SAĞLIK - 08 Ocak 2025 Çarşamba 11:36

Sürekli üşüyen çocuğa dikkat

A
A
A
Sürekli üşüyen çocuğa dikkat

Soğuk havalar çoğumuzun üşümesine sebep olsa da çocukların sürekli üşümesi, basit bir soğuk algınlığından çok daha ciddi sağlık sorununun habercisi olabilir.

Çocuklarda sık sık üşüme, özellikle tiroit bezlerinin yeterince hormon üretmemesi durumunda ortaya çıkan hipotiroidinin belirtileri arasında sayılabilir. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Gülengül Altun, “Çocukların vücut ısısının düzenlenmesi oldukça hassas bir süreçtir. Eğer tiroit bezleri yeterince hormon üretmezse bu durum çocuğun vücut ısısını normal seviyede tutmasını engeller. Bu rahatsızlık, çocuğun vücut ısısının düzenlenmesini etkiler ve tedavi edilmediğinde büyüme geriliği, zeka gelişiminde yavaşlama gibi ciddi sonuçlar doğurabilir” açıklamalarında bulundu.

Tiroit hormonları, vücudumuzda pek çok önemli işlevi yerine getirir. Özellikle iskelet ve santral sinir sistemi gelişimi, metabolizma ve vücut ısısının düzenlenmesinde kritik rol oynar. Medicana Kadıköy Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Gülengül Altun, "Tiroit hormonlarının yetersiz üretimi vücudun enerji üretimini, büyüme ve gelişmesini, hatta psikolojik durumları bile olumsuz etkileyebilir. Tiroit hormonlarının yetersiz üretimi, hipotiroidiye yol açar ve bu durum vücutta bir dizi olumsuz etkiye sebep olabilir. Çocuklarda hipotiroidi doğuştan olabileceği gibi sonradan da gelişebilir. Doğumsal hipotiroidi erken dönemde tedavi edilmezse çocuğun zeka gelişiminde gerilik, büyüme sorunları ve diğer sağlık problemleri ortaya çıkarabilir. Bu nedenle erken tanı ve tedavi, çocuğun sağlıklı bir gelişim süreci geçirmesi için çok önemlidir.

Tiroit hormonu eksikliği birçok belirtiyi beraberinde getirir

Tiroit hormonlarının eksikliği, vücudun çeşitli sistemlerini etkiler ve bu durum çocukların günlük yaşamını önemli ölçüde değiştirebilir. Belirtilerin başlangıçta hafif derecelerde seyrettiğini ancak zamanla daha belirgin hale geldiğini söyleyen Uzm. Dr. Gülengül Altun, “Tiroit hormonlarının eksikliği, çocuğun genel sağlık durumu üzerinde önemli etkiler oluşturabilir. Bu nedenle çocuğun büyüme hızındaki azalma, sürekli uyuma hali, aşırı kilo alma, soğuğa karşı aşırı hassasiyet, kuru cilt ve kabızlık gibi belirtiler fark edildiğinde zaman kaybetmeden bir uzmana başvurulması çok önemlidir. Çocuklarda üşüme sadece bir rahatsızlık belirtisi değil tiroit hormonlarının eksikliğini gösteren bir sinyal olabilir. Eğer çocuk sık sık üşüyorsa, vücut ısısını normal seviyede tutmakta zorlanıyorsa, bu durum hipotiroidinin bir işareti olabilir” şeklinde konuştu.

Hashimato hastalığı hormon üretim dengesini bozabilir

Çocukluk yaşlarında, özellikle 5-6 yaşından sonra gelişen tiroit fonksiyon bozukluklarının en yaygın nedeninin hashimato hastalığı olduğunu belirten Uzm. Dr. Gülengül Altun, “Bu otoimmun hastalık, bağışıklık sisteminin yanlışlıkla tiroit bezini hedef alarak bezin harabiyetine neden olur. Sonuç olarak hormon üretimi azalır ve bu da hipotiroidiye yol açar. Hashimato hastalığı genetik yatkınlık, çevresel faktörler ve bağışıklık sistemi tepkileri gibi birçok farklı faktörden etkilenebilir. Erken dönemde tedavi edilmezse, çocukluk döneminde ciddi büyüme ve gelişme geriliklerine yol açabilir” uyarılarında bulundu.

