka meslek gruplarının yerine getiremediği görev ve sorumlulukları olduğunu dile getirdi. Bardakcı, “Hem özlük hem de mali haklarımızın emeklilerimizi de kapsayacak şekilde geri iade edilmesini istiyoruz. Bu konuda da sendikalaşmaya gittik. Tarihi olarak mühendisler arasında sendikalaşma hep düşük olmuştur. Bizim sendikamızla birlikte bu sendikalaşmayı arttırmayı hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.

Mühendislerden kamudaki mühendis maaşlarına düzenleme talebi

“Kamu mühendislik mimarlık meslek kanununa ihtiyacımız var”

Bardakcı, "Temas etmek istediğim en önemli şeylerden biri de kamuda modern kamu mühendislik mimarlık meslek kanununa ihtiyacımız olduğunu düşünüyorum. Çünkü kamuda hangi projenin, yatırımın, denetimin, hangi mevzuatın hangi yıl, kıdem ve tecrübeye sahip mühendisin ukdesinde gerçekleştirileceği elzem bir konu. Bunların hepsinin özlük ve mali hakları kapsayacak şekilde bir kamu mühendislik mimarlık meslek kanunu içerisinde tanımlanmasını istiyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

Kemal Diri - Gürkan Sayın

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Küçükçekmece’de motosikletli gence silahlı saldırı: 1 ağır yaralı İstanbul Küçükçekmece’de, kimliği belirsiz kişi ya da kişilerce motosikletle giden gence silahlı saldırı düzenlendi. Genç ağır yaralanırken, seken kurşunlar 3 araca ve 1 eve isabet etti. Polis olayla ilgili çalışma başlattı. Olay, 9 Ocak Perşembe günü gece saat 00.00 sıralarında Küçükçekmece Cumhuriyet Mahallesi’nde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, motosikleti ile eve giden Ozan G.’ye kimliği belirsiz kişi ya da kişilerce uzun namlulu silahla saldırı düzenlendi. Kurşun yağmuruna tutulan genç, motosikletle eve kadar gitti. Saldırgan veya saldırganlar ise olay yerinden kaçarak uzaklaştı. 8 el ateş edilen saldırıda kurşunlar park halindeki 3 araca ve bir eve isabet etti. Kurşunların sırtına isabet ettiği Ozan G., ise ağır yaralı olarak hastaneye kaldırıldı. Hastanede ameliyata alınan gencin hayati tehlikesi olduğu öğrenildi. Olay yerine gelen polis ekipleri araçlarda ve kurşunların isabet ettiği evde inceleme yaptı. Yapılan incelemenin ardından Küçükçekmece İlçe Emniyet Müdürlüğüne bağlı ekipler, saldırgan veya saldırganların yakalanması için geniş çaplı çalışma başlattı. Aracına kurşun isabet eden Adem Tarım olayla ilgili olarak, "Bizler sesleri duyduk, uyandık, baktık. Araçlar kurşunlanmış. Tahmini birkaç tane var, bir de yaralanma var. Duyduğuma göre motorla gelmişler. Mahalledeki araçlara isabet var. Açık hedef olarak henüz bilmiyorum" diye belirtti. Olayla ilgili yapılan inceleme sürüyor.
Ankara Sosyal Sigortalar Kanunu değişikliği kabul edildi ve yasalaştı TBMM Genel Kurulu’nda Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile Bazı kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi görüşmeleri düzenlendi. Teklif kabul edilerek yasalaştı. Düzenlemeye göre sağlık hizmeti almak üzere müracaat edenlerin, sağlık hizmetlerinin gereği olarak verileri işlenebilecek. Acil haller haricinde haftada 40 saatten az olmamak üzere Bakanlıkça belirlenen kıstaslar çerçevesinde ilgili aile hekiminin talebi ve o yerin sağlık idaresince onaylanan çalışma saatleri içinde yerine getirilecek. Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı veya Uluslararası Öğrenciler Değerlendirme Kurulu kararı ile burs verilen uluslararası öğrenciler bursluluk statülerinin devam ettiği sürelerde genel sağlık sigortalısı sayılacak. Genel sağlık sigortası primleri, belirlenen prime esas kazanç alt sınırının yüzde 4’ü olacak. Genel Sağlık Sigortası’na (GSS) ilişkin düzenlemeleri de içeren kanun teklifine göre, 1 Ocak 2015 öncesine ait ödenmemiş GSS primleri ile gecikme cezası ve gecikme zammı gibi fer’i alacaklarının tahsilinden vazgeçilecek. Sigortalılığı 31 Aralık 2008 (dahil) tarihinden önce başlayan, hizmet akdi ile bir veya birden fazla işveren tarafından çalıştırılan sigortalılardan çalışma gücü kayıp oranı yüzde 40 ila yüzde 49 olanlar 18 yıl sigortalılık süresi ve 4 bin 100 gün prim ödemeleri, yüzde 50 ila yüzde 59 olanlar ise 16 yıl sigortalılık süresi ve 3 bin 700 gün prim ödemeleri şartıyla yaşlılık aylığından yararlanacak.