ÇEVRE - 15 Kasım 2024 Cuma 09:32

Gümüşhane’de tilkiler köyün maskotu oldu

A
A
A
Gümüşhane’de tilkiler köyün maskotu oldu

Gümüşhane’nin merkeze bağlı Sarıçiçek köyünde vatandaşlar evcil hayvan gibi her akşam evlerinin kapısına gelen tilkileri elleriyle besliyor.


Denizden 2 bin 80 metre yükseklikte bulunan ve hem yaz aylarında hem de kış aylarında Gümüşhane’nin en kalabalık köylerinden birisi olan Sarıçiçek köyünde vatandaşlar aylardır sıra dışı misafirlerini konuk ediyor.


Ustayla çırağının yaptığı köy odalarıyla kentin turizm odak noktalarından birisi olan Sarıçiçek köyünün yeni maskotu 2 tilki oldu. Bir süre önce köydeki konutlara ürkek şekilde yaklaşan tilkiyi köy sakinlerinden Pembe Şenel beslemeye başlayınca ilerleyen günlerde yanında bir tilki daha gelmeye başladı.


Gümüşhane’den tilkiler için yiyecek getirmeye başlayan Şenel’in beslediği tilkiler köyün maskotu olurken hemen her akşam bir evin kapısına giden tilkiler karınlarını doyuruyor.


Şenel’in köyde olmadığı günlerde tilkiyi besleyen Ramazan Gündüz ise o anları cep telefonuyla kayıt altına aldı.


Videoda tilkilerin korkmadan yiyecek almak için Gündüz’ün yanına kadar geldiği gözlenirken, bir süre sonra gelen ikinci tilkinin ise daha ürkek olduğu gözlendi.


Akşam saatlerinde köye gelen tilkileri beslemeye devam edeceklerini kaydeden Gündüz, kış mevsimi nedeniyle sakinleşen köye tilkiler sayesinde bir hareketlilik geldiğini ve tüm köylülerin tilkiler ve diğer hayvanlar için kapısına yiyecek bırakmaya başladığını söyledi.


Pembe Şenel’in tilkiler için kent merkezinden kedi maması başta olmak üzere birçok yiyecek getirdiğini ifade eden Gündüz, “Sarıçiçek köyünde tilkileri kedi mamasıyla bakıyoruz. Balık, et, ekmek ne varsa Gümüşhane’den getiriyor kedi gibi bakıyoruz tilkilerimize” dedi.



Gümüşhane’de tilkiler köyün maskotu oldu

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Denizli Havalar soğuyunca balığa talep arttı DENİZLİ (İHA) – Son yılların en kurak sonbahar mevsimini geçiren Denizli’de, havaların soğumaya başlamasıyla birlikte balık çeşitlerine olan ilginin de artmaya başladığı belirtildi. Havaların soğumaya başlamasıyla balık tüketiminin de artış gösterdiğini belirten balık çarşısı esnaflarından Ferhat Tak, “Küçük mevsim balıklarımızdan Ege’nin incisi sardalyanın yağlı olduğu bir dönemdeyiz. Hamsiyi mümkün olduğunca Karadeniz’den tedarik ediyoruz. Çinekop her zaman denizlerin paşasıdır, lüferin de küçüğü bu dönemde çok lezzetli oluyor. Büyük balıklarda şuan palamutta bolluk var. Fiyatı tane 250 liradan satılıyor ve büyüklük olarak 1 kilogramın üstüne geliyor. 1 tanesi 1 kilo 300 gram gelenlere denk geliyoruz. Ardından sırasıyla levrek, çupra, kaya levreği, barbun, tekir geliyor. Küçük balıklarımızın fiyatı, hamsinin kilosu 200 liradan, sardalyanın kilosu 200 liradan, istavritin kilogramı 200 liradan, çinekopun kilogramı 450 liradan, palamut tanesi 250 liradan, levrek kilogramı 360 liradan, çupra kilogramı 400 liradan ve kaya levrek kilogramı 380 liradan satılıyor” dedi. Denizli’de balık tüketiminin yüksek olduğunu kaydeden Tak, “Denizli halkımız, balık tüketimi olarak diğer illere göre üst seviyelere çıkmış durumda. Günlük olarak Denizli’mize Ege ve Karadeniz bölgesinden balık sevkiyatı yapıyoruz. Piyasadaki oluşan hareketliliğe baktığımızda Denizli’de günlük tonlarca balık tüketildiğini söyleyebiliriz. Halkımızı sağlıklı yaşamak için haftada en az iki defa balık yemeye davet ediyorum" diye konuştu.