Erken tanı, sağlıklı bir gelecek için önemli

Tiroit bozuklukları, çocuğun genel sağlığını önemli ölçüde etkilemektedir. Bu belirtiler gözlemlendiğinde mutlaka bir çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanına görünülmesini gerektiğini vurgulayan Uzm. Dr. Gülengül Altun, “Tanı konulması halinde ise çocuk endokrinoloğuna danışılarak tedaviye başlanması gerekmektedir. Erken tanı, çocuğun sağlıklı bir yaşam sürmesi için kritik öneme sahiptir. Çocuklarda sık üşüme, gelişim sürecinde aksama veya belirgin bir şekilde fark edilen enerji düşüklüğü söz konusu olduğunda profesyonel bir yardım almak hayati önem taşır” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Küçükçekmece’de motosikletli gence silahlı saldırı: 1 ağır yaralı İstanbul Küçükçekmece’de, kimliği belirsiz kişi ya da kişilerce motosikletle giden gence silahlı saldırı düzenlendi. Genç ağır yaralanırken, seken kurşunlar 3 araca ve 1 eve isabet etti. Polis olayla ilgili çalışma başlattı. Olay, 9 Ocak Perşembe günü gece saat 00.00 sıralarında Küçükçekmece Cumhuriyet Mahallesi’nde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, motosikleti ile eve giden Ozan G.’ye kimliği belirsiz kişi ya da kişilerce uzun namlulu silahla saldırı düzenlendi. Kurşun yağmuruna tutulan genç, motosikletle eve kadar gitti. Saldırgan veya saldırganlar ise olay yerinden kaçarak uzaklaştı. 8 el ateş edilen saldırıda kurşunlar park halindeki 3 araca ve bir eve isabet etti. Kurşunların sırtına isabet ettiği Ozan G., ise ağır yaralı olarak hastaneye kaldırıldı. Hastanede ameliyata alınan gencin hayati tehlikesi olduğu öğrenildi. Olay yerine gelen polis ekipleri araçlarda ve kurşunların isabet ettiği evde inceleme yaptı. Yapılan incelemenin ardından Küçükçekmece İlçe Emniyet Müdürlüğüne bağlı ekipler, saldırgan veya saldırganların yakalanması için geniş çaplı çalışma başlattı. Aracına kurşun isabet eden Adem Tarım olayla ilgili olarak, "Bizler sesleri duyduk, uyandık, baktık. Araçlar kurşunlanmış. Tahmini birkaç tane var, bir de yaralanma var. Duyduğuma göre motorla gelmişler. Mahalledeki araçlara isabet var. Açık hedef olarak henüz bilmiyorum" diye belirtti. Olayla ilgili yapılan inceleme sürüyor.
Ankara Sosyal Sigortalar Kanunu değişikliği kabul edildi ve yasalaştı TBMM Genel Kurulu’nda Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile Bazı kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi görüşmeleri düzenlendi. Teklif kabul edilerek yasalaştı. Düzenlemeye göre sağlık hizmeti almak üzere müracaat edenlerin, sağlık hizmetlerinin gereği olarak verileri işlenebilecek. Acil haller haricinde haftada 40 saatten az olmamak üzere Bakanlıkça belirlenen kıstaslar çerçevesinde ilgili aile hekiminin talebi ve o yerin sağlık idaresince onaylanan çalışma saatleri içinde yerine getirilecek. Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı veya Uluslararası Öğrenciler Değerlendirme Kurulu kararı ile burs verilen uluslararası öğrenciler bursluluk statülerinin devam ettiği sürelerde genel sağlık sigortalısı sayılacak. Genel sağlık sigortası primleri, belirlenen prime esas kazanç alt sınırının yüzde 4’ü olacak. Genel Sağlık Sigortası’na (GSS) ilişkin düzenlemeleri de içeren kanun teklifine göre, 1 Ocak 2015 öncesine ait ödenmemiş GSS primleri ile gecikme cezası ve gecikme zammı gibi fer’i alacaklarının tahsilinden vazgeçilecek. Sigortalılığı 31 Aralık 2008 (dahil) tarihinden önce başlayan, hizmet akdi ile bir veya birden fazla işveren tarafından çalıştırılan sigortalılardan çalışma gücü kayıp oranı yüzde 40 ila yüzde 49 olanlar 18 yıl sigortalılık süresi ve 4 bin 100 gün prim ödemeleri, yüzde 50 ila yüzde 59 olanlar ise 16 yıl sigortalılık süresi ve 3 bin 700 gün prim ödemeleri şartıyla yaşlılık aylığından yararlanacak